LM 2022 – forudsigelser

Denne weekend køres 24 timers løbet i Le Mans for biler, hvilket samtidig er den 3. afdeling af FIA World Endurance Championship 2022. I søndags blev den obligatoriske testdag kørt – men har vi egentlig lært noget af testen? Her bringer vi vores bud på, hvem og hvad man skal holde øje med i denne uge. Listen med 62 hold er dog så lang, at artiklen vil blive alt for lang, hvis vi skal gå hver enkelt bil igennem, så vi nævner de hold her, som vi mener er værd at nævne.

Alpine Elf Team #36
Photo: JJ Media

Hypercar

Blandt Hypercar bilerne, var det meget tæt mellem Toyota Gazoo Racing og Glickenhaus Racing. De to hold skiftes til at sætte hurtigste omgang i hver session, men Toyota endte med snuden marginalt foran. De to kører helt lige op på topfart, og der er meget lidt til forskel på sektortiderne.

I øjeblikket halter Alpine Elf Team #36 lidt efter på tiderne. De fører aktuelt mesterskabet, ved at vinde på Sebring, og slutte toer på Spa Francorchamps. Men den helt store fordel for Signatech holdet, som driver Alpine bilen, er at det er 5. Le Mans for raceren, som efterhånden er ved at være fuldstændig, mekanisk gennemprøvet. Toyota Gazoo Racing har haft tekniske problemer flere gange i år – og det er blot det 6. løb at Glickenhaus Racing deltager i. Til både Toyotas og Glickenhaus’ forsvar, gennemførte begge deres biler 2021 løbet, så det kan lade sig gøre.

Pole – og vinder af løbet? Glickenhaus Racing #708 – Alpine Elf Team #36. Hvorfor? Glickenhaus var også på Pole på Spa, og vil gøre alt for at drille de to store bilfabrikker igen her. Men Alpine vinder løbet på holdbarhed, og på erfaring med bilen.

ARC Bratislava #44
Photo: JJ Media

LMP2

Kategorien med allerflest deltagere i, og 26 af de 27 biler kører med ORECA. Lad os slå det fast med det samme. Ikke kun numerisk er Ligier i undertal, men CD Sport #27 har ingen chance overhovedet for et resultat med deres JS P217. Holdet er helt nye i LMP2 kategorien, med tre kørere, hvoraf den hurtigste var 5 sekunder langsommere, end den næstlangsomste LMP2 racer! Programmet er tre kørere, som skal ud at hygge sig, og have en på opleveren, og det vil være som en sejr, hvis Christophe Cresp, Steven Palette og danske Michael Jensen ser målflaget. Holdet er med i løbet i kraft af deres LMP3 mesterskab i Asian Le Mans Series.

Skal man snakke omkring topkandidaterne til en sejr, er det svært at komme uden om United Autosports USA, JOTA og WRT – med alle biler, som de stiller til start med. Betyder det, at de 7 første pladser i løbet allerede er givet? Nej, bestemt ikke. Vi har set at især Panis Racing #65 har gjort det godt i de sidste par år med podiepladser, som er ligesom en sejr for holdet. Dog har vi også hold som COOL Racing #37 og Prema Orlen Team #9. De har kæmpet med helt i front af ELMS og FIA WEC løb i år, men de har den store ulempe, at de kun stiller op med en bil hver. Det kan give dem problemer, såfremt vejret rent faktisk går hen og bliver så omskiftelig, som vejrudsigten for løbet melder.

Pole – og vinder af løbet? United Autosports USA #22 – JOTA #38. Hvorfor? UA #22 har Filipe Albuquerque som var edderspændt rasende, da han ikke kom med i Hyperpole i 2021 løbet, og generelt bare hører til de allerhurtigste kørere. Men JOTA #38 har tre rigtig stabile kørere, hvor Roberto Gonzalez hviler godt i sig selv, og kender sine egne evner og begrænsninger. Og Will Stevens og Antonio Felix da Costa er bare hurtige og stabile. Men der skal ikke meget til, for at tippe skålen over på UA eller de forsvarende vindere, WRT – eller et helt andet hold. Et forkert dækvalg, blive fanget bag den forkerte Safety Car eller eller eller.

