Første COTA løb for Indycar

NTT Indycar Series kom på en helt ny bane, da årets anden afdeling blev kørt på Circuit of the Americas i Texas.

Will Power havde sikret sig Pole Position foran Alexander Rossi, Ryan Hunter-Reay, Colton Herta, Felix Rosenqvist og Scott Dixon.

Mesterskabsførende Josef Newgarden gik glip af den sidste del af kvalifikationen, da han missede top-6 med 0,0363 sekund i gårsdagens tidtagning.

Banen havde udskrevet en ekstra bonus, hvis en kører kunne tage både Pole og løbssejren, så Power havde lidt ekstra at kæmpe for i løbet.

Det blev en højdramatisk start, med en masse slingre op mod Sving 1.

Will Power, Josef Newgarden, Felix Rosenqvist, Scott Dixon

Scott Dixon havde vundet et par pladser i Sving 1, men tabte dem igen inden Sving 2. Den forvirring udnyttede Herta til at tage 3. pladsen i løbet.

Zach Veach røg af banen i den hurtigste Sving 5 kombination, efter kontakt med Graham Rahal, og måtte herefter kravle tilbage til pitten. Han kom dog ud på banen igen, men kørte adskillige sekunder langsommere per omgang, end resten af feltet.

På 3. omgang af løbet gik Rossi til angreb på Power, og forsøgte at overhale ham udenom i Sving 2, men han måtte trække frontvingen til sig igen.

Marcus Ericsson tog samme strategi som i St. Petersburg, hvor han var tidligt inde og skifte dæk. Teamet vidste at de skulle prøve noget anderledes, hvis de skulle hav et topresultat i dagens løb. Holdkammeraten James Hinchcliffe pittede omgangen efter, ligesom Simon Pagenaud, Takuma Sato og Spencer Pigot også tog et tidligt stop.

En stor del af feltet pittede i de efterfølgende omgange, men ikke nogen af top-5 kørerne.

Josef Newgarden

Zach Veach, Sebastien Bourdais og Spencer Pigot havde en tæt duel på 10. omgang, hvor de tre kørte side om side ned af baglangsiden. Det var lidt mærkeligt at Veach blandede sig i den kamp, da han var en omgang bagude på grund af de tidlige problemer i løbet.

Herta pittede fra P3 på 13. omgang, og pressede derved de andre kørere i top 5 til at tage deres pitstop, hvis de ville undgå at blive overhalet.

Power, Rossi og Dixon pittede alle på den efterfølgende omgang. Rossi kom ud næsten side om side med Herta, men lavede en fejl og låste begge hjul ind i Sving 1. Det betød at Herta kunne smutte forbi, og tage den reelle 2. plads i løbet.

Rahal kom ud af pitten på kolde, sorte dæk, og kunne intet stille op mod størstedelen af feltet, som allerede havde varme dæk – og ikke mindste den røde, blødere compound. Han duellerede side om side med Patricio O’Ward gennem Sving 13, 14 og 15, inden O’Ward var forbi.

Patricio O’Ward

Jack Harvey, Takuma Sato og Scott Dixon havde en smule kontakt i Sving 15, men alle kom videre uden skader på bilerne. Samtidig vurderede dommerne det som et hændeligt uheld.

Marcus Ericsson var flyvende, og kæmpede sig endda forbi Felix Rosenqvist, i duellen omkring 6. pladsen i løbet. Ericsson gav for alvor hans erfarende holdkammerat Hinchcliffe tørt på – men Ericsson var også den kører i feltet med flest omgange på banen, fra Formel 1 tiden.

Rosenqvist sejlede bagud i feltet, hvor også Hinchcliffe og O’Ward kom forbi.

Herta gjorde et fantastisk job på sorte dæk, hvor han hold sig foran Rossi på de røde. Han måtte dog give fortabt på 22. omgang, da Rossi fik suget sig op bag Herta, og brugte lidt Push-2-Pass for at komme forbi.

Rosenqvist var den første kører til at tage andet pitstop på blot 23. omgang, da han klagede over hans dæk på radioen.

Det fik flere af de andre kørere til også at dykke i pit, da de ikke ville risikere at blive fanget på det forkerte ben, i tilfælde af en Safety Car periode.

James Hinchcliffe

Afstanden ude i front mellem Power og Rossi lå mellem et og halvandet sekund, hvor det aldrig rigtig blev til noget forsøg fra Rossi. De to kørere var på forskellige dækstrategier, hvor Rossi havde det bløde dæk på, mens Power havde det hårde.

Ed Jones og Santino Ferrucci kæmpede omkring 17. pladsen i løbet, og her fik Ferrucci en mindre flyvetur, da han ramte en af de curbs, men landede heldigvis hurtigt igen.

