Kaotisk debutløb i Detroit

NTT IndyCar Series var nået til deres 7. afdeling af 2023 mesterskabet, og det med et helt nyt banelayout i Detroit.

Detroit er bestemt ikke ny i forhold til at afholde racerløb, men efter firsernes Formel 1 bane, og de mange år på Belle Isle, er feltet nu rykket ind i midtbyen, på et helt ny bane på gaderne.

Alex Palou i Chip Ganassi Racing havde taget Pole Position, foran Scott McLaughlin i Team Penske, Romain Grosjean i Andretti Autosport, Scott Dixon i Chip Ganassi Racing, Josef Newgarden i Team Penske, Marcus Ericsson i Chip Ganassi Racing, Will Power i Team Penske, Simon Pagenaud i Meyer Shank Racing, Felix Rosenqvist i Arrow McLaren, og Pato O’Ward i Arrow McLaren på P10.

Christian Lundgaard i Rahal Letterman Lanigan Racing kvalificerede sig som bedste mand på holdet på 18. startposition, mens Benjamin Pedersen i AJ Foyt Enterprises startede fra P19.

Feltet på 27 biler måtte køre en ekstra opvarmningsomgang, da der var alt for store huller ned gennem feltet, i stedet for at køre pænt, side om side. Faktisk blev der startet på langsiden mellem Sving 2 og 3, da langsiden ikke var lang nok omkring målstregen.

Chevrolet Detroit Grand Prix presented by Lear 2023 start
Photo: Indycar.com

Bilerne kom ikke længere end til det første sving, hvor Callum Ilott kørte op i bag i Kyle Kirkwood, så begge biler blev skadet. Ilott var ude på stedet, mens Kirkwood kunne pitte efter en ny bagvinge. Det udløste naturligvis en Full Course Yellow.

Derudover var der let kontakt mellem McLaughlin og Dixon oppe i front af feltet, men her skete der ikke skader på bilerne, og begge kunne køre videre. Grosjean kom dog op på andenpladsen i løbet.

Flere hold valgte at pitte under FCY perioden, for at komme på en alternativ strategi.

Løbet blev givet frit på 7. omgang igen, og på trods af lidt smågnubben i feltet, undgik vi den helt store ballade.

Power fik udbremset Ericsson ind i Sving 1, og var dermed oppe på 5. pladsen i løbet.

Lundgaard var den første kører til at pitte under grønt flag. Flere af de andre hold begyndte også at pitte, for at komme af det alternative dæk, som ikke var ligeså langtidsholdbar som det normale dæk.

Power dykkede også forbi Dixon, i en meget sen udbremsning på newzealænderen.

Colton Herta forsøgte at køre udenom Santino Ferrucci, men det kunne de to amerikanere ikke blive enige om, og Herta måtte flette ind bagved, efter lidt kontakt med landsmanden.

Få omgange senere var Power også nået op til Grosjean, og satte med det samme franskmanden under hårdt pres. Der gik ikke længe inden han var forbi, ligesom McLaughlin også var et nemt bytte. Dermed var det kun Palou. som kørte rundt cirka 6 sekunder længere fremme på banen.

Grosjean lavede en fejl, og fik bremset for set, så han måtte lave en u-vending i et af afkørselsområderne, hvilket kostede ham dyrebare sekunder.

Dixon fik overhalet McLaughlin udenom, på vej ned mod Sving 3.

Scott McLaughlin
Photo: Indycar.com

Power pittede endelig efter 34 omgange, og kom ud af pitten side om side med Palou, men måtte flette ind bagved, på grund af de kolde dæk.

Der var problemer for O’Ward under hans 2. pitstop. Mekanikerne måtte løbe ned for enden af pitlane, og hente mexicaneren, og skubbe raceren tilbage til pitboksen, hvor de spændt alle hjulene, og startet raceren op igen.

Newgarden tabte også lidt tid i pitten, da tankmanden havde lidt problemer med at holde balancen, da han skulle sætte tankstudsen i raceren. Men det lykkedes, til trods for lidt tabte sekunder.

Ferrucci fik udbremset sig selv i Sving 1, men heldigvis var der plads nok til at få raceren vendt, og så var han afsted igen – 5-6 placeringer længere tilbage.

Holdkammeraterne Ericsson og Armstrong var tæt på ramme hinanden, i kampen om 8. pladsen, men undgik heldigvis kontakt.

Der kom Full Course Yellow, da Pato O’Ward lavede et meget sent dyk på Santino Ferrucci i Sving 9. Mexicaneren havde alt for meget fart på, og skøjtede lige forbi Ferrucci, og ind i betonmuren. Det var anden weekend i træk, at han tog store chancer under overhalinger, og endte i muren. Mens han prøvede at skyde skylden på Ericsson i sidste uge, var dette her udelukkende hans egen skyld, da Ferrucci efterlod ham masser af plads, og endda kunne nå at dreje udenom O’Ward.

Scott Dixon
Photo: Indycar.com

Da løbet blev givet frit igen, gik der ikke engang en omgang inden der var FCY igen, da Sting Ray Robb fik udbremset sig selv i Sving 3, og efterfølgende fik motoren til at gå ud, i forsøget på at få raceren vendt.

Lundgaard lavede også en fejl i Sving 9 ligesom Grosjean, og tabte nogle placeringer, inden han var tilbage på sporet.