Danskerne i LMP2 i år – Oliver Rasmussen, Ed Jones og Jonathan Aberdein i JOTA #28 har haft det svært i år i FIA WEC, men der er mulighed for et podie, hvis alting flasker sig. Inter Europol Competition #43 med Pietro Fittipaldi, Fabio Scherer og David Heinemeier Hansson havde svært ved at finde farten under testen, og det har også knebet med det i ELMS i år. De er ligeledes outsidere til et podie, men det bliver svært med 26 konkurrenter.

Graff #39
Photo: JJ Media

LMP2 Pro/Am

I alt 10 biler er med i den underkategori af LMP2. Det er præcis de samme biler, som de 17 andre biler, men kravet er at der skal være en Bronze rangeret kører i bilen. Føromtalte CD Sport #27 kører også med her, men har heller ikke nogen chance for et podie, med mindre at der bliver ekstremt mandefald. AF Corse #83 med Francois Perrodo, Alessio Rovera og Nicklas Nielsen har været forrygende hurtige i år, og har faktisk taget 3 ud af 4 generelle Pole Positions i LMP2. Men langdistanceløb handler ikke kun om en flyvende omgang, men 24 timer. Det beviste trekløveret at de også mestrede i 2021 udgaven af løbet, som de vandt i GTE Am kategorien.

Algarve Pro Racing #45 og #47 har gjort det ok i FIA WEC, men ekstremt godt i ELMS. Kørerbesætningen på 47’eren er dog ikke den samme, som kørte et podie hjem i ELMS, men Jack Aitken, Sophia Flörsch og John Falb kan bestemt godt være med helt fremme i LMP2 Pro/Am i dette års løb – og har formentlig bedre kort på hånden, rent fart- og Le Mans erfaringsmæssigt, med John Falb mod Steven Thomas.

Nielsen Racing #24 – en podiekandidat, men de er stadig så nye i LMP2, på trods af deres Asian Le Mans Series titel i februar 2022, at det bliver svært for dem. Lidt i samme kategori er DKR Engineering #3. For dem er det dog allerførste løb med raceren, men de individuelle tider fra Laurents Hörr, Jean Glorieux og Alexandre Cougnaud på testdagen så lovende ud. Men kan de holde bilen kørende i 24 timer?

Graff #39 har tre stabile kørere, som med stor sandsynlighed holder sig ude af problemer, og nok skal få bilen med hjem – med mindre at der kommer et pludseligt skybrud midt om natten, og alle skøjter af banen på tørvejrsdæk. Et podie til dem? Næppe, men top-10 kan lade sig gøre.

TDS Racing x Vaillante #13 og ARC Bratislava #44 – deres Bronzekørere, som er henholdsvis Philippe Cimadomo og Miroslaw Konopka, får det svært i løbet, og mangler meget fart i forhold til deres konkurrenter. Derfor vil et top-10 resultat være som en sejr for dem.

Pole – og vindere? TDS Racing x Vaillante #13 – AF Corse #83. Hvorfor? 13’eren fordi Beche er lynende hurtig rundt på Circuit de la Sarthe, og allerede har taget Pole ved ELMS løbet på Circuit Paul Ricard tidligere i år. AF Corse #83, da de tre kørere matcher hinanden så godt, og de plejer at holde sig ude af problemer. Men som altid kan man ikke gardere sig imod punkteringer eller andet – men de burde være et rigtig fornuftigt bud på vindere.

Riley Motorsports Ferrari #74
Photo: JJ Media

GTE Pro

Der er 7 deltagende biler i år i GTE Pro, fordelt med 2x Porsche, 2x Corvette samt 3x Ferrari. Porsche #92 med Michael Christensen og Kevin Estre har vist sig utrolig hurtig gennem FIA WEC sæsonen 2022, og de får Laurens Vanthoor med i bilen – præcis som da trekløveret vandt 24 timers løbet tilbage i 2018. De får dog skarp konkurrence fra holdkammeraterne i #91. Corvette Racing #64 satte hurtigste tid i begge træninger søndag på testdagen, og det ser ud til, at de virkelig skarpe i år, efter allerede at have deltaget i sæsonens to første FIA WEC løb.

