Alle kom igennem testdagen

Det blev heldigvis en rolig testdag, forud for den 91. udgave af 24 timers løbet i Le Mans.

Modsat tidligere år, er der ikke nogen hold, som står med genopbygning, eller nybygningsopgaver af racerbiler efter de i år 6 timers fri træning. Samtidig nåede alle nye kørere, som var til stede, at få de 10 obligatoriske omgange kørt.

Den eneste undtagelse var Simon Pagenaud, som deltog i NTT IndyCar Series løbet i Detroit. Franskmanden har tidligere kørt 24 timers løbet for Peugeot, men det er så mange år siden, at han skal kvalificere sig igen. Han har dog søgt om undtagelse for at misse testdagen, og skal i stedet køre de 10 omgange i onsdagens første træning, for at han må deltage i løbet.

Der var lidt småpunkteringer hist og pist. Blandt andet havde Inter Europol Competition #32 med Mark Kvamme et problem mod slutningen af dagen, mens Kessel Racing Ferrari #57 også måtte køre en langsom omgang tilbage til pitten.

Den bil som fik mest skade var Toyota Gazoo Racing #7, da Mike Conway tabte den på vej mod Tertre Rouge under formiddagstræningen, og ramte autoværnet med både for- og bagende. Skaderne var dog ikke værre, end at de var ude på banen igen, da FP2 startede senere på eftermiddagen.

Peugeot TotalEnergies #93 stoppede ude på banen med et hybridproblem under FP1, og det resulterede i et Rødt Flag, da bilen på et tidspunkt var i usikker batteritilstand. Det blev dog hurtigt løst, så Paul Di Resta og bilen kunne komme tilbage til holdet på et fejeblad.

Ferrari AF Corse #51
Photo: JJ Media

Ferrari AF Corse var hurtige i både FP1 og FP2, hvor #51 med Alessandro Pier Guidi, James Calado, og Antonio Giovinazzi sluttede dagen af med at være hurtigst, foran Porsche Penske Motorsport #6 med Kevin Estre, Andre Lotterer, og Laurens Vanthoor, og Toyota Gazoo Racing #7 med Kamui Kobayashi, Mike Conway, og Jose Maria Lopez. Cadillac racerne var i midterfeltet, men stadig tæt på toppen rent tidsmæssigt.

Michael Christensen, Dane Cameron, og Frederic Makowiecki var 6. hurtigst med Porsche Penske Motorsport #5, mens Mikkel Jensen og Paul Di Resta i Peugeot TotalEnergies #93 var 7. hurtigste bil.

JOTA #28
Photo: JJ Media

I LMP2 kategorien sluttede JOTA #28 med Oliver Rasmussen, David Heinemeier Hansson, og Pietro Fittipaldi som hurtigste bil, foran Team WRT #31 med Sean Gelael og Ferdinand Habsburg, mens COOL Racing #47 med Reshad de Gerus og Vlad Lomko var P3.

COOL Racing #37 med Alexandre Coigny, Nicolas Lapierre, og Malthe Jakobsen var 13. hurtigste bil i den generelle LMP2 klasse, og 4. hurtigste LMP2 Pro/Am bil. Det er der ikke noget dramatisk i, da det er vigtigere at få lavet en god og sikker bil til bronzekører Coigny, end en som Lapierre og Jakobsen kan køre hurtig i, mens schweizeren så taber tonsvis af tid, fordi bilen er for svær at køre helt ude på grænsen.

Sidste hold med dansk indslag i LMP2 Pro/Am var Inter Europol Competition #32 med Mark Kvamme, Anders Fjordbach, og Jan Magnussen. Trioen sluttede langsomt af alle LMP2 racerne, men havde som tidligere nævnt også et problem med et dæk, foruden en skade på bilen for Kvamme under formiddagstræningen.

Hendrick Motorsports #24
Photo: JJ Media

Hendrick Motorsports #24 gjorde det forrygende med deres NASCAR Garage 56, som officielt kører udenfor klassementet. De var godt 2 sekunder hurtigere end GTE Am bilerne, og skød en forrygende fart ned af Mulsanne langsiden, hvor den primært vandt tiden. Jimmie Johnson, Jenson Button, og Mike Rockenfeller havde på forhånd udtalt, at de ikke ville køre ret hurtig i svingene, men bilen var bestemt i nærheden af GTE Am bilerne, selv i svingene – og det til trods for et helt andet koncept, hvor NASCAR nyder godt af den store V8 motor ude i forenden af raceren.

I GTE Am var JMW Motorsport Ferrari #66 med Thomas Neubauer, Louis Prette og Giacomo Petrobelli den hurtigste bil, foran AF Corse Ferrari #54 med Davide Rigon, Thomas Flohr og Francesco Castellacci, mens Kessel Racing Ferrari #57 med Daniel Serra, Scott Huffaker, og Takeshi Kimura var P3.

Selvom det lød meget Ferrari domineret, kom der en stribe Porsche racere lige bagefter, med Mikkel Overgaard Pedersen, Julien Andlauer, og Christian Ried i Dempsey-Proton Racing Porsche #77 på P6.

JMW Motorsport Ferrari #66
Photo: JJ Media

Desværre skulle vi kigge mod de to sidste pladser for at finde Iron Dames Porsche #85 med Rahel Frey, Sarah Bovy, og Michelle Gatting, og GMB Motorsport Aston Martin #55 med Marco Sørensen, Gustav Birch, og Jens Reno Møller. 85’erens kørere blev fløjet ind natten mellem lørdag og søndag, da de havde kørt 6 timers løb på Circuit Paul Ricard i holdets Lamborghini Huracan GT3 – for øvrigt ligesom flere andre kørere i feltet havde gjort.

GMB er stadig ved at lære AMR raceren, og med den kaotiske optakt med 800 meters ræs i Barcelona, inden der holdt en LMP3 racer på tværs af banen, og en aflyst anden afdeling af European Le Mans Series mesterskabet, er det virkelig op af bakke for det danske hold. Mekanikerne har endnu til gode at udføre deres allerførste pitstop under løbskonditioner – og det kommer de altså til at debutere med, midt under 24 timers løbet på lørdag! Men de gør det godt, og har et par Aston Martin Racing folk med til at guide dem, som tidligere har været en del af WEC programmet.

Holdene har kørselsmæssigt fri mandag og tirsdag, inden der køres træning igen onsdag eftermiddag klokken 14.00 til 17.00.

Relaterede nyheder