Graham Rahal ramte muren i Sving 3 – under Full Course Yellow! Uheldigvis ramte Benjamin Pedersen op i den strandede racer. Mens Rahal havde ødelagt forhjulsophænget, kunne Pedersen køre bilen tilbage til pitten, efter marshals havde skubbet raceren baglæns, og fri af Rahals bil.

Will Power lavede en forrygende start, da løbet blev givet frit igen. Australieren prøvede udenom, inden han dykkede indenom i Sving 3, og tog føringen af løbet.

Palou kom hurtigt under pres fra holdkammerat Dixon, som ligeledes havde tidligere holdkammerat Rosenqvist lige bag sig.

Der var kontakt mellem Herta og Agustin Canapino, hvilket skadede Herta’s frontvinge. Han forsøgte dog at køre videre ude på banen.

Palou havde fået lukket hullet op til Power, da de alternative dæk for australieren var slidte, og ikke længere så hurtige, som i starten af stintet. Kort tid efter satte spanieren en overhaling ind i Sving 3, og tog føringen af løbet tilbage.

Dixon var oppe ved Power med det samme, men valgte at pitte, i stedet for at forsøge en overhaling.

Palou og Power pittede på samme omgang, og kom ud foran Dixon.

Romain Grosjean
Photo: Indycar.com

Der var igen igen ballade mellem Grosjean og McLaughlin, hvor newzealænderen måtte helt op at stå på bremsen, da franskmanden drejede lige ud foran ham, på vej ud af pitten. Begge kunne dog køre videre.

Der var let kontakt mellem Alex Rossi og Felix Rosenqvist, hvor svenskeren lige nøjagtig holdt sig foran.

Grosjean fortsatte den aggressive kørsel, da han dykkede indenom Newgarden, og pressede den dobbelte mester ud mod muren, da Grosjean forsøgte at følge med Rosenqvist, som lige havde lavet en ren udbremsning af Newgarden i Sving 3.

Ericsson kørte rundt i front af feltet, men manglede stadig et pitstop, for at kunne komme i mål. Derfor håbede svenskeren på, at løbe ville forblive grønt, så han kunne give fuldt gas, i løbets sidste 25 omgange.

Ferrucci var en tur i afkørselsområdet for anden gang i dagens løb, men kom selv tilbage på banen igen.

Grosjean kørte af banen i Sving 5, og ødelagde forhjulsophænget på raceren. Det gav endnu en Full Course Yellow, da raceren skulle løftes væk fra banen.

Efter problemerne på den første løbsomgang, var Kirkwood efterhånden fremme på P7, da løbet blev frigivet igen, med Palou som den førende.

Will Power
Photo: Indycar.com

Løbet blev frigivet igen med 14 omgange tilbage – men Safety Car blev sendt ud få sekunder senere, da David Malukas satte raceren i muren, på vej mod det grønne flag.

Så løbet blev givet frit igen med 10 omgange tilbage, med Palou foran Power og Dixon.

Igen var der ballade i Sving 3, hvor Power forsøgte at køre udenom Palou, men måtte bremse op, og blev i stedet ramt af Dixon. Det gjorde at de tabte nogle placeringer, mens Rossi kunne smutte forbi dem begge to. Dixon tabte også en placering på Rosenqvist. inden at der kom kontrol over situationen, efter et par sving med hård kamp.

For anden gang i dag, var der problemer for Sting Ray Robb, som endte med stoppet motor i Sving 3, efter kontakt mellem ham og Santino Ferrucci. Det gav endnu en ny FCY periode, så de to biler kunne startes op igen.

Løbet blev givet frit igen med 5 omgange tilbage.

Power var med det samme aggressiv, og snuppede P2 umiddelbart efter genstarten af løbet, i Sving 5.

Rosenqvist og Rossi byttede placeringer flere gange, hvor Dixon også ville til at blande sig.

Herta var ved at udbremse sig selv i Sving 3, men undgik med nød og næppe dækmuren. Efter mange omgange med en flaprende frontvinge, mistede Herta den endelig – men kun fordi at han havde kontakt med Rinus VeeKay.

Dixon kom forbi Rossi på næstsidste omgang af løbet.

Alex Palou
Photo: Indycar.com

Alex Palou hos Chip Ganassi Racing vandt løbet, foran Will Power i Team Penske, Felix Rosenqvist i Arrow McLaren, Scott Dixon i Chip Ganassi Racing, Alexander Rossi i Arrow McLaren, Kyle Kirkwood i Andretti Autosport, Scott McLaughlin i Team Penske, Marcus Armstrong i Chip Ganassi Racing, Marcus Ericsson i Chip Ganassi Racing, og Josef Newgarden i Team Penske på P10.

Christian Lundgaard i Rahal Letterman Lanigan Racing kom hjem på 16. pladsen, igen som bedste RLL kører, mens Benjamin Pedersen i AJ Foyt Enterprises kom hjem som 20’er.

Alex Palou udbygger føringen i mesterskabet, foran Marcus Ericsson, Josef Newgarden, Scott Dixon, og Pato O’Ward, som til gengæld rasler ned gennem stillingen.

Den næste af deling af NTT IndyCar Series 2023 køres den 18. juni på Road America.

Relaterede nyheder