Pointstillingerne efter Le Mans

24 timers løbet i Le Mans 2023 var igen den højst pointgivende afdeling af dette års FIA World Endurance Championship.

Gennem årene har pointgivningen gået fra dobbelte point af en normal afdeling, til 1,5 af normal pointgivning. I 2023 udgaven var det igen tilbage på dobbelt pointantal – altså 50 point til den bedst placerede FIA WEC deltager i hver kategori.

Og reglen med at kun FIA WEC deltagere scorede point, og alle andre var usynlige, skulle gøre sig gældende i flere af kategorierne.

Der er stadig 91 point tilbage i sæsonen, så ingen af mesterskaberne er afgjort endnu.

Toyota Gazoo Racing #8 er rykket hele 25 point i front af mesterskabet. De forsvarende FIA WEC mestre i Hypercar kategorien sluttede toer i løbet, men da deres nærmeste konkurrent inden løbet, søsterbilen #7, udgik af løbet, er det i nu Le Mans vinderen Ferrari AF Corse #51 som er P2. Cadillac Racing #2 er rykket frem på 3. pladsen i mesterskabet, mens Ferrari AF Corse #50 med Nicklas Nielsen blandt kørerne er firer.

Michael Christensen og Porsche Penske Motorsport #5 er 6’er i mesterskabet, mens Mikkel Jensen i Peugeot TotalEnergies #93 er 9’er.

Toyota Gazoo Racing #8

I LMP2 kategorien er Team WRT #41 gået i front, men kun med fire point foran Le Mans vinderne Inter Europol Competition #34. United Autosports #22 er faldet tilbage på 3. pladsen, da holdet havde et mareridts løb, hvor Frederick Lubin havde et uheld tidligt i løbet, hvor han ramte Dempsey-Proton Racing Porsche #77 med Mikkel O. Pedersen bag rattet. UA #22 nød faktisk godt af FIA WEC reglen omkring kun deltagere i mesterskabet scorer point, da de sluttede på en 11. plads i løbet, da tre biler foran dem var fra ELMS mesterskabet.

JOTA #28 med Oliver Rasmussen og David Heinemeier Hansson sluttede endnu længere tilbage i feltet, efter et uheld midt i løbet, og dertilhørende reparationer. Herefter var en af feltets hurtigste biler langt bagude, og sluttede kun 13’er, men scorede fire point ved hjælp af FIA WEC reglen. #28 er aktuelt 11’er i mesterskabet.

Team WRT #41

Corvette Racing #33 er meget tætte på at have sikret sig historiens sidste GTE Am titel, hvilket for øvrigt også vil være den første for holdet, såfremt de kører den i hus. De er hele 74 point foran ORT by TF Aston Martin #25, som er tre point foran Iron Dames Porsche #85 med Michelle Gatting. Det er de eneste tre hold, som stadig kan vinde mesterskabet. Hvis bare #33 gennemfører det kommende løb på Monza i top-3, er det fuldstændig ligegyldigt hvor de to andre hold slutter, med mindre #25 tager Pole – så skal #33 slutte toer. Udgår både #25 og #85, er #33 mestre uanset om de scorer point eller ej.

Som vi strejfede tidligere, var det et hårdt løb for Dempsey-Proton Racing Porsche #77. De gik fra at være firer i mesterskabet – godt nok 47 point bag den mesterskabsførende Corvette – til at være 98 point bagude på P8. Derfor er det bedste de kan håbe for, en top-3 i mesterskabet, men selv her er de henholdsvis 21 og 24 point fra. Så det kræver at holdet finder farten som ved åbningsløbet på Sebring, hvor de sluttede toer i løbet – og så skal #25 og #85 havde nogle løb, hvor de enten udgår, eller kun scorer meget få point.

Corvette Racing #33

Med 20 timers racerløb tilbage i FIA World Endurance Championship 2023 sæsonen, kan der nå at ske rigtig mange ting. Bare se på hvor meget der skete i den første halvdel af 24 timers løbet i år.

Den næste afdeling af FIA WEC køres den 9. juli på Autodromo Nazionale di Monza nær Milano.