Lequien: “Vi kan besøge mange steder”

Racing24-7.net havde fornøjelsen af en halv time sammen med den ansvarlige for LMEM organisationen, Frederic Lequien, som står bag FIA World Endurance Championship, European Le Mans Series samt Asian Le Mans Series.

Vi har valgt at dele interview’et op i flere dele, som omhandler de forskellige emner, som blev vendt.

Den første del omhandler løbskalendere. 2023 kalenderne er bestemt ikke faldet i lige god jord blandt hold, fans og især kørere, da der er i alt fire sammenfald med IMSA WeatherTech SportsCar Championship, fordelt på FIA WEC og ELMS kalenderen. Er det noget som IMSA og LMEM vil forsøge at løse?

“Jeg foretrækker at være helt åben. Jeg kan ikke se hvordan det skulle være muligt at håndtere i øjeblikket. Vi har lider under en meget mærkelig situation, med udvidelsen af Formel 1 kalenderen, hvor mange af banerne som vi gerne vil besøge eller aktuelt brugt – de blev nød til at ændre deres kalender, og så bliver vi også nød til at tilpasse os. Når det er sagt, så forstår jeg fuldt ud, at vi skal prøve at undgå sammenfald med især vores IMSA venner, men også forsøge at undgå sammenfald med Formel E, med SRO. I bund og grund, beklager jeg at det er sådan – fordi, I skal ikke tro at vi ikke prøvede – vi gjorde! Vi snakker sammen, men i sidste ende, er vi i en situation, hvor alle bliver nød til at bidrage med lidt, for at kunne håndtere det.

“Men jeg gerne, hvis I giver mig muligheden for at forklare, hvordan vi opbygger kalenderen. Jeg tror at alle skal forstå, at vi ikke kan gøre det på en eller to uger. Det er et langt, sejt træk, og når du så tror at den er klar, så nulstiller vi, og starter fra nul. Så bygger man op for anden gang, og så nulstiller vi igen. Og det er hvad der hvad der skete i år. Så jeg tror, når alt kommer til alt, er det slet ikke så skidt – det er ikke perfekt – det er vi enige i. Men igen, vi gjorde vores bedste.”

Hvordan har forholdet været til FIA, i forbindelse med at udarbejde de kalendere – ikke kun for FIA WEC men også ELMS?

“Jeg tror at vi skal være realistiske. Formel 1 er Formel 1, og vi vil gerne fortsætte med at have en dialog med dem, og det er hvad vi har gjort. Og jeg vil gerne takke dem for, at undgå det helt store sammenfald – for jubilæumsløbet omkring 24 timers løbet i Le Mans. Men for resten af sæsonen, er det stort set umuligt. Men forholdet er meget godt, og alle kan forstå hvilket arbejde at vi har udført – en eller to måneder siden. Især, jeg vil gerne nævne, at vi havde en dialog med Formel 1, og det pressede meget hårdt på i den. Men til sidst, lad os sige, at vi gav efter, for at være venlige – og forhåbentlig betaler de tilbage næste gang. Men forholdet er godt. Og igen, vil jeg gerne takke FIA og Formula 1 Management, for at undgå sammenfald med 24 timers løbet i Le Mans, hvilket for meget er meget vigtigt, især i jubilæumsåret.

“Planen for FIA WEC er at have 8 løb i 2024. Jeg mener at vi skal holde øje med størrelsen på mesterskabet – formatet og budgettet, hvilket også inkluderer antallet af events.”

Frederic Lequien
Photo: JJ Media

Hvad er begrundelsen for at vende tilbage til et aftenløb i European Le Mans Series på Aragon? Vi havde det tidligere i Barcelona og Paul Ricard, men det kommer igen næste år i Spanien – og hvorfor Motorland Aragon?

“Jeg vil ikke virke arrogant – men hvorfor ikke? *griner*”

Men der er allerede et løb i Spanien…

“Vi var i Italien to gange i år… men løbet på Monza var forbundet til det faktum, at vi havde problemer med Hungaroring. Det ville være rart at tage til 6 forskellige lander, men det er fin balance. Når man opbygger kalenderen, gør vi det primært for hold og kørere, for at være sikker på at de nyder det. Så kommer der, jeg ville lyve hvis jeg sagde andet, at vi skal holde øje med økonomien – organisationens budget. En bane som Red Bull Ring – den er ikke nem at køre til, det er langt væk, og det er meget dyrt. Men tro mig, nogle gange må man tage nogle beslutninger, for at få folk til at slappe lidt mere af. Men tilbage til Motorland. Vi mener at det er en bane med høj profil, en lækker bane. Måske er det lidt ude midt i ingenting, og så var der også muligheden for at prøve at gøre noget anderledes. Så det er derfor at vi siger – Ok, vi tager til Motorland, til det andet løb i Spanien, så lad os gøre noget anderledes, lad os være lidt kreative, lad os køre om aftenen. Temperaturerne kunne være meget højre, så det giver også mening.”

“Vi har haft dialog med mange baner i Europa, og det betyder ikke, at vi ikke kommer til at gå til andre steder i fremtiden, men vi er stadig i dialog med baner i Storbritannien, i Tyskland. Men for 2023 var det, fra mit synspunkt, det bedste formal. Lad mig give et eksempel, for jeg mener at det er vigtigt, at I får så mange detaljer som muligt. Imola – vi planlagde at køre ELMS løbet den 15. maj, men det endte på den 7. maj. Hvorfor? Fordi Formel 1 ændrer, så de vil afholde San Marino Grand Prix den 22.maj, og så fik vi et opkald fra banens ledelse, at vi blev nød til at ændre datoen.”

Hvordan står det i øjeblikket med forhandlingerne omkring et løb i Storbritannien for FIA WEC og ELMS?

“Vi snakker med Silverstone. Vi vil gerne vokse – WEC vil have 8 løb i 2024. Men jeg tror ikke at 9 er en god ide, så måske skal vi tænke anderledes i fremtiden, så som at tage denne bane i år – en anden næste år. Men igen, vi har ikke nogen problemer med dem (Silverstone, red.), og det sidste møde var i juli, og vi planlægger at besøge banen meget tidligt – vi må se. Vi har haft en god kontakt. Vi skal også huske, at nogle af banerne, har vi en langtids kontrakt med. Så det er ikke så nemt. Vi havde COVID situationen, Brexit… Men det er tid til at gå i dialog nu. Vi kan besøge mange steder, og det er klart at med især alle bilfabrikkerne, som kommer til mesterskabet – så er der mange lande som gerne vil afholde et WEC løb. Det er anderledes nu. Altså, værdien af WEC stiger hver dag – den vokser stadig. Så selvfølgelig er der nogle lande som har en interesse.”

Mange tak til Frederic Lequien, for at tage sig tid til at besvare vores spørgsmål.

Vi bringer anden del af interviewet i morgen, hvor det handler omkring fremtidens GT3 klasser indenfor ACO serierne.

Relaterede nyheder