Sent Iowa løb på ovalen

NTT IndyCar Series var taget en tur ud i majsmarkerne, til Iowa 300, på den korte oval på blot 0,894 Miles.

Mens løbet blev kørt som eftermiddagsløb i foregående sæson, var det nu et aftenløb, som var blevet ekstra forsinket på grund af et regnvejr på løbsdagen. Løbet blev 4 en halv timer forsinket, og startede 22.46 lokal tid.

Dette års Indy 500 vinder Simon Pagenaud, havde taget Pole Position foran Team Penske holdkammeraterne Will Power og Josef Newgarden. Takuma Sato var den bedste Honda motoriserede kører på P4, foran James Hinchcliffe, Alexander Rossi, Graham Rahal og Scott Dixon, der stadig døjede med en tennisalbue, som han også bøvlede med i Toronto sidste weekend..

Denne weekend var Carlin bilerne besat af Sage Karam og Conor Daly, og skulle starte løbet fra P14 og P16.

Power tog føringen af løbet allerede i Sving 1, mens Sato hurtigt var oppe på P2. Både Pagenaud og Newgarden kom dog forbi igen, i løbet af de næste omgange.

Iowa 300 2019 start

Karam spandt på egen hånd i Sving 4, og blev marginalt snittet af Felix Rosenqvist. Til alt held kunne begge kørere fortsætte løbet, hvor Rosenqvist måtte have et nyt sæt dæk og en ny frontvinge på bilen. Men det udløste en Safety Car periode, som er traditionen i USA. Det skete lige før de førte kørere skulle overhales med en omgang, så dermed var hele feltet nulstillet igen.

Løbet blev hurtigt givet frit igen, så Ed Carpenter kunne fortsætte fremdriften fra 17. startposition, som var vekslet til en 9. plads efter 30 af de 300 omgange.

Dixon så ikke ud til at have fået bilens opsætning helt på plads, da han raslede ned gennem feltet. Fra at være startet 8’er, var han udenfor top 15 efter 43 omgange, med stor risiko for at blive overhalet med en omgang.

Sage Karam

Josef Newgarden snuppede føringen af løbet efter små 50 omgange. Dog kom der Safety Car på banen igen, da der kom en ny regnbyge ind over banen – for der findes ikke regndæk til ovalløb. Det gule flag gik over til at være et rødt flag, da regnen tog til. Dermed måtte de stakkels kørere og mekanikere vente endnu længere på at få gennemført løbet.

Efter et stop på cirka en halv time, blev bilerne sendt ud på banen igen.

Størstedelen af feltet pittede efter en tankfuld brændstof og nye dæk, inden løbet blev frigivet igen.

Santino Ferrucci havde virkelig ramt plet på bilens opsætning, og overhalede både Hinchcliffe og Alexander Rossi udenom, og var dermed oppe på 5. pladsen, lige bag Sato.

Sebastien Bourdais & Santino Ferrucci

Herefter kom løbet ind i en lang periode med grønt flag.

Dixon mistede en omgang til de førende, hvilket ikke er noget man ser hver dag.

137 omgange inde i løbet var det tid til dagens andet pitstop for de førende. Newgarden kom igen ud i føring af løbet, mens Sato med et tidligt pitstop var kommet op på andenpladsen. De ældre dæk var dog ikke nogen match for Power, som blæste forbi ham, og satte jagten inde på Newgarden ude i front.

Efterhånden var kun top 8 i løbet, på samme omgang som den førende. Rossi var sidste mand på samme omgang som Newgarden, men mistede en omgang.

Pagenaud var centimeter fra at banke i muren efter 155 omgange, men fik bilen reddet og kunne fortsætte løbet. Han havde dog tabt en masse fart, så polemanden røg helt ned på 6. pladsen i løbet af ingen tid.

Scott Dixon

Pagenaud og Hinchcliffe kæmpede om 6. pladsen, hvor det var Hinchs tur til næsten af ryge i muren, da han franskmanden krydsede ind foran canadieren midt i svinget.

Marco Andretti kørte så langsomt ude på banen, da løbsledelsen bad ham øge farten, da han simpelthen kørte for langsomt, og derved var til potentiel fare for konkurrenterne. Hvis ikke amerikaneren ville gøre det, ville han blive flaget ud af løbet.

Rossi røg en omgang bagud, efter 180 kørte omgange.

