Le Mans 2020 – de første timer

Den 88. udgave af 24 timers løbet blev afviklet på den meget utraditionelle septemberdato, da COVID-19 situationen havde gjort det umuligt at afholde i juni måned.

Toyota Gazoo Racing #7 med Kamui Kobayashi, Mike Conway og Jose Maria Lopez havde Pole Position, foran Rebellion Racing #1 med Gustavo Menezes, Bruno Senna og Norman Nato, og Toyota Gazoo Racing #8 med Kazuki Nakajima, Sebastien Buemi og Brendon Hartley.

United Autosports #22 med Paul Di Resta, Phil Hanson og Filipe Albuquerque tog Pole i LMP2, foran G-Drive Racing #26 med Jean-Eric Vergne, Roman Rusinov og Mikkel Jensen, mens Racing Team Nederland #29 med Nyck de Vries, Guido van der Garde og Frits van Eerd startede P3.

High Class Racing #33 med Kenta Yamashita, Anders Fjordbach og Mark Patterson startede fra 4. position.

I GTE Pro var Porsche #91 med Gianmaria Bruni, Richard Lietz og Frederic Makowiecki på Pole, foran AF Corse Ferrari #51 med James Calado, Alessandro Pier Guidi og Daniel Serra var toer, og Aston Martin Racing #95 med Marco Sørensen, Nicki Thiim og Richard Westbrook i tredje position.

Michael Christensen, Kevin Estre og Laurens Vanthoor startede fra P6 i Porsche #92.

GTE Am kategorien blev vundet af Luzich Racing Ferrari #61 med Come Ledogar, Ozz Negri Jr og Francesco Piovanetti, foran Dempsey-Proton Racing Porsche #77 med Matt Campbell, Riccardo Pera og Christian Ried, og Team Project 1 Porsche #56 med Matteo Cairoli, Larry ten Voorde og Egidio Perfetti på P3.

Iron Lynx Ferrari #85 med Manuela Gostner, Michelle Gatting og Rahel Frey startede fra 18. position – to pladser bag JMW Motorsport Ferrari #66 med Jan Magnussen, Richard Heistand og Maxwell Root.

 

Le Mans 2020 Start
Photo: JJ Media

Der blev gået til den fra starten af løbet, hvor Toyota Gazoo Racing #8 og Rebellion Racing #1 byttede plads flere gange, rundt på første omgang, men #1 endte med at holde andenpladsen.

AF Corse Ferrari #51 tog føringen i GTE Pro på første omgang, mens Porsche #91 blev ved med at falde længere og længere tilbage i klassen i de næste omgange.

Løbet fik en rigtig skidt start fra Signatech Alpine Elf #36, da de måtte pitte meget tidligt i løbet, på grund af problemer med køleren.

Det første rigtig dramatiske øjeblik kom da Luzich Racing Ferrari #61 spandt rundt, på vej op mod Dunlop Chikanen, da de blev overrasket af en hurtigere Toyota, som dykkede indenom. Det sendte #61 ud i et spin, som Thomas Preining i Dempsey-Proton Racing Porsche #88 forsøgte at undvige. Det lykkedes også, men østrigeren endte hårdt i dækbarrieren, og bilen var ude på stedet. Heldigvis kunne han selv stige ud af bilen, men super ærgerligt for Adrien de Leener og især Dominique Bastien, som dermed ikke officielt bliver den ældste kører, som har deltaget i 24 timers løbet. Den titel tilfalder nu alligevel Mark Patterson, som ellers lå til at blive overgået med hele 7 år.

Luzich Racing #61, Dempsey-Proton Racing Porsche #88, JMW Motorsport Ferrari #66
Photo: JJ Media

Racing Team Nederland #29 havde også problemer med køleren på bilen, så de måtte pit, for at få det fikset.

Eurasia Motorsport #35 spandt af banen, på vej op mod Dunlop Chikanen, hvilket udløste dagens første Slow Zone.

IDEC Sport #28 havde lidt problemer med den ene dør, som ville blafre lidt i vinden. Samme problem havde de også i Warm Up tidligere på dagen,

Stille og roligt fik Toyota Gazoo Racing #8 kørt sig frem til den førende #7, og tog endda føringen af løbet.

Risi Competizione Ferrari #82 havde en hurtig tur af banen, hvilket Michael Christensen i Porsche #92 fik udnyttet til at komme forbi.

High Class Racing #33 havde en rigtig god start på løbet, hvor de var helt oppe på andenpladsen i LMP2, inden Mark Patterson kom i bilen.

Eurointernational #11 kørte af banen, kort efter Dunlop broen, og parkerede langs autoværnet – uden at ramme det. Desværre kunne Eris Maris ikke få liv i bilen igen, og holdet meddelte, at de var udgået på grund af elektriske problemer.

Eurasia Motorsport #35
Photo: JJ Media

ByKolles Racing #4 måtte skubbes ind i pitten, da generatoren på bilen skulle skiftes. Det kostede dem værdifulde omgange, i LMP1 kampen.

Der kom endnu en Slow Zone, da G-Drive Racing #26 havde tabt et par småstumper ude på banen.

