Kaotisk kvalifikationsløb på Daytona – opdateret

Det blev et kaotisk kvalifikationsløb, forud for Rolex 24 at Daytona løbet, som skal køres næste weekend.

Kvalifikationsløbet er en ny opfindelse i IMSA WeatherTech SportsCar Championship 2021, hvor der først blev kørt en kvalifikation i går, og herefter et 100 minutters løb i dag. Løbet i dag, afgør startplaceringerne til selve 24 timers løbet. Til kvalifikationsløbet skal der kun bruges to af kørerne, hvor holdet ellers kører med tre eller fire i selve 24 timers løbet.

Det kaotiske startede allerede under, og efter kvalifikationen i går. Whelen Engineering Cadillac #31 med Felipe Nasr og Pipo Derani havde egentlig taget Pole Position, men blev snuppet for undervægt, og derved gik første startposition blandt DPi bilerne til Mazda Motorsports #55 med Harry Tincknell og Oliver Jarvis, foran Mustang Sampling Cadillac #5 med Loic Duval og Tristan Vautier, mens Cadillac Chip Ganassi Racing #01 med Kevin Magnussen og Renger van der Zande skulle starte treer.

Cadillac Chip Ganassi Racing #01
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

Blandt LMP2 bilerne skulle PR1 Mathiasen Motorsports #52 med Ben Keating og Mikkel Jensen Pole, foran High Class Racing #20 med Dennis Andersen og Ferdinand Habsburg, mens Cetilar Racing #47 med Roberto Lacorte og Antonio Fuoco var P3.

High Class Racing #20 har også Anders Fjordbach og Robert Kubica med på Daytona, men de to skulle ikke køre i kvalifikationsløbet, men kun under træningerne, og næste weekends 24 timers løb.

AF Corse Ferrari #21
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

LMP3 kategorien er ny i IWSC sammenhæng, og her kørte Mühlner Motorsports America #6 med Laurents Hörr og Moritz Kranz sig til første startplacering, foran Performance Tech Motorsports #38 med Rasmus Lindh og Cameron Cassels, og Core Motorsport #54 med Jon Bennett og George Kurtz.

GTLM havde BMW Team RLL #24 med Augusto Farfus og Marco Wittmann på P1, foran søsterbilen #25 med Philipp Eng og Timo Glock, mens Corvette Racing #4 med Alexander Sims og Nick Tandy var tredjehurtigst.

High Class Racing #20
Photo Courtesy of IMSA / Richard Dole

Sidst men ikke mindst, havde Wright Motorsports Porsche #16 oprindelig sat hurtigste tid i GTD, men den bil blev smadret under nattetræningen lørdag aften, så holdet har måtte købe Black Swan Racing bilen tilbage, og Ryan Hardwick og Patrick Long nu skal starte allersidst blandt GTD bilerne. Dermed skulle AF Corse Ferrari #21 med Simon Mann og Nicklas Nielsen starte først, foran Paul Miller Racing Lamborghini #1 med Bryan Sellers og Madison Snow, mens Winward Racing Mercedes #57 med Philip Ellis og Russell Ward var 3. hurtigst.

Christina Nielsen skulle dele Team Hardpoint EBM Porsche #88 med Earl Bamber, og startede fra 10. position blandt GTD bilerne.

Riley Motorsports #74 og Team TGM Porsche #64 kunne ikke tage starten af løbet, grundet tekniske problemer.

Team Hardpoint EBM Porsche #88
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

Starten gik 14.05 lokal tid, med 47 biler blæsende ned mod Sving 1. Vejret var ikke det bedste, så alle bilerne startede på regndæk.

Faktisk spandt Ben Keating i #52 rundt på opvarmningsomgangen, da han fik givet bilen lidt for meget gas og/eller havde justeret bilens Traction Control lidt for langt ned.

Kevin Magnussen i #01 var ekstrem aggressiv i starten, og forsøgte at tage andenpladsen allerede ind i Sving 1, men fik først gjort det rundt i Sving 3. Da han nåede til Bus Stop Chikanen, udbremsede han Oliver Jarvis i Mazda Motorsports #55.

Tower Motorsport #8 var en tur af banen i Sving 5, men kom hurtigt tilbage på sporet.

RWR-Eurasia #51 var en tur af banen i Sving 5, men kom tilbage på asfalten igen.

NTE Sport Audi #42 og Riley Motorsports #91 fik begge en Drive-through straf, da de havde skiftet start-køreren for sent.

Paul Miller Racing Lambo #1 holdt i pitten efter mindre end 10 minutters ræs, hvor mekanikerne var i gang med at tjekke noget nede i motorrummet. Mekanikerne valgte at opgive bilen, og i stedet spare på materiellet til næste weekend.

