Strategisk kabale i Alabama

Den 3. tællende afdeling af NTT IndyCar Series 2024 blev kørt på Barber Motorsports Park i Alabama.

Scott McLaughlin i Team Penske havde taget Pole Position, foran Will Power med Team Penske, Christian Lundgaard i Rahal Letterman Lanigan, Pato O’Ward i Arrow McLaren, Felix Rosenqvist i Meyer Shank Racing, Marcus Armstrong i Chip Ganassi Racing, Graham Rahal i Rahal Letterman Lanigan, Josef Newgarden i Team Penske, Kyle Kirkwood i Andretti Global, og Alex Palou i Chip Ganassi Racing på P10.

Christian Rasmussen i Ed Carpenter Racing startede 14’er, i sin suverænt bedste kvalifikation.

Mesterskabsførende Scott Dixon i Chip Ganassi Racing startede 13’er.

27 biler tog starten af 90 omganges lange Children’s of Alabama Indy Grand Prix.

Children’s of Alabama Indy Grand Prix.2024 start
Photo: Indycar.com

I Sving 1 var der kontakt mellem Rinus VeeKay, Kyffin Simpson, Sting Ray Robb, og Jack Harvey, som heldigvis allesammen kunne køre videre.

Ved starten af anden omgang var der kontakt mellem Colton Herta og Santino Ferrucci i gennem Sving 1, hvor Ferrucci først dykkede meget sent på Herta, som så skubbede tilbage på vej mod Sving 2.

O’Ward fik bremset alt for sent ind i Sving 5, og var lige ved at køre op i bagenden af Lundgaard, så han måtte undvige, og spandt ud i gruset, som han heldigvis kunne køre ud af for egen kraft.

Kampen mellem Ferrucci og Herta fortsatte, hvor førstnævnte dykkede sent i Sving 5, og puffede lidt, og kom forbi.

VeeKay fik en Drive-through for kontakten i Sving 1, på den første omgang.

Pietro Fittipaldi holdt i dækmuren på 6. omgang, efter han blev puffet af banen af O’Ward. Det gav dagens første Safety Car, og det fik flere til at pitte, for at få lidt ekstra brændstof på racerne.

Løbet blev givet frit igen, med 80 omgange tilbage.

O’Ward fik en Drive-through for kontakten med Fittipaldi, og dermed var det anden uge i træk, at mexicaneren blev straffet for kontakt med en konkurrent, efter han ramte Alexander Rossi i Long Beach.

Palou arbejdede sig stille og roligt fremad i feltet, og var fremme på 4. pladsen.

Som om at Simpson og Harvey ikke allerede havde været af banen i Sving 1, syntes de to at de lige ville have deres egen kamp – men heldigvis uden skader, og uden at sidde fast.

Pludselig var Dixon af banen i Sving 5, da newzealænderen lå på ydersiden af Rahal under nedbremsningen, og der var let kontakt mellem de to. Dixon var heldig ikke at sidde fast i gruset, men faldt fra P7 tilbage på P18.

Rasmussen mistede to placeringer på kort tid, da først Kirkwood kom forbi i Sving 16, mens Ferrucci pressede sig forbi i Sving 5. Danskeren lå dog stadig på en fin 12. plads.

Power fik udbremset sig selv i Sving 5, og faldt derved tilbage på 3. pladsen, efter en tur gennem gruset.

Theo Pourchaire
Photo: Indycar.com

Lundgaard var den første af de førende til at pitte, hvilket gjorde det åbenlyst, at de var på en 3-stops strategi, mens flere andre hold satsede på en to-stopper.

Ericsson dykkede indenom Rasmussen i Sving 7, og sendte danskeren på en tur gennem gruset, og derved mange mistede placeringer.

Førende McLaughlin pittede på 28. omgang af løbet, og kom ud seks sekunder foran Lundgaard, og tre placeringer på banen.

Palou pittede på Omgang 30, og det åbnede muligheden for at kunne køre i mål med kun et enkelt yderligere pitstop.

Rosenqvist, Rahal, Newgarden, Grosjean, Kirkwood, og Ericsson pittede alle sammen på samme omgang.

Newgarden kom ud lige foran Armstrong, som var på varmere dæk, og det gav newzealænderen en fordel, som han prøvede at udnytte, netop som Newgarden lukkede døren. Så der var kontakt mellem de to racere, og Newgarden måtte en tur gennem græsset, og dermed var hans sejrsdrømme i dagens løb formentlig knuste.

Der blev skubbet lidt mellem Grosjean og Kirkwood i Sving 5, men Grosjean forblev foran. Omgangen efter dykkede Kirkwood i selvsamme sving, og kom endelig forbi, med lidt bestemt kontakt mellem de to racere.

Luca Ghiotto havde en vild tur over græsset i opløbssvinget, ombord Dale Coyne Racing bilen, som han havde denne og næste weekend.

Will Power
Photo: Indycar.com

Der kom Full Course Cuation, da Alexander Rossi holdt stille ude på banen, uden venstre bagdæk, netop som han var kommet ud af pitten. Så helt klart en fejl fra mekanikerne.

McLaughlin, Lundgaard, og Power pittede allesammen under Safety Car perioden, da de ikke ville kunne køre i mål på kun et stop mere. Det sendte dem ned på 17.-19. pladserne.

