Lørdagsløb i Valencia

ABB FIA Formula E World Championship var for første gang på en rigtig racerbane, i stedet for at køre løb i bymidten.

Den elektriske serie kørte lørdag eftermiddag et løb på Circuit Ricardo Tormo banen i Valencia, som serien plejer at bruge til test forud for sæsonen.

Stoffel Vandoorne havde egentlig taget Pole Position for Mercedes-EQ, foran sidste års mester Antonio Felix da Costa hos DS Techeetah, Maximilian Günther i BMW i Andretti, Alexander Lynn i Mahindra Racing, Sebastien Buemi i Nissan e.dams og Andre Lotterer i TAG Heuer Porsche på P6.

Efterkontrollen efter kvalifikationen, viste dog at Vandoorne havde haft dæk på bilen, som holdet ikke havde skrevet på listen over godkendte dæk til weekenden. Dermed mistede belgieren samtlige tider fra kvalifikationen og Super Pole, og skulle dermed starte løbet fra sidstepladsen. Grunden til at holdene skal registrere dækkene, er på grund af begrænsning i antallet af dæk, for at holde styr på omkostningerne.

Nyck de Vries i Mercedes-EQ havde kørt 3. hurtigste tid i Super Pole, men han havde fået en 5. plads straf, efter et uheld ved det seneste løb i Rom. Derfor skulle den tidligere mesterskabsførende starte fra P7, efter holdkammeratens diskvalifikation.

Aktuelt mesterskabsførende Sam Bird hos Jaguar Racing havde haft en skidt kvalifikation, og skulle starte løbet helt tilbage fra 20. pladsen.

Valencia 2021 race 1 start
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

Det var en udsædvanlig kold dag for spanske forhold, med kun 15 graders lufttemperatur, og en regnvåd bane, efter kvalifikationen var blevet kørt på tør asfalt.

Derfor valgte løbsledelsen også at starte løbet bag Safety Car.

Lucas Di Grassi havde fået en 10 sekunders Stop & Go straf, da holdet måtte skifte gearkassen på bilen efter kvalifikationen.

Nico Müller fik en Drive-through, da der var en teknisk ulovlighed på bilen.

Efter en enkelt omgang bag SC, blev løbet givet frit.

Der var ballade halvvejs rundt på første omgang, da Andre Lotterer ramte Sebastien Buemi i en af chikanerne. Det udløste en Full Course Yellow, da Buemi sad uhjælpelig fast i gruset. Lotterer var i gang med at duellere med Norman Nato, og fik derfor bremset lidt for sent ind i chikanen, hvor Buemi var på vej rundt i svinget.

Antonio Felix da Costa
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

FCY blev opgraderet til en Safety Car, der der måtte en kranvogn på banen, for at få Buemi bjerget.

De Vries var på vej fremad i feltet, og var efterhånden helt fremme på P3, og få sving senere også på P2, da han kom forbi Maximilian Günther.

Nico Müller og Rene Rast var en tur igennem gruset, men kunne begge køre videre.

Andre Lotterer fik en Drive-through straf for kontakten med Buemi. Dermed var alle hans chancer for point endnu en gang forduftet på grund af kontakt.

Selvom det var regnvejr, skulle holdene stadig bruge to gange Attack Mode, hvilket ikke just var nogen fordel på den våde asfalt.

Halvvejs i løbet var dr gult flag igen, ,da Maximilian Günther havde kørt sig selv af i Sving 2. Det gav endnu en Safety Car periode, da man igen skulle ud og have bjerget en bil med en teleskoplæsser.

Antonio Felix da Costa, Maximilian Günther, Oliver Rowland
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

Stoffel Vandoorne, Antonio Felix da Costa, Nick Cassidy, Lucas Di Grassi og Sam Bird var de 5 kørere, som havde fået Fan Boost i dagens løb.

Der gik kun nogle få omgange inden der var ballade igen, hvor SC igen igen måtte på banen. Denne gang var det Sergio Sette Camara som holdt i gruset, efter han fik et puf fra Mitch Evans. Evans kunne få bilen kørt tilbage til pitten, men måtte udgå med skadet hjulophæng.

Løbet blev frigivet igen med 10 minutter tilbage på uret.

Felix da Costa udnyttede Fan Boost til at slå et lille hul til de Vries, inden portugiseren tog hans sidste Attack Mode.

Pascal Wehrlein havde de spidse albuer fremme, hvor han først forsøgte at forsvare sig imod Normal Nato, men i stedet selv endte med at måtte kysse gruset, og tabte flere placeringer.

Det var nogle rigtig dårlige minutter for TAG Heuer Porsche, da Wehrlein måtte udgå, og Lotterer holdt fast i gruset i Sving 1. Faktisk havde Lotterer endnu en gang haft kontakt med en konkurrent, og denne gang var det Edoardo Mortara, som fik et Porsche skub, og endte med at måtte udgå i pitten.

Den strandede Lotterer i Sving 1, betød at Mini Cooper Safety Car’en måtte på banen endnu en gang.

Stoffel Vandoorne fik en 5 sekunders tidsstraf, for at have ramt Nico Müller tidligere i løbet.

Kørerne fik mulighed for to flyvende omgange til allersidst i løbet.

De mange Safety Car perioder gjorde også at der blev reduceret strøm i på batteriet. Det var noget som holdene slet ikke havde beregnet, og derfor gik sidste omgang fuldstændig op i hat og briller.

Norman Nato løb tør for strøm på næstsidste omgang, mens Antonio Felix da Costa løb tør på allersidste omgang.

Nyck de Vries
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

Pludselig var Nyck de Vries den førende, og dermed også vinder af løbet. Nico Müller var næste kører, som krydsede målstregen med strøm på bilen, mens Stoffel Vandoorne kom hjem på P3.

Der var kun 6 bil som kom i mål, mens resten af feltet entet blev diskvalificeret på grund af for højst strømforbrug, eller tøffede rundt i gåtempo på sidste omgang, for ikke at overskride det tilladte strømforbrug.

Dagens resultat betød at Nyck de Vries tog føringen af mesterskabet, foran holdkammerat Stoffel Vandoorne, mens Robin Frijns er den nye treer.

I morgen køres weekendens anden afdeling af ABB FIA Formula E World Championship i Valencia.

Relaterede nyheder