Klasse ræs på Spa Francorchamps

De 35 biler i European Le Mans Series leverede et helt fantastisk racerløb på Spa Francorchamps banen, da årets 5. afdeling af mesterskabet blev kørt.

Dramatikken startede allerede i første sving, hvor Leo Roussel i G-Drive Racing #22 forbremsede sig, og næsten ramte holdkammeraten Henrik Hedman i DragonSpeed #21. #22 kom for langt ud i første sving, og i stedet kunne United Autosports #32 tage føringen foran Graff #39. By Speed Factory #5 spandt på egen hånd i sving 1, men Tim Müller startede alligevel allerbagerst i feltet, så de blev ikke ramt af nogen konkurrenter.

#22 kom op på andenpladsen på løbets anden omgang, mens Mikkel Jensen i AT Racing #9 var faldt tilbage på 3. pladsen i LMP3, inden at han kom tilbage på andenpladsen igen.

TF Sport Aston Martin #90 fik en skade på fronten efter kontakt med en konkurrent. Euan Hankey mistede med det samme fart og faldt tilbage igennem GTE feltet. Det skulle blive en lang eftermiddag, hvor de kørte 10-15 sekunder langsommere end GTE konkurrenterne.

Anders Fjordbach i High Class Racing #49 havde fået en fantastisk start fra 12. startposition, og var oppe på 7. pladsen allerede efter få omgange.

Eurointernational #11 og 360 Racing #6 kom i kontakt med hinanden i Les Combes svinget for enden af Kemmel Straight, hvorefter #6 spandt rundt. Det gav en advarsel til #11.

Aaron Scott i Spirit of Race #55 tog føringen i GTE klassen fra Joel Camathias i Proton Competition #77, med en lidt sen indbremsning i sving 1, hvor de kun med nød og næppe udgik kontakt.

Spirit of Race #55 & Proton Competition #77

Eurointernational #11 og Panis Barthez Competition #16 havde kontakt i Bus Stop chikanen, efter #11 pludselig ændrede retning. Det gav en Stop & Go til #11 for kontakten.

Der var en kortvarig Full Course Yellow, for at fjerne diverse vragdele fra banen, men den varede kun nogle få minutter.

Imens havde Panis Barthez Competition #23 stille og roligt sneget sig op på andenpladsen i LMP2 kategorien, mens Graff #40 var oppe på 3. pladsen.

Alex Kapadia i RLR MSport #15 og Sean Rayhall i United Autosports #2 havde en forrygende duel omkring 6. pladsen i LMP3, mens henholdsvis Morten Dons/John Farano og John Falb kunne stå og kigge på fra pitten.

Joel Camathias i Proton Competition #77 og Ross Gunn i Beechdean AMR #99 havde en fantastisk duel for enden af langsiden, hvor #99 først overhalede, men lavede en lille fejl, og #77 så kom forbi igen et par sving senere. Omgangen lykkedes det #99 at komme forbi og blive foran, i kampen om andenpladsen i GTE.

Efter 1 time af løbet kom der Safety Car. Algarve Pro Racing #25 med Andrea Roda bag rattet røg af i Double Gauche med næsten ubremset hastighed. Han ramte dækmuren sidelæns, hvilket gjorde at bilen vippede rundt på taget. Heldigvis kunne en rystet men uskadt kører stige ud af bilen, med lidt hjælp fra flagposterne. Det er altid specielt at komme ud af en bil, som ligger på hovedet, så det kræver lidt mere teknik end sædvanligvis.

Under Safety Car perioden begik Terrence Woodward i 360 Racing #6 og John Farano i RLR MSport #15 en fejl og overhalede Safety Car. Begge hold fik en Stop & Go straf på hele 2 minutter og 20 sekunder. Dermed var begge hold ude af spillet omkring podiepladserne i LMP3.

AT Racing #9 lå i føring af LMP3, men lavede en fejl under deres første pitstop, hvor de ikke fik stoppet motoren mens der blev tanket. Det kostede dem en Stop & Go straf.

Efter 25 minutter bag Safety Car, blev løbet givet frit igen, men det varede ikke længe inden bilerne måtte ned i hastighed igen. Proton Competition #77 blev ramt af By Speed Factory #5, hvor #77 gravede sig dybt med i gruset, med store skader på bagenden. #5 måtte udgå på stedet, mens #77 kunne kravle tilbage til pitten, og efter 50 minutter i pitten med reparationer, kunne den vende tilbage på banen, men som allersidste bil i GTE klassen. Christian Ried i #77 havde heller ikke ret mange rosende ord omkring LMP3 køreren i et efterfølgende interview med TV.

Det gav 20 minutters Safety Car periode, inden at de fik fejet banen for småsten.

Da løbet blev genstart, var der igen problemer med det samme, hvor Eurointernational #12 spandt rundt for enden af Kemmel Straight, efter kontakt med M.Racing – YMR #19.

