LM24 2023 – de sidste timer

Der kom Full Course Yellow, så banen kunne ryddes op for en masse snavs, som var spredt rundt på banen.

COOL Racing #37 havde et spin i Mulsanne Svinget, men Malthe Jakobsen fik bilen drejet rundt i den rigtige retning igen.

Glickenhaus Racing #709 kørte af banen ved udgangen af Indianapolis, i en næsten tro kopi af søsterbilen. Her var det Franck Mallieux som dog holdt i den modsatte side af banen. Efter lidt bakken frem og tilbage, kunne de dog køre tilbage til pitten.

Algarve Pro Racing #45 var en tur af banen ved indgangen til Porsche Kurverne, men George Kurtz kom hurtigt tilbage på banen, uden at miste føringen i LMP2 Pro/Am.

Hertz Team JOTA #38 kørte af banen ved udgangen af Indianapolis, og rykkede forenden af raceren. Antonio Felix da Costa kunne dog selv køre bilen tilbage til pitten, hvor de satte en ny snude på bilen. En snude, som de for øvrigt overtog fra Porsche Penske Motorsport #75, da var udgået tidligere i løbet.

Men der kom en Slow Zone i området, da der en masse vragdele, som skulle samles op, plus barrieren skulle repareres efter at være blevet ramt 3 gange på få timer.

Prema Racing #9 havde problemer med en defekt starter, som kostede dem lang tid i pitten.

Ferrari AF Corse #51 havde efterhånden et minuts forspring til Toyota Gazoo Racing #8 – men den forsvandt med et, da Alessandro Pier Guidi havde problemer med at få 499P raceren startet. I stedet lå de pludselig 5 sekunder bagude, da de endelig fik liv i bilen, og kom ud af pitten igen.

AF Corse Ferrari #54
Photo: JJ Media

Porsche Penske Motorsport #6 blev skubbet ind i garagen endnu en gang, til flere reparationer. Denne gang var det Hybridsystemet som gav problemer.

Der var vild kamp omkring føringen af løbet. Pier Guidi fik hentet Buemi, og fik en god slipstream ned af Mulsanne langsiden, hvorefter italieneren bremsede sig udenom, på vej ind i den anden chikane på Mulsanne langsiden, i en sidste øjebliks overhaling.

GTE Am kategorien gav også gode kampe, hvor Iron Dames Porsche #85 og Corvette Racing #33 skiftes til at føre. Umiddelbart lå 85’eren med de bedste kort, da de lå på en normal tankstrategi, mens 33’eren var på en skæv strategi. ORT by TF Aston Martin #25 var dog tæt på 85’eren, og på nogenlunde samme strategi som den lyserøde Porsche.

Efter at have kørt et flot løb indtil da, røg Michael Fassbender desværre i dækmuren med godt 4 timer tilbage af løbet. Heldigvis skete det ved udgangen af Porsche Kurverne, så han ikke havde så langt tilbage til pitten, hvor mekanikerne med det samme skubbede bilen ind i pitten til en større reparation. Utroligt synd for tysk-ireren, da han fortjente et godt resultat i løbet, som han har arbejdet så hårdt henimod for at deltage, og gøre det godt i. Skaderne var desværre så store, at bilen måtte udgå.

Det gav en Slow Zone, da dækmuren skulle genopbygges, og småstumperne skulle samles op fra asfalten.

Med 20 ud af de 24 timer kørt, var Ferrari AF Corse #51 i front af Hypercar, Inter Europol Competition #34 i LMP2, Algarve Pro Racing #45 i LMP2 Pro/Am, og Iron Dames Porsche #85 med Michelle Gatting i GTE Am.

Mikkel Jensen i Peugeot TotalEnergies #93 var P5 blandt Hypercar racerne, lige foran Michael Christensen i Porsche Penske Motorsport #5, og med Nicklas Nielsen i Ferrari AF Corse #50 på P7.

I LMP2 var JOTA #28 P8 med Oliver Rasmussen og David Heinemeier Hansson, mens COOL Racing #37 med Malthe Jakobsen var 14’er i LMP2, og 2’er i LMP2 Pro/Am.

Cadillac Racing #2
Photo: JJ Media

Whelen Engineering Cadillac #311 holdt i gruset i den første Mulsanne chikane, og skulle have hjælp til at komme ud af gruset. Desværre var det Jack Aitken som lavede en fejl igen, få meter før han lavede fejlen på allerførste omgang af løbet. Så det gav en Slow Zone i det område, mens han blev løftet tilbage på asfalten.

Kessel Racing Ferrari #57 var kørt af banen i Indianapolis Svinget, hvor Daniel Serra holdt parkeret op af dækmuren. Det gav en Slow Zone, så Daniel Serra kunne blive trukket fri igen.

