Porsche vinder spektakulært Le Mans – opdateret

Porsche vandt et spektakulært 24 timers løb på Le Mans.

Det tyske fabrikshold havde alle odds imod sig allerede inden løbet, da de fik godt og grundigt røvfuld af Toyota Gazoo Racing i kvalifikationen, og blev da også slået af Toyota på hurtigste omgang i løbet.

Men… To finish first, first you have to finish. Og sjældent har det være så tydeligt, som netop denne års Le Mans.

Ikke en eneste af LMP1 bilerne havde et fejlfrit løb, og den vindende #2 med Brendon Hartley, Timo Bernhard og Earl Bamber holdt sammenlagt i pit – incl tankstop, kører- og dækskift – i 1 time og 38 minutter. Heriblandt en udskiftning af hybriddelen i fronten af bilen, da den gik i stykker 18:30 lørdag aften.

Toyota #8 sluttede løbet som 2’er i LMP1 klassen med Sebastien Buemi, Kazuki Nakajima og Anthony Davidson, men tabte endnu mere tid i pitten på grund af et andet hybridproblem på bilen.

Toyota #7 og #9 så slet ikke målflaget, da førstnævnte havde et problem med koblingen og sidstnævnte kolliderede med CEFC Manor TRS Racing #25 og derved punkterede. I forsøget på at komme tilbage til pitten, kørte Nico Lapierre alt for hurtigt og beskadigede både gearkasse samt meget andet af bagenden på bilen. Da den så løb tør for strøm 500 meter fra pitindkørslen, var det helt slut for dem.

LMP1 Podium
Photo: JJ Media

ByKolles Racing Team #4 måtte vi hurtigt sige farvel til. Oliver Webb blev ramt af Nico Lapierre på allerførste omgang, og fik her en punktering. Det blev til i alt 7 omgange for det lille privatteam, inden at motoren havde kogt sig selv i stykker – muligvis på grund af den langsomme ind-omgang som Webb havde med punkteringen.

Løbets helt store overraskelse – og så alligevel ikke – blev LMP2 feltet. Mange havde snakket om, at det måske ville blive i år, at man så en LMP2 bil på det generelle podie i løbet. Men at hele 2 skulle slutte på podiet, var der formentlig ikke mange der havde set komme.

Jackie Chan DC Racing #38 med Oliver Jarvis, Ho-Pin Tung og Thomas Laurent kørte det tæt på perfekte løb, og sluttede som vinder af LMP2 klassen foran Vaillante Rebellion #13 med David Heinemeier Hansson, Mathias Beche og Nelson Piquet JR, samt den anden Jackie Chan DC Racing #37 med Alex Brundle, David Cheng og Tristan Gommendy. Disse 3 biler sluttede henholdsvis 2, 3 og 4 i det generelle klassement.

Faktisk skal man helt ned på 9. pladsen for at finde Toyota #8, så i alt 7 LMP2 biler, og 9 omgange mellem de to eneste LMP1, som gennemførte løbet.

Generelt Le Mans Podium
Photo: JJ Media

Aston Martin Racing #97 med Darren Turner, Jonny Adam og Daniel Serra vandt et forrygende ræs i GTE Pro klassen, hvor alle 5 konstruktører kæmpede side om side. Faktisk var top-5 med alle 5 konstruktører repræsenteret. Ford Chip Ganassi Racing #67 med Andy Priaulx, Harry Tincknell og Pipo Derani sluttede 2’er, foran Corvette Racing #63 med Jan Magnussen, Antonio Garcia og Jordan Taylor. 3 omgange før afslutningen af løbet, kørte AMR #97 og Corvette #63 side om side og puffede en lille smule til hinanden. Om det var det som forudsagde punkteringen, eller om Jordan Taylor’s dæk blot var så nedslidte, at de ikke kunne holde luft mere, kommer nok ikke frem. Men faktum var at Corvette Racing faldt fra 1. til 3. pladsen på allersidste omgang, da Corvette’n blev ramt af en punktering. Omgangen inden havde den allerede været en tur af banen, så muligvis var punkteringen allerede ved at vise sig her.

AMR #95 med Nicki Thiim, Marco Sørensen og Richie Stanaway havde et skidt løb, som indtil 8:20 søndag morgen ellers så rimelig godt