6 utroligt varme timer på Monza – opdateret

Det var 6 utroligt varme timer på Autodromo Nazionale di Monza, da 2023 sæsonens 5. afdeling af FIA World Endurance Championship blev kørt på den italienske bane.

Lufttemperaturen lå på den høje side af 32 grader, allerede da løbet startede 12.30, og den ville blot stige og stige gennem resten af løbet.

Toyota Gazoo Racing #7 med Kamui Kobayashi, Jose Maria Lopez, og Mike Conway havde taget Pole Position, foran Ferrari AF Corse #50 med Antonio Fuoco, Nicklas Nielsen, og Miguel Molina, og med Toyota Gazoo Racing #8 med Brendon Hartley, Ryo Hirakawa, og Sebastien Buemi på P3.

Peugeot TotalEnergines #93 med Jean-Eric Vergne, Mikkel Jensen, og Paul Di Resta startede 4’er, mens Frederic Makowiecki, Dane Cameron, og Michael Christensen i Porsche Penske Motorsport #5 startede fra P8, men stadig som den bedste Porsche i feltet.

Team WRT #41 med Robert Kubica, Rui Andrade og Louis Deletraz startede fra LMP2 Pole, foran JOTA #28 med Pietro Fittipaldi, David Heinemeier Hansson og Oliver Rasmussen, og med Phil Hanson, Frederick Lubin, og Giedo van der Garde i United Autosports #22.

Iron Dames Porsche #85 med Sarah Bovy, Michelle Gatting og Rahel Frey startede fra GTE Am Pole for andet år i træk på Monza, foran ORT by TF Aston Martin #25 med Ahmad Al Harthy, Charlie Eastwood og Michael Dinan, og Dempsey-Proton Racing Porsche #77 med Christian Ried, Julien Andlauer og Mikkel O. Pedersen.

Mesterskabsførende Corvette Racing #33 med Ben Keating, Nicolas Varrone og Nicky Catsburg startede 6’er, men havde stadig chancer for at sikre sig titlen i dagens løb, såfremt de sluttede i top-2 eller deres to konkurrenter, #85 og #25, ikke vandt løbet.

6 Hours of Monza 2023 start
Photo: JJ Media

Det blev en vild start på løbet, hvor der var ballade i den første chikane. Ferrari AF Corse #50 forsøgte med det samme at tage føringen, men blev presset let af banen af Toyota Gazoo Racing #7. Bag dem var der kontakt mellem Ferrari AF Corse #51, som blev ramt bagi af Toyota Gazoo Racing #8. Det gjorde at en masse andre biler måtte undvige til højre og venstre.

JOTA #28 tog føringen af LMP2 kategorien, da David Heinemeier Hansson slap fri af balladen.

Der var kontakt mellem Prema Racing #63 og Vector Sport #10, så 10’eren holdt imod kørselsretningen.

Der blev kæmpet hårdt omkring føringen i LMP2 kategorien, hvor der var let kontakt mellem JOTA #28 og United Autosports #22, hvilket gjorde at United Autosports #23 på 3. pladsen kunne angribe holdkammeraten, og komme forbi. Kort tid tog Giedo van der Garde også forbi DHH, og tog dermed føringen af løbet.

Corvette Racing #33 arbejdede sig stille og roligt frem i GTE Am, og var helt oppe på andenpladsen, efter kun få omgange af løbet.

Længere tilbage i GTE Am kategorien var der kontakt mellem Kessel Racing Ferrari #57 og D’Station Racing Aston Martin #777, så 57’eren endte mod kørselsretningen i den første chikane. Begge biler kunne dog køre videre derfra.

Kessel Racing Ferrari #57 & D’Station Racing Aston Martin #777
Photo: JJ Media

Peugeot TotalEnergies #93 med Mikkel Jensen bag rattet fik overhalet Miguel Molina i Ferrari AF Corse #50, og var dermed oppe på andenpladsen i løbet.

