Regelændringer i FIA WEC, ELMS og LMC i 2021

FIA World Endurance Championship, European Le Mans Series og Michelin Le Mans Cup introducerer nogle små regelændringer til 2021 sæsonen.

Nogle af tingene er fælles, mens andre er mesterskabs specifikke.

Den måske vigtigste ændring er at LMP2 kategorien fra næste år skal køre på Goodyear dæk. ACO har lavet en aftale med omkring eneleverance af dæk, for at holde omkostningerne nede. Indtil nu, har der været en dækkrig mellem Goodyear/Dunlop og Michelin. Michelin har længe haft overhånden, men FIA WEC sæsonen sluttede af med en Goodyear sejr i Bahrain.

FIA WEC går væk fra deres 2-køreres kvalifikation, som de ellers har brugt de seneste mange sæsoner. Her blev startgidden sat af gennemsnittet af de to køreres tid, men det betød også at kvalifikationen blev umådelig lang, og det ikke altid var den hurtigste kører, som reelt holdt på Pole, såfremt holdkammeraten ikke var ligeså hurtig. Nu bliver det to sessioner på 10 minutter hver, hvor GTE bilerne (Pro og Am) deles om banen, og Hypercar samt LMP2 deles om den anden del af kvalifikation. Det er samme system, som er kendt fra ELMS, som giver nogle højdramatiske kvalifikationer.

LMP2 klassen forbliver uændret, på trods af at FIA sendte et World Motorsport Council referat ud, som sagde noget andet. Dermed er der fortsat et krav om minimum en sølv eller bronze kører i bilen, og frit valg om man kører 2 eller 3 kørere i de kortere løb, mens der er krav om 3 i de længere (FIA WEC). Dog bliver der indført en separat præmiering af LMP2 Pro/Am hold, som har en Bronzekører i bilen. Det er noget der er godt nyt for blandt andet Racing Team Nederland med Frits van Eerd og High Class Racing med Dennis Andersen, som nogle gange har haft svært med at følge med de mere eller mindre rent professionelle lineups, som blandt andet United Autosports og JOTA er kommet med. Lige præcis Racing Team Nederland har dog også vundet LMP2 klassen generelt på Fuji 2019. Men det er eneste Bronzesejr i FIA WEC LMP2 klassen, siden de nye biler blev indført i 2017.

Start Silverstone 2019
Photo: JJ Media

Der bliver lukket op for frit nummervalg fra 1 til 999. Nummer 1 dog forbehold de forsvarende LMP og i fremtiden Hypercar teammestre. Hidtil har LMP numre været fra 1-50 mens GT numre har været fra 51-99. Dem som melder sig til først, har førsteret på nummeret.

I ELMS får LMP3 holdene lov til at bruge et sæt dæk mere per weekend. Indtil nu har der været en begrænsning på 3 nye sæt per weekend, og det har betydet, at visse hold slet ikke, eller kun i begrænset omfang, har kørt enten FP1 eller FP2, for at spare dæk til løbet.

GTE Bronzekørerne i ELMS skal nu køre mindst 1 time og 30 minutter i løbet. Hidtil har de blot skulle køre 45 minutter, hvorefter Pro kørerne kunne køre resten af løbet for fuld gas.

Michelin Le Mans Cup holdene må ikke længere tage gamle dæk med til weekenden. De skal køre på nye dæk hver weekend, så der ikke er nogen som skal spare dæk sammen henover sæsonen. Alle LMP3 hold får 3 sæt dæk til en weekend, mens GT3 holdene får 4 dæk.

Der opstod et uventet problem i LMP3 kategorien i 2020, da der blev indført nye motorer. Disse motorer var lidt mere tørstige end de gamle. Derfor blev der indført 2 obligatoriske pitstops til alle Michelin Le Mans Cup løbene. Nu bliver banerne delt op, og kategoriseret som høj-forbrugs og lav-forbrugs baner. Har man en høj-forbrugs bane, så skal man have to pitstops, mens man kan nøjes med et enkelt på lav-forbrugsbanerne.  I ELMS er der fortsat kun krav om 2 pitstops, som skal overholde en minimumstid, som varierer fra bane til bane. De andre pitstops, må foretages ligeså hurtigt, som man har lyst til. Grunden til at der er en regel om netop 2 lange pitstops, er så kørerskiftet kan foregå på sikker vis, uden at man behøver at skynde sig med at få spændt sikkerhedsselen, og få køreren sendt afsted hurtigst muligt. En typisk tid udfor garagen er omkring halvandet minut.

ACO har lukket op for tilmeldingerne til alle tre serier, med forskellige lukkedatoer. FIA WEC lukker for tilmeldinger den 14. januar – det vil sige to måneder før første afdeling på Sebring skal afvikles. ELMS lukker for tilmeldinger den 8. februar – også cirka to måneder før sæsonstarten i Barcelona, mens LMC ikke tager imod flere tilmeldinger efter den 22. februar.

Det forventes at de deltagende biler bliver annonceret maksimalt to uger efter tilmeldingen er lukket. Det er især kritisk for FIA WEC holdene, som skal være klar til at teste på Sebring i Florida den 12. marts, og bilerne formentlig skal sejles derover, ligesom i tidligere sæsoner, for at gøre det så billigt som muligt for holdene. Holdene kan dog vælge selv at stå for fragten, da der er visse hold, som ikke kan lide at deres biler står i flere uger, og får havluft (læs salt). De vælger så at flyve bilerne og deres udstyr ud til banerne i stedet.

Relaterede nyheder