Kontroversiel afslutning på Petit Le Mans 2020

10 timers løbet Petit Le Mans på Michelin Raceway Road Atlanta var sæsonens 3. sidste afdeling af IMSA WeatherTech SportsCar Championship.

Acura Team Penske #6 med Juan Pablo Montoya, Dane Cameron og Simon Pagenaud startede løbet fra Pole Position, foran holdkammeraterne #7 med Helio Castroneves, Ricky Taylor og Alexander Rossi, mens Felipe Nasr, Pipo Derani og Filipe Albuquerque startede treer i Whelen Engineering Cadillac #31.

I LMP2 var Patrick Kelly, Simon Trummer og Scott Huffaker i PR1 Mathiasen Motorsports #52 på Pole, foran Rob Hodes, Jakub Smiechowski og Austin McCusker i Inter Europol Competition #51, mens Performance Tech Motorsports #38 med Jim McGuire, Matt Bell og Colin Braun skulle starte treer. Mikkel Jensen, Job van Uitert og John Farano i Tower Motorsports by Starworks #8 valgte at skifte dæk inden løbet, så de opgav frivilligt 3. pladsen, og startede i stedet 4’er i klassen. Jensen var eneste dansker i løbet i år.

GTLM kategorien havde Corvette Racing #3 med Antonio Garcia, Jordan Taylor og Nicky Catsburg på Pole, foran BMW Team RLL #25 med Connor De Phillippi, Bruno Spengler og Colton Herta, og BMW Team RLL #24 med Jesse Krohn, John Edwards og Augusto Farfus.

Meyer Shank Racing Acura #86 med Mario Farnbacher, Matt McMurry og Shinya Michimi var på Pole i GTD, foran WeatherTech Racing Ferrari #63 med Cooper MacNeil, Jeff Westphal og Alessandro Balzan, mens AIM Vasser Sullivan Lexus #12 med Frankie Montecalvo, Townsend Bell og Kyle Kirkwood startede P3.

Petit Le Mans 2020 start
Photo Courtesy of IMSA / Michael L. Levitt

Det blev en forholdsvis stille start på løbet, hvor Tower Motorsports by Starworks #8 var en tur af banen i Sving 5, men ikke værre end John Farano kunne fortsætte uden problemer.

BMW Team RLL #25 var gået i front af GTLM kategorien, da Corvette Racing #3 blev fanget i lidt trafik på første omgang.

Mazda Motorsports #55 fik et problem med bremserne, for enden af baglangsiden, hvor Harry Tincknell med nød og næppe undgik at ramme Tower Motorsports by Starworks #8 og Whelen Engineering Cadillac #31, da briten strøg lige imellem de to biler. Han kørte naturligvis i pit med det samme, hvor der blev tanket, inden bilen blev kørt tilbage til teamteltet, hvor der blev skiftet bremser på bilen.

BMW Team RLL #25
Photo Courtesy of IMSA / Michael L. Levitt

Performance Tech Motorsports #38 var en tur igennem græsset i Sving 3, da Konica Minolta Wayne Taylor Racing Cadillac #10 var i gang med at overhale dem, og #38 så ud til at give lidt for meget plads, til at kunne holde bilen på banen.

Der kom Safety Car efter knapt 25 minutters ræs, da JDC-Miller Motorsports Cadillac #85 med Gabriel Aubry kørte af i Sving 1, og ramte snuden ind i dækmuren. Aubry kunne selv bakke derfra, men snuden på bilen var slået løs, så den måtte marshalls i gang med at fjerne fra bilen, inden han kunne køre videre.

Det udnyttede alle hold på nær Tower Motorsports by Starworks #8 til at pitte.

Whelen Engineering Cadillac #31
Photo Courtesy of IMSA / Richard Dole

Corvette Racing #3 var tilbage i front af GTLM, mens Paul Miller Racing Lambo #48 havde taget føringen i GTD.

Der var lidt kontakt mellem Heinricher Racing Acura #57 og AIM Vasser Sullivan Lexus #14 i Sving 10b, hvor sidstnævnte mistede en lille kulfiberdel fra forenden af bilen.

BMW Team RLL #25 var ved at komme i klemme mellem AIM Vasser Sullivan Lexus #14 og GRT Magnus Lambo #44, men nåede at få bremset sig ud af hullet, som hurtigt lukkede til.

