Dækstrategi afgjorde Indy løb

NTT IndyCar Series var nået til den 12. afdeling af 2021 mesterskabet.

For anden gang i år stod den på inderkredsen af Indianapolis Motor Speedway, hvor manden som er på P3 i mesterskabet, Patricio O’Ward havde taget Pole Position, foran Will Power og Romain Grosjean.

Danske Christian Lundgaard debuterede i serien, men det kunne man bestemt ikke se på hans præstation, hvor han kvalificerede Rahal Letterman Lanigan Racing #45 ind på P4, foran Colton Herta, mesterskabsførende Alex Palou, Jack Harvey, Conor Daly, Rinus VeeKay og Alexander Rossi.

Toer i mesterskabet, Scott Dixon, lavede en fejl under kvalifikationen, og skal dermed starte helt tilbage på 26. pladsen. Josef Newgarden var også i problemer, da holdet havde måtte skifte motoren forud for weekenden, hvilket gav ham en 6-startplaceringers straf, til en i forvejen skidt 14. hurtigste tid i kvalen – altså startposition P20.

Big Machine Spiked Coolers Grand Prix 2021
Photo: Indycar.com / Doug Mathews

De 28 kørere tog starten lidt efter middagstid, lokal tid, hvor de kom 3 mand brev ned til første sving, men fik heldigvis flettet ind igen, så der ikke var kontakt.

Max Chilton var en tur inde over græsset, men kom selv tilbage på asfalten igen. Scott McLaughlin kom lidt skidt igennem chikanen ud på baglangsiden, og tog et gevaldigt hop henover curben, men landede heldigvis igen på alle fire hjul, og snittede kun Jimmie Johnson let.

Lundgaard tabte en enkelt plads til Herta, men kom ellers godt rundt på første omgang.

Christian Lundgaard
Photo: Indycar.com/James Black

RC Enerson var i problemer ude på banen, da han pludselig kørte langsomt.

Dixon var også i gang med at arbejde sig frem i feltet, og 10 omgange inde, var han allerede oppe på 23. pladsen. Han valgte at pitte, da Enerson kørte langsomt ude på banen, for at satse på en eventuel Safety Car, såfremt han ikke ville komme tilbage til pitten. Men det gjorde han altså ikke.

Flere af de andre hold valgte også at pitte samtidig, for at prøve at udnytte samme taktik.

Josef Newgarden og Max Chilton havde et sammenstød ude på banen, hvor de begge to røg ud gennem græsset. Chilton forsøgte at udbremse amerikaneren, men kom kun forbi, fordi det tog længere tid for Newgarden at finde asfalten igen.

Scott McLaughlin
Photo: Indycar.com / Matt Fraver

Lundgaard var en af de sidste i frontgruppen til at pitte. Det betød også at han var i føring af løbet, inden han var inde på 18. omgang. Det sendte ham et godt stykke ned i feltet.

Power var kommet i front af løbet, efter første pitstop. Han var ligesom Herta gået på de bløde dæk, og det betød at O’Ward ikke kunne følge med, da han havde de hårde dæk på bilen. Det betød også at Herta kunne tage andenpladsen fra mexicaneren, men med et stort hul op til Power.

Problemerne for RC Enerson fortsatte, så han måtte køre i pit, og parkere bilen.

O’Ward blev ved med at falde bagud i feltet, og blev også overhalet af Romain Grosjean.

Romain Grosjean
Photo: Indycar.com/Joe Skibinski

Alexander Rossi var kommet frem til 5. position, og havde sat sigtekornet ind på O’Ward, som lå lige foran.

Jack Harvey lå lidt som en proppe i flasken, hvilket fik Rossi, Palou, Rahal, Pagenaud og Lundgaard til at ligge lige bagved sig. Det lykkedes Rossi at komme forbi, men kunne ikke rigtig slippe væk.

Dixon var igen første mand til at pitte, hvilket satte gang i anden pitstop runde.