Toyota Gazoo Racing #8 fik en 10 sekunders pitstop straf, for kontakten med Ferrari AF Corse #51 på den første omgang.

Der var mere ballade for 8’eren, da Sebastien Buemi ramte sammen med D’Station Racing Aston Martin #777, under nedbremsningen til Variante Ascari. Det sendte Satoshi Hoshino hårdt i betonmuren, hvorefter bilen endte i sandkassen. Det udløste en Safety Car periode, da der både skulle bjærges en bil, og fejes en masse skidt af banen, efter uheldet.

Flere hold valgte at pitte under Safety Car perioden, så de kom på en anden strategi end resten af feltet.

Det tog godt 20 minutter inden løbet blev givet frit igen. Med det samme gik Peugeot TotalEnergies #93 til angreb, hvor Mikkel Jensen bremsede sig udenom Mike Conway i Toyota Gazoo Racing #7, og tog føringen af løbet generelt.

Kort tid efter kom Ferrari AF Corse #50 op på andenpladsen, til stor jubel for de mange Tifosi på tilskuerpladserne.

Toyota Gazoo Racing #7 & Peugeot TotalEnergies #93
Photo: JJ Media

Prema Racing #63 fik en 30 sekunders pitstop straf, for at have ramt Vector Sport #10 tidligere i løbet.

Dommerne havde kigget på uheldet mellem Toyota Gazoo Racing #8 og D’Station Racing Aston Martin #777, og gav Buemi i Toyota’en 1 minuts Stop & Go straf. Den afsonede han, og kom ud lige foran Peugeot TotalEnergies #93. Det resulterede i blå flag til #8, som de stille og roligt ignorerede i et par omgange, inden Jensen i #93 fik et tilløb i GTE trafik, og kom forbi schweizeren.

Peugeot TotalEnergies #94 fik udbremset sig selv i den første chikane, da bilen havde problemer med at geare ned. Det gik dommerne i gang med at undersøge, men gjorde ikke mere ved det.

Det var meget tæt på at Ferrari AF Corse #51 kørte op i bagenden på Cadillac Racing #2 under nedbremsningen til den første chikane, men heldigvis var der ikke kontakt.

Peugeot TotalEnergies #94 havde taget en smutvej gennem den anden chikane, og blev derfor undersøgt igen. Kort tid efter var de lige igennem den første chikane igen, da gearproblemerne blev ved med at drille dem.

Vector Sport #10
Photo: JJ Media

JOTA #28 var på vej fremad i løbet igen, og var derfor på P3, med kun et sekund op til United Autosports #22, mens United Autosports #23 var et stykke længere væk. Det lykkedes ham at komme forbi omgangen efter – lige inden både #28 og #34 pittede.

Ferrari AF Corse #50 var under hårdt pres fra Toyota Gazoo Racing #7, hvor der blev forsvaret med alle midler – hvor #7 kortvarigt var ude i græsset på vej mod Variante Ascari. Det fik 50’eren en advarsel for.

Der var problemer for Peugeot TotalEnergies #94, som holdt stille ved udgangen af den første chikane. Det lykkedes dog Gustavo Menezes at få liv i bilen, så vi undgik FCY eller SC.

Porsche Penske Motorsport #5 havde stille og roligt fået arbejdet sig fremad i feltet, og Michael Christensen pittede bilen fra 2. position i løbet. Holdkammeraterne i #6 gjorde det også fint, og tog føringen af løbet, da de var en af de biler som havde pittet under SC perioden, og var ude af sync med cirka halvdelen af Hypercar feltet.

Alpine Elf Team #35 & United Autosports #23
Photo: JJ Media

To timer inde i løbet førte Porsche Penske Motorsport #6 i Hypercar, JOTA #28 med David Heinemeier Hansson og Oliver Rasmussen i LMP2, og Iron Dames Porsche #85 med Michelle Gatting i GTE Am.