Der var kontakt mellem Mazda Motorsports #55 og WeatherTech Racing Ferrari #63, på toppen af bakken i Sving 2. Ryan Hunter-Reay var lige kommet ud af pitten i #55, og trak ind lige foran Cooper MacNeil i #63, men heldigvis kunne begge biler fortsætte uden videre.

Corvette Racing #3
Photo Courtesy of IMSA / Richard Dole

Inter Europol Competition #51 fik en Drive-through straf, da de kørte væk fra deres pitstop med værktøj stadig i kontakt med bilen.

Mikkel Jensen var kommet i Tower Motorsports by Starworks #8, og satte med det samme hurtigste omgang i LMP2 kategorien.

Efter næsten en times reparation, var JDC-Miller Motorsports Cadillac #85 tilbage på banen. Med godt 8 timers ræs tilbage, kunne der nå at ske meget med konkurrenterne.

Acura Team Penske #7 fik en ny næse på bilen, i forbindelse med deres 3. pitstop i løbet. Ellers forløb alting stille og roligt.

Inter Europol Competition #51
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

Team Hardpoint Audi #30 røg i dækmuren, da Rob Ferriol tabte bagenden i Sving 7. Heldigvis var det kun let kontakt med dækkene, så bilen var hurtigt tilbage på banen igen.

BMW Team RLL #25 måtte pitte, og køres tilbage til teamteltet, hvor mekanikerne måtte i gang med at reparere bilen.

Føringen i GTLM skiftede da BMW Team RLL #24 fik et godt tilløb ned af baglangsiden, og dermed tog føringen fra Corvette Racing #3.

Filipe Albuquerque i Whelen Engineering Cadillac #31 fik stille og roligt hentet Simon Pagenaud i Acura Team Penske #6, i duellen omkring føringen af løbet. Pagenaud fik dog virkelig fyret op under Acura raceren, og fik meget hurtigt slået et hul på næsten 10 sekunder igen.

Team Hardpoint Audi #30 & Mazda Motorsports #77
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

BMW Team RLL #25 kom tilbage på banen, efter næsten 40 minutters reparation. Dermed var alle 31 biler tilbage på asfalten.

Føringen i GTD skiftede til Meyer Shank Racing Acura #86, omgangen inden Paul Miller Racing Lambo #48.

Performance Tech Motorsports #38 havde en tur igennem gruset i Sving 10a, men Matt Bell kom selv tilbage på asfalten igen.

Pfaff Motorsports Porsche #9 var endelig tilbage i IMSA paddock’en, efter det canadiske hold ikke kunne deltage i de seneste løb, på grund af indrejsereglerne omkring COVID-19 situationen, men de var ikke så heldige, da de fik en sivepunktering, så de måtte pitte en ekstra gang.

PR1 Mathiasen Motorsports #52
Photo Courtesy of IMSA / Michael L. Levitt

Whelen Engineering Cadillac #31 var kommet i front af løbet, ved hjælp af snedigt pitarbejde, mens Acura Team Penske #6 var kommet under pres fra Mazda Motorsports #77, omkring andenpladsen blandt DPi bilerne.

Konica Minolta Wayne Taylor Racing Cadillac #10 måtte have et nyt batteri, da bilen havde elektriske problemer. Det blev heldigvis hurtigt udskiftet, mens bilen blev tanket, så holdet ikke mistede yderligere tid.

Efter de to Corvette racere havde været hurtige ved starten af løbet, var de nu løbet over ende af både Porsche og BMW, og dermed 4’er og 5’er i GTLM kategorien.

Petit Le Mans 2020
Photo Courtesy of IMSA / Michael L. Levitt

Mazda Motorsports #55 måtte en tur tilbage til teamteltet igen, da holdet nu havde problemer med en utæt gearkasse. De var dog i forvejen flere omgange bagud i løbet, efter deres bremseproblemer tidligere i løbet.

Efter 4 timers ræs var Whelen Engineering Cadillac #31 i front af DPi, PR1 Mathiasen Motorsports #52 i LMP2, BMW Team RLL #24 i GTLM og Meyer Shank Racing Acura #86 i GTD.

