Fantastisk åbningsløb i ELMS – opdateret

Åbningsløbet i European Le Mans Series 2020 blev kørt på Paul Ricard banen, efter godt 3 måneders forsinkelse.

Selve løbet i Frankrig blev afholdt på den planlagte dato, men de to foregående løbsweekender i Barcelona og Monza er blevet skubbet til senere på året, grundet COVID-19 situationen.

36 biler var til start på den sydfranske bane nær Le Castellet, i noget der tydede på at skulle blive et utroligt spændende ræs, hvis man kunne regne lidt med spændingen i kvalifikationen.

United Autosports #22 med Filipe Albuquerque og Phil Hanson startede løbet fra Pole Position i LMP2 kategorien, foran G-Drive Racing #26 med Nyck de Vries, Mikkel Jensen og Roman Rusinov, mens United Autosports #32 med Alex Brundle, Job van Uitert og Will Owen havde 3. startposition.

High Class Racing #20 med Dennis Andersen og Anders Fjordbach skulle starte løbet fra 12. position. Gennem træningerne havde holdet været med længere fremme i feltet, men Fjordbach ramte trafik på begge hans flyvende omgange, så han ikke kunne kvalificere sig længere fremme i feltet.

United Autosports #22, G-Drive Racing #26 etc Photo: JJ Media

United Autosports #2 med Wayne Boyd, Tom Gamble og Rob Wheldon havde Pole Position i LMP3, foran DKR Engineering #4 med Laurents Hörr, Francois Kirmann og Wolfgang Triller, mens RLR MSport #15 med Malthe Jakobsen, James Dayson og Ryan Harper-Ellam startede treer.

I GTE var der Pole Position til Kessel Racing Ferrari #74 med Michael Broniszewski, Nicola Cadei og David Perel, foran AMR #98 med Ross Gunn, Paul Dalla Lana og Mathias Lauda, og med Spirit Of Race Ferrari #55 kørt af Matt Griffin, Aaron Scott og Duncan Cameron.

Iron Lynx Ferrari #83 med Michelle Gatting, Rahel Frey og Manuela Gostner startede løbet fra 7. position i GTE kategorien.

Det blev en vild start på løbet, især længere nede i feltet, hvor Paul Dalla Lana i Aston Martin Racing #98 var ved at komme i klemme i noget LMP3 trafik, kombineret med at Kessel Racing #74 forsøgte at gå forbi canadieren.

Iron Lynx Ferrari #83 Photo: JJ Media

Dalla Lana var i problemer igen kort tid efter, da han snittede bagenden af Graff #5, og slog det såkaldte Legality Panel løs på 5’eren, så de måtte pitte efter en ny bagende.

Nielsen Racing #7 havde en meget chokerende oplevelse, da bagvingen pludselig fløj af banen ude på Mistral langsiden ved tophastighed. Det gjorde at Tony Wells spandt af banen, men heldigvis ikke ramte noget.

Graff #9 havde et solospin, men kom hurtigt videre igen.

Mikkel Jensen var startet i G-Drive Racing #26 og forsøgte så godt som muligt, at hænge på førende United Autosports #22 med Phil Hanson, samtidig med at han var under pres fra Will Owen i UA #32.

RLR MSport #15 Photo: JJ Media

Anders Fjordbach havde et spin i High Class Racing #20 raceren i Sving 1, men kom hurtigt tilbage på sporet igen, men tabte dog nogle placeringer.

IDEC Sport #28 fik tekniske problemer med bilen, og måtte køre langsomt tilbage til pitten. Desværre var problemer så store, at teamet ikke kunne fikse dem, og dagen var slut for dem.

UA #32 og G-Drive Racing #26 havde en duel omkring andenpladsen, hvor det lykkedes #32 at komme forbi.

Dommerne havde haft travlt med at kigge på optagelser fra starten af løbet, og gik i gang med at dele straffe ud. AMR #98 fik en straf for at ramme #5, mens både United Autosports #3 og Kessel Racing Ferrari #74 fik en Drive-through straf for tyvstart.

Både United Autosports #32 og G-Drive Racing #26 kom forbi United Autosports #22, som mistede to pladser ned af Mistral baglangsiden.

Proton Competition Porsche #93 kørte af banen i Sving 1, da Realteam Racing #8 trak ind lige foran Michael Fassbender, som måtte helt op og stå på bremsen. Han undgik at ramme #8, men det sendte ham ud i et vildt spin, og ind i Tecpro barrieren på undersiden af svinget.

Kessel Racing Ferrari #74 & BHK Motorsport #16 Photo: JJ Media

Efter nogle minutter, fik han liv i bilen igen, og måtte humpe tilbage til pitten på kun tre dæk, da højre fordæk var punkteret under spinnet.