Michael Christensen og Porsche Penske Motorsport #5 lå 5’er i Hypercar, Ferrari AF Corse #50 med Nicklas Nielsen var P8, mens Peugeot TotalEnergies #93 med Mikkel Jensen var 9’er.

Dempsey-Proton Racing Porsche #77 med Mikkel Overgaard Pedersen var 6’er i GTE Am kategorien.

Peugeot TotalEnergies #93 havde problemer med gearskiftet, hvor bilen også havde problemer med at skifte gear. Søsterbilen #94 havde så store problemer, at de måtte pitte, og blive skubbet ind i garagen. Det gjorde de efter at Menezes havde en vild tur over gruset og græsset i Variante Ascari.

Der kom Safety Car da Vector Sport #10 for anden gang i løbet blev ramt af Prema Racing – men denne gang af #9 modsat #63 tidligere i løbet. 10’eren endte hårdt i autoværnet, ved udgangen af Lesmo 2. Det ødelagde baghjulsophænget for Gabriel Aubry, som ikke kunne køre videre.

GR Racing Porsche #86
Photo: JJ Media

Der var drama for Hertz Team JOTA #38, da de stoppede ved udgangen af den første chikane – netop som Antonio Felix da Costa var kommet ud af pitten. Portugiseren fik dog liv i raceren igen, og kunne køre videre med i Porsche raceren. Det viste sig at alle funktionerne på rattet var frosset, så han ikke kunne aktivere pitbegrænseren eller alle andre knapper.. Så problemerne bare væltede ned over 38’eren.

Løbet blev givet frit igen, med Corvette Racing #33 som den første bil bag Safety Car, da de nu var førende i GTE Am. Toyota Gazoo Racing #7 var førende i Hypercar, foran Porsche Penske Motorsport #5, men blev hurtigt overhalet af Ferrari AF Corse #50.

Cadillac Racing #2 var utrolig uheldige, da de måtte pitte lige netop som SC perioden sluttede, da de var ved at løbe tør for brændstof. Derfor skulle de pitte to omgange i træk, da de kun måtte tanke 5 sekunder i det første stop, og så skulle tanke den helt op bagefter.

Prema Racing #9 fik en 1 minutters Stop & GO for kontakten med Vector Sport #10.

Peugeot TotalEnergies #94 kom ud af pitten igen, efter 17 minutters reparation.

Hertz Team JOTA #38 fik en Drive-through da de havde kørt for hurtigt i pitten.

United Autosports #23
Photo: JJ Media

Toyota Gazoo  Racing #7 havde fået slået et lille hul til Ferrari AF Corse #50 på andenpladsen i løbet, mens Peugeot TotalEnergies #93 var fremme på P3 igen.

Iron Dames Porsche #85 havde været uheldige, ved at skulle pitte under SC perioden, og derfor kun måtte tanke 5 sekunder – og så skulle tanke igen kort tid efter. Derfor var de tilbage på 6. pladsen i GTE-Am med Michelle Gatting bag rattet, bagved Dempsey-Proton Racing Porsche #77 med Mikkel Overgaard Pedersen bag rattet.

Gatting døjede også med at komme forbi Richard Mille AF Corse #83. Luis Perez Companc var god til at få døren lukket, og der var let kontakt mellem de to biler, under nedbremsningen til Variante Della Roggia, men heldgivis ikke noget der skadede bilerne. Senere kom hun dog forbi, med en udbremsning udenom, på vej ind i Curve Alboretto.

Corvette Racing #33 fik en Drive-through, da de havde kørt for hurtigt i pitten. Det var virkelig skidt nyt for dem, da de dermed faldt væk fra top-3. Faktisk kom de ud et par sekunder bagved Iron Dames Porsche #85, og dermed var jagten sat ind.

