Kvalifikationen til Indy 500 2021

Kvalifikationen til Indianapolis 500 2021 blev afviklet over to dage, hvor der med 35 deltagene biler skulle findes 2 biler, som ikke ville kvalificere sig til selve løbet, som også tæller med til NTT IndyCar Series mesterskabet.

Lørdagen gik med at finde top 9, de såkaldte Fast Nine, og så finde de 5 langsomste, som ville gå videre til Last Chance Qualifier, hvor der så var 2 der skulle sorteres fra.

Startplaceringerne 10-30 ville dog blive afgjort i lørdagens kørsel, uden at skulle kvalificere sig yderligere.

Charlie Kimball
Photo: Indycar.com / Chris Jones

Her lykkedes det blandt andet “gæstekørerne” Helio Castroneves, JR Hildebrand, Santino Ferrucci, Juan Pablo Montoya, og Stefan Wilson at kvalificere sig direkte. Flere havde spået Dalton Kellett, Max Chilton, og Pietro Fittipaldi til potentielt at være for langsomme til at kvalificere sig direkte, men det klarede de alle i fin form – især Fittipaldi, som skal starte løbet fra P13.

De fem kørere, som skulle i Last Chance Qualifier var Sage Karam, Will Power, Simona de Silvestro, Charlie Kimball og RC Enerson. Her var det især en overraskelse, at Power var blandt de kørere, men han var ramt af at Chevrolet motorerne generelt var langsommere end Honda motorerne, hvor kun 6 af de 20 kørere i Top 20 var Chevy kørere, og alle 5 kørere i LCQ kørte med den amerikanske motorleverandør.

Først skulle Sage Karam hos Dreyer & Reinbold på banen til hans forsøg. Gennemsnittet af hans fire omgange var stort set identisk med hans bedste forsøg fra i går.

Herefter skulle Will Power på banen. 2018 vinderen af løbet havde haft en langsom lørdag, og var kun endnu langsommere i hans første forsøg søndag. Han havde dog også været ude at snitte muren i hans forsøg, og mekanikerne gik straks i gang med at undersøge om bilen var OK; da han kom tilbage i pitten.

RC Enerson
Photo: Indycar.com / Chris Jones

Simona de Silvestro var 3. kører på banen, og hun var i endnu større problemer end de to foregående kørere. Paretta Autosport køreren var noget mere konstant over de fire omgange, men var også den langsomste af alle. Det nye hold i Indycar fik support fra Team Penske, men havde altså de samme fartproblemer som Power i hoved-teamet.

Vindretningen havde ændret sig en lille smule, da Charlie Kimball skulle forsøge sig for første gang i A.J. Foyt Enterprises. Det blev 4 vilde omgange, hvor han flere gange var tæt på at sætte bilen i muren, men holdt den kørende – dog med hidtil langsomste tid.

Sidste kører var RC Enerson med Top Gun Racing holdet. Det var et hold som på forhånd havde alle odds imod sig, da de var et helt nyt Indycar hold, og kørte de allerførste omgang i det hele taget for to uger siden. Han var langsomt af alle i lørdagens kvalifikation, og fortsatte desværre den tendens i søndagens sidste chance.

Simona de Silvestro
Photo: Indycar.com / James Black

En ny regel i kvalifikationen i 2021, var at kørerne havde mulighed for at køre igen – men såfremt de gjorde det, ville deres tidligere tid blive slettet, og de ville være på helt bar bund igen.

Naturligt nok tog både Kimball og Enerson den mulighed.

Selvom mekanikerne på RC Enersons bil havde forsøgt at gøre bilen hurtigere, blev den kun endnu langsommere end før. Dermed stod det helt klart, at han ikke ville kvalificere sig til løbet.

Charlie Kimball prøvede alt hvad han kunne, men hans andet forsøg var langsommere end det første, og måtte ligeledes pakke sammen for 2021.

Dermed sikrede Sage Karam sig 31. startposition, Will Power 32., og Simona de Silvestro 33. og sidste startposition.

Tony Kanaan
Photo: Indycar.com / Chris Jones

Efter en lille pause skulle de 9 hurtigste fra lørdagens kval på banen, og kæmpe om Pole.

Første kører fra Marcus Ericsson, som ligeledes var den første af alle Chip Ganassi Racing kørere i Fast Nine. Han satte en respektabel tid, som dog var lidt langsommere end gårsdagens. Det var dog svært at vide, hvor det ville placere ham i feltet, inden andre havde kørt.

Næste mand var Ryan Hunter-Reay for Andretti Autosport, som kørte en flot 1. omgang, men faldt lidt af på de resterende. Det var dog stadig nok til at slå Ericsson.

Mekanikerne havde fået repareret bilen for Alex Palou, efter CGR køreren smadrede den på hans 2. forsøg i går. Der var han dog allerede kvalificeret til top 9, så det betød ikke noget i går. I dagens kval var han også hurtigst af de 3 kørere på banen på daværende tidspunkt.

Helio Castroneves havde fået kørt Meyer Shank Racing raceren ind i top 9, men den erfarende brasilianer ramte ikke de perfekte 4 omgange, men var dog lidt mere konstant end Ericsson, og slog svenskerens tid marginalt.

Ed Carpenter
Photo: Indycar.com / Matt Fraver

Rinus VeeKay var den første af to Ed Carpenter Racing biler, og de to eneste Chevy biler i top 9. Hollænderen vandt hans første Indycar løb på inderkredsen af Indianapolis Motor Speedway i sidste weekend. Han satte en imponerende første omgang, men faldt lidt af på farten på de efterfølgende omgange, men satte stadig en suveræn bedste tid af de 5 hidtidige kørere.

Herefter var det tid til teamchefen selv – Ed Carpenter. Han var marginalt hurtigere end sin unge holdkammerat på de første 3 omgange, men endte med at slutte 0,007 Mph langsommere end VeeKay.

CGR kører Tony Kanaan var den 3. sidste kører til at kvalificere sig. Han kunne ikke gentage farten fra i går, og måtte flette ind bag de to ECR biler, men lige foran holdkammerat Palou.

Amerikanske Colton Herta var næstsidste mand til at sætte en tid. Andretti Autosport køreren satte den hurtigste opvarmningsomgang af alle, og det var et forvarsel for de 4 hurtige omgange – hurtigst af alle.

Scott Dixon
Photo: Indycar.com / Chris Jones

Den 6 dobbelte Indycar mester, som dog kun har vundet Indy 500 en enkelt gang, Scott Dixon skulle forsøge at gentage gårsdagens bedste tid af alle. Det gentog han i dag, og tog karrierens 4. Indy 500 Pole Position.

Dermed hedder startopstillingen til Indy 500 2021 Dixon, Herta, VeeKay, Carpenter, Kanaan, Palou, Hunter-Reay, Castroneves og Ericsson.

Selve løbet køres næste søndag, med nogle få træningsmuligheder for de 33 kørere inden dag.

Relaterede nyheder