Indycar forlænger med motorleverandører

NTT IndyCar Series har fået to meget vigtige kontrakter i hus, omkring deres motorer i de kommende sæsoner.

Aftalen med Chevrolet og Honda er blevet forlænget, så den løber indtil slutning af dette årti.

Chevrolet har en lang historie i Indycar, men på det seneste, har de været med uafbrudt siden 2012. Motorerne bliver bygget af Ilmor, som Roger Penske også har aktier i. De bliver dog udelukkende markedsført som Chevrolet motorer, og som om at det er den amerikanske motor, i den amerikanske serie.

Det japanske Honda mærke har også en amerikansk forbindelse. Det er nemlig Honda Performance Development (HPD) som står for Indycar motorerne, hvilket er deres amerikanske tunings afdeling. De har været i sporten siden 2003, hvor det dog var Ilmor, som tunede motorerne i nogle sæsoner, indtil de fik Chevy aftalen.

Mark Reuss, president of General Motors, Jay Frye, INDYCAR President, and Ted Klaus, president of Honda Performance Development
Photo: Indycar.com/Joe Skibinski

De to motorleverandører skal fortsætte med at levere 2,2 liters V6 motorerne med bi-turbo i 2021 og 2022 sæsonen, inden der bliver introduceret en helt ny 2,4 liters V6 bi-turbo motor med hybrid i 2023. De skulle oprindeligt have været introduceret til 2022, men alt er blevet skubbet tilbage på grund af COVID-19 situationen. Præcis hvordan at hybrid den på den nye motor bliver, er endnu lidt usikkert, da bilerne jo ikke bremser på ovaler – eller kun kortvarigt- og det derved er svært at have et KERS system, som man kender fra Formel 1 og Le Mans biler, hvor det er nedbremsningerne, som lader batterierne op. Der findes dog også udstødnings-drevne og varmeabsorberende hybridsystemer, så det bliver muligvis en af de løsninger.

Motorerne kommer til at have over 900 hestekræfter, hvor der fortsat er tiltænkt Push2Pass system, som giver endnu flere kræfter.

En anden fordel ved at have et hybridsystem på bilerne, er at man ikke længere behøver at sætte en ekstern starter på bilen, når man skal starte den i pitten, eller når bilen er gået i stå på banen. Her kan man blot starte op på hybriddelen, hvorefter den driver motoren i gang. Det ses meget tydeligt på Toyota Gazoo Racing’s Le Mans racere, som altid kører de første 50 meter i pitten på ren hybridkraft, efter deres pitstop.

Gennem de seneste år, har Chevrolet haft en overhånd af mesterskaber, med 6 mesterskabstitler, mens Indy500 har været mere ligeligt fordelt med 4 sejre til mærket med den schweiziske grundlægger, tilbage i 1911.

Relaterede nyheder