Der var kontakt mellem United Autosports #22 og Richard Mille AF Corse Ferrari #83 i Lesmo 2. Begge biler kunne dog gøre videre derfra, uden væsentlige skader på racerne. Dommerne undersøgte kontakten, og valgte ikke at gøre mere ved det.

Iron Lynx Porsche #60
Photo: JJ Media

Mikkel O. Pedersen havde virkelig fart på, og kørte sig op på 3. pladsen i GTE Am, ved at overhale Michael Dinan i ORT by TF Aston Martin #25.

25’eren var på vej bagud i feltet, da Iron Dames Porsche #85 og Corvette Racing #33 fik overhalet den orange AMR i løbet af få sving.

AF Corse Ferrari #21 og Richard Mille AF Corse Ferrari #83 fik begge en 10 sekunders pitstop straf, da de havde haft for stor afstand til de forankørende under en tidligere Safety Car periode.

Proton Competition Porsche #99 tog føringen i Hypercar, i teamets allerførste løb med bilen. Ja faktisk sad kørerne for første gang i den fysiske bil i torsdags, da de skulle tilpasse deres sæder og pedaler.

AF Corse Ferrari #54 stoppede ved udgangen af den første chikane, hvor Thomas Flohr bare holdt stille, og uden at kunne få liv i raceren igen. Det lykkedes dog efter godt 2 minutter, så vi undgik FCY eller SC.

Efter knap 3 timers ræs tog Dempsey-Proton Racing Porsche #77 føringen af løbet, mens Mikkel O. Pedersen stadig var bag rattet. Danskeren har altid været flyvende på Monza, og havde banerekorden i Porsche Mobil 1 Supercup i flere år.

Der var kontakt mellem Iron Lynx Porsche #60 og AF Corse Ferrari #21 på vej ind i Lesmo 2. 21’eren sad uhjælpelig fast i gruset, så der måtte en Full Course Yellow til, for at få Simon Mann løftet tilbage på asfalten.

Ferrari AF Corse #50
Photo: JJ Media

Corvette Racing #33 fik overhalet Iron Dames Porsche #85, da Gatting blev fanget bag en LMP2, som var lidt for ivrig med en overhaling.

Kessel Racing Ferrari #57 måtte udgå i pitten med tekniske problemer, som mekanikerne ikke kunne løse.

Porsche Penske Motorsport #5 tabte en placering til Ferrari AF Corse #51, som stadig var på vej fremad i feltet, efter

Cadillac Racing #2 fik en 5 sekunders pitstop straf, da mekanikerne var løbet ud, før motoren var stoppet under et tidligere pitstop.

Toyota Gazoo Racing #7 trak stille og roligt væk fra Ferrari AF Corse #50 på andenpladsen. Fra at have været 7 sekunder bagved Jose Maria Lopez, sluttede Nicklas Nielsen stintet af med at være lidt over 40 sekunder bagefter.

Det lykkedes #7 at pitte, og komme tilbage på banen, uden at de mistede føringen. Dermed så det rigtig godt ud for den japanske bil, med lidt over 2 timer tilbage af løbet.

Der var en forrygende kamp om førstepladsen i GTE Am, hvor GR Racing Porsche #86 stille og roligt blev hentet af både Dempsey-Proton Racing Porsche #77 og Corvette Racing #33. Det lykkedes 33’eren først at komme forbi 77’eren, og sidenhen #86 på ydersiden rundt i Variante Ascari. Da de først var blevet overhalet, pittede de med det samme, og satte Ben Barker i bilen, i stedet for Riccardo Pera.

Alpine Elf Team #35 & United Autosports #23
Photo: JJ Media

Fire timer inde i løbet var Toyota Gazoo Racing #7 i front af Hypercar, United Autosportst #23 i LMP2, og Corvette Racing #33 i GTE Am.

JOTA #28 var treer i LMP2 med Oliver Rasmussen og David Heinemeier Hansson. Dempsey-Proton Racing Porsche #77 med Mikkel Overgaard Pedersen var toer i GTE Am, lige foran Iron Dames Porsche #85 med Michelle Gatting.