Mikkel Jensen hoppede ud af bilen allerede efter første stint, og overlod bilen til teamejer Roman Rusinov. Det pitstop tog lidt længere end planlagt, så det kostede dem lidt tid.

Algarve Pro Racing #24 havde godt med fart på, og kom forbi G-Drive Racing #26 ude på banen.

Michelle Gatting i GTE kategorien havde haft et meget omskifteligt løb. Efter få omgange var hun oppe på 3. pladsen, hvorefter hun faldt bagud igen. Stille og roligt fik hun arbejdet sig frem, så hun kunne aflevere bilen på andenpladsen til Manuela Gostner.

Malthe Jakobsen gjorde et fantastisk job i RLR MSport #15, hvor han hurtigt var oppe på andenpladsen i løbet, og hang rigtig godt på United Autosports #2.

G-Drive Racing #26 Photo: JJ Media

Glæden hos APR #24 varede dog kort, da de fik en punktering, og måtte humpe stille og roligt tilbage til pitten.

Spirit Of Race Ferrari #55 røg af banen med høj fart i Signes svinget, da Duncan Cameron og Duqueine Team #30 stødte sammen under nedbremsningen. Fronten på Ferrari’en var meget skadet, efter den hårde kontakt med barrieren, og bilen var ude på stedet. #30 kunne selv køre derfra, da den ikke ramte autoværnet, men måtte dog skubbes ind i pitten til reparationer.

Det udløste en Full Course Yellow, så bilen kunne bjærges.

Realteam Racing #8 fik en Drive-through straf for episoden med Proton Competition Porsche #93.

Panis Racing #31 kørte af banen, på vej ud på start-mål langsiden, da hans hjulophæng knækkede netop som han gik på gassen, og sendte ham hårdt ind i dækmuren. Det udløste en Safety Car, da der måtte en kranvogn ud på banen, for at få bilen løftet væk.

Manuela Gostner havde overtaget Iron Lynx Ferrari #83, men kunne ikke holde samme tempo som Gatting, så bilen faldt ned gennem rækkerne igen.

Safety Car perioden fik dog mange til at pitte, og her kom Rahel Frey i bilen, som så skulle bringe den fremad i stillingen igen.

AF Corse Ferrari #51, Algarve Pro Racing #25, Eurointernational #11 Photo: JJ Media

Dennis Andersen overtog også High Class Racing #20 fra Anders Fjordbach, som efterhånden havde fået den kørt op i top 5.

RLR MSport #15 havde taget føringen af LMP3 kategorien, hvor det nu var James Dayson, som havde overtaget fra Malthe Jakobsen. United Autosports #2 var toer og Inter Europol Competition #13 var P3.

Proton Competition Porsche #77 tog føringen i GTE kategorien, med en flot overhaling på Kessel Racing Ferrari #74.

Mikkel Jensen havde virkelig fart på den i G-Drive Racing #26, og satte løbets hidtil hurtigste omgang. De var dog på en helt anden pitstrategi end de nærmeste konkurrenter, så danskeren var helt nede på 7. pladsen, og næsten en omgang bagud.

Pludselig kørte Duqueine Team #30 langsom ude på banen. Jonathan Hirschi måtte kravle tilbage til pitten, da hjulophænget på højre forhjørne var knækket, og hjulet stod helt skæv.

Eurointernational #11 havde en tur af banen i Sving 8, men kom heldigvis sikkert tilbage på sporet igen.

BHK Motorsport #35 måtte skubbe bilen ind i garagen med tekniske problemer, som de ikke kunne løse.

Richard Mille Racing Team #50 Photo: JJ Media

Jensen var helt fremme på 3. pladsen i løbet igen, og satte United Autosports #32 under hårdt pres. Ironisk nok var det med Job van Uitert bag rattet – manden som kørte for G-Drive Racing #26 sidste år. Efter nogle omganges intens fight, lykkedes det Jensen at komme forbi.

Samtidig gjorde Anders Fjordbach det rigtig godt i High Class Racing #20, og var fremme på 6. pladsen. Det var for øvrigt lige bag Richard Mille Racing #50, som gik fra at være et rent kvindeteam til at blive et blandet hold med Tatiana Calderon og Andre Negrao, som måtte afløse for Katherine Legge, der endte på hospitalet tidligere på ugen, med et brækket ben.

RLR MSport #15 lå stadig på andenpladsen, men Bronzekøreren James Dayson havde svært ved at følge de andre kørers omgangstider, og måtte derfor sætte sin lid til at Ryan Harper-Ellam ville have mere fart, mod slutningen af løbet.

Mikkel Jensen tog føringen af løbet, med 1 time og 6 minutter tilbage af løbet, da han sugede sig helt op under bagvingen på Phil Hanson i United Autosports #22, og kom forbi ned af start-mållangsiden.

Kort tid efter pittede Jensen, og overlod bilen til Nyck de Vries, som skulle køre den sidste time i bilen. Det betød også, at holdet skulle ind og tanke endnu en gang, og have omkring 2/3 del tank benzin på, senere i løbet.

