Christensen: “Vi er ikke her for bare at ligge og køre rundt!”

Michael Christensen og Porsche er i en helt unik situation. De kommer tilbage til 24 timers løbet på Le Mans som forsvarende vindere af løbet – og så er det endda anden gang i sæsonen, som i denne ene sæson indeholder to gange Le Mans.

Racing24-7.net fik en snak med ham torsdag eftermiddag, inden anden og tredje kvalifikation blev kørt, omkring hvordan de ville gå til løbet, samt udfordringer op til løbet.

Hvordan er det at vende tilbage til løbet og banen, som man vandt på sidste år?

“Det var meget sjovt at køre den første omgang igen. Vi har haft en god forberedelsesperiode op til nu, og det er gået efter planen. Der er nogle småting vi lige skal have justeret os ud af, og justeret os hen til – i den rigtige retning. Eftersom Le Mans er en meget special bane, så er den måde at man genererer omgangstiderne på her, er som regel på langsiderne. Og her er det nemmeste at gøre hele løbet igennem – også selvom man har dårlige dæk, så er det nemt at have fart på langsiden. Så vi prøver at finde et godt kompromis mellem tophastighed og svinghastighed. Der har vi haft en masse måde at komme frem til det, og det prøver vi stadig at finjustere.”

“Vi har ikke tænkt os at køre de samme omgangstider som sidste år – vi vil gerne køre hurtigere end sidste år, ellers bliver vi overhalet af de andre. Vi prøver hele tiden at udvikle os selv. Man skal passe på at man ikke tager et skridt tilbage, i stedet for et skridt frem. Det er selvfølgelig udfordringen. Det er finjusteringer men det betyder meget her på banen. 1 km/t i tophastighed giver mellem 0,5 til 1 sekund på en omgang. Så har rigtig meget at sige.”

Michael Christensen
Photo: JJ Media

Sidste år var bilen vel lidt for nervøs at køre?

“Ja den var meget nervøs, men det var mest entry instability (på vej ind i svinget, red) at vi arbejdede på, og det er også det at vi arbejder på nu. Men grunden til at den er det, er jo at vi kører low downforce, på grund af de tophastigheder, som vi skal op at køre. Og det gør bare tit og ofte, at man har en dårlig stabilitet, både på grund af nedbremsningen – det føles som om at du har masser af greb foran, men du har ikke noget bagpå. Så ligeså snart at du drejer ind i svinget, samtidig med at man har en løs bagende, så bliver den selvfølgelig ustabil. Den måde at vi normalvis får balance midt i svinget, er at vi skal køre rimelig blødt setup, for at få den mekaniske balance og det mekaniske greb til at fungere. Bilen er ikke så lineær at køre – det vil sige at når du bremser ind i svinget, så kan fronten godt være positiv (masser af greb, red.), og når du så går af bremsen og ikke længere trailbraker (bremser mens man drejer, red), så mister du lidt grebet – og når du går på gassen, mister du endnu mere greb. Så den er meget ikke-lineær.

“Det er ikke noget at vi kan kontrollere rundt på omgangen. Vi har bump rubber, packers og sådan nogle ting, men vi må ikke køre med et såkaldt “third element”. Et “third element” er noget der kun kontrollerer ridehøjden – jo hurtigere at du kører på langsiden, jo mere bliver bilen suget ned mod banen, og det er så den ridehøjde at du prøver at kontrollere. Du skal jo heller ikke ned og slide bunden af bilen – man skal så tæt på som muligt, men heller ikke slide bunden af bilen henover de 24 timer. Så når vi kører i Porsche kurverne, jo lavere at bilen er, jo mere downforce generer du også. Og når du har meget rake, det vil sige at fronten er lidt tættere på, og generer mere. Det er også her at den her ulineære opførsel kommer i spil, afhængig af hvor hurtigt at du kører. Og det er så det man prøver at justere sig ud af med bump rubber, packers – altså noget man sætter ind i støddæmperne, for at kontrollere selve ridehøjden, og hårdheden. Men problemet er lidt, når du gør det, og man kører i et sving som Porsche kurverne, at jo hurtigere du så kører, jo hårdere bliver støddæmperne, fordi at du ikke har ridehøjden. Så der er sindssygt meget arbejde bare med det.”

Porsche #92
Photo: JJ Media

Du har mulighed for at blive verdensmester, så hvordan påvirker det din tilgang?

“Nu – ikke særligt meget. Vi prøver at få den hurtigst mulige bil ud af det inden løbet – det giver sig selv. Rent strategisk gør det heller ikke meget, for vi prøver at vinde løbet. For vinder vi løbet, er der ikke så meget at komme efter. I den her sammenhæng mener jeg også – på en eller anden måde skal vi være defensive, fordi at vi fører mesterskabet, selvom Le Mans er det som man gerne vil vinde. Men kigger du på det lige nu, så er det svære at sætte 9 løb sammen end 1 løb sammen. Men presset er på dem (holdkammeraterne i #91, red) – de skal vinde (for at kunne blive mestre, red.). Men den bedste defensive position at du kan sætte dig selv i, er hvis du er aggressiv – eller ikke aggressiv, men presser på. Vi giver den gas. Selvfølgelig skal vi kalkulere risici, men det skal vi gøre hele tiden – men det betyder ikke at vi ikke kan køre hurtigt, så længe at vi holder den på banen, og det mener jeg ikke er noget problem. Så vi prøver at køre hurtigt. Vi er ikke her for bare at ligge og køre rundt – det er vi ikke!”

Det statement blev også understreget af at Porsche #92 var hurtigst i morgenes Warm Up, så det er forhåbentlig et godt tegn for løbet, der starter klokken 15.00.

Relaterede nyheder