PR1 Mathiasen Motorsports #52 fik ligeledes en Drive-through, da Keating var kørt hele vejen gennem feltet og op til hans startposition, efter hans spin, hvilket han ikke måtte.

Der var ballede i Sving 1, da Tower Motorsport #8, Sean Creech Motorsport #33 og Era Motorsport #18 spandt rundt, og holdt på tværs af banen. Det udløste dagens første Full Course Yellow, så bilerne kunne komme tilbage på ret køl igen, uden de skulle være nervøse for at blive ramt af andre konkurrenter.

PR1 Mathiasen Motorsports #52
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

Det var ikke kun i DPi, at føringen var skiftet. I LMP2 var Win Autosport #11 kommet i front, LMP3 var Performance Tech Motorsports #38 den nye førende, Corvette Racing #4 i GTLM, mens GRT Grasser Racing Team Lamborghini #111 var den nye førende i GTD.

Løbet blev genstartet igen, efter små 10 minutters kørsel for nedsat hastighed.

Tristan Vautier i Mustang Sampling Cadillac #5 tog andenpladsen fra Jarvis i Mazda Motorsports #55 rundt i Sving 1, så englænderen nu havde tabt to placeringer på to starter af løbet.

Forty7 Motorsports #7 var af banen i Sving 6, men kom selv tilbage på banen.

Der gik kun en halv omgang inden der kom Full Course Caution igen, da Christina Nielsen i Team Hardpoint EBM Porsche #88 røg af banen i Bus Stop Chikanen. Hun kom til at ligge side om side med nogle af konkurrenterne, snittede den forankørende GRT Grasser Racing Team Lambo #19, og fik et skub bagi af, hvilket sendte hende ind i dækmuren, som hun ikke kunne komme ud af selv.

Cetilar Racing #47 & WeatherTech Racing Porsche #79
Photo Courtesy of IMSA / Michael L. Levitt

Alt imens blev der uddelt straffe til højre og venstre – Vasser Sullivan Lexus #12, TF Sport Aston Martin #97, Magnus by Archangel Acura #44, Alegra Motorsports Mercedes #28, Scuderia Corsa Ferrari #63 og Wright Motorsports Porsche #16 fik allesammen en 3 minutter og 56 sekunders Stop & Go, for at have overhalet på forkert vis, da de biler som var en omgang bagud ved den tidligere Safety Car periode, fik lov til at blive vinket forbi.

FCY periode 2 udnyttede alle DPi biler på nær den førende Cadillac Chip Ganassi Racing #01 til at pitte, hvoraf flere satte slicks på bilerne.

Riley Motorsports #91 måtte desværre skubbes tilbage til garagen, da den havde nogle problemer, som mekanikerne ikke kunne fikse i pitten.

Vasser Sullivan Lexus #12 fik en 20 sekunders Stop & Go straf oveni den tidligere straf, da de havde kørt for hurtigt i pitten. Win Autosport #11 fik en Drive-through straf for at have kørt for hurtigt i pitten – men ikke helt så hurtig som 12’eren.

Løbet blev givet frit igen efter næsten 20 minutters gult flag, hvor Whelen Engineering Cadillac #31 vandt nogle placeringer, da Felipe Nasr var noget mere selvsikker på bremsen end Ricky Taylor i Konica Minolta Wayne Taylor Racing Acura #10.

Mühlner Motorsport #6
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

På anden grønne omgang af løbet blev #01 med Magnussen overhalet på vej ud på ovalen, da hans regndæk var helt færdige, og tørvejrsdækkene var det rigtige at have på bilerne nu.

Nicklas Nielsen i AF Corse Ferrari #21 havde et problem med et punkteret venstre bagdæk, hvor der stod en kæmpe røgsky ud af inderskærmen. Danskeren forsøgte at humpe sig hjem til pitten, men skulle køre næsten en hel omgang, inden han kom tilbage.

Risi Competizione Ferrari #62 spandt i pitudkørslen, da Alessandro Pier Guidi kom lidt for hårdt på gassen, på de helt nye tørvejrsdæk.

Whelen Engineering Cadillac #31 tog føringen af DPi kategorien, da Nasr dykkede meget sent på Vautier i Mustang Sampling Cadillac #5.

Forty7 Motorsports #7 havde endnu et spin på egen hånd.

DragonSpeed #82 fik en Drive-through straf, fordi de ikke havde styr på ildslukkeren i forbindelse med deres tankstop. Win Autosport #11 fik endnu en Drive-through, da de havde kørt for hurtig i pitten.

Corvette Racing #4
Photo Courtesy of IMSA / Michael L. Levitt

Cetilar Racing #47 kom i føring af LMP2 kategorien, da Antonio Fuoco tog føringen af Mikkel Jensen i PR1 Mathiasen Motorsports #52.

