Road America leverede varen

3. afdeling af NTT IndyCar Series 2020 blev kørt på Road America nær Elkhart Lake i Wisconsin, hvor lørdagen bød på et endagsarrangement, som bliver efterfulgt at det samme søndag.

Forsvarende mester Josef Newgarden havde taget Pole Position til førstedagen af REV Group Grand Prix. Toer var Jack Harvey, som fulgte op på hans 2. startposition for en uge siden i Indianapolis. Ryan Hunter-Reay var P3, foran Graham Rahal, Will Power, Santino Ferrucci, Colton Herta, Felix Rosenqvist, mesterskabsførende Scott Dixon og Marco Andretti på 10. pladsen.

Alexander Rossi og især Simon Pagenaud ramte den helt skævt i kvalifikationen for anden uge i træk. Rossi fik kørt bilen ind på 11. startposition, mens Pagenaud måtte nøjes med P17 i det 23 bils store felt.

Josef Newgarden
Photo: Indycar.com/Joe Skibinski

Det blev en helt vild første omgang, hvor Hunter-Reay fik klemt sig forbi Harvey allerede inden Sving 1, men Harvey forsøgte at komme tilbage i Sving 3. Power og Ferrucci var ved at støde sammen i Sving 1, men undgik kontakten. Ferrucci ville forsøge sig med to hjul indover græsset, ned mod Sving 5, men undgik heldigvis at ramme nogen.

Hunter-Reay var på vej udenom Newgarden i Sving 5, men måtte flette ind bagved igen.

Senere på omgangen havde både Rossi og Andretti en tur ind over græsset, hvor de ramte nogle reklameskilte, som så hang fast på deres frontvinger. Derfor måtte begge mand pitte, for at få skiltene pillet af bilerne.

Dixon var kommet op på 6. pladsen allerede efter første omgang, og lå derfor lunt i svinget til at score gode point endnu en gang.

Der skulle dog køres i alt 55 omgange i løbet, så meget ville kunne nå at ske.

Santino Ferrucci
Photo: Indycar.com/Joe Skibinski

Marco Andretti fik en Drive-through staf oveni hatten, da han havde kørt for hurtigt, ved hans tidligere pitbesøg.

Rinus VeeKay og Charlie Kimball havde lidt kontakt på vej ind i Sving 1 på anden omgang, men undgik skader på bilerne.

Rahal fik kæmpet sig forbi Hunter-Reay, og satte dermed jagten ind på Newgarden.

Rosenqvist forsøgte sig med en overhaling på Herta, men fik udbremset sig selv, og måtte afgive pladsen igen.

Ferrucci dykkede ekstremt sent på Hunter-Reay i Sving 5, hvor der kun var millimeter mellem de to biler. Dermed var Ferrucci oppe på 3. pladsen i løbet.

Store dele af feltet pittede efter 13 løbsomgange, men det lykkedes Rahal, Hunter-Reay, Harvey og Dixon at strække den en ekstra omgang. Pitstoppet foregik dog ikke som forventet hos Rahal, hvor mekanikerne ikke kunne få bilen tanket. De måtte forsøge igen og igen, inden at der kom benzin på bilen. Han kom tilbage på banen som 11’er.

Alex Palou
Photo: Indycar.com/Joe Skibinski

Alex Palou var kommet langt frem i feltet, fra 14. startposition. Ferrucci, Power, Hunter-Reay m.fl. kom allesammen ud bag spanieren, som holdt dem op i nogle sekunder, så Newgarden kunne udbygge sit forspring til over 10 sekunder.

Dixon forsøgte sig igen med en alternativ strategi, da han sad fast i trafikken på 6. pladsen. Derfor pittede han efter 25 omgange af løbet, og kunne derved dele de resterende 30 omgange af løbet i to lige store dele.

Alt så perfekt ud for Newgarden, indtil han stallede i forbindelse med sit 2. pitstop. Ikke nok med at bilen gik ud en gang, den gjorde det en gang mere, og så havde mekanikerne problemer med at få liv i den 3. gang. Dermed var han nede midt i feltet, og hele hans store spring var væk.

Power og Dixon havde en vild duel omkring Sving 5, hvor Power dykkede meget sent på Dixon, og kom med låst forhjul. Dixon forsøgte at slå tilbage, men blev kørt lidt bred af Power, som dermed overtog den reelle føring af løbet, efter Newgarden var helt væk.

