NTT IndyCar Series 2020 optakt – opdateret

NTT IndyCar Series tager hul på 2020 sæsonen i denne weekend i St. Petersburg, Florida.

Der er sket ret store visuelle ændringer henover vinteren.

Alle bilerne har fået en forrude på, det såkaldte Aeroscreen, som skal beskytte kørerne mod flyvende vragdele fra andre biler. Mens Formel 1 har valgt HALO systemet, hvor der er en bøjle over kørerens hoved, samt en midterstiver foran køreren, har Indycar valgt en helt lukket version, hvor der er brugt samme “glas” som på et jagerfly.

Red Bull Technologies har været inde over processen, hvor de har designet produktet, med blandt andet den erfaring som de har fra Formel 1. Dertil er der kommet utallige tests fra USA, hvor Indycar selv har testet “glas” delen. Faktisk satsede de på en lidt anden løsning fra en anden leverandør, indtil de opgav det projekt, og i stedet kom i kontakt med Red Bull Technologies.

Josef Newgarden Photo: Indycar.com / Chris Graythen

Det lukkede cockpit giver nogle helt nye udfordringer for kørerne. På deres almindelig hjelme, kunne de trække en film af, hvis de fik noget olie eller andet skidt på. Så nemt er det ikke for dem på den nye Aeroscreen. Holdene har dog en film på forruden, såkaldte tear-offs,  som de kan trække af i forbindelse med pitstops, ligesom man kender det fra sportsvognsræs, hvor der sidder flere lag plastikfilm, så køreren har en helt klar forrude igen. Holdene har fået lov til at tilføje en ekstra mekaniker i forbindelse med deres pitstops, men denne person må udelukkende stå for at trække denne folie af, og må ikke udføre andet arbejde på bilerne. Der kan sidde optil 8 stykker folie ad gangen.

En anden udfordring for kørerne bliver køling. Hidtil har fartvinden ramt hjelmen direkte, så kørerens hoved og overkrop er blevet kølet på den måde. Al den luft bliver nu guidet henover kørerens hoved, så de kommer til at sidde i et helt vindstille område. For at kørerne ikke får hedeslag i bilerne, er der derfor lavet nogle luftkanaler i bunden af Aeroscreen opbygningen, som kan guide luft hen mod køreren. Men ingen tvivl om at det alligevel bliver en varmere opgave, at køre en Indycar racer i 2020 kontra de tidligere sæsoner. Til de korte ovaler samt de almindelige baner, er der ligeledes et luftindtag, hvor køreren kan koble en luftslange på hjelmen, såfremt han ønsker dette – lidt ligesom man kender fra NASCAR, hvor de også har en slange med frisk luft ned oveni hjelmen.

Aeroscreen, tear-off’s Photo: Indycar.com / Chris Graythen

I tilfælde af regnvejr, sidder der små varmetråde inde i “glasset”, som så kan holde det dugfri. Den teknologi finder der også i flere af hjelmenes visir, såfremt en god gammeldags antidug væske ikke er blevet påført.

Skulle det være nødvendigt at pille Aeroscreen af bilen, i tilfælde af en ulykke, hvor lægerne har brugt for ekstra plads til at kunne tage køreren ud af bilen, er det muligt at afmontere hele arrangementet på under 15 minutter.

Aeroscreen, cockpit view Photo: Indycar.com / Chris Graythen

Bortset fra Aeroscreen, er bilerne fortsat de samme Dallara DW12, som har fået diverse småopdateringer over årene, og nu kører med det såkaldte IR-18 aerokit, som Indycar gik over til i 2018, for alle biler igen skulle være ens, og ikke have forskellig aerodynamik afhængig af hvilken motorkonstruktør at der skulle køres med.

Lad os tage et kig på holdene. Såfremt der ikke står nogen kommentar udfor køreren, betyder det at det bliver en fuld sæson i bilen. Tallene i parentes er bilens startnummer.

A. J. Foyt Enterprises (Chevrolet)

Charlie Kimball (4)

Sebastien Bourdais (14), 4 gadeløb/normale racerbaner

Tony Kanaan (14) 5 oval løb, incl. Indy 500

Dalton Kellett (14), de resterende 8 gadeløb/normale racerbaner

Andretti Autosports (Honda)

Zach Veach (26)

Alexander Rossi (27)

Ryan Hunter-Reay (28)

James Hinchcliffe (29), 3 løb incl. Indy 500

Colton Herta (88)

Marco Andretti (98)

Arrow McLaren SP (Chevrolet)

Patricio O’Ward (5)

Oliver Askew (7)

Fernando Alonso (66) kun Indy 500 annonceret

Carlin (Chevrolet)

Max Chilton (59), kun gadeløb/normale racerbaner plus Indy 500

Conor Daly (59), ovalbaner minus Indy 500

Felipe Nasr(31), kun åbningsløbet indtil videre

Chip Ganassi Racing (Honda)

Marcus Ericsson (8)

Scott Dixon (9)

Felix Rosenqvist (10)

Dale Coyne Racing (Honda)

Santino Ferrucci (18)

Alex Palou (55)

DragonSpeed (Chevrolet)

Ben Hanley (81) – indtil videre kun åbningsløbet. Holdet har dog planlagt at deltage ved yderligere 5 afdelinger incl. Indy 500.

Dreyer & Reinbold Racing (Chrevrolet)

Sage Karam (24), St. Pete, 2x Indianapolis samt Toronto.