Der var drama for den førende bil i LMP2 kategorien, som blev kaldt til dommerne, og undersøgt for måske at have lavet en fejl under en tidligere Safety Car periode.

Toyota Gazoo Racing #8 blev presset af AF Corse Ferrari #50, som gerne vil have en omgang tilbage. Det pressede Brendon Hartley i Toyota’en så meget, at newzealænderen fik udbremset sig selv i Dunlop Chikanen, men holdt fast i placeringen.

Glickenhaus Racing #709 fik en 30 sekunders Stop & Go straf, for at have kørt MEGET for hurtigt i pitten.

Peugeot TotalEnergies #93 blev skubbet ind i garagen, hvor mekanikerne gik i gang med at justere noget omkring forenden af raceren, inden de satte fronten på raceren igen, og kørte ud af pitten, godt og vel et minut senere end et normalt pitstop.

COOL Racing #37
Photo: JJ Media

Inter Europol Competition #34 fik en Drive-through, da de havde overhalet under en Safety Car periode, tidligere i løbet. Med en føring på 48 sekunder, ville det blive meget knapt i forhold til forfølgerne fra Team WRT #41. Det lykkedes dem dog, og kom ud af pitten med en føring på godt 16 sekunder.

Peugeot TotalEnergies blev skubbet ind i garagen, hvor mekanikerne gik i gang med at kigge på fronten, ligesom søsterbilen kort tid inden. Der var også drama hos 93’eren, som havde skader på fronten af raceren, da dele af snuden blæste af ude på Mulsanne langsiden, mens de lå i læ bag en Glickenhaus Racing. Samtidig hoppede JEV ud af bilen, og Mikkel Jensen ind i bilen.

Få omgange senere var danskeren tilbage i pitten, hvor bilen blev skubbet ind i garagen for yderligere reparationer. Det tog knap 30 minutter inden han kom på banen igen, efter at have løst problemer med servostyringen.

JOTA #28 måtte også en tur i pitten, med tekniske problemer.

Efter de mange timers ræs, var Hendrick Motorsports #24 inde i garagen til tjek, da gearkassen drillede lidt.

Nicklas Nielsen havde sat hurtigste omgang i Ferrari AF Corse #50, men Toyota Gazoo Racing #8 var også hurtige, med et par timer tilbage af løbet. De begyndte at hente ind på den førende Ferrari AF Corse #51, hvor de stille og roligt kravlede tættere og tættere på.

United Autosports #22, Glickenhaus Racing #709, GRAFF #39
Photo: JJ Media

Corvette Racing #33 kravlede trak længere og længere fra Iron Dames Porsche #85, og havde efterhånden overvundet det ekstra pitstop, som de formentlig skulle have mod slutningen af løbet, for at kunne køre i mål. Men med over to timer tilbage, kunne der stadig ske meget.

United Autosports #22 var en kort tur inde i garagen, hvor mekanikerne ledte efter en fejl. Det blev ikke løst første gang, så de måtte ind igen. De lå på 12. plasen i løbet, men med 3 ELMS biler foran sig, som ikke scorede point til FIA WEC mesterskabet, lå de reelt i en pointscorende position.

IDEC Sport #48 fik en punktering på venstre bagdæk, og måtte humpe hjem fra slutningen af Mulsanne langsiden, på kun tre dæk. De nåede næsten hjem, men havde et spin i pitindkørslen, som DKR Engineering #43 var ved at blive fanget i, men nåede at undvige i allersidste sekund.

Der var drama igen, da Toyota Gazoo Racing #8 pludselig holdt stille i Arnage. Ryo Hirakawa tabte bilen under nedbremsningen, og ramte autoværnet med både for- og bagende. Langt om længe fik Hirakawa bilen i gear igen, og kørt tilbage til pitten, hvor mekanikerne skiftede begge dele. Panikken var total, da de fik sat nogle forkerte dæk på bilen, så mekanikerne måtte i gang med at skifte forhjulene igen, inden de sendte bilen tilbage på banen.

GR Racing Porsche #86
Photo: JJ Media

Iron Dames Porsche #85 begyndte at komme under pres fra både Team Project 1 – AO Porsche #56 samt ORT by TF Aston Martin #25. De tre biler kørte med kun få sekunder mellem sig. ORT by TF Aston Martin #25 kørte rundt med motorhjelmen som blafrede i vinden. Men det havde den efterhånden gjort i mange timer, og alligevel var bilen hurtig nok ned af langsiden.

Mens #56 kørte i pit for deres næstsidste planlagte tankstop, overhalede 25’eren ude på Mulsanne langsiden, hvor Rahel Frey ikke havde noget modsvar til Charlie Eastwood.