Aston Martin Racing #98 Photo: JJ Media

Løbets sidste time startede med United Autosports #22 foran #32 og Graff #39. United Autosports #2 førte LMP3 kategorien, foran RLR MSport #15 og Inter Europol Competition #13, mens Proton Competition #77 var førende bil i GTE, foran Kessel Racing #74 og AF Corse #51.

BHK Motorsport #16 havde et hurtigt spin, men ikke noget som betød det helt store for holdet, da de i forvejen var nede på 8. pladsen.

High Class Racing #20 var en lille tur af banen i Sving 8 og Sving 9, men fik bilen under kontrol igen – men tabte en plads til Cool Racing #37 med Nicolas Lapierre. Fjordbach var dog stadig på en rigtig flot 5. plads i løbet.

DragonSpeed #21 var den første LMP2 bil, til at pitte for sidste gang i løbet. De tidligere mestre fra ELMS serien havde slet ikke været en faktor i dagens løb, og var helt nede på 10. pladsen, og to omgange fra de førende.

Det fik de resterende LMP2 biler til pitte i de efterfølgende omgange, så de kunne køre i mål uden yderligere stop.

United Autosport #2 Photo: JJ Media

G-Drive Racing #26 kunne ærgre sig over den alternative pitstop strategi at de var på, da Nyck de Vries var flyvende hurtig, satte ny hurtigste omgang i løbet, og tog føringen af løbet igen, med 32 minutter tilbage. De havde dog endnu et tankstop, for at de kunne køre i mål, hvorimod United Autosports racerne ikke havde.

United Autosports #22 måtte dog pitte uventet med en halv time tilbage, på grund af en punktering. Det samme ville kunne ske for de andre konkurrenter.

Inter Europol Competition #13 og United Autosports #2 kæmpede indædt omkring føringen i LMP3 kategorien, hvor de to biler næsten kørte rundt i tandem. UA #2 tog føringen af løbet, efter flere omgangs intens kamp.

G-Drive Racing #26 pittede med 20 minutter tilbage af løbet, og kom ud på 3. pladsen i løbet.

Iron Lynx Ferrari #60 måtte pitte med blot 12 minutter tilbage af løbet, med en punktering.

Kessel Racing Ferrari #74 måtte pitte med få minutter igen, mens Aston Martin Racing #98 pittede med for lidt margin, så de ikke nåede ud af pitten igen. Det betød at #98 ikke blev klassificeret.

Proton Competition Porsche #77 Photo: JJ Media

United Autosports #32 med Job van Uitert, Alex Brundle og Will Owen vandt løbet, foran Graff #39 med Thomas Laurent, James Allen og Alexandre Cougnaud, mens G-Drive Racing #26 med Nyck de Vries, Roman Rusinov og Mikkel Jensen sluttede på 3. pladsen.

High Class Racing #20 med Dennis Andersen og Anders Fjordbach blev ikke klassificeret, da de udgik på allersidste omgang af løbet, og dermed ikke blev klassificeret i løbet. Det var super ærgerligt, da de var på vej hjem på en 6. plads.

Blandt LMP3 bilerne havde vi United Autosports #2 med Wayne Boyd, Tom Gamble og Rob Wheldon som vindere, foran Inter Europol Competition #13 med Martin Hippe og Nigel Moore, mens RLR MSport #15 med Ryan Harper-Ellam, James Dayson og Malthe Jakobsen sluttede på en flot 3. plads. Både Harper-Ellam og Jakobsen debuterede i LMP3 bilen denne weekend, mens Dayson var ny mand på holdet.

Proton Competition Porsche #77 med Christian Ried, Michele Beretta og Alessandro Picariello vandt GTE kategorien, foran Kessel Racing Ferrari #74 med Michael Broniszewski, Nicola Cadei og Daniel Perel, mens Iron Lynx Ferrari #83 med Manuela Gostner, Rahel Frey og Michelle Gatting sluttede på en hårdt tilkæmpet 3. plads.

Podium 4h Le Castellet 2020 Photo: JJ Media

Imponerende med dansker på podiet i samtlige klasser. Grund COVID-19 situationen, var det dog kun vinderne af klasserne, som blev fejret med en podieceremoni.

Den næste afdeling af European Le Mans Series køres om 3 uger på Spa Francorchamps i Belgien.

 

Opdateret – Efter målflaget fik Graff #39 en straf på 6 minutter og 6 sekunder, fordi at Alexandre Cougnaud manglede 6 minutter og 6 sekunder af hans minimums køretid i bilen. Det gør at G-Drive Racing #26 rykker op på andenpladsen, og United Autosports #22 med Filipe Albuquerque og Phil Hanson rykker op på tredjepladsen.

Relaterede nyheder