IMSA og ACO enige om ny topklasse

Automobile Club de l’Ouest (ACO) og International Motor Sports Association (IMSA) er blevet enige om en fælles fremtid indenfor sportsvognsræs.

De to organisationer har netop underskrevet en aftale, som gør at der fra september 2021 i FIA WEC og januar 2022 i IMSA kan køre “amerikanske” DPi biler og “europæiske” Hypercars i samme klasse. Klassen kommer til at hedde LMDh – Le Mans Daytona hybrid.

Bilerne får basis i LMP2 bilerne, som vi kender det i dag, hvor Ligier, Dallara, Multimatic og ORECA skal bygge chassiserne.  Disse chassiser får så samme muligheder for opgraderinger med hensyn til hestekræfter og bodywork, som vi også kender fra DPi kategorien i dag. Alle disse biler får et fælles hybridsystem, med baghjulstræk.

Dermed ser det ud til at de fire nuværende chassis fabrikanter allerede har vundet retten til at lave LMP2 racere i fremtiden, da deres oprindelige licenser udløb efter 2020 sæsonen.

Partnerne oplyser i en fælles pressemeddelelse, at der vil komme mange flere tekniske detaljer i forbindelse med Super Sebring eventen, som køres i marts, hvor IMSA WeatherTech SportsCar Championship og FIA World Endurance Championship deler banetiden til henholdsvis et 12 og et 8 timers løb.

Jim France & Pierre Fillon
Photo: ACO

Det er virkelig noget som kan booste begge serier, men nok især IMSA, hvor deltagerantallet er dykkende, mens FIA WEC allerede har fået en masse tilmeldinger til den nye Hypercar kategori. Og så er det en kæmpe nyhed at topbilerne igen kan deltage i ræs i USA. De har været udelukket fra det siden 2014, hvor American Le Mans Series og Grand-Am slog sig sammen. ALMS var lidt mere en ACO serie, mens Grand-Am var en IMSA serie. Da der var en vigende interesse fra LMP1 biler mod slutningen af ALMS dagene, valgte man at der ikke skulle bruges tid og kræfter på at få dem tilpasset den nye Prototype klasse – og så alle Daytona Prototype holdene stadig havde mulighed for at vinde.

Næste milepæl i den historie kom i 2017, hvor ACO indførte de nye LMP2 biler, hvor chassis’erne samtidig var basis for DPi bilerne. Her var Cadillac, Mazda og Nissan de første til at hoppe på den vogn, og sidenhen fulgte Acura til 2018 sæsonen. Nissan faldt fra inden 2020 sæsonen, men det var heller ikke noget fuldt fabriksprogram, men kun ESM holdet i første omgang, og sidenhen CORE autosport, som havde en interesse i at drive bilen – og så have en Nissan GT-R motor bagi. Samtidig kunne de “normale” LMP2 biler også køre med i klassen – men kunne slet ikke følge med de modificerede DPi biler, som måtte mange flere ting med motorerne og ikke mindst støddæmperne. Derfor blev de to klasser splittet op til 2019 sæsonen, hvilket gjorde at LMP2 klassen så godt som døde ud. Nu har den fået lidt liv igen til 2020 sæsonen, hvor det er blevet obligatorisk, at der SKAL være en bronzekører i bilen.

Det er endnu uvist om de “Europæiske” Hypercars kan køre med i IMSA, da dagens annoncering ikke nævnte det – men udelukkende handlede om LMDh bilernes mulighed for at køre begge. Men da alle biler i Hypercar i forvejen skal BOP’es i forhold til hinanden, burde samme kunststykke kunne gentages i USA, såfremt amerikanerne kunne tænke sig at få Toyota, Peugeot og Aston Martin med på vognen i topklassen.

Fremtiden ser virkelig lys ud for sportsvognsræs på begge sider af atlanten nu.

Relaterede nyheder