Og så er der Ferrari’erne. AF Corse – ja, de kommer med en frisk sejr i bagagen fra Spa Francorchamps, og er forsvarende vindere af løbet med bil #51, og ikke mindst forsvarende Verdensmestre. Det er også den som umiddelbart virker stærkest af de tre Ferrari racere. Udover AF Corse #52 kommer Riley Motorsports #74 med en Pro bil i år. Holdet har tidligere været til start på Le Mans, og var faktisk vindere af GTE Am i cirka 24 timer, indtil ACO fandt ud af at benzintanken på deres Ford GT var en anelse for stor – noget der for øvrigt også var tilfældet i en af fabriksbilerne, så ikke noget Riley kunne gøre ved. De kommer med Felipe Fraga, Sam Bird og Shane van Gisbergen. Bird har kørt tusindvis af kilometer i en 488’er, mens altmuligmanden Fraga lige skal vænne sig til bilen, efter at have kørt LMP3 for Riley Motorsports i IMSA i år. Han har dog tidligere kørt blandt andet Ford og Ferrari sammen med Ben Keating. Det er første gang at van Gisbergen er på Le Mans, så han skal lige op i fart – men er ellers kendt som en hurtig chauffør fra V8 Supercars foruden Bathurst 12 Hours.

Pole – og vindere? Porsche #92 – Porsche 92/Corvette Racing #64/AF Corse Ferrari #51. Hvorfor? Der er ret stor chance for at Kevin Estre tryller i kvalifikationen – men om det bliver Porsche, Corvette eller AF Corse som vinder, er totalt umuligt at sige.

GR Racing Porsche #86
Photo: JJ Media

GTE Am

Med 23 biler i GTE Am, står vi i næsten samme situation, som i LMP2. Dog er der som udgangspunkt færre biler, som vi vurderer som reelle vinderbiler.

Dømt på testdagen, står Ferrari rigtig godt. Kessel Racing Ferrari #57 med Frederik Schandorff, Mikkel Jensen og Takeshi Kimura var hurtige under søndagens træninger, hvor de to hurtigste kørere i GTE Am faktisk var de to danskere. Kimura har virkelig fået styr på sin kørsel, og er kommet godt op i fart – noget som tidligere har knebet lidt for den japanske gentleman kører. Men trekløveret kørte sig til en podieplads ved seneste ELMS løb, inden de blev udelukket for en mindre teknisk afvigelse på bilen – men regler er regler. Derudover ser Iron Lynx Ferrari #80 med Richard Heistand, Giancarlo Fisichella og Matteo Cressoni utrolig stærke ud. Men vi skal bestemt heller ikke glemme Iron Dames Ferrari #85. De har haft en opadgående formkurve, men Rahel Frey, Sarah Bovy og Michelle Gatting har været ren og skær uheldige gang på gang på gang, når de har lagt til potentielle topplaceringer. De har dog fået kørt podiepladser hjem i ELMS, og undgår de punkteringer, kontakt og defekter, er de bestemt en podiekandidat i år. Det er topkandidaterne til gode resultater hos Ferrari.

Skifter vi over i Aston Martin land, så er TF Sport Aston Martin #33 med Marco Sørensen, Ben Keating og Henrique Chaves ligeså store favoritter som Northwest AMR #98 med David Pittard, Paul Dalla Lana og Nicki Thiim. #98 startede med at vinde på Sebring, mens #33 er sluttet toer på både Sebring og Spa i år. Thiim har en efterhånden 8 år gammel Le Mans sejr i bagagen, mens Keating stod øverst på podiet med Riley og Ford i 2019, indtil… De andre mangler stadig en Le Mans sejr, og med den fart som AMR har vist indtil videre i år, kunne det meget vel gå hen og blive et succesfuldt år. D’Station Racing Aston Martin #777 er den sidste i feltet, men her er Bronzekører Satoshi Hoshino ikke hurtig nok, til at kunne slå AMR holdkammeraterne, foruden alle dem fra de konkurrerende hold. Fra vores synspunkt, vil en top-10 for #777 være som en sejr, selvom teamet selvfølgelig har større ambitioner.