Ekstra bil ved Indy 500

Ed Carpenter Racing (Chevrolet)

Ed Carpenter (20), kun ovaler incl. Indy 500

Conor Daly (20), kun gadeløb/normale racerbaner plus Indy 500

Rinus VeeKay (21)

Meyer Shank Racing – support fra Andretti Autosports (Honda)

Jack Harvey (60)

Rahal Letterman Lanigan Racing (Honda)

Graham Rahal (15)

Takuma Sato (30)

Spencer Pigot (45), 2x Indianapolis

Team Penske (Chevrolet)

Josef Newgarden (1)

Scott McLaughlin (2), indtil videre kun GMR Grand Prix på Indianapolis inderkredsen. Mulighed for flere.

Helio Castroneves (3), kun Indy 500

Will Power (12)

Simon Pagenaud (22)

Takuma Sato Photo: Indycar.com / Chris Graythen

Som man kan se, er der i skrivende stund stadig nogle få åbne sæder, og enkelte muligheder for udvidede programmer. Men tager man udgangspunkt i de kørere, som skal køre fuld sæson, har vi Rinus VeeKay, Oliver Askew og Alex Palou som 3 helt grønne kørere. VeeKay og Askew kommer fra Indy Lights, mens Palou senest har kørt Super Formula i Japan.

Dertil kommer Dalton Kellett samt Scott McLaughlin i et eller flere løb. Kellett har adskillige sæsoner af Indy Lights bag sig, men har ikke vist det helt store indtil nu. Han fik lidt sejre og podiepladser sidste år i IMSA WeatherTech SportsCar Championship, men ellers er der langt mellem snapsene. Lige modsat er det for McLaughlin. Han er med helt fremme i V8 Supercar serien i Australien, hvor han kører for DJR Team Penske holdet, og dermed allerede har tætte bånd til Roger Penske. Tidligere på året testede han en Indycar racer, og på trods af at han ikke har sat i en formelbil i mange år, var han lynende hurtigt med det samme. Derfor går rygterne også på, at han får mere end blot den ene start i Indycar 2020, som er planlagt indtil nu.

Marcus Ericsson Photo: Indycar.com / Jonathan Ferrey

Alle holdene var ude at teste for knapt en måned siden på Circuit Of The Americas, men den test var plaget af meget kolde temperaturer og regnvejr, så kørerne kun fik meget kort tid på banen, hvilket ikke rigtig gav noget billede af styrkeforholdet. Men da der ikke er sket nogen ændringer mellem Team Penske og Andretti Autosports henover vinteren, må man forvente at duellen mellem sidste års mester Josef Newgarden, samt førsteudfordren Alexander Rossi genoptaget – måske blandet op med lidt Scott Dixon, Colton Herta, Will Power, Simon Pagenaud – og et par vildskud, Ryan Hunter-Reay og Felix Rosenqvist såfremt svenskeren har fået styr på alle begynderproblemerne, som han havde sidste år. Kommer der andre end de 8 kørere i top 8, når mesterskabet skal gøres op efter sæsonen, vil det være noget af en overraskelse. Det er i hvert fald dem, som sidder i de 8 bedste biler i feltet.

Men NTT IndyCar Series er altid garant for en overraskelse, så der kan sagtens dukke en anden vinder op, udenfor disse 8 biler, som vi blandt andet så med to sejre til Takuma Sato i 2019. Hverken Sato eller Rahal fra RLL holdet bliver dog næppe titelkandidater i 2020 – så skal de i hvert fald begynde at score konstante top 5 resultater gennem hele sæsonen. Det er en af Scott Dixons helt store forcer, hvor han sluttede i top 5 hele 11 ud af 17 gange i 2019, 13 ud af 17 gange i 2018, 10 ud af 17 i 2017 osv osv.

I Danmark kan serien igen følges på TV3 kanalerne samt Viaplay. På søndag sendes der fra 19.30 på TV3 Sport.

Opdatering pr 10. marts – Carlin kørere opdateret

Kalenderen for 2020 ser ud som følger, med G for gadebane, N for normal racerbane og O for oval.

Runde Dato Løbs navn Bane
1 15. marts Firestone Grand Prix of St. Petersburg  G Streets of St. Petersburg
2 5. april Honda Indy Grand Prix of Alabama  N Barber Motorsports Park
3 19. april Acura Grand Prix of Long Beach  G Streets of Long Beach
4 26. april AutoNation INDYCAR Challenge  N Circuit of the Americas
5 9. maj GMR Grand Prix  N NIndianapolis Motor Speedway Road Course
6 24. maj 104th Running of the Indianapolis 500 presented by Gainbridge  O  Indianapolis Motor Speedway
7 30. maj Chevrolet Detroit Grand Prix Presented by Lear Corporation  G The Raceway on Belle Isle
8 31. maj
9 6. juni Genesys 600  O  Texas Motor Speedway
10 21. juni REV Group Grand Prix at Road America  N Road America
11 27. juni Indy Richmond 300  O  Richmond Raceway
12 12. juli Honda Indy Toronto  G Exhibition Place
13 18. juli Iowa 300  O  Iowa Speedway
14 16. august Honda Indy 200  N Mid-Ohio Sports Car Course
15 22. august Bommarito Automotive Group 500  O  World Wide Technology Raceway at Gateway
16 6. september Grand Prix of Portland  N Portland International Raceway
17 20. september Firestone Grand Prix of Monterey  N WeatherTech Raceway Laguna Seca

Relaterede nyheder