Intens afslutning på Indycar sæsonen

Finalen i NTT IndyCar Series 2019 blev kørt på tilbagevendte WeatherTech Raceway Laguna Seca, som var på kalenderen for første gang i 15 år.

Allerede i kvalifikationen var der referencer til fortiden. Colton Herta, søn af Bryan Herta, havde taget Pole Position, foran Scott Dixon, Alexander Rossi, Josef Newgarden, James Hinchcliffe og Simon Pagenaud. Dermed var alle 4 titelkandidater i top 6 – Newgarden, Rossi, Pagenaud, Dixon.

Som i de tidligere sæsoner, skulle der uddeles dobbeltpoint ved finaleafdelingen.

Feltet havde 24 startende kørere denne gang. Conor Daly var 5. mand hos Andretti Autosport, hvilket var det første for holdet siden Indy 500 i maj måned.

Felix Rosenqvist var i front af Rookiemesterskabet, foran Santino Ferrucci og Colton Herta. Netop Rosenqvist havde kørt weekendens hurtigste omgang i kvalifikationen, men fik den frakendt, da han lavede en fejl og spandt af banen, og derved forhindrede James Hinchcliffe i at sætte en bedre tid – ja, sådan kan Indycar regler være. Så i stedet for at være i top 6, skulle han starte helt tilbage fra P14.

WeatherTech Raceway Laguna Seca start 2019

Dixon forsøgte at overhale Herta udenom i Sving 1, men måtte flette ind bagved, og kom i stedet under pres fra Rossi, men fik også afvist ham.

Ellers forløb starten roligt gennem feltet.

Sebastien Bourdais forsøgte at komme længere frem i feltet, men endte i stedet med at ryge adskillige pladser tilbage, og var helt nede på P21.

Simon Pagenaud var blandt de første til at pitte, efter 12 af de 90 planlagte omgange. Det fik Rossi, Newgarden og Marco Andretti til at pitte igen. Det gjorde at Newgarden kom forbi Rossi. Newgarden og Rossi kom ud lige foran Pagenaud, som allerede havde varme dæk. Rossi blokerede Pagenaud hårdt mellem Sving 3 og 4, hvor franskmanden betalte tilbage i Sving 4, og sendte amerikaneren en lille tur gennem gruset. Dommerne kiggede på det, og mente at det stod 1-1, og ikke ville gøre noget ved det.

Alexander Rossi

Omgangen efter kom Pagenaud også forbi Newgarden, og med det samme gik Rossi også til angreb på den mesterskabsførende. De to kørte side om side mellem Sving 5 og 6, hvor Newgarden brugte hovedet, og lod Rossi komme forbi. Længe at han var lige bag Pagenaud og Rossi, ville titlen stadig være hans.

Dixon ventede yderligere et par omgange, inden han pittede, og kom ud langt foran de tre forfølgere. Herta pittede omgangen efter, og kom ud af pitten næsten siden om side med Dixon, og fik endda holdt newzealænderen bagved, selvom han allerede var ved at have varme i dækkene.

Rossi begyndte at få problemer med hans dæk 17 omgange inde i hans stint, hvilket gjorde at Will Power kunne komme forbi, og dermed rykke op som firer.

Scott Dixon, Simon Pagenaud, Will Power

Herta begyndte også at døje med hans dæk, så top-3 var indenfor 1,2 sekunder af hinanden. Pagenaud havde dog brugt en masse Push2Pass for at hente de Herta og Dixon, så det kunne komme til at koste franskmanden mod slutningen af løbet.

Rosenqvist havde rigtig meget fart på, og var helt oppe på 6. pladsen efter en tredjedel af løbet.

Rossi og Newgarden var blandt de første der pittede efter nye dæk for anden gang i løbet. Det fik Dixon, Pagenaud og Dixon til at pitte omgangen efter.

Hinchcliffe fik en nerve i klemme midt i løbet, så han klagede over kraftige nakkesmerter. Holdet satte lidt ekstra støtte i bilen under deres andet pitstop. Tidligere på weekenden var det samme sket for Sebastien Bourdais.

45 omgange inde i løbet, kom dagens første Full Course Caution, da Conor Daly spandt rundt i Sving 2, efter et forsøg på at overhale holdkammerat Marco Andretti. Det kom til lidt kontakt mellem de to, og Daly stallede bilen ude i sandet.

Felix Rosenqvist & Simon Pagenaud

Løbet blev genstartet kort tid efter, og her kom det til kontakt mellem Santino Ferrucci og Takuma Sato. Ferrucci pløjede op i bagenden på japanerens bil, og beskadigede hans egen bil, og måtte udgå få sving senere.

Newgarden var efterhånden faldet tilbage på 8. pladsen, men lige bag Rossi. Det var dog lidt alarmerende for ham, at Pagenaud var oppe på P3.

Takuma Sato, Matheus Leist og Zach Veach forsøgte at køre 3 mand bred gennem Corkscrew svingkombinationen. Det gik ikke, og Veach måtte en tur gennem gruset, og tabte to placeringer.

Rosenqvist, Ericsson, Rahal, Hunter-Reay og Andretti var tidligt inde til deres sidste planlagte pitstop. Det fik Herta, Dixon og Newegarden til at pitte omgangen efter, for at sikre sig imod eventuelle en Full Course Yellow.

Takuma Sato, Matheus Leist, Zach Veach

Pagenaud pittede omgangen efter, kom ud lige foran Dixon, men måtte afgive placeringen pga. kolde dæk.

20 omgange før målflaget kom Rosenqvist forbi Pagenaud, og var dermed oppe på P4, efter at være startet P14.

5 omgange senere havde Pagenaud mere liv i dækkene, og kunne komme forbi igen.

Will Power var flyvende mod slutningen af løbet, og satte Herta under hårdt pres, mens Dixon og Pagenaud kæmpede om 3. pladsen i løbet. Det var lige ved at blive korporligt mellem Dixon og Pagenaud i Sving 2, men de undgik alt for meget kontakt.

Colton Herta

Bourdais fik overhalet Newgarden med 6 omgange tilbage af løbet. Det var dog stadig ikke noget problem for ham, så længe at Pagenaud ikke var længere fremme end 3. pladsen.

4 omgange før mål lavede Power en kørefejl på andenpladsen, og tabte over et sekund til Herta ude i front.

Colton Herta kunne køre sæsonens og karrierens 2. NTT IndyCar Series sejr i hus, foran Will Power, Scott Dixon, Simon Pagenaud, Felix Rosenqvist, Alexander Rossi, Sebastien Bourdais, og Josef Newgarden.

Dermed skrev Herta familien sig ind i historien, med både far og søn på Pole 4 gange samt som vinder af i alt 3 løb på banen.

Josef Newgarden & James Hinchcliffe

Josef Newgarden er 2019 mesteren foran sin Team Penske holdkammerat Simon Pagenaud, Alexander Rossi, Scott Dixon samt en 3. Team Penske kører – Will Power.

Felix Rosenqvist er den nye Rookiemester foran Colton Herta og Santino Ferrucci.

Det var afslutningen på en rigtig god NTT IndyCar Series sæson. Newgarden tog føringen allerede den første weekend, måtte afgive den undervejs i sæsonen, men kom tilbage og førte sæsonen ud.

NTT IndyCar Series 2020 starter den 15. marts.