Blandt de 8 Porsche 911 RSR-19 racere, er der ikke ret mange svage led. Mikkel Overgaard Pedersen, Matteo Cairoli og Nicolas Leutwiler i Team Project 1 Porsche #46 kom lidt skidt fra start på Sebring, med to afkørsler fra Leutwiler, men kom godt igen på Spa, hvor de sluttede femmer. Det er dog første Le Mans for danske Pedersen, og selvom han har kørt blandt andet 24 timers løb i Dubai, er Le Mans stadig noget andet. Han får dog masser af kilometer på banen, da han også skal deltage i Road to Le Mans løbet for GMB Motorsport. Holdkammeraterne i #56 kommer med masser af selvtillid i bagagen, efter at de var hurtige på både Sebring og Spa, og de vandt på Circuit Paul Ricard i GT World Challenge Europe i forgangne weekend. Der er dog formentlig hurtigere Porsche racere på banen, end de to biler – men begge biler er potentielle podiekandidater.

D’Station Racing Aston Martin #777
Photo: JJ Media

Proton kommer med hele 5 racere, under en eller anden betegnelse. Topfavorit på papiret er deres Dempsey-Proton Racing #77, hvor Christian Ried, Sebastien Priaulx og Harry Tincknell har været lynende hurtige i år, og vandt løbet på Spa. Bil #88 virker ikke helt så stærk, plus der er sket en sen ændring, hvor Maxwell Root har erstattet Patrick Lindsey. Jan Heylen og Fred Poordad fortsætter i bilen, men de har ikke været podiekandidater i år indtil nu. WeatherTech Racing #79 drives af Proton Competition, og her er Cooper MacNeil endnu en gang på jagt efter et Le Mans trofæ. I år har han Julien Andlauer og Thomas Merill med i bilen, og skal man dømme efter tiderne på testdagen, er de ikke podiekandidater i år. Det er første og eneste løb i år at MacNeil kører i en GTE racer, mens han kører GT3 i IMSA serien. Hardpoint Motorsport #99 er Absolute Racing fra ELMS under andet navn, men drives stadig af Proton. Men kigger man på resten af feltet, skal der ske mirakler, hvis de skal i top 8. Den bil af de fem, som med sikkerhed får mest medieopmærksomhed, er Proton Competition #93. Ikke på grund af Matt Campbell og Zacherie Robichon, men på grund af Michael Fassbender. Skuespilleren har stille og roligt arbejdet sig hen mod Le Mans gennem de seneste fire sæsoner, og nu er han her endelig. Robichon og Fassbender har kørt sammen i ELMS bilen, og har allerede været på podiet sammen på Circuit Paul Ricard, men til Le Mans erstatter Campbell deres faste makker Ricard Lietz, som sidder i en fabriksbil i GTE Pro. Fassbender havde en stille testdag, og kan han holde sig ude af problemer, og overlade bilen til de to medkører i god stand, er de også top-8 kandidater – men så skal alting også virkelig flaske sig.

GR Racing #86 er sidste Porsche i feltet. Mike Wainwright, Ben Barker og Riccardo Pera fortjener virkelig noget held på Le Mans. Wainwright og Barker har prøvet til så mange år nu, og de håber virkelig på at bøtten med held vender i år. Gør den det, er et top-8 resultat muligt – og de drømmer helt sikkert om et podie, hvis ikke mere.

Pole – og vindere? Kessel Racing Ferrari #57 – vinderne er umulige at sige. I stedet vil vi i tilfældig rækkefølge nævne TF Sport Aston Martin #33, Kessel Racing Ferrari #57, Dempsey-Proton Racing #77, Iron Lynx Ferrari #80, og Northwest AMR #98 som de største kandidater til at vinde GTE Am kategorien.

Alle disse forudsigelser i Hypercar, GTE Pro og GTE Am forudsætter dog at BOP’en forbliver uændret. ACO har tidligere ændret det i selve løbsugen, når de første test sessioner er blevet kørt, så det må vi se om de også gør i år, eller om de er så sikre på, at de har ramt plet i første hug.

Kvalifikationen til 24 timers løbet køres onsdag aften klokken 19.00 til 20.00, mens Hyperpole, som er top-6 i hver kategori, køres torsdag aften fra 20.00 til 20.30. Alle træninger, kvalifikation og løb kan følges på FIA WEC tv mod betaling, plus Eurosport og TV2 sender i løbet af ugen – tjek tv tiderne for præcis hvad og hvornår at de to tv stationer sender, da det kan ændre sig.

Relaterede nyheder