Power havde stille og roligt fået udbygget forspringet til Herta på andenpladsen, mens der også var kommet et hul mellem Herta og Grosjean. Herefter fulgte O’Ward, som havde fået stabiliseret tiderne, og var kommet tilbage på et sæt bløde dæk igen.

Colton Herta
Photo: Indycar.com/James Black

Newgarden og VeeKay havde et tæt øjeblik på vej ned af langsiden mod Sving 1, hvor de to biler var meget tæt på at ramme hinanden, men heldigvis undgik kontakten.

Som om at de 85 omgange ikke var hårde nok, var køleslangen til Hertas hjelm også faldet af, så han ikke længere fik blæst klok luft ind i hjelmen.

Rinus VeeKay og Ryan Hunter-Reay kørte side om side gennem Sving 1, og gnubbede en lille smule skærme, men ikke noget som skadede bilerne.

Lundgaard var første mand til at pitte for sidste gang i løbet. Det fik flere andre til at dykke ind.

Rossi fik også overhalet O’Ward, lige inden mexikaneren skulle pitte.

Will Power var fanget bagved James Hinchcliffe, som næsten var hentet med en omgang, men lige nøjagtig hurtig nok, til ikke at blive overhalet af Power. Derfor råbte australieren også en del over radioen, da den ene Andretti Autosport kører kunne hjælpe den anden (Herta). Forspringet var da også mere en halveret, i forhold til da der var flest.

68 omgange inde i løbet kom dagens første Full Course Caution, da motoren på Alex Palous racer ikke længere ville være med.

Pato O’Ward
Photo: Indycar.com/James Black

Det tog heldigvis ikke ret lang tid inden løbet blev givet frist igen.

Grosjean tog andenpladsen på vej ind i Sving 1, og bremsede på det allersidste at han kunne. Det var bestemt ikke med i Hertas plan.

O’Ward kom forbi Rossi, men få sving senere kom amerikaneren tilbage.

Der var kamp mellem Sebastien Bourdais og Ryan Hunter-Reay, som blev lidt for korporlig, og begge endte ude på græsset. De kunne dog komme tilbage derfra, men de tabte mange placeringer.

Dixon havde stille og roligt fået kørt sig frem til 13. pladsen i løbet, men måtte afgive en enkelt placering til Lundgaard, som havde nogle dæk på bilen, som var nogle omgange mere friske.

Der kom gult flag med 8 omgange tilbage, da Rinus VeeKay holdt stille på banen efter kontakt med Scott McLaughlin. Det sendte Safety Car ud på banen.

Will Power
Photo: Indycar.com / Matt Fraver

Der kom grønt flag igen med 6 omgange tilbage af løbet.

Lundgaard kom også forbi Simon Pagenaud, og var fremme på 12. pladsen.

Felix Rosenqvist og Pagenaud kom også i en duel, som franskmanden forsvarede lidt for hårdt, og endte med at tabe – plus endnu en placering til Ed Jones, og senere også til Sebastien Bourdais.

Newgarden og Sato havde kontakt på vej ind i Sving 1, da amerikaneren var træt af at ligge bag japaneren, og brugte brækjernet en lille smule.

Will Power vandt løbet, foran Romain Grosjean, Colton Herta, Alexander Rossi, Pato O’Ward, Jack Harvey, Graham Rahal, Josef Newgarden, Marcus Ericsson og Takuma Sato.

Christian Lundgaard sluttede på 12. pladsen, hvor dækstrategien så ud til at blive det som kostede ham et bedre resultat.

Alex Palou holder fast i føringen i mesterskabet, men Pato O’Ward er rykket op på andenpladsen, mens Scott Dixon falder tilbage som treer, men kun få point efter O’Ward.

Næste lørdag køres der igen NTT IndyCar Series, når bilerne skal til World Wide Technology Raceway ovalen – også kendt som Gateway i Illinois.

Relaterede nyheder