Der kom Safety Car, da Inter Europol Competition #51 med Rob Hodes holdt i dækmuren. LMP2 debutanten spandt af banen i Sving 3, på helt egen hånd, og kyssede dækmuren let, uden at der kom skader på bilen. Det var efter mere end 3 timers grønt flags kørsel, så det var en mulighed for at få feltet samlet igen, og få ryddet lidt skidt og affald op hist og pist.

Acura Team Penske #7
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

Det fik alle hold til at pitte, efter nye dæk og en tankfuld benzin.

Der var lidt tæt kørsel i pitten mellem Whelen Engineering #31 og Acura Team Penske #6. De to dystede om føringen i løbet, hvor Felipe Nasr i #31 forsøgte at klemme sig foran ved pitudkørslen. De fik dog af vise fra dommerne, at de skulle give pladsen tilbage.

BMW Team RLL #24 havde lidt problemer med højre bagdæk, så de tabte føringen af GTLM kategorien til Corvette Racing #3, som var tilbage i toppen igen.

Tower Motorsports by Starworks #8 fik en Drive-through straf, da forlod pitten med noget af udstyret hængende efter bilen.

Heart Of Racing Team Aston Martin #23
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

Porsche #911 og BMW Team RLL #24 var i kontakt med hinanden i Sving 10a, da #24 dykkede meget meget sent på Corvette Racing #4, og endte med at skovle #911 af banen. #4 blev snittet på bagenden, hvilket gav en lille skade på bilens diffusor. Dommerne kiggede på sagen, men kunne ikke afgøre nogen skyld, med de informationer og kameravinkler, at de havde til rådighed på daværende tidspunkt.

AIM Vasser Sullivan Lexus #12 var gået i front af GTD kategorien, men blev jagtet af WeatherTech Racing Ferrari #63.

Der kom Safety Car, med lige over 5 timer tilbage af løbet. Mazda Motorsports #77 blev sendt i muren, netop som Oliver Jarvis kom ud af pitten. Det ødelagde både forenden og bagenden på #77, som kunne humpe bilen tilbage til pitten, hvor han kørte direkte tilbage til teamteltet, så flere mekanikere kunne arbejde på den. Replay viste at #77 blev ramt af WeatherTech Racing Ferrari #63, som skubbede #77 i muren.

Tower Motorsports by Starworks #8
Photo Courtesy of IMSA / Michael L. Levitt

Samtidig ramlede Acura Team Penske #6 og Tower Motorsports by Starworks #8 sammen, så der var 3 prototyper af asfalten, indenfor få meter.

#6 måtte have en ny næse på, i forbindelse med det efterfølgende pitstop under SC perioden.

Det betød at Acura Team Penske #7 var den nye førende i klassen.

Performance Tech Motorsports #38 fik en Drive-through straf, da bilen var i gear, mens den var hævet op i luften, så dækkene roterede.

Mazda Motorsports #77 kom ud af pitten, efter godt en halv times reparationer, hvilket sendte dem på omgangshøjde med søsterbilen – men 19 omgange efter de førende DPi biler.

Porsche #911
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

Porsche #912 og Corvette Racing #3 havde haft kontakt, i Sving 9, hvilket blev undersøgt af dommerne. #912 blev dømt skyldige, og fik derved en Drive-through straf, da de havde forsøgt at presse #3 ud på græsset under en overhaling.

Efter 6 timers ræs var Acura Team Penske #7 førende i DPi, PR1 Mathiasen Motorsports #52 i LMP2, BMW Team RLL #24 i GTLM og WeatherTech Racing Ferrari #63 i GTD.

Konica Minolta Wayne Taylor Racing Cadillac #10 havde et lidt for spændende øjeblik, under nedbremsningen til Sving 10a, hvor Ryan Briscoe havde kontakt med Mazda Motorsports #55, hvilket sendte #10 ud i et spin, ind over gruset, men heldigvis ud igen på den anden side.

Turner Motorsport BMW #96 måtte pitte med bremseproblemer, som mekanikerne forsøgte at løse.

Konica Minolta Wayne Taylor Racing Cadillac #10
Photo Courtesy of IMSA / Michael L. Levitt

Team Hardpoint Audi #30 gik i stå på bakken mellem Sving 1 og Sving 2. Selvom Andrew Davis forsøgte at få liv i bilen igen, måtte han give op, og der kom Safety Car, så bilen kunne blive slæbt væk. Problemet kunne desværre ikke løses, så bilen måtte udgå fra løbet.