Dempsey-Proton Racing Porsche #88 dukkede mirakuløst op på banen igen, selvom den havde tabt 43 omgange til konkurrenterne, svarende til godt et par timers stillestående bag autoværnet. Teamet proppede Dominique Bastien i ved først mulige pitstop, så han dermed alligevel tog rekorden.

SO24 Has by Graff #39 og AF Corse Ferrari #83 havde kontakt ved udgangen af Porsche kurverne, hvor #39 endte i gruset. Vincent Capillaire kunne dog selv bakke ud af gruset igen.

Der var drama ved udgangen af Indianapolis svinget, da G-Drive Racing by Algarve #16 spandt rundt. Team Project 1 Porsche #57 var helt oppe at stå på bremsen, men kunne ikke undgå at ramme hinanden, med så hård kontakt, at den skubbede #16 90 grader rundt på banen. Det gav skader på begge biler, som måtte pitte med store skader på fronten af begge biler. Mens #16 kunne klares med et hurtigt snudeskifte, måtte #57 helt ind i garagen. High Class Racing #33 var centimeter fra at ramme de to biler, men undgik kontakt.

Toyota Gazoo Racing #7
Photo: JJ Media

Der var smidt småstumper på banen, efter de to sårede biler, så løbsledelsen valgte at lave en Slow Zone, så de kunne samles op.

Fire timer inde i løbet var det Toyota Gazoo Racing #8, foran #7 og Rebellion Racing #1 og #3 samt ByKolles Racing på de efterfølgende pladser.

Jackie Chan DC Racing #37 var i front af LMP2 kategorien, foran G-Drive Racing #26 og United Autosports #32.

GTE Pro kategorien havde AF Corse Ferrari #71, foran Aston Martin Racing #97 og AF Corse Ferrari #51, mens de to danskerbiler AMR #95 og Porsche #92 kom lige efter.

AF Corse Ferrari #83 var kommet i front af GTE Am, foran HubAuto Racing Ferrari #72 og Team Project 1 Porsche #56. JMW Motorsport Ferrari #66 var P12, mens Iron Lynx Ferrari #85 var 15’er i kategorien.

High Class Racing #33 og Gulf Racing Porsche #86 fik begge en 1 minutters Stop & Go Straf for at have kørt for hurtigt i en Slow Zone.

United Autosports #22 havde lidt problemer under tankstoppene, hvor de selv mente at de mistede tid hver gang, at der skulle tankes.

Cetilar Racing #47
Photo: JJ Media

Der var problemer for Porsche #92, som skulle ind i garagen for at få repareret servostyringen på bilen. Det kostede dem adskillige omgange, inden de kunne køre tilbage på banen.

Nielsen Racing #24 tabte også tid i pitten, da de skulle reparere deres telemetri på bilen, som løbende sender data til løbsledelsen. Den skal virke hele tiden, så de kan holde styr på benzinforbrug osv på bilerne.

De to AF Corse GTE Pro biler var ved at rotte sig sammen, til at passere AMR #97, som var førende i GTE Pro, efter knapt 5 timers ræs.

Team Project 1 Porsche #56 fik en 1 minutters Stop & Go for også at have kørt for hurtigt i en Slow Zone.

Harry Tincknell i AMR #97 havde store problemer med at få vejgreb på vej ud af 1. chikane, så han måtte give pladsen til AF Corse Ferrari #71. #51 lå og lurede få meter bagved, så Tinck’s tabte to placeringer på kort tid.

Eurasia Motorsport #35 var i gruset for anden gang, og det var anden gang for Nobuya Yamanaka. Denne gang var det i Arnage svinget, så det var nødvendigt med en Slow Zone i det område, så japaneren kunne løftes ud af gruset, og tilbage på asfalten.

High Class Racing #33 måtte i pit til reparationer, som kostede dem adskillige omgange, hvor de bare raslede ned gennem LMP2 rækkerne. Det var gearkassen som drillede for det danske hold.

High Class Racing #33
Photo: JJ Media

Spirit of Race Ferrari #55 havde kontakt med United Autosports #22 på vej op mod Dunlop Chikanen, som sendte Ferrari raceren ud i et spin. Heldigvis ramte Duncan Cameron ikke muren, og kunne derfor fortsætte tilbage til pitten, for at få en ny dør på. Spinnet havde samtidig gjort at #55 punkterede på venstre baghjul. De forsøgte at kæmpe sig tilbage til pitten, men smed dækrester og vragdele ud over banen. Det gav en Slow Zone, så marshalls kunne få samlet disse dele op.

Team Project 1 Porsche #56 fik en Drive-through straf, for at have overhalet under gul flagzone.

Dempsey-Proton Racing Porsche #88 var af banen igen, men denne gang uden at sidde fast. Dominique Bastien skulle dog have et skub baglæns af marshalls, i Arnage svinget.

Der var problemer for Toyota Gazoo Racing #8, hvor der var en mekaniker, som var i gang med at rense ud i bremsekølingen på højre forhjul. Det pitstop tog omkring et minut længere end ellers, så det sendte #7 tilbage på førstepladsen i løbet.