Der var problemer for Porsche Penske Motorsport #5 med en halv time tilbage af løbet. Michael Christensen fik raceren kørt tilbage til pitten, hvor mekanikerne fik løst problemet, så de kunne køre i mål.

Der var drama hos Ferrari AF Corse #51 ved deres sidste pitstop. Alessandro Pier Guidi kunne ikke starte raceren, ligesom det havde været et problem tidligere i løbet. Ale fik dog trykket på alle de rigtige knapper i bilen, og fik gang i motoren og kunne køre ud af pitten, og havde stadig over et minuts forspring ned til Toyota Gazoo Racing #8.

Glickenhaus Racing #709 kørte af banen med 20 minutter tilbage, og skulle hjælpes ud af grusgraven i den første chikane på Mulsanne Langsiden.

Iron Dames Porsche #85 tabte mere og mere tid, og holdet klagede over bremseproblemer. Det endte med at GR Racing Porsche #86 også fik indhentet dem, og passeret dem, med kort tid tilbage af løbet.

Ferrari AF Corse #51
Photo: JJ Media

Ferrari AF Corse #51 med Antonio Giovinazzi, James Calado, og Alessandro Pier Guidi vandt løbet, foran Toyota Gazoo Racing #8 med Brendon Hartley, Sebastien Buemi, og Ryo Hirakawa, mens Cadillac Racing #2 med Alex Lynn, Earl Bamber, og Richard Westbrook sluttede treer.

Ferrari AF Corse #50 med Antonio Fuoco, Nicklas Nielsen, og Miguel Molina sluttede 5’er, Peugeot TotalEnergies #93 med Paul Di Resta, Jean-Eric Vergne, og Mikkel Jensen sluttede P8, mens Porsche Penske Motorsport #5 med Dane Cameron, Frederic Makowiecki, og Michael Christensen sluttede P9.

Hypercar podium
Photo: JJ Media

Det var den første generelle sejr for Ferrari siden 1964, og den første generelle sejr for alle tre kørere i vinderbilen.

Inter Europol Competition #34
Photo: JJ Media

Inter Europol Competition #34 vandt LMP2 kategorien med Fabio Scherer, Jakub Smiechowski, og Albert Costa, foran Team WRT #41 med Louis Deletraz, Robert Kubica, og Rui Andrade.

LMP2 podium
Photo: JJ Media

JOTA #28 med Pietro Fittipaldi, Oliver Rasmussen, og David Heinemeier Hansson sluttede 13’er i LMP2 kategorien.

Algarve Pro Racing #45
Photo: JJ Media

Algarve Pro Racing #45 med George Kurtz, James Allen, og Colin Braun vandt LMP2 Pro/Am kategorien, foran COOL Racing #37 med Alexandre Coigny, Nicolas Lapierre, og Malthe Jakobsen, mens DKR Engineering #43 med Maxime Martin, Tom van Rompuy, og Ugo de Wilde sluttede treer.

LMP2 Pro/Am podium
Photo: JJ Media

Det var første sejr i 24 timers løbet for Inter Europol Competition #34, og sejr nummer to i træk i FIA WEC, da de også vandt 6 timers løbet på Spa Francorchamps.

Corvette Racing #33
Photo: JJ Media

GTE Am kategorien blev vundet af Corvette Racing #33 med Nicky Catsburg, Nicolas Varrone, og Ben Keating, foran ORT by TF Aston Martin #25 med Ahmad Al Hartly, Charlie Eastwood, og Michael Dinan, mens GR Racing Porsche #86 med Ben Barker, Michael Wainwright, og Riccardo Pera sluttede P3.

Iron Dames Porsche #85 med Rahel Frey, Michelle Gatting, og Sarah Bovy sluttede på 4. pladsen, godt 5 sekunder fra den sidste podieplads. Den bedste slutplacering for Iron Dames på Le Mans.

Det er andet år i træk at Ben Keating vinder GTE Am kategorien. Det er første gang at Corvette Racing vinder GTE Am, men kan tilføje det til deres 8 tidligere sejre på Circuit de la Sarthe.

Vi bringer pointstillingen i de kommende dage, når resultatet er endeligt, og alle biler er blevet godkendt gennem den sidste tekniske kontrol, som alle biler skal igennem i dag og i morgen.

GTE Am podium
Photo: JJ Media

Det var afslutningen på et helt fænomenalt 24 timers løb. På forhånd kunne man ikke nævne nogen åbenlyse favoritter, men mange oplagte kandidater faldt fra, med hele 22 udgåede biler, ud af de 62 startende.

Den næste afdeling af FIA World Endurance Championship køres søndag den 9. juli 2023.

Relaterede nyheder