Inter Europol Competition #34 var en tur gennem gruset i Variante Ascari, da de kom side om side med Alpine Elf Team #36, hvor hverken Fabio Scherer eller Matthieu Vaxiviere ville give sig.

Proton Competition Porsche #99 holdt stille ved udgangen af den første chikane, hvor Harry Tincknell havde tekniske problemer.

United Autosports #23 og Team WRT #31 kæmpede hårdt omkring føringen i LMP2, hvor Ferdinand Habsburg i 41’eren kortvarigt var ude på græsset, inden han fik flettet ind bag Giedo van der Garde igen.

Det lykkedes ikke at få liv i 99’eren igen, så det udløste en Full Course Yellow.

Richard Mille AF Corse Ferrari #83
Photo: JJ Media

Der kom lidt bevægelse igen i 99’eren, men den var ikke op i fuld fart. Toyota Gazoo Racing #7 kom op til den, og blev bagved, mens Team WRT #31 kørte forbi dem begge to – under FCY. Det gik dommerne i gang med at undersøge.

Det gik over til at blive Safety Car, da der stadig var problemer med bilen, som efterhånden var nået halvvejs rundt på banen – men herefter måtte stoppe igen. Teamet meldt om problemer med speeder sensoren, og det var derfor at bilen ikke kunne køre videre.

Iron Lynx Porsche #60 var stille og roligt kravlet op i stillingen, og lå toer bag Dempsey-Proton Racing Porsche #77, med en time tilbage af løbet. Begge biler manglede et fuldt tankstop, mens Corvette Racing #33 manglede en halv tankfuld brændstof, for at kunne køre i mål.

Både Toyota Gazoo Racing #7 og Ferrari AF Corse #50 pittede med få omganges mellemrum, og 50’eren kom ud få sekunder efter 7’eren.

Der var let kontakt mellem Ferrari AF Corse #51 og Iron Dames Porsche #85 under nedbremsningen til Variante Della Roggia, men begge biler slap uskadt.

AF Corse Ferrari #21 fik en Drive-through, da de havde forbrudt sig mod Track Limits for mange gange under løbet. Den blev så lige toppet op med en Stop & Go, da Ulysse de Pauw blev ved med at bryde Track Limits.

Porsche Penske Motorsport #6
Photo: JJ Media

Alpine Elf Team #35 var en tur af banen gennem Variante Ascari, men det lykkedes heldigvis at komme hele vejen gennem gruset og græsset, og tilbage på banen igen.

Der var drama hos Team WRT #31 som blev skubbet ind i garagen med 20 minutter tilbage af løbet. Desværre måtte holdet udgå, da problemerne var så store, at de ikke kunne blive repareret.

Der var vild kamp mellem Ferrari AF Corse #51 og Porsche Penske Motorsport #5, omkring 5. pladsen i løbet. Antonio Giovinazzi gik til angreb på Frederic Makowiecki, men kørte ud over de hvide linjer ned af start-mål langsiden, da han påbegyndte og fuldførte overhalingen. Det gik dommerne i gang med at kigge på.

Project – AO Porsche #56 fik en Drive-through, da de havde forbrudt sig mod Track Limits for mange gange. Der blev så tilføjet en Stop & Go, da det fortsatte.

Porsche Penske Motorsport #6 fik en Drive-through, da de havde overhalet Iron Dames Porsche #85 INDEN de var kommet forbi det grønne flag, i forbindelse med en tidligere Safety Car periode.

Dommerne gav Ferrari AF Corse #51 en Drive-through, for at have overhalet udenfor banens hvide linjer, da de overhalede Porsche Penske Motorsport #5.

