Kaotisk Formel E løb i Kina

Sæsonens 6. afdeling i ABB FIA Formula E Championship 2018/19 blev kørt i kinesiske Sanya, og her blev det til endnu et twist i mesterskabet.

Oliver Rowland havde sikret Pole Position til Nissan eDAMS holdet, foran den forsvarende Mester Jean-Eric Vergne i DS Techeetah, Antonio Felix da Costa i BMW i Andretti Motorsport, mens Daniel Abt i Audi Sport Abt Schaeffler skulle starte P4.

Alexander Sims i BMW i Andretti Motorsport kunne slet ikke til at deltage i super pole, selvom han var blandt de 6 hurtigste i kvalen. Englænderen kunne nemlig ikke starte bilen, da han skulle ud til super pole omgangen.

Sebastien Buemi i Nissan eDAMS lavede en fejl og ramte muren under hans flyvende omgang i super pole. Det betød dog ikke det helt store, da holdet blev disket fra super pole omgangen, da den tekniske kontrol fandt en fejl på bilen, så de alligevel fik frataget tiden i super pole delen, men fik lov til at beholde den fra den første del af kvalen – så P6 til ham.

Mesterskabsførende Sam Bird i Envision Virgin Racing havde en skidt kvalifikation, og skulle starte løbet tilbage fra P16, mens nummer to i mesterskabet Jerome D’Ambrosio i Mahindra Racing skulle starte fra P8.

Buemi blev en af de store tabere, da han ikke var med ude på startgridden, men måtte starte løbet fra pitten på grund af tekniske problemer med bilen.

Oliver Rowland

Rowland kom rigtig fint afsted, mens der var lidt ballade i midterfelet, hvor der blev skubbet lidt mellem flere af kørerne, uden større skader på nogen af bilerne.

Felipe Nasr kom ikke afsted fra hans startplacering, så det resulterede i en Full Course Yellow, da de skulle have nogle marshalls ud og hjælpe ham i gang.

Der var yderligere drama, da Sam Bird udgik på første omgang.

Stoffel Vandoorne fik heller ikke kørt meget af dagens løb, da han også udgik kort tid inde i løbet. Dommerne kiggede dog lidt på en episode mellem Bird og Vandoorne, da der havde været noget kontakt mellem de to. Det havde dommerne dog ikke specielt travlt med at undersøge, da begge var ude af løbet, og de hellere ville fokusere på hvad der skete ude på banen. Tv billeder viste efterfølgende at er havde været et harmonika sammenstød i midterfeltet, hvor Bird kørte op i bagenden på Jose Maria Lopez, hvorefter Vandoorne ramte bagenden af Bird.

Felipe Nasr

Nelson Piquet jr. og Buemi var de to første til at bruge Attack Mode, og mens det gav 4 pladser til Buemi, vandt Piquet jr. kun en enkelt plads.

Jose Maria Lopez fik problemer med bilen, og måtte parkere den – heldigvis bag en barriere, så fik undgik FCY.

Mitch Evans ramte bagenden af Oliver Turvey, og lavede lidt Bump and Run, som amerikanerne ville kalde det.

Dagen blev kun endnu være for HWA Racelab, da ikke kun Vandoorne var udgået, men Gary Paffett også måtte parkere bilen ude på banen.

De 5 kørere som havde fået Fan Boost var Stoffel Vandoorne (udgået), Sebastien Buemi, Antonio Felix da Costa, Daniel Abt og Lucas Di Grassi.

Halvvejs inde i løbet dykkede Jean-Eric Vergne forbi Oliver Rowland, da sidstnævnte så ud til at have lidt problemer med bilen. Det gjorde også at Antonio Felix da Costa lå helt oppe under bagvingen Rowland, men kom ikke forbi.

Gary Paffett

Alexander Sims måtte udgå fra løbet, da han ramte betonmuren, og knækkede baghjulsophænget, efter Andre Lotterer lavede en overhaling på Sims, men Sims stadig forsøgte at hænge på ydersiden – og den gik altså ikke for den unge englænder.

