Masser af kontakt og overhalinger i Chile

Sæsonens tredje afdeling af ABB FIA Formula E Championship 2019/20 blev kørt i Santiago i Chile.

Det er næsten 2 måneder siden sæsonens to første løb blev kørt i Saudi Arabien, så det var ligesom at starte på ny for alle kørerne.

Panasonic Jaguar Racing kører Mitch Evans havde taget Pole Position foran BMW i Andretti Motorsport kører Maximilian Günther, mens Pascal Wehrlein fra Mahindra Racing fik kørt sig til 3. startposition. Med ROKiT Venturi Racing kører Felipe Massa, Oliver Turvey i NIO 333, Sebastien Buemi i Nissan e.dams, skulle vi helt ned på P7 med Edoardo Mortara, inden der kom i genganger i form af endnu en ROKiT Venturi Racing kører.

Mesterskabsførende Alexander Sims i BMW i Andretti Motorsport skulle starte løbet helt tilbage fra P15, mens toer i mesterskabet, Stoffel Vandoorne i Mercedes-Benz EQ var på 9. startposition. Sam Bird i Envision Virgin Racing var på startposition P16. Dermed var der lagt op til ændringer i stillingen, såfremt at kørerne ville hænge fast i disse positioner i løbet.

Ma Qing Hua i NIO 333 kunne ikke køre kvalifikationen, da han havde smadret bilen i træningen, mens Oliver Rowland i Nissan e.dams måtte skifte gearkasse efter kvalifikationen. Så de to startede løbet på bagerste række.

Mitch Evans
Photo: ABB FIA Formula E

Evans tog starten, mens Wehrlein kom op på andenpladsen, ved at presse sig forbi landsmanden Günther. Massa røg ned fra P4 til P6.

Der var ballade mellem flere af kørerne nede i feltet, da de skulle igennem et af hårnålesvingene for første gang. Værst gik det ud over Neel Jani, som måtte pitte på grund af skader på hans frontvinge. Alexander Sims var også inde i lidt ballade, men ikke værre end han kunne fortsætte.

Andre Lotterer og Alexander Sims blev lidt korporlige med hinanden. Først prikkede Lotterer lidt til Sims, og kom forbi, hvorefter englænderen lavede samme manøvre på tyskeren to sving senere.

Antonio Felix da Costa havde også været i noget ballade, så han manglede halvdelen af hans diffusor på bilen.

Både Sims og Lotterer fik skader på bilerne, så de begge måtte udgå af løbet. Mens Lotterer kunne køre i pit og parkede bilen, gik Sims i stå ude på banen, så der måtte kaldes en Full Course Yellow, for at få hans bil skubbet væk. Dommerne meddelte også efterfølgende, at de ville kigge lidt på de tos opførsel. Men ingen grund til at gøre det, da de begge var ude af løbet.

Andre Lotterer
Photo: ABB FIA Formula E

Oliver Rowland havde også været i noget kontakt, så hans frontvinge fløj af på spektakulær vis, ude midt på langsiden. Dermed måtte han også pitte, for at få en ny vinge på bilen.

Sam Bird blev puffet rundt i et af hårnålesvingene, så han faldt helt tilbage på 19. pladsen i løbet.

De to Venturi racere, Massa og Mortara kom i infight med hinanden, men undgik da heldigvis at lave skader på bilerne.

Sådan blev det dog ikke ved med at være. Mortara efterlod ikke noget plads til Massa, som så måtte stoppe helt op, så både Jean-Eric Vergne og Antonio Felix da Costa kunne komme forbi.

Stoffel Vandoorne, Antonio Felix da Costa, Daniel Abt, Lucas Di Grassi og Nyck de Vries var de 5 kørere, som fik Fan Boost.

Massa gik til angreb på Felix da Costa, og kom forbi, inden portugiseren kom forbi få sving senere. Massa røg yderligere en plads tilbage, da de Vries også kom forbi.

Felipe Massa
Photo: ABB FIA Formula E

Halvvejs inde i løbet var Günther træt af at ligge bag Evans, og tog føringen af løbet. Evans forsøgte at slå tilbage, men tyskeren fik afvist newzealænderen, og holdt fast i føringen.

