Vejrmæssigt vildt ræs på Sepang

Det blev et meget specielt 4 timers løb på Sepang banen i Malaysia, da den 3. afdeling af Asian Le Mans Series 2019/20 skulle køres.

Ikke nok med at løbet efter planen skulle starte cirka 2 timer før solnedgang, og dermed sluttede i mørke, så fik vejret også en rolle.

Tilmeld var kvalifikationen til løbet kørt tidligere på dagen, så holdene havde haft meget travlt med at få bilerne klargjort til ræs, mellem kval og løb.

Eurasia Motorsport #1 med Nick Cassidy, Masataka Yanagida og Daniel Gaunt havde taget Pole Position, foran K2 Uchino Racing #96 med Shaun Thong og Haruki Kurosawa, mens de mesterskabsførende G-Drive Racing by Algarve #26 med Roman Rusinov, Leonard Hoogenboom og James French startede P3.

I LMP2 Am var der desværre kun de to Rick Ware Racing biler, hvor #25 med Anthony Lazzaro, Guy Cosmo og Phillippe Mulacek var marginalt hurtigere end #52 med Cody Ware og Gustas Grinbergas. RLR MSport #59 var desværre ikke til start grundet skader efter branden i Australien sidste gang, mens ARC Bratislava #4 heller ikke var til stede, grundet personlige årsager omkring Miro Konopka.

Inter Europol Competition #13 med Nigel Moore og Martin Hippe havde Pole Position i LMP3, foran Nielsen Racing #3 med Garett Grist, Rob Hodes og Charles Crews, efterfulgt af Graff #9 med David Droux, Eric Troulliet og Sebastian Page. Der var drama for både Nielsen Racing #2 og ACE1 Villorba Corsa #12, hvor mekanikerne havde travlt efter motorproblemer i kvalifikationen. De forsøgte indtil allersidste øjeblik, at få bilerne ud på banen.

I GT kategorien var Car Guy #7 med Come Ledogar, Takeshi Kimura og Kei Cozzolino på Pole, foran Spirit of Race #51 med Alessandro Pier Guidi, Ozz Negri Jr og Francesco Piovanetti, med HubAuto Corsa #27 kørerne Davide Rigon, Marcos Gomes og Liam Talbot på P3. Desværre var der ingen BMW racere i GT kategorien denne gang, da de to kinesiske hold ikke måtte forlade Kina på grund af Corona virussen i området.

4 Hours of Sepang 2020
Photo: Asian Le Mans Series

Mens kvalifikationen blev kørt på knastør bane, begyndte at at regne lige efter. Banen tørrede op – og 20 minutter før løbsstart, åbnede himlen sig på dramatisk vis, som det så ofte er set før på netop den bane.

Med et helt vildt skybrud over banen, blev starten udsat i næsten to timer, da det simpelthen var for farligt at sende bilerne afsted til planlagt tid. Derudover var der strømafbrydelse på banen på grund af lynnedslag, hvilket gav problemer for alle holdene med deres computere, plus løbsledelsen med overvågningskameraerne rundt på banen, samt TV udsendelsen, som heller ikke fik strøm.

Den forsinkede start gjorde også at ACE1 Villorba Corsa #12 og Nielsen Racing #2 begge blev klar til den nye starttid, dog med en omgangs straf, da de ikke var klar klar til starten ude på den oprindelige startgrid.

Løbet blev startet under Safety Car, så holdene fik mulighed for at se banekonditionerne an.

Her startede dramatikken, da Inter Europol Competition #13 ikke kunne følge farten af de andre biler. Det var kæmpe drama, da det er en mesterskabskandidaterne i LMP3. De nåede dog at hente feltet igen, inden feltet blev frigivet efter 3 langsomme omgange bag Safety Car. Asfalten var dog så tør, at holdene skulle til at overveje, hvornår at der skulle slicks på bilerne igen.

T2 Motorsports Ferrari #75
Photo: Asian Le Mans Series

T2 Motorsports Ferrari #75 fik en skidt start på løbet, da de spandt rundt på allerførste løbsomgang. Rick Ware Racing #25 faldt også tilbage gennem feltet.

Dramatikken fortsatte for Inter Europol Competition #13, da de pittede allerede efter første flyvende omgang, ligesom T2 Motorsports Ferrari #75 også gjorde. Mens #75 hurtigt var tilbage på banen, blev #13 holdende derinde i mange omgange. Det viste sig at være fugt i elektronikken, efter det voldsomme regnvejr.

