Action til sidste meter i Formel E

2018/19 sæsonens første ABB FIA Formula E Championship løb blev kørt i Saudi Arabiens hoved Riyadh, i bydelen Ad Diriyah.

22 biler holdt klar på startgridden til åbningsløbet, med en startgrid som så væsentlig anderledes ud, end kvalifikationen tidligere på dagen tydede på.

Antonio Felix da Costa havde taget Pole Position for BMW i Andretti Motorsport foran Jose Maria Lopez i GEOX Dragon og Sebastien Buemi i Nissan e.dams samt Stoffel Vandoorne i HWA Racelab.

En hel stribe kørere fik straffe efter kvalifikationen. Tom Dillmann kørte for mange omgange i kvalifikationen, mens Robin Frijns, Sam Bird, Lucas Di Grassi, og Oliver Rowland brugte for meget strøm.

Alexander Sims

Antonio Felix da Costa fik fuldstændigt kvajet sig, da han skulle parkere bilen på Pole Position, og holdt helt skævt. Det lykkedes ham alligevel komme først ned i Sving 1, og fik endda Lopez ned på P3, da Buemi kom op på andenpladsen.

Edoardo Mortara fik udbremset sig selv, og ramte muren ret hårdt, hvilket knækkede hans frontvinge, og han måtte kørte tilbage i pitten, for at få en ny monteret.

Andre Lotterer havde fået en rigtig god start på løbet, og var helt oppe på 4. pladsen efter få omgange.

Jose Maria Lopez faldt stille og roligt tilbage gennem feltet, og var efterhånden ned på P5.

Jose Maria Lopez

Det kom næsten til kontakt mellem Lopez og Lotterer, men Lotterer beholdt placeringen.

Felix Rosenqvist var den første mand ude af løbet, da han måtte parkere sin Mahindra Racing bil.

2017/18 Mester Jean-Eric Vergne lavede en flot overhaling på 2015/16 Mester Sebastien Buemi, hvor franskmanden overhalede en super overhaling udenom på schweizeren.

Efter 15 minutters racerløb var Felipe Massa kommet op på 9. pladsen, efter at have startet løbet fra P12.

Buemi havde gang i en masse energibesparing ned af start langsiden, hvor Lotterer nemt kunne komme forbi, da han ikke sparede på strømmet på det tidspunkt. Buemi havde allerede så tidligt i løbet brugt 3% mere strøm end konkurrenterne omkring sig.

Stoffel Vandoorne

Vergne tog føringen af løbet efter små 20 minutters racerløb, da han overhalede Antonio Felix da Costa udenom i Sving 1. Lotterer lå med det samme helt oppe ved bagenden på portugiseren, men kunne ikke komme forbi i første omgang.

Gary Paffett måtte desværre udgå fra løbet med tekniske problemer.

Mitch Evans var den første kører i Top 10 til at aktivere Attack Mode, der gav ham 225kW i 4 minutter, mod 200kW under normal drift. Han vandt dog ikke andet end tid på det, mens Massa var den første til at vinde en plads ved hjælp af det, da han kom forbi Alexander Sims, og derefter indto 8. pladsen i løbet.

Stoffel Vandoorne, Felipe Massa, Lucas Di Grassi, Antonio Felix da Costa og Daniel Abt var de 5 modtagere af Fan Boost.

Buemi kom under pres fra Lopez. Lopez var kortvarigt forbi, men udbremsede sig selv, så Buemi kom tilbage igen, mens Jerome D’Ambrosio så i stedet kunne sætte Lopez under pres.

Antonio Felix da Costa

Omgangen efter kom Lopez forbi Buemi, og da Buemi forsøgte at forsvare sig, endte det med at han også tabte en plads til D’Ambrosio.

Der var drama med 17 minutter tilbage af løbet, da der kom en hel række af straffe. Jean-Eric Vergne, Andre Lotterer, Felipe Massa, og Alexander Sims fik alle en drive-through straf, da de havde brugt for meget strøm ude på banen! Det vendte op og ned på løbet igen.

Dermed var Antonio Felix da Costa førende, foran Jerome D’Ambrosio og Jose Maria Lopez, mens Sebastien Buemi var P4, foran Jean-Eric Vergne.

Jose Maria Lopez forsøgte at aktivere den obligatoriske Attack Mode, men missede zonen ikke en, men hele to gange, hvilket kostede ham to placeringer.

Det var dog det mindste af hans problemer, da hans baghjulsophæng knækkede med 12 minutter tilbage af løbet.

Det udløste dagens første Full Course Yellow, hvilket gik over til at blive en Safety Car.

Da den endelig trak til side igen, var der en hel stribe kørere, som tog deres sidste Attack Mode.

Daniel Abt

Der udbrød krig mellem Mitch Evans, Sebastien Buemi og Andre Lotterer. Buemi forsøgte at forsvare sig med alle midler, men kunne ikke gøre noget mod Evans og Lotterer, som var på Attack Mode.

Alexander Sims fik dagens anden straf, hvilket var en 10 sekunders Stop & Go Straf for overforbrug af strøm igen.

Jean-Eric Vergne fik lukket hullet til Antonio Felix da Costa, og lå centimeter bag BMW raceren, da de to kørte rundt på sidste omgang.

Men Antonio Felix da Costa vandt løbet foran Jean-Eric Vergne og Jerome D’Ambrosio. Mitch Evans kom hjem på P4, mens Andre Lotterer på P5 var første “genganger” på P5, som Vergnes holdkammerat i Techeetah raceren.

Det var afslutningen på et rigtig spændende åbningsløb i ABB FIA Formula E Championship.

Serien vender tilbage om en måned, når der køres i Marrakesh i Marokko den 12. januar.