Halvvejs i løbet var stillingen dermed Power, Dixon, Ferrucci, Hunter-Reay og Harvey.

Conor Daly
Photo: Indycar.com/Joe Skibinski

38 omgange ind i løbet kom dagens første Safety Car, da Jack Harvey tabte bilen under ned bremsningen i Sving 3, og sag uhjælpelig fast i sandfanget

Det var noget som gav kø i pitlane, da der blev lukket op for tankninger og dækskifte igen.

Dixon’s mekanikere var hurtigere end Power’s, så Newzealænderen kom ud i front. Ferrucci røg helt ned på 7. pladsen i løbet, da han var ved at støde sammen med Dalton Kellett, på vej ud af pitten. Dermed måtte Ferrucci helt op og stå på bremsen, og tabte derved værdifulde sekunder, og ikke mindst placeringer.

Dagen var også slut for Marco Andretti, da hans motor pludselig ikke ville trække mere.

Genstarten af løbet blev næsten ligeså vild som starten, da Newgarden forsøgte at udbremse Ferrucci i Sving 1, men kom for langt, og måtte flette ind bagved igen.

Takuma Sato var på vej fremad i feltet, hvor han fik overhalet Patricio O’Ward på vej igennem Sving 5, og på vej op mod Sving 6, hvor han fik snuden foran.

Conor Daly forsøgte at følge med forbi, og det endte med at O’Ward og Daly havde kontakt, som sendte Daly ud i gruset, og hårdt ind i dækbarrieren med både for- og bagenden af raceren. Daly klagede over smerter i skulderen, men kunne dog selv stige ud af bilen. Det gav en ny Safety Car.

Newgarden valgte at pitte en ekstra gang under Safety Car, for at få nye dæk på bilen.

Palou lavede en modig overhaling på Hunter-Reay ind i Sving 1, hvor han kortvarigt havde to hjul inde på græsset, og dermed var oppe på 3. pladsen i løbet. Hunter-Reay forsøgte at komme tilbage i Sving 5, men Palou var ligeså stærk på bremserne som den tidligere Indy500 vinder og Indycar mester.

Der gik dog ikke længe inden der kom Safety Car igen, da Dalton Kellett havde parkeret bilen ude i gruset i opløbssvinget.

Inden løbet blev genstartet, måtte Hunter-Reay og Palou bytte plads efter ordre fra løbsledelsen. Deres seneste data sagde at amerikaneren var foran spanieren, og så måtte de gøre det.

Scott Dixon, Dalton Kellett, Marco Andretti
Photo: Indycar.com/Joe Skibinski

Løbet blev genstartet med 8 omgange igen.

Palou overhalede igen Hunter-Reay, men denne gang udenom i stedet for indenom.

Dixon fik meget hurtigt slået et hul til forfølgerne, hvor Power måtte kigge i spejlede efter Palou.

Pagenaud var på vej op gennem feltet, og fik overhalet O’Ward i endnu en udbremsning ind i Sving 5. Omgangen efter kom O’Ward tilbage, men der var lidt kontakt mellem bilerne, og Pagenaud endte med at tabe to pladser.

Alexander Rossi og Max Chilton havde kontakt med 4 omgange tilbage af løbet. De to biler stødte sammen hjul mod hjul, hvilket knækkede styringen og punkterede hans venstre forhjul. Chilton kunne mirakuløst fortsætte, efter den hårde kontakt mellem bilerne.

Marcus Ericsson spandt rundt 3 sving før mål, og mistede derved en potentiel 8. plads.

Scott Dixon vandt løbet i dominerende stil, foran Will Power, Alex Palou, Ryan Hunter-Reay, Colton Herta, Santino Ferrucci, Graham Rahal, Patricio O’Ward, Takuma Sato og Marcus Ericsson.

Med dagens sejr har Dixon nu en kæmpe føring i mesterskabet med 155 indsamlede point, foran Pagenaud på 93 og Herta på 88.

Søndag køres weekendens andet løb på samme bane, med en ny kvalifikation søndag formiddag lokal tid, med løbsstart klokken 18.00 dansk tid.

Relaterede nyheder