Rick Ware Racing #25 var under observation fra dommerne, som nok gerne ville have en forklaring på, hvorfor at de kørte omgangstider, som var et halvt minut langsommere end alle andre LMP2 biler – et gamble på slicksdæk, til trods for der er krav omkring regnvejrsdæk ved en Safety Car start…?

G-Drive Racing by Algarve #26 tog det også stille og roligt ved starten, og var tilbage på 6. pladsen blandt LMP2 bilerne. Holdet skulle også bare tage det helt stille og roligt, og holde sig ude af problemer. De mesterskabsførende havde nemlig muligheden for at tage mesterskabet allerede i dagens løb, såfremt alting flaskede sig.

Inter Europol Endurance #33
Photo: Asian Le Mans Series

Rick Ware Racing #52 fik en Drive-through straf, da de havde overhalet holdkammeraterne inden de havde krydset målstregen første gang.

Graff #8 var førende i LMP3 klassen, da finske Rory Penttinen virkelig kunne lide de halvvåde forhold, mens Viper Niza Racing #65 var toer, foran Nielsen Racing #3.

HubAuto Corse Ferrari #27 havde taget føringen i GT kategorien, foran D’Station Racing Aston Martin #77 og JLOC Lambo #88.

40 minutter inde i løbet skiftede føringen af løbet, da K2 Uchino Racing #96 tog føringen fra Eurasia Motorsport #1 og Eurasia Motorsport #36.

G-Drive Racing by Algarve #26 med James French bag rattet havde et spin i Sving 8, og tabte omkring et halvt minut, inden han var tilbage på fuld fart igen.

Rick Ware Racing #25
Photo: Asian Le Mans Series

Problemerne for Inter Europol Competition fortsatte, men denne gang for #18, som holdt stille ude på banen. Det udløste dagens første Full Course Yellow, så bilen kunne blive bjerget. Efter lidt hjælp, kom de i gang igen, og kunne køre derfra.

Det fik flere af bilerne til at pitte, da de så småt var ved at have brugt den første tankfuld benzin.

Det første stop gik dog langt fra som planlagt for K2 Uchino Racing #96, som mistede over et minut i pitten, i forhold til konkurrenterne.

Da løbet blev givet frit igen, gik der ikke længe inden Rick Ware Racing #52 holdt ude i det våde græs i Sving 8. Cody Ware gjorde alt for at komme tilbage på asfalten, men det var en svær kamp med slicks på vådt græs. Ham måtte have lidt hjælp fra marshals til at komme tilbage på banen igen, men det blev klaret under en lokal gul flagzone. De tabte dog føringen i LMP2 Am kategorien til holdkammeraterne i #25.

ACE1 Villorba Corsa #12
Photo: Asian Le Mans Series

Eurasia Motorsport #1 pittede igen, kort tid efter deres første stop, til et meget langvarigt stop. Forreste venstre hjulophæng var defekt, og efter langs tids forsøg på at reparere bilen, måtte de opgive projektet, og ikke vende tilbage på banen. Super ærgerligt for holdet, som også var uheldige med et gearkasse problem sidste gang i Australien.

Der skete også ting og sager i front af feltet. Eurasia Motorsport #36 tabte føringen af løbet til Thunderhead Carlin Racing #45, men Shaun Thong i K2 Uchino Racing #96 hentede Jack Manchester med omkring 5 sekunder per omgang.

Der var dramatik omkring G-Drive Racing by Algarve #26, da Leonard Hoogenboom pittede få omgange efter hans sidste stop. Udover blev holdet også undersøgt for en potentiel fejl ved deres første pitstop.

HubAuto Corse Ferrari #27
Photo: Asian Le Mans Series

K2 Uchino Racing #96 var tilbage i føring af løbet, efter lidt over en times ræs.

Thunderhead Carlin Racing #45 pittede kort tid efter, hvor Jack Manchester overlod bilen til Ben Barnicoat, og nogle friske tørvejrsdæk.

Graff #8 havde et spin i Sving 8, men var hurtigt tilbage på rette kurs, med kun 7 sekunders tidstab.

Flere af holdene var blevet spottet af løbsledelsen, da de ikke havde lys på bilens startnummer, som reglementet ellers siger. De fik allesammen at vide, at de skulle reparere det, ved deres næstkommende pitstop.

Eurasia Motorsport #36
Photo: Asian Le Mans Series

Graff #8 havde igen lidt problemer i Sving 8, og tabte 15 sekunder i denne omgang.