Agustin Canapino kom lidt for hårdt på gassen efter hans pitstop, og var lige ved at spinne ind i Meyer Shank Racing mekanikerne hos Tom Blomqvist. Heldigvis fik han bilen bremset ned, men til gengæld til motoren ud, så han måtte trækkes tilbage til sin egen pitbox.

Palou tog genstarten på P1, foran Rosenqvist og Armstrong.

Power kom udenom holdkammerat McLaughlin i Sving 5, og lå hurtig distance mellem de to. Men McLaughlin fik styr over bilen, og en omgang senere var han forbi igen.

Der var let kontakt mellem Power og Lundgaard, men ikke noget der skadede bilerne.

VeeKay kom forbi Grosjean, med en modig overhaling i Sving 12.

Der var lidt drama på en anden måde, da noget af det kunst, som var hængt op over banen, faldt ned ved siden af banen. Heldigvis lå mannequin dukken ude på græsset, så vi undgik en ny afbrydelse af løbet – men helt sikkert en ubehagelig overraskelse for de kørere, som ikke vidste at der hang en fuld påklædt dukke på en gangbro.

Alex Palou
Photo: Indycar.com

Sting Ray Robb røg af banen i Sving 1, men var heldigvis ok, selvom han ramte muren ret hårdt. Amerikaneren meldte at rattet på bilen ikke reagerede længere, så han var ret sikker på at det var derfor at han var røget af banen. Det udløste en ny Safety Car periode.

Palou, Rosenqvist, Armstrong, Rahal, og Kirkwood var blandt dem som pittede under FCY perioden, og dermed ville de kunne køre i mål, uden yderligere pitstops.

Ferrucci og Lundqvist forblev ude på banen, og overtog dermed føringen af løbet, foran McLaughlin på P3.

Ferrucci pittede på Omgang 66, og kunne herefter presse maksimalt mod det ternede flag.

Dixon pittede også, men han fik bare en lille slat brændstof på raceren, så han kunne køre i mål.

Newgarden havde netop været i pit, og kom ud bag Tom Blomqvist. Amerikaneren ville ikke være bagved englænderen, så lavede et sent dyk i Sving 5, hvor der var let kontakt mellem de to racere.

McLaughlin pressede hårdt på ude i front, ligesom Power og Lundgaard også gjorde, for at få deres 3-stops strategi til at gå op i forhold til Palou’s formentlig 2-stops – hvis spanieren kunne få brændstoffet til at række.

Newzealænderen, australieren og danskeren pittede med 15 omgange tilbage af løbet, hvor de fik en tankfuld brændstof og friske dæk på. Mens McLaughlin og Power kom ud foran Palou, kom Lundgaard ud bagved Palou, Rosenqvist, og Armstrong. Til gengæld skulle danskeren ikke spare på brændstof eller dæk.

Linus Lundqvist
Photo: Indycar.com

Svenske Lundqvist havde virkelig fart på, og fik overhalet både Lundgaard, men også Armstrong, som var ude på en 2-stops strategi. Herefter skulle han forbi landsmanden Rosenqvist, som kun tog nogle få svings kamp, hvorefter den stod på holdkammerat Palou. Omgangen efter blæste svenskeren forbi spanieren.

Rasmussen var ude i græsset i Sving 5, efter Canapino dykkede sent på danskeren. Det kiggede dommerne på, og beordrede argentineren til at afgive 8 placeringer på grund af kontakten.

Lundgaard havde virkelige døje med at komme frem i feltet, men han var også en af de få som var på hårde dæk, mens fem ud af seks kørere foran ham var på de bløde dæk. Efter mange omganges kamp, kom han forbi Armstrong.

VeeKay og Ericsson havde lidt gnubben ved udgangen af Sving 5, men ikke noget alvorligt.

Rasmussen spandt af banen i det ultrahurtige Sving 12, men blev heldigvis ikke ramt af andre biler. Det udløste en Safety Car, da danskerens motor var gået ud.

Så løbet blev genstartet med 2 omgange tilbage.

Rosenqvist kom forbi Palou, med lidt hjælp fra de bløde dæk kontra spanierens hårde.

Theo Pourchaire blev skubbet rundt af Pato O’Ward på allersidste omgang af løbet – altså anden gang i to uger, at O’Ward ramte en holdkammerat.

Scott McLaughlin
Photo: Indycar.com

Scott McLaughlin i Team Penske vandt løbet, foran holdkammerat Will Power, Linus Lundqvist i Chip Ganassi Racing, Felix Rosenqvist i Meyer Shank Racing, Alex Palou i Chip Ganassi Racing, Christian Lundgaard i Rahal Letterman Lanigan, Santino Ferrucci i A J Foyt Enterprises, Colton Herta i Andretti Global, Marcus Armstrong i Chip Ganassi Racing, og Kyle Kirkwood i Andretti Global på P10.

Christian Rasmussen i Ed Carpenter Racing kom hjem på 24. pladsen.

Colton Herta er gået i front af mesterskabet, foran Will Power, Alex Palou, Scott Dixon, og Felix Rosenqvist.

Den næste afdeling af NTT IndyCar Series køres om to uger, når bilerne er på Indianapolis Motor Speedway, hvor maj måned starter på inderkredsen, inden de rykker ud på ovalen senere på måneden. Men vær opmærksom på at løbet køres lørdag den 11. maj 2024.

Relaterede nyheder