Kort tid efter var der en ordentlig omgang ballade i Bus Stop, hvor først Duqueine Engineering #8 spandt, hvorefter Panis Barthez Competition #16 og RLR MSport #15 også spandt. Alle biler spandt på egen hånd, men i løbet af få sekunder.

TF Sport #90

Efter anden time af løbet førte Graff #40 foran United Autosports #32 og Panis Barthez Competition #23. I LMP3 klassen førte AT Racing #9 foran Ultimate #17 og Duqueine Engineering #7, mens Beechdean AMR #99 førte an i GTE foran Spirit of Race Ferrari #51 og JMW Motorsport Ferrari #66.

Der var behov for endnu en FCY periode, da Eurointernational #11 gik i stå efter La Source, og de måtte sende en kranbil ud efter den.

Derefter blev der kørt nogle få minutters ræs, inden at der måtte FCY til igen, da M.Racing – YMR #19 bankede i betonmuren på toppen af det mega hurtige Raidillon sving, lige efter Eau Rouge. Heldigvis var der kun materiel skade på Norma M30 raceren – og en lille regning på vej til Neale Muston, som var bag rattet.

AT Racing #9

Stille og roligt havde Spirit of Race #51 fået sneget sig i front af GTE klassen mens Graff #40 holdt sig i front af LMP2 feltet. AT Racing #9 holdt sig stadig i front af LMP3 feltet, selvom de havde været inde til deres Stop & Go straf.

Dermed startede den sidste time forholdsvis roligt, men det skulle hurtigt ændre sig.

SMP Racing #27 havde fart på og hentede ind på Graff #40, mens G-Drive Racing #22 også hentede på den førende i klassen. I LMP3 klassen kæmpede United Autosports #2 og Duqueine Engineering #7 omkring de sidste to podiepladser, da AT Racing #9 havde over en omgangs føring.

De sidste 45 minutters af løbet blev der pludselig kø hos dommerne. G-Drive Racing #22 blev idømt en Drive-through straf for ikke at respektere Safety Car perioden tidligere i løbet, mens Graff #40 også fik en Drive-through på grund af at de havde lavet en overhaling udenfor banen, på det asfalterede afkørselsområde.

Graff #40

Med kun 25 minutter af løbet blev Cool Racing by GPC #4 vippet rundt af Inter Europol Competition #13 i det første sving. Det skete dog ikke mere i den sag.

Graff #40 fik først deres Drive-through straf med 2 minutter tilbage af løbet, så de kørte igennem pitten på starten af løbets allersidste omgang, og kom ud lige foran G-Drive Racing #22.

Dermed blev kampen henover målstregen utrolig tæt. Graff #40 med James Allen, Richard Bradley og Gustavo Yacaman endte med at vinde løbet, men kun med 0,581 sekund til G-Drive Racing #22 og SMP Racing #27 3’er, kun 0,949 sekund foran United Autosports #32.

High Class Racing #49 med Dennis Andersen og Anders Fjordbach 8’er, i et løb, hvor bilen stadig drillede dem. Efter at have ændret opsætningen på bilen ude på startgridden, hjalp det på gårsdagens problemer – men i stedet var der problemer med bilens traction control under løbet, som ikke snakkede korrekt sammen med motorstyringen. Derfor kørte bilen ikke optimalt, men holdet kom igennem løbet.

I LMP3 klassen vandt AT Racing #9 med Mikkel Jensen, Alexander Talkanitsa Jr og Sr suverænt over Duqueine Engineering #7 og United Autosports #2.

RLR MSport #15

Det blev til dobbelt Ferrari triumf i GTE, hvor Spirit of Race #51 med Andrea Bertolini, Giorgio Roda Jr og Rino Mastronardi vandt over JMW Motorsport #66, inden at Beechdean AMR #99 kom ind på 3. pladsen. Nicki Thiim og resten af TF Sport #90 sluttede på 5. pladsen.

Det betød at TF Sport #90 lige nøjagtig stadig beholder føringen i GTE Mesterskabet foran JMW Motorsport #66 og Spirit of Race #55. Beechdean AMR #99 kan teoretisk også bliver mester, men det kræver at både #90 og #66 udgår, og at #55 maksimalt slutter 4’er.

I LMP3 Mesterskabet fører United Autosports #2 fortsat, med en stor føring til M.Racing – YMR #18 og Ultimate #17. Det er dog kun #18 som kan udfordre #2 omkring titlen. RLR MSport #15 med bl.a. Morten Dons er desværre uden medaljechancer i år i mesterskabshensigt.

I LMP2 Mesterskabet har G-Drive Racing #22 en god føring over United Autosports #32, mens Graff #40 ligger 3’er. Kun #32 kan snuppe titlen fra #22, mens #40 stadig kan blive truet bagfra af 5 konkurrenter. Efter High Class Racing #49 gode start på sæsonen, har de nu kun en meget teoretisk chance for en 3. plads i mesterskabet, men det kræver uheld for mange konkurrenter foran dem.

Finalen i dette års European Le Mans Series skal køres den 22. oktober i Portimao, Portugal.