United Autosports #32 havde en tur gennem gruset i Indianapolis, men kom igennem for egen kraft.

Spirit of Race Ferrari #55
Photo: JJ Media

Efter 40 minutters reparationer, var High Class Racing #33 tilbage på banen, hvor Anders Fjordbach nu bare skulle ud og køre stabilt resten af løbet, og vente på eventuelle vejrmæssige udfordringer senere i løbet, som måske ville kunne give dem nogle positioner.

Glæden var dog kort, da han pittede igen omgangen efter, da der stadig var problemer.

Der kom Safety Car, kort tid før 6 timers kørsel var gennemført. AF Corse Ferrari #52 vandt spundet af i Porsche kurverne. Svenske Alexander West ramte SAFER barrieren meget meget hårdt, hvilket rykkede venstre forhjul af bilen. West forsøgte at køre derfra, men bilen havde sin egen mening om, hvor den ville køre hen. Derfor ville det blive en lang kamp, at få den tilbage til pitten.

Det fik Toyota Gazoo Racing #7 til at pitte med det samme, så Jose Maria Lopez fik en ny tankfuld benzin.

Efter 6 timers kørsel var Toyota Gazoo Racing #8 førende i LMP1, Jackie Chan DC Racing #37 i LMP2, AF Corse Ferrari #71 i GTE Pro, og Aston Martin Racing #98 i GTE Am.

Spirit of Race Ferrari #55 var blevet køreklar igen, efter næsten 20 minutters reparation i pitten. Bilen havde dog skiftet farve, da de havde taget de første og bedste reservedele fra Ferrari reservedels lageret, så den både var grøn, hvid, rød og sort.

DragonSpeed #27 fik en 10 sekunders pitstop straf, da de havde lavet en fejl ved en af deres tidligere pitstops.

JMW Motorsport Ferrari #66
Photo: JJ Media

Spirit of Race Ferrari #55 valgte at trække bilen ud af løbet, da den ikke kørte ordentlig efter det tidligere uheld. Super ærgerligt for ELMS holdet.

G-Drive Racing #26 tog føringen af LMP2, da Jackie Chan DC Racing #37 gik i stå ved Arnage. #37 var bare helt død, helt uden lys eller andet. Det lykkedes dog Gabriel Aubry, med lidt teknisk snilde, at få bilen i gang igen, og få den tilbage til pitten, hvor mekanikerne gik i gang med at skille bilen ad.

Mens det skete gik G-Drive Racing by Algarve #16 også i stå, i samme område af banen. Her fik Oliver Jarvis bilen humpet tilbage til garagen, hvor de fik repareret den.

I løbet af de samme 15 minutter røg ByKolles Racing Team #4 af med høj fart, efter Dunlop Broen, da bagvingen fløj af CLM ENZO raceren. Herefter havde han godt 12 kilomenter tilbage til pitten, som det lykkedes ham at få kørt. Efter lidt betænkningstid, valgte teamet at trække garagedøren ned, og udgå fra løbet. Helt sikkert et Le Mans som Bruno Spengler gerne vil glemme hurtigst muligt, da han har haft 3 afkørsler på 3 dage, hvoraf to af dem gav store skader på bilen.

ByKolles Racing Team #4
Photo: JJ Media

Det udløste en Safety Car, og netop som flagene kom ud, røg Tristan Gommendy i Duqueine Team #30 af for fulde hammer, på vej ind i første chikane på Mulsanne langsiden. Først ramte han autoværnet på højre side, hvorefter han røg på tværs af banen, og hårdt ind i autoværnet på venstre side. Der blev sendt læge og ambulance afsted, da uheldet havde været så hurtigt, at advarselslampen for 20G var tændt på bilen. Heldigvis var han OK, og kunne selv gå derfra, da han fik lov af lægen.

Autoværnet var så skadet, at man valgte at fjerne Safety Car bilerne igen, og fortsætte reparationen under en Slow Zone.

Toyota Gazoo Racing #8 pittede under SC perioden, da de døjede med nogle bremsekølings problemer, som de fik løst, mens de andre alligevel kørte langsomt ude på banen.

Løbsledelsen valgte at erklære banen for våd, da der var en enkelt marshal post, som meldte om lidt dråber. Det udviklede sig dog aldrig mere.

Efter 8 timers kørsel var Toyota Gazoo Racing #7 i front af LMP1, United Autosports #32 i LMP2, Aston Martin Racing #97 i GTE Pro, og AF Corse Ferrari #83 i GTE Am.

Mikkel Jensen med G-Drive Racing #26 var på en 2. plads i LMP2, High Class Racing #33 med Anders Fjordbach var 23’er blandt LMP2 bilerne, Nicki Thiim og Marco Sørensen var P4 i AMR #95, mens Porsche #92 med Michael Christensen var P8 i GTE Pro. JMW Motorsport Ferrari #66 med Jan Magnussen var 7’er og Iron Lynx Ferrari #85 med Michelle Gatting var lige udenfor top 10, på en 11. plads.

Kun 16 timer tilbage…

Relaterede nyheder