Ikke længe efter kom der Safety Car, da Sage Karam kørte op i bagenden på Takuma Sato. Ingen af bilerne endte i muren, men der var en halv frontvinge fra Karam ude på banen, så der skulle naturligvis gult flag ud. Dommerne gav Karam en Drive-through straf for at have ramt japaneren.

Det udnyttede størstedelen til at pitte, hvor mekanikerne hos Arrow Schmidt Peterson Motorsports fik fumlet med til venstre baghjul på James Hinchcliffe. Det tog alt for lang tid at få det hjul på, men hans held var at der ikke var ret mange på samme omgang som ham.

Løbet blev genstartet med 100 omgange tilbage, hvor alle biler som var en omgang bagude, blev vinket frem, så vi havde 16 biler på den førendes omgang igen.

Alexander Rossi

Spencer Pigot og Ed Carpenter Racing havde været smarte med kørslen og pitstrategien, og var helt oppe på 3. pladsen ved genstarten af løbet. Han måtte dog hurtigt afgive pladsen til Pagenaud, som havde fået fornyet liv i bilen. Teamejer Carpenter var selv to pladser længere tilbage.

Marco Andretti udgik af løbet efter 205 kørte omgange, da der var et teknisk problem med bilen.

Takuma Sato måtte udgå efter 216 omgange, da skaderne efter kontakten med Karam var så store, at bilen var alt for usikker at køre.

Dixon hang for anden gang i løbet med bagdelen i vandskorpen, og blev igen sendt en omgang bagud efter 246 omgange af løbet.

Dagens sidste pitstop var tæt på at gå galt for Will Power, da han var centimeter fra at ramme pitmuren i indkørslen, men fik bilen bremset i tide. Så det endte med at koste ham en enkelt placering ude på banen, og faldt bag holdkammerat Pagenaud. Det blev kun endnu værre for Power, da dommerne gav ham en Stop & Go straf for ikke at have kørt ind i pitten på korrekt måde.

Hinchcliffe begyndte at få lidt fart i bilen, i de sidste 40 omgange af løbet. Han fik arbejdet sig forbi på ydersiden af Pigot, i duellen omkring 6. pladsen.

Conor Daly

35 omgange før målflaget kom der gult flag igen, da Ed Carpenter tabte bilen ud af Sving 2, og var den første mand til ramme muren i løbet.

Scott Dixon havde endnu ikke taget det sidste pitstop, så han kunne pitte fra 3. position i løbet, efter at have været så langt nede, så mange gange før. Så fra at være en omgang bagude, kunne han nu forlade pitten på P10, på samme omgang som førende Newgarden.

Løbet blev givet frit med 27 omgange tilbage.

Friske dæk var virkelig noget der gav bonus for kørerne, som havde pittet. Dixon sprang fra P10 til P4 på blot et par omgange.

Få omgange senere måtte Colton Herta udgå med et tekniske problem.

Dixon blæste forbi Pagenaud, som om at franskmanden kørte med håndbremsen trukket, og få omgange senere kom han også forbi Hinchcliffe, som ellers var oppe på 2. pladsen.

Dixon havde 16 omgange til at hente 2,4 sekunder op til førende Newgarden.

Josef Newgarden

Forspringet var dog lidt for stort, og i stedet skulle den forsvarende mester til at kigge i bakspejlet, da Hinchcliffe nærmede sig igen.

Josef Newgarden var den totalt dominerende mand, og vandt løbet efter 245 omgange i føring. Scott Dixon kom ind på en imponerende P2, foran James Hinchcliffe, Simon Pagenaud, Spencer Pigot, Alexander Rossi, Zach Veach, Graham Rahal, Sebastien Bourdais og Tony Kanaan, som langt om længe fik kørt et top-10 resultat hjem for A. J. Foyt Enterprises siden Indy 500 i maj måned.

Med sejren udbyggede Newgarden føringen i mesterskabet, så han nu har en 29 points føring ned til Alexander Rossi på P2, mens Simon Pagenaud er yderligere 29 point bagude. Scott Dixon er 98 point fra mesterskabsføringen, mens Will Power mangler yderligere 67 point op.

Næste weekend er der ræs igen, når NTT IndyCar Series tager turen til Mid-Ohio Sports Car Course, hvor Alexander Rossi var totalt dominerende i 2018 – og Newgarden var det året inden. Scott Dixon er dog den mest succesrige kører på banen, med 5 sejre siden 2007.

Så mon ikke at der er garanti for godt ræs igen?