Som altid var der også Attack Mode, og selvom folk forsøgte at udnytte det til overhalinger, skete der ikke de store positionsændringer ude i front.

Di Grassi derimod udnyttede Fan Boost til at komme op på 12. pladsen – men bestemt heller ikke en position som brasilianeren kunne tænke sig.

TAG Heuer Porsche havde fået liv i Lotterers bil, men han var langt bagude. Men det kunne da give nogle testkilometer.

Massa ville gerne forsøge at komme frem i feltet igen, og lavede et desperat forsøg udenom de Vries, som var lige ved at sende ham i muren. Massa nåede dog at få bilen stoppet centimeter fra muren, men tabte masser af tid.

Selvom Günther var gået i front, kom han ikke for alvor væk fra Evans. Der var under et halvt sekund i mellem de to, selv 10 minutter efter overhalingen.

Vergne havde stille og roligt fået arbejdet sig op fra 11. startposition, og 15 minutter før det ternede flag, tog han 3. pladsen var Wehrlein – og det selvom Wehrlein havde Attack Mode aktiveret på daværende tidspunkt! Den forsvarende mester var virkelig sulten efter en sejr i dagens løb.

Stoffel Vandoorne
Photo: ABB FIA Formula E

Mortara faldt stille og roligt tilbage gennem feltet, og var efterhånden røget ned bag holdkammerat Massa igen. Faktisk raslede Mortara ned gennem feltet, og var hurtigt ude af top-10.

Vergne havde dog ramt muren, så han havde en skade på frontvingen. Den knækkede med 10 minutter tilbage af løbet, hvilket gjorde at han måtte falde tilbage gennem feltet, med en kæmpe røgsøjle efter bilen. Forskærmen faldt helt af bilen efter et par omgange, men teamet valgte alligevel at pitte ham, hvor han så måtte udgå af løbet.

Der skulle dog også deles lidt straffe ud. Jerome D’Ambrosio, Nyck de Vries og Sebastien Buemi fik allesammen en 5 sekunders tidsstraf, da der var en eller andet teknisk regel, som bilerne havde brudt under løbet.

Antonio Felix da Costa var bestemt ikke færdig med at avancere i dagens løb, da han fik kæmpet sig forbi Mitch Evans, og så kunne jagte Günther. Felix da Costa havde brugt mindre strøm en Günther, så portugiseren kunne lægge maksimalt pres på.

2 minutter før tiden løb ud, dykkede Felix da Costa meget meget sent ind i hårnålen, og skubbede tyskeren ud af idealsporet, og kunne køre forbi. Helt sikkert noget at løbets dommere skulle kigge på.

3 sving før mål lavede Günther dog en fantastisk overhaling udenom på Felix da Costa – og derved behøvede dommerne ikke at gribe ind omkring et eventuelt positionsskifte.

Maximilian Günther
Photo: ABB FIA Formula E

Så Maximilian Günther vandt sit første ABB FIA Formula E Championship løb, foran Antonio Felix da Costa, mens Nyck de Vries krydsede stregen som treer – men blev sendt tilbage på P5 på grund af 5-sekunders straffen. I stedet sluttede Mitch Evans på podiet som sidste mand. Pascal Wehrlein sluttede P4.

Daniel Abt fik en Drive-through straf efter målflaget, for en kollision med Felipe Massa. Det sendte ham ud af top-10, mens Sam Bird dermed arvede et par point, da han både fik point for 10. pladsen, men var også den kører i top-10, som havde kørt den hurtigste omgang.

Generelt var det et hårdt løb, for der var hele 7 biler der udgik fra dagens løb.

Stoffel Vandoorne sluttede på 6. pladsen i dagens løb, men det var nok til at tage føringen af mesterskabet, foran Alexander Sims og Sam Bird, mens Maximilian Günther sprang helt op på 4. pladsen.

BMW i Andretti Motorsport har føringen i Teammesterskabet, foran Mercedes-Benz EQ, mens Envision Virgin Racing stadig er foran deres drivlinje leverandør – Audi Sport Abt Schaeffler.

Den næste afdeling af ABB FIA Formula E Championship 2019/20 køres den 15. februar i Mexico City, hvor dele af Formel 1 banen igen skal bruges.

Relaterede nyheder