GRT Grasser Racing Team Lambo #111 tog føringen af GTD, da Mirko Bortolotti fik overhalet Oliver Gavin i Vasser Sullivan Lexus #14.

Cadillac Chip Ganassi Racing #01 var faldet langt tilbage i feltet, da de pittede efter slicks, længe efter konkurrenterne var skiftet. Deres bønner om endnu et gult flag, var indtil videre ikke blevet hørt.

Scuderia Corsa Ferrari #63 blev kaldt i pitten af løbets dommere, da de havde et mekanisk problem med bilen.

WeatherTech Racing Porsche #79 var gået i front af GTLM kategorien, da Cooper MacNeil havde holdt bilen kørende så længe, da Kevin Estre kunne overtage bilen, uden at skulle tanke ligeså meget som konkurrenterne.

Turner Motorsport BMW #96 var gået i front af GTD kategorien, efter lidt snedigt pitarbejde, som fik dem op gennem feltet.

Turner Motorsport #96
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

Sean Creech Motorsport #33 måtte også tilbage til garagen, efter ellers at have ført LMP3 klassen med Joao Barbosa bag rattet.

Mikkel Jensen i PR1 Mathiasen Motorsports #52  havde fået hentet Antonio Fuoco i Cetilar Racing #47, og lå italieneren under hårdt pres.

Covette Racing #4 og #3 var kommet forbi WeatherTech Racing Porsche #79, da Estre alligevel skulle have tanket lidt ekstra benzin på raceren.

Der var også krig omkring 3. pladsen i LMP2 kategorien, hvor High Class Racing #20 var kommet op på 3. pladsen, men med Racing Team Nederland #29 lå også på lur, mindre end et sekund bag østrigske Habsburg i 20’eren.

Jensen tog føringen i LMP2 med 10 minutter tilbage af løbet, da han dykkede meget sent på Fuoco i Sving 3.

Cetilar Racing #47 måtte desværre pitte med 7 minutter tilbage af løbet, med et teknisk problem på bilen, som en Dallara tekniker forsøgte at hjælpe mekanikerne med at løse.

Whelen Engineering Cadillac #31
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

Whelen Engineering Cadillac #31 med Pipo Derani og Felipe Nasr vandt kvalifikationsløbet, foran Mazda Motorsports #55 med Harry Tincknell og Oliver Jarvis, og Mustang Sampling Cadillac #5 med Tristan Vautier og Loic Duval.

Cadillac Chip Ganassi Racing #01 med Renger van der Zande og Kevin Magnussen sluttede 7’er og sidst i DPi kategorien, da teamet fejlede med deres pitstop strategi.

PR1 Mathiasen Motorsports #52 med Mikkel Jensen og Ben Keating vandt LMP2 kategorien, foran High Class Racing #20 med Dennis Andersen og Ferdinand Habsburg, mens Tower Motorsport #8 med Gabriel Aubry og John Farano sluttede treer.

LMP3 kategorien blev vundet af Mühlner Motorsport #6 med Laurents Hörr og Moritz Kranz, foran Forty7 Motorsports #7 med Ryan Norman og Mark Kvamme, og Core Motorsport #54 med Jon Bennett og George Kurtz på P3.

Turner Motorsport BMW #96 med Bill Auberlen og Robby Foley vandt GTD kategorien, foran Pfaff Motorsports Porsche #9 med Laurens Vanthoor og Zach Robichon, og GRT Grasser Racing Team Lambo #111 med Mirko Bortolotti og Rolf Ineichen.

Christina Nielsen og Earl Bamber kom hjem på 14. pladsen blandt GTD bilerne med Team Hardpoint EBM Porsche #88, efter de fik bilen lappet sammen i pitten igen.

Nicklas Nielsen og Simon Mann fik AF Corse Ferrari #21 kørt hjem på 16. pladsen i GTD kategorien, efter Nielsen fik bilen tilbage til pitten, og fik et nyt dæk på 488 GT3 Evo raceren.

Dermed har vi startopstillingen – og de første point til mesterskabet – afgjort forud for 24 timers løbet, som køres næste lørdag og søndag.

Nu har holdene indtil torsdag, hvor der køres 3 træninger, plus en 4. træning fredag, inden den står på Warm Up og løb lørdag den 30. januar 2021.

 

Opdatering – Efter løbet blev GRT Grasser Racing Team Lamborghini #19 sendt ned på sidstepladsen i GTD kategorien, da de vejede for lidt. Dermed mistede Misha Goikhberg og Franck Perera deres 6. plads, og derved 6. startposition til løbet. Det gør at både Christina Nielsen og Nicklas Nielsen rykker en enkelt plads frem på startgridden.

Relaterede nyheder