Løbet blev givet frit igen med knapt 3½ time tilbage af løbet.

Riley Motorsports Mercedes #74 fik en Drive-through straf, da hjulene havde drejet rundt, mens bilen var hævet op.

Der var en ny værende bil i GTD kategorien, hvor det nu var AIM Vasser Sullivan Lexus #14 som var P1, foran Paul Miller Racing Lambo #48.

Dagen blev endnu værre for #74, da de måtte udgå med en defekt motor.

JDC-Miller Motorsports Cadillac #85 spandt rundt på egen hånd i Sving 7, men efter problemerne tidligere i løbet, var det ikke noget der betød det helt store placeringsmæssigt.

Føringen i GTD skiftede igen, da AIM Vasser Sullivan Lexus #14 røg ned på 3. pladsen, og Paul Miller Racing Lambo #48 nu igen var i front, med Wright Motorsports Porsche #16 på andenpladsen.

WeatherTech Racing Ferrari #63
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

Meyer Shank Racing Acura #86 fik et ophængsbrud på det allerværste sted på banen, nemlig lige som han kørte forbi pitindkørslen. Matt McMurry fik med nød og næppe bilen under kontrol, inden han kunne køre bilen tilbage til teamteltet, hvor mekanikerne skulle i gang med at reparere ophænget, efter kontakt med #23.

Heart Of Racing Team Aston Martin #23 måtte også pitte med et problem, hvor mekanikerne dog kiggede på bilen i pitlane. Roman De Angelis havde inden da kontakt med Paul Miller Racing Lambo #48, hvilket var nok til at slå styretøjet skævt. Holdet måtte dog trække bilen ud af løbet, da skaderne ikke kunne repareres.

Med to timer tilbage af løbet, var Whelen Engineering Cadillac #31 i front af DPi, PR1 Mathiasen Motorsports #52 i LMP2, BMW Team RLL #24 og AIM Vasser Sullivan Lexus #14 i GTD kategorien.

Mazda Motorsports #55
Photo Courtesy of IMSA / Michael L. Levitt

Konica Minolta Wayne Taylor Racing Cadillac #10 var endnu en gang en tur af banen, hvor Ryan Briscoe snittede gruset, men kom tilbage på asfalten igen.

Føringen skiftede, da #31 blev fanget bag en langsommere GTD bil, og Alexander Rossi i Acura Team Penske #7 udnyttede situationen, til at hoppe op i front.

Nasr i #31 ville dog ikke affinde sig med andenpladsen, og gik til angreb på Rossi, i et forsøg udenom i Sving 10a, men kom for langt ud i 10b, og måtte afgive pladsen igen.

Mikkel Jensen i Tower Motorsports by Starworks #8 havde fået hentet PR1 Mathiasen Motorsports #52 i LMP2 kategorien, og med 70 minutter tilbage af løbet, tog danskeren føringen i LMP2, som var første gang i løbet, at #52 måtte afgive den reelle føring, uden at der var pitstop involveret.

Riley Motorsports Mercedes #74
Photo Courtesy of IMSA / Richard Dole

Få minutter senere skiftede føringen i DPi også, da Nasr i #31 endelig kom forbi Rossi i #7, og stak afsted, hjulpet af lidt heldig udfald med trafikken.

PR1 Mathiasen Motorsports #52 fik et problem med et knækket hjulophæng, og måtte pitte med 43 minutter tilbage af løbet.

Whelen Engineering Cadillac #31 og Acura Team Penske #7 pittede begge med 38 minutter tilbage af løbet, hvor #7 tog føringen af løbet, med et lidt hurtigere pitstop end #31.

Pipo Derani i #31 var dog mere modig igennem Sving 1, hvor han dykkede indenom Ricky Taylor i #7, med en fantastisk manøvre.

BMW Team RLL #24 var en tur af banen, da de fik et lille skub af en prototype, som fyldte køreren op med græs. Derfor måtte Augusto Farfus pitte en ekstra gang, for at få renset ud, for ikke at overophede motoren. Men det kostede dem en mulig sejr, da de efterfølgende var næsten et halvt minut fra føringen, med kun en halv time tilbage af løbet.