Toyota Gazoo Racing #7
Photo: JJ Media

Efter 6 timers ufattelig spændende ræs kunne Toyota Gazoo Racing #7 med Mike Conway, Kamui Kobayashi, og Jose Maria Lopez krydse målstregen som vindere, foran Ferrari AF Corse #50 med Miguel Molina, Antonio Fuoco, og Nicklas Nielsen, mens Peugeot TotalEnergies #93 med Jean-Eric Vergne, Paul Di Resta, og Mikkel Jensen sluttede P3.

Porsche Penske Motorsport #5 med Dane Cameron, Frederic Makowiecki, og Michael Christensen sluttede P5.

JOTA #28 med Pietro Fittipaldi, David Heinemeier Hansson, og Oliver Rasmussen vandt LMP2 kategorien, foran Alpine Elf Team #35 med Matthieu Vaxiviere, Julien Canal, og Charles Milesi, mens Team WRT #41 med Louis Deletraz, Robert Kubica, og Rui Andrade kom hjem på tredjepladsen.

JOTA #28
Photo: JJ Media

Dempsey-Proton Racing Porsche #77 med Mikkel Overgaard Pedersen, Julien Andlauer, og Christian Ried vandt GTE Am kategorien, foran Iron Lynx Porsche #60 med Claudio Schiavoni, Matteo Cressoni, og Alessio Picariello, og GR Racing Porsche #86 med Mike Wainwright, Ben Barker, og Riccardo Pera.

Det var karrierens anden FIA WEC sejr til Mikkel O., som også vandt finaleløbet i Bahrain i 2022 i GTE Am.

Iron Dames Porsche #85 med Rahel Frey, Sarah Bovy, og Michelle Gatting kom hjem på 5. pladsen, efter at have ført den første fase af løbet, men var uheldige under den anden Safety Car periode, og måtte pitte to gange på få omgange grundet tankreglerne under SC.

Dempsey-Proton Racing Porsche #77
Photo: JJ Media

I mesterskabet holder Toyota Gazoo Racing #8 fast i føringen, til trods for en skidt dag, som sluttede på 4. pladsen. Toyota Gazoo Racing #7 er rykket frem på andenpladsen, Ferrari AF Corse #51 på tredjepladsen, mens Ferrari AF Corse #50 er P4.

Blandt LMP2 bilerne holder Team WRT #41 fast i føringen, og udbyggede den endda lidt i forhold til Inter Europol Competition #34 på andenpladsen, mens både United Autosports #22 og #23 tabte terræn på P3 og P4.

JOTA #28 er med dagens sejr rykket frem på 6. pladsen, og er matematisk stadig med i titelkampen – men det bliver umådeligt svært for dem, med 56 point op til førstepladsen, og kun 65 mulige point tilbage.

Mesterskabet er til gengæld lukket i GTE Am. Med 4. pladsen i dagens løb kan Corvette Racing #33 med Ben Keating, Nicolas Varrone, og Nicky Catsburg kalde sig historiens sidste GTE Am mestre. Bag dem er alting dog stadig åbent, med Iron Dames #85 på andenpladsen, et point foran ORT by TF Aston Martin #25, som er 5 point foran Dempsey-Proton Racing Porsche #77.

Corvette Racing #33
Photo: JJ Media

Den næste afdeling af FIA World Endurance Championship køres den 10. september 2023 på Fuji banen i Japan.

 

Opdatering

Efter målflaget blev Toyota Gazoo Racing #8 idømt en 5 sekunders Stop & Go, som blev konverteret til en 50 sekunders tidsstraf, da holdet to gange under løbet sendte for mange hestekræfter ud til hjulene. De fik den første advarsel allerede på løbets 7. omgang, og så skete det igen på omgang 190 ud af de 199 som de nåede at køre. Det betød at de blev sendt fra 4. pladsen, og ned på 6. pladsen i løbet. De holder dog stadig fast i føringen af mesterskabet, men har knapt så stort et forspring til søsterbilen på andenpladsen.

Relaterede nyheder