Halvvejs i løbet var Power i front, foran Rossi, Herta, Newgarden, Ericsson, Hunter-Reay, O’Ward, Hinchcliffe, Rosenqvist, Rahal og Dixon.

Problemerne for Rosenqvist kom tilbage igen på 34. omgang, hvor han tabte tre placeringer på samme omgang, til Dixon, Rahal og Hinchcliffe, da svenskeren spandt på egen hånd i Sving 12.

Dixon fik endelig liv i bilen i tredje stint, hvor han kom forbi O’Ward og Ericsson i løbet af blot to omgange. De to døjede med mere slidte dæk end newzealænderen.

Kyle Kaiser

Marco Andretti var på fremdrift, og fik kæmpet sig forbi Sebastien Bourdais i kampen om 15. pladsen.

Rahal var igen start mod slutningen af stintet, og kom hurtigt forbi Ericsson – som dog valgte at pitte få sving senere.

Ericsson og Pigot var millimeter fra at kollidere i pitten, men de undgik det lige med nød og næppe.

Dagens første uheld kom med 17 omgange tilbage, hvor Felix Rosenqvist bankede i autoværnet, lige ved pitindkørslen. Svenskeren lå i en duel med James Hinchcliffe, hvor han kom til at at skære ind foran canadieren, som helt uforvarende sendte den blå NTT Chip Ganassi Racing racer på tværs af banen, og ud af løbet. Det gav også en punktering til Hinchcliffe, som derved mistede et top-10 resultat.

Det var virkelig noget der gav problemer for de tre første kørere på banen – Power, Rossi og Dixon. De tre havde nemlig deres 3. pitstop til gode, mens Herta, Newgarden og Hunter-Reay havde været inde, og derved ikke behøvede at pitte mere i løbet.

Sebastien Bourdais

Dagen blev kun endnu værre for Power, der ikke kunne få bilen i gang igen. Power selv mente at det var trækakslen der røg, da han lige fik kørt en meter, og så holdt bilen stille, uden yderligere trækkraft.

Fra at være suveræn i front, til at udgå af løbet – men meget symptomatisk for netop Power, som det er sket for så mange gange henover årene.

Rossi og Dixon kom ud på banen på henholdsvis 14. og 15. pladsen.

Marcus Ericssons dag blev også meget værre, da køreren på 5. pladsen skulle falde bagerst i feltet, på grund af hans unsafe release fra pitten. Så SPM teamet havde en lang tur hjem til Indianapolis efter dagens løb.

Zach Veach

Løbet blev startet med 10 omgange igen.

Herta fik et godt hul til forfølgerne, men Hunter-Reay og Rahal kørte side om side gennem Sving 1, i en tæt duel omkring 3. pladsen i løbet.

Bourdais kom forbi O’Ward ved hjælp af Push-2-Pass, mens Rossi og Pagenaud ramte hinanden i både Sving 5 og Sving 12 – anden gang så meget at Rossis bil lavede et lille rejehop, inden den var tilbage på asfalten.

Zach Veach fejlbedømte afstanden til Scott Dixon fuldstændig, og snittede newzealænderens bagdæk med frontvingen, hvilket gav en punktering og defekt frontvinge til Veach, men heldigvis ingen skade for Dixon.

Newgarden havde meget mere Push-2-Pass end Herta, men alligevel kunne den 18-årige rookie trække fra hele feltet med adskillige sekunder.

Ed Jones havde virkelig problemer, og bare raslede ned gennem feltet. Jones kørte med en brækket finger, som han fik i St. Petersburg for 14 dage siden, da han havde et møde med betonmuren.

Rossi forsøgte at genvinde så meget af det tabte som muligt, og pressede utroligt hårdt på. Han stod helt sidelæns gennem flere af svingene, mens han jagtede konkurrenterne.

Colton Herta

Men ingen kunne hente Colton Herta, der vandt karrierens første Indycar sejr, i hans blot 3. løb i den amerikanske topklasse. Samtidig blev han den yngste vinder nogensinde i seriens mangeårige historie.

Josef Newgarden sluttede på andenpladsen, mens Ryan Hunter-Reay blev sidste mand på podiet.

Graham Rahal, Sebastien Bourdais, Marco Andretti, Takuma Sato, Patricio O’Ward, Alexander Rossi og Jack Harvey rundede top-10 af.

Dagens resultater betød at Josef Newgarden udbyggede føringen i mesterskabet, mens Colton Herta sprang op på andenpladsen i stillingen, foran Scott Dixon, Alexander Rossi, Graham Rahal og Will Power.

Den næste afdeling af NTT Indycar Series køres den 7. april på Barber Motorsports Park i Alabama.