Performance Tech Motorsports #38
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

WeatherTech Racing Ferrari #63 havde fået opbygget et 11 sekunders forspring i GTD, efterfulgt af de to Lexus racere, mens GRT Magnus Lambo #44 lå og lurede på 4. pladsen.

I GTLM kategorien, kom de to førende biler tættere og tættere på hinanden, med Porsche #911 med Fred Makowiecki i front, men en sulten Antonio Garcia i Corvette Racing #3 jagende ham.

GRT Magnus Lambo #44 tog 3. pladsen i GTD kategorien, med 15 minutter tilbage, da Andy Lally fik overhalet Townsend Bell i AIM Vasser Sullivan Lexus #12. Kort tid efter mistede #12 også 4. pladsen, da Wright Motorsports Porsche #16 ligeledes kom forbi.

Der var et kæmpe drama med 11 minutter tilbage af løbet, da der var kontakt mellem Whelen Engineering Cadillac #31 og Acura Team Penske #7, hvor #31 endte hårdt i dækmuren, mens #7 kunne køre videre. Dog nåede Konica Minolta Wayne Taylor Racing Cadillac #10 at smutte forbi, og dermed tage føringen af løbet.

BMW Team RLL #24
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

Det udløste en Safety Car periode, så #31 kunne blive trukket ud af gruset. Dommerne kiggede på episoden, og sagde at det var et hændeligt uheld.

Løbet blev genstartet med 5 minutter tilbage, men det varede kun tre og en halv sving, inden der var ballede mellem Porsche #912 og AIM Vasser Sullivan Lexus #12, som stødte sammen, hvor begge biler røg hårdt i dækmuren.

Dermed fik løbet en dramatisk afslutning, hvor bilerne krydsede målstregen under gult flag.

Konica Minolta Wayne Taylor Racing Cadillac #10 med Scott Dixon, Renger van der Zande og Ryan Briscoe vandt løbet, foran Acura Team Penske #7 med Alexander Rossi, Helio Castroneves og Ricky Taylor som toer, og Acura Team Penske #6 med Simon Pagenaud, Juan Pablo Montoya og Dane Cameron.

Mikkel Jensen, John Farano og Job van Uitert vandt LMP2 kategorien for Tower Motorsports by Starworks #8, foran Performance Tech Motorsports #38 med Colin Braun, Jim McGuire og Matt Bell, mens Inter Europol Competition #51 med Jakub Smiechowski, Rob Hodes og Austin McCusker sluttede treer.

GTLM kategorien blev vundet af Porsche #911 med Nick Tandy, Fred Makowiecki og Matt Campbell, foran Corvette Racing #3 med Antonio Garcia, Jordan Taylor og Nicky Catsburg, med BMW Team RLL #24 med Jesse Krohn, John Edwards og Augusto Farfus på en 3. plads.

WeatherTech Racing Ferrari #63 med Jeff Westphal, Cooper MacNeil og Alessandro Balzan vandt GTD kategorien, foran AIM Vasser Sullivan Lexus #14 med Aaron Telitz, Jack Hawksworth og Michael De Quesada, og GRT Magnus Lamborghini #44 med Andy Lally, John Potter og Spencer Pumpelly.

AIM Vasser Sullivan Lexus #12
Photo Courtesy of IMSA / Richard Dole

Konica Minolta Wayne Taylor Racing Cadillac #10 er fortsat førende i mesterskabet, mens Acura Team Penske #7 nu er toere, foran Mustang Sampling Cadillac #5.

LMP2 mesterskabet føres af PR1 Mathiasen Motorsports #52, foran Performance Tech Motorsports #38.

Corvette Racing #3 holdt fast i GTLM føringen, foran holdkammeraterne i #4, mens BMW Team RLL #24 er rykket op på 3. pladsen, foran holdkammeraterne i #25.

GTD kategorien har nu fået AIM Vasser Sullivan Lexus #14 er gået i front af mesterskabet, foran Wright Motorsports Porsche #16 og Meyer Shank Racing Acura #86.

Den næste afdeling af IMSA WeatherTech SportsCar Championship køres om 2 uger på WeatherTech Raceway Laguna Seca, hvor DPi, LMP2, GTLM og GTD bilerne allesammen skal deltage i løbet.

Relaterede nyheder