Texas løb afgjort på de allersidste meter

Den anden afdeling af NTT IndyCar Series blev kørt på Texas Motor Speedway, hvilket samtidig var sæsonens første ovalløb.

Felix Rosenqvist havde taget Pole Position, foran den mesterskabsførende Scott McLaughlin, Takuma Sato, Will Power, Scott Dixon, Helio Castroneves, Josef Newgarden, Rinus VeeKay, Colton Herta, og Patricio O’Ward.

Christian Lundgaard og Rahal Letterman Lanigan havde nogle problemer i kvalifikationen på tværs af alle biler, så danskeren skulle starte 24’er – endda to pladser foran Graham Rahal.

Holdet havde dog endnu større problemer, da Jack Harvey havde et voldsomt uheld under FP2. Alle kørere har en G-Sensor i hovedtelefonerne, som måler G-kræfterne i tilfælde af et uheld. De værdier havde været så højre, at Harvey fik kørselsforbud i søndagens løb. Holdet satte i stedet Santino Ferrucci i bilen – Ferrucci som blandt andet kørte for holdet i udvalgte løb i 2021.

XPEL 375 Texas 2022 start

Starten for de 27 biler forløb fint, og McLaughlin tog hurtigt føringen af løbet.

Lundgaard avancerede hurtigt op i feltet, og var 20’er efter få omgange.

Dommerne havde kigget på starten, og set at Alexander Rossi havde vundet en placering, før han kom til det grønne flag. Derfor beordrede de ham til at falde en placering tilbage.

Rossi fik dog hurtigt noget helt andet at tænke på, da bilen pludselig kørte langsomt ude på banen – faktisk så langsomt, løbsledelsen ikke havde andre muligheder, end at kalde en Full Course Caution, for at få bilen i sikkerhed. Teamet fandt hurtigt ud af batteriet på bilen var død, og man ikke kunne løse problemet.

Will Power

Da løbet blev givet frit igen, kom der hurtigt gang i overhalingerne igen. For første gang i mange år, var det muligt at rent faktisk overhale på Texas ovalen, da holdene havde haft en ekstra træning, for at få kørt noget gummi i asfalten, og samtidig få PJ1 behandlingen af asfalten skrubbet af. Det er noget som bruges til NASCAR løbene, så de biler har ekstra greb i svingene, men det virker lige modsat på dækkene i Indycar. Men det så ud til at være løst.

Colton Herta indtog hurtigt 4. pladsen.

David Malukas havde en kæmpe udskridning, men det lykkedes at fange bilen, inden han ramte muren.

Rahal var utrolig tæt på at sætte bilen i muren, da han skulle forsøge at overhale Malukas, men Graham fik brugt alt hans erfaring til at holde bilen kørende.

Ved dagens første pitstop, var der problemer mellem Malukas og Sato, som endte med at blokere for hinanden. Mekanikerne fik det heldigvis hurtigt løst, men det kostede Sato 3. pladsen, og var i stedet nede på 20. pladsen.

Herta forsøgte at overhale Ericsson udenom i Sving 1, men måtte trække sig, og flette ind bagved. Et par omgange senere, kom amerikaneren dog forbi svenskeren.

Jimmie Johnson

McLaughlin havde fået et kæmpe forspring på 12 sekunder, men tabte det stille og roligt igen, da han kom op til en klump trafik, som han havde store problemer med at komme forbi, da de lå og kæmpede internt.

99 omgange inde i løbet, snittede Sato muren i Sving 2, efter Devlin DeFrancesco og ham rørte hinanden i Sving 1. Det udløste en Full Course Caution.

Mens den var i gang, måtte Romain Grosjean pitte med røg fra motoren, og var dermed ude af løbet.

Der var problemer for begge Arrow McLaren SP racere, hvor Pato O’Ward ramte mekanikeren på venstre forhjul. Holdkammerat Rosenqvist fik også bremset for sent, og kørte dermed for langt. Han udgik heldigvis at ramme nogle af hans folk.

Da løbet blev givet frit igen, gik det ikke længere end til Sving 3, hvor Kyle Kirkwood kom lidt for langt op på banen, og tabte bagenden af raceren, og ramte betonmuren baglæns.

Dagen blev kun værre for O’Ward, som måtte pitte efter en ny frontvinge, da den tidligere var blevet beskadiget, da han ramte mekanikeren.

Det var en længere oprydning – og da løbet blev givet frit igen, gik det igen kun til Sving 3, inden der var ballade igen. Devlin DeFrancesco valgte at gå 3 mand bred på baglangsiden, og kom under den hvide linje. Der panikkede han, og trak op i Graham Rahal, som røg op i Helio Castroneves. Alle tre kørere var ude af løbet, men var heldigvis ok.

Helio Castroneves_ Graham Rahal, Devlin Defrancesco

Rosenqvist måtte udgå af løbet, da der var problemer med bagenden af raceren.

Da løbet blev givet frit igen, gik der en omgang, og så tog Newgarden føringen af løbet, fra holdkammerat McLaughlin. Omgang gik McLaughlin også forbi, og det gjorde at Newgarden tabte positioner til både Rinus VeeKay og Will Power. Få omgange senere blev Newgarden også overhalet af Scott Dixon og Marcus Ericsson.

Lundgaard var fremme på 13. pladsen, og havde holdt sig ude af problemer i den første del af løbet. Stille og roligt fik han arbejdet sig ind i top 10.

VeeKay tog føringen af løbet, og slog hurtigt et hul til forfølgerne. Kørerne begyndte dog at tænke taktisk, og spare på brændstoffet. Det gjorde at Power tog føringen af løbet, mens McLaughlin var faldet tilbage på 4. pladsen bag Dixon.

Jimmie Johnson havde et godt løb, og fik efterhånden arbejdet sig ind i Top 10 i løbet, efter han var startet 18’er.

Power gik tilbage i front af løbet, da VeeKay var i gang med at spare brændstof.

Efter dagens sidste tankstop, var McLaughlin dog tilbage i front af løbet, foran Newgarden.

Johnson fortsatte fremmarchen, og var oppe på 7. pladsen med 30 omgange tilbage.

Christian Lundgaard

16 omgange før slut var Lundgaard oppe og snitte muren, hvilket skadede frontvingen, så han måtte pitte efter en ny. Desværre var der flere skader på bilen, som ikke kunne repareres før målflaget.

Pagenaud lå og kæmpede med Johnson omkring 5. pladsen, da franskmanden pludselig faldt bagud i feltet.

McLaughlin, Newgarden og Ericsson lå indenfor et sekund af hinanden, og kæmpede hårdt omkring sejren. Afstanden mellem de tre biler bølgede frem og tilbage, efterhånden som de nåede op til trafik.

På løbets sidste omgang kom de op til en stor klump trafik, hvor McLaughlin blev lidt for forsigtig, og Josef Newgarden fik et kæmpe tilløb, og overhalede holdkammeraten udenom i Sving 4, og tog sejren med 0,0669 sekund til Scott McLaughlin. Marcus Ericsson kom hjem på 3. pladsen, foran Will Power, Scott Dixon, Jimmie Johnson, Alex Palou, Simon Pagenaud, Santino Ferrucci, og med Rinus VeeKay på 10. pladsen.

Josef Newgarden

McLaughlin holder fast i mesterskabsføringen, foran Power, Palou, Newgarden, Ericsson og Dixon.

Den næste afdeling af NTT IndyCar Series køres den 10. april 2022, på gaderne i Long Beach.