Samtidig kørte Nelson Piquet jr. i muren og knækkede forhjulsophænget på Panasonic Jaguar Racing bilen – og måtte parkere den ude på banen.

Det udløste en Safety Car periode, med både en BMW og en Jaguar parkeret ude på banen.

Løbsledelsen valgte at stoppe løbet, da de ikke kunne få bjerget Sims, uden at sende en kran på banen. Der var kun 11 minutter tilbage på uret, så løbsledelsen ville gerne sikre sig at der skulle køres ræs helt til slutningen – forudsat at man undgik uheld.

Antonio Felix da Costa

Man brugte det røde flag til at starte en masse undersøgelser af hændelser i løbet. Kontakt mellem Rowland og da Costa blev undersøgt, samt overhalingen mellem Sims og Lotterer.

Løbet blev genstartet med Vergne foran Rowland, da Costa, Abt, Lotterer, Frijns, Di Grassi, Mortara, D’Ambrosio og Buemi i top 10. Kun 15 biler var klar til genstarten af løbet.

Alle kørere undtaget Frijns, Mortara, Tom Dillmannn og Turvey tog Attack Mode under opvarmningsomgangen bag Safety Car, så alle var klar til at kæmpe, når der blev givet grønt flag. Frijns havde i forvejen brugt deres to gange, mens Mortara og de to NIO kørere valgte at gemme deres sidste forsøg.

Jean-Eric Vergne blev undersøgt da han muligvis havde lavet en procedurefejl under Safety Car perioden. Det blev efterfølgende offentliggjort som en advarsel til køreren.

Lotterer dykkede forbi Abt med 6 minutter tilbage af løbet, og var dermed oppe på P4. Det bestemte dommerne at kigge lidt på.

Der var kontakt mellem Mortara og Buemi i midterfeltet, men Buemi kom forbi. Det ville dommerne også kigge på.

Jean-Eric Vergne

På løbets næstsidste omgang kom det til kontakt mellem Robin Frijns og Lucas Di Grassi. Det udløste en FCY, da Di Grassi’s Audi holdt stille i et afkørselsområde.

Løbet blev afsluttet bag gult flag med Jean-Eric Vergne først over stregen, foran Oliver Rowland og Antonio Felix da Costa.

Der var et hav af undersøgelser, som skulle foretages efter løbet. Placeringsmæssigt kom det kun til at koste Edoardo Mortara, som faldt ud af pointene fordi at han ikke havde aktiveret Attack Mode to gange under løbet – det sendte ham fra en 10. plads til 13. pladsen. Derudover fik Sebastien Buemi en tidsstraf på 10 sekunder, for et sammenstød med Robin Frijns, hvilket sendte schweizeren fra en 6. plads til en 8. plads.

Den store bødeblok var dog også fremme, som gik ud over Andre Lotterer med 2000 Euro, da han havde kørt for hurtigt under Full Course Yellow. Daniel Abt slap med 1000 Euro for samme forseelse (kun 68 km/t mod 81 km/t). Sebastien Buemi fik en bøde på 2000 Euro for at have kørt 99 km/t under FCY, mens Lucas Di Grassi fik den største bøde af alle, for at have forladt bilen, inden at han fik lov til det af løbsledelsen – 5000 Euro til brasilianeren.

Lucas Di Grassi

Efter den bøderegn, er det tid til at kigge på mesterskabsstillingerne.

Antonio Felix da Costa fører Kørernes Mesterskab med et point foran Jerome D’Ambrosio, som har 7 point ned til Jean-Eric Vergne og Sam Bird, mens Lucas Di Grassi og Edoardo Mortara er yderligere to point bagude.

Envision Virgin Racing og Mahindra Racing har præcis det samme pointantal i føringen af Teammesterskabet, mens Audi Sport Abt Schaeffler kommer et point bagefter, med DS Techeetah yderligere et point bagude.

Så man må sige at de kaotiske ABB FIA Formula E Championship løb virkelig rusker godt og grundigt op i stillingerne.

Holdene har nu 3 ugers pause, inden at de skal køre den 13. april i Rom.