Christensen: Du kan miste overblikket lynhurtigt

Porsche Penske Motorsport har haft en blandet start på 2023 sæsonen, med deres helt nye Porsche 963 LMDh racer.

I FIA World Endurance Championship på Sebring var holdet langt fra podiet grundet tekniske udfordringer, mens IMSA holdet sluttede på en 3. plads, efter de udgik fra føring af løbet, efter et sammenstød med Konica Minolta Wayne Taylor Racing Acura #10.

Ved weekendens løb i Portimao i Portugal er danske Michael Christensen i aktion, så vi fik en snak med ham omkring weekendens udfordringer, inden kvalifikationen skulle køres.

På Sebring, så det ud til at bilerne måske var bedre hen ad aftenen, da temperaturen begyndte at dykke lidt. Den her weekend ser ud til at blive rigtig varm, så er det noget I frygter for, med hensyn til dækslidet?

“Jeg tror at det er lidt tidligt, at begynde at snakke om hvor vi er, i forhold til de andre – varmt, koldt og sådan noget. For her, er det faktisk en bane som ikke har så meget dækslid – det slider ikke så meget på dækkene. Men det betyder også at dækkene overcooks, altså bliver varme, og får blisters nemmere. Og hvis du får det, så dropper du helt vildt – så det skal vi selvfølgelig undgå. Så derfor, hvor Sebring var lidt omvendt – vi mistede vores dæk, simpelthen – vi havde ikke mere gummi tilbage på dækkene, og derfor ikke noget greb. Selvfølgelig, når det var varmere, så har du endnu mere af det. Jeg tror at det er et andet problem, at vi kan komme ud for her. Men hvis vi ikke får nogle blisters, så tror jeg ikke at det er så slemt. Jeg tror at vores dækslid – ja, det var højt på Sebring, men også fordi at vi skred mere end de andre. Det virker til, at vi har lidt mindre greb end det andre – basalt – så vi skrider lidt mere, og har lidt mere slid. Her, tror jeg ikke at vi kommer ud for det, i den samme grad.”

I har testet en del her på banen…

“Ja, vi havde et par dages test i februar, tror jeg at det var, før Sebring. Vi havde også Prologen før Sebring. Men jeg vil sige, at hver gang at vi har noget at måle os imod, bagudrettet, har vi en mulighed for at sige – ok, vi går i den rigtige retning, eller den forkerte retning. Og det er selvfølgelig rart at have de her par dages test, som vi havde tidligere i år, for at se, hvor vi er nu. Selvfølgelig prøver vi på at blive bedre fra Sebring – vi prøver på at blive bedre efter her – og vi har noget koncept vi testede af i den første træning (fredag, red.), men vi skal finde vores vej. Det er selvfølgelig rart, at have haft en testdag, som gav en indikation af, hvor vi var før, og hvor vi er nu.

Der er mange indstillinger på bilen, grundet hybridsystemet, så det kan vel godt være svært – det er ikke længere kun en bil, men en hel computer, hvor i kan optimere hybriddelen på både den ene og den anden måde?

“Jae, vi har haft lidt med noget Front Locking (blokerede forhjul, red.), der har været møgirriterende, for at sige det mildt, som kører. Når man føler som kører, at nu har man styr på det, og så presser man lidt mere, og så låser man forhjulet igen, eller et eller andet. Og det er møgfrustrerende, at man hele tiden skal være obs på det. Og det er lidt en hurdle. Der er selvfølgelig nogle ting, som vi har forsøgt at gøre bedre, systemmæssigt – brake-by-wire (elektronisk bremsepedal, red.) – og selvfølgelig setup. Der er nogle ting vi prøver at rode med. hvor vi kan bruge simulatoren til at teste det af i den. Og det ligner også at vi går i den rigtige retning. Men det er svært, bare at komme fra simulatoren til racerbanen, og have det perfekt – det er mere eller mindre umuligt – og det er også derfor, at hver gang at vi er på banen, så er det guld værd for os.”

Porsche Penske Motorsport #5
Photo: JJ Media

I kan vel også ændre rundt på indstillingerne fra sving til sving?

“Ja, det kan vi sagtens gøre. Der er så mange indstillinger, som vi kunne gøre, at det…. Personligt gør jeg det ikke, fordi du kan miste overblikket lynhurtigt. Så jeg prøver at være systematisk med hvad jer gør. Man skal stadig huske på at det er en racerbil, ligeså vel som en Formel Ford er en racerbil. Der er nogle ting, som man også kan over-komplicere. Det prøver jeg at holde til at – ok, vi har nogle systemer, hvor vi kan lege med noget balance, og nogle ting og sager, for at optimere. Men lige nu, føler jeg ikke at jeg er der med bilen. Lige nu skal jeg egentlig bare have det til at køre så godt som muligt, og så konstant som muligt, med det vi har. Og når så vi bliver endnu bedre, og skal fintune, så kan man måske lege lidt med de systemer, der kan være til rådighed.”

De første omgange i Fri Træning 1 fredag morgen, havde stort set alle problemer under nedbremsningen til Sving 5. Det var lige meget om det var Hypercar eller GT biler – alle bare skøjtede rundt der.

“Det er et svært sving. Hvis man kigger på en onboard, eller måske hvis man kigger udefra – det ved jeg ikke – men lige omkring 100 meter mærket, hvor man bremser, der er et hul i banen, og det lige det man ikke vil have! Der kan du virkelig ødelægge dækkene. Hvis du skal køre et dobbeltstint, så er der virkelig langt hjem. Derfor er det også så vigtigt, at man siger – ja, vi skal have PERFORMANCE, PERFORMANCE, PERFORMANCE! – men vi skal også have noget vi kan køre med – noget vi ikke laver fejl med. En lille fejl som det der, ødelægger fuldstændig løbet, fordi du kører 2 timer med det sæt dæk. Så det er op ad bakke!

Michael Christensen, og hans holdkammerater Dane Cameron og Frederic Makowiecki, var 5. hurtigste i FP1, 6. hurtigste Hypercar i FP2, og 9. hurtigste bil i FP3. Så det kunne se ud til at gå den forkerte vej – men man ved ikke hvilke programmer, at de enkelte hold kører, i forhold til, om man arbejder meget på kvalifikationen eller på selve løbet.

Kvalifikationen køres i dag 16.25 dansk tid, og kan ses på FIAWEC.tv mod betaling.

Relaterede nyheder