G-Drive Racing by Algarve #26 fik en 10 sekunders pitstop straf, hvor de skulle holde stille 10 sekunder ekstra i forbindelse med deres næste pitstop.

Der var 3-vejs ballade i Sving 9, da Graff #8 og G-Drive Racing #26 ramte hinanden, men T2 Motorsports Ferrari #75 også blev indblandet, og måtte holde helt stille.

Lokale Viper Niza Racing #65 blev skubbet ind i garagen, efter at have ført LMP3 klassen tidligere i løbet. De var ikke de eneste som var i problemer. Car Guy Ferrari #7 måtte også en tur ind i garagen, til en langvarig reparation. Det tog næsten 14 minutter for #7, mens #65 holdt stille i næsten 10 minutter.

Graff #8 lavede hattrick med spin i dag – dog ikke i dens elskede Sving 9, men i stedet Sving 11.

Rick Ware Racing #52
Photo: Asian Le Mans Series

Sving 9 var igen igen et problem sving, og denne gang var det Viper Niza Racing #65, som holdt stille ude i græsset. Det udløste dagens 2 FCY periode, så Douglas Khoo kunne få bilen trukket tilbage på asfalten.

Samtidig var Rick Ware Racing #25 i problemer i Sving 14, hvor Phillippe Mulacek måtte have hjælp til at komme videre.

Halvvejs gennem løbet var Eurasia Motorsport #36 i front af LMP2, Rick Ware Racing #52 i LMP2 Am, Nielsen Racing #3 i LMP3 og HubAuto Corsa Ferrari #27 i GT kategorien.

Førende i LMP3 kategorien, Nielsen Racing #3 blev rapporteret til dommerne, for at have kørt for hurtigt i pitten, ligesom Viper Niza Racing #65 også blev det. Begge fik en Drive-through straf for de “præstationer”.

Graff #9
Photo: Asian Le Mans Series

Graff #8 fik en Drive-through straf for kontakten med G-Drive Racing by Algarve #26 tidligere i løbet. Ikke det betød det helt store, da de alligevel var ude af podiekampen i LMP3, efter de mange spin.

To timer og 17 minutter inde i løbet tog Thunderhead Carlin Racing #45 føringen af løbet, da Ben Barnicoat fik overhalet Roberto Merhi i Eurasia Motorsport #36 udenom i Sving 1, som blev til indersiden i Sving 2.

Rick Ware Racing #25 var i problemer i Sving 14 for anden gang i dagens løb. Phillippe Mulacek sad fast i gruset, så der måtte en Full Course Yellow til, for at få ham slæbt fri.

Det fik store dele af feltet til at pitte, og få tankene fyldt op. For LMP2 bilerne passede det med, at de kunne fylde tanken op, og så nøjes med at tanke en gang mere.

D’Station Racing Aston Martin #77
Photo: Asian Le Mans Series

Der var dog så mange forskellige tankstrategier i spil, grundet de mange skæve Full Course Yellow perioder i løbet, at man først sent i løbet ville kunne overskue, hvem der reelt havde en fordel.

HubAuto Corse Ferrari #27 blev undersøgt for en potentiel forseelse. I hvert fald blev teamchefen kaldt op til dommerne, hvilket sjældent er et godt tegn.

På trods af at Inter Europol Endurance #34 havde fået advarsler og påbud omkring deres manglende belysning af startnummeret, havde de alligevel kørt videre med det. Derfor så løbsledelsen ikke andre muligheder end at give dem Mekanisk Defekt flaget, hvilket var en absolut ordre, som de skulle følge indenfor 3 omgange.

Løbets sidste time startede med Eurasia Motorsport #36 i front af LMP2, Rick Ware Racing #52 i LMP2 Am, Graff #9 i LMP3 og JLOC Lamborghini #88 i GT.

Viper Niza Racing #65
Photo: Asian Le Mans Series

Dagens straffe var bestemt ikke slut for Inter Europol Endurance #34, som fik en Drive-through straf for at have kørt for hurtigt under en af FCY perioderne.

D’Station Racing Aston Martin #77 blev også undersøgt for et eller andet, plus den anden Inter Europol Endurance #33, så teamcheferne skulle en tur forbi dommerne.

Graff #8 fortsatte med at tage snurreture, men denne gang i Sving 11.

Inter Europol Endurance #33 fik en Drive-through straf, for at have kørt ind i ACE1 Villorba Corse #12 tidligere i løbet.

D’Station Racing Aston Martin #77 stoppede ude på banen, med 22 minutter tilbage af løbet. Bilen var dog så langt af vejen, at det ikke var nødvendigt at kalde FCY endnu en gang.

JLOC Lamborghini #88
Photo: Asian Le Mans Series

Nielsen Racing #2 fik en 1 sekunders Stop & Go straf, da de havde været lidt for hurtige i forbindelse med en af deres obligatoriske pitstops, hvor der er minimumstider i LMP3 kategorien. Dermed røg deres chance for en podieplads i dagens løb.

HubAuto Corse Ferrari #27 pittede for sidste gang med 15 minutter tilbage af løbet, for at få de sidste liter benzin i bilen. Føringen var dog så stor, at de stadig kom ud med omkring et minuts føring til JLOC Lamborghini #88 på andenpladsen.

Hele løbet vendte op og ned, med 5 minutter tilbage. Den førende Eurasia Motorsport #36 blev kaldt i pitten, da baglygterne på bilen skulle repareres. Reglementet siger at der altid skal være fungerende baglygter på bilen, og det var der ikke længere på #36. Holdet valgte IKKE at gøre det, inden de passede det ternede flag.

HubAuto Corse Ferrari #27 fik en 60 sekunders Stop and Go for at have kørt for hurtigt under en af Full Course Yellow perioderne. Den nåede de at tage inden målflaget.

Thunderhead Carlin Racing #45
Photo: Asian Le Mans Series

Eurasia Motorsport #36 med Aidan Read, Nick Foster og Roberto Merhi krydsede målstregen som første bil, foran Thunderhead Carlin Racing #45 med Jack Manchester, Ben Barnicoat og Harry Tincknell, mens G-Drive Racing by Algarve #26 med Roman Rusinov, Leonard Hoogenboom og James French på P3. Dommerne gav dog #36 en Stop & Go straf, som blev konverteret til en 36 sekunders tidsstraf, hvilket sendte dem ned på andenpladsen.

Rick Ware Racing #52 med Cody Ware og Gustas Grinbergas var eneste bil som gennemførte LMP2 Am kategorien, og de har nu sikret sig mesterskabet. De var i forvejen førende i stillingen inden weekenden, så dagens resultat ændrede ingenting, udover at de nu er helt sikre på deres Le Mans billet.

Graff #9 med Eric Troulliet, Sebastian Page og David Droux vandt LMP3 kategorien, foran Nielsen Racing #3 med Garett Grist, Rob Hodes og Charles Crews og Inter Europol Competition #13 med Nigel Moore og Martin Hippe.

JLOC Lamborghini #88 med Takashi Kogure, Yuya Motojima og Yusaku Shibata tog sejren på allersidste omgang, da HubAuto Corse Ferrari #27 med Davide Rigon, Marcos Gomes og Liam Talbot sluttede 14 sekunder bagude efter deres straf, mens Spirit of Race Ferrari #51 med Ozz Negri Jr, Francesco Piovanetti og Alessandro Pier Guidi sluttede treer.

Nielsen Racing #3
Photo: Asian Le Mans Series

G-Drive Racing by Algarve #26 holder fast i føringen i LMP2 mesterskabet, foran Thunderhead Carlin Racing #45 og Eurasia Motorsport #36. Kun 10 point adskiller de tre hold, så alt er muligt.

Rick Ware Racing #52 har sikret sig LMP2 Am titlen, uanset hvad der til sæsonfinalen. RLR MSport #59 er stadig på andenpladsen, foran Rick Ware Racing #25, men da kun vinderen får en Le Mans billet, er anden og tredjepladserne ligegyldige.

Inter Europol Competition #13 er rykket lidt væk i LMP3 stillingen, men fører kun med 3 point foran Nielsen Racing #2, mens Graff #9 er på 3. pladsen, 18 point fra førstepladsen.

Der vendt op og ned på GT stillingen, hvor JLOC Lamborghini #88 nu fører mesterskabet, 3 point foran HubAuto Corse Ferrari #27, som er 1 point foran Car Guy #7, som er 3 point foran Spirit of Race Ferrari #51. Selv D’Station Racing Aston Martin #77 og T2 Motorsports Ferrari #75 har en teoretisk mulighed for at vinde titlen, da de er indenfor 19 point af mesterskabsføringen.

Så der venter os et brag af en finale, når Asian Le Mans Series 2019/20 kører igen den 23. februar på Chang International Circuit i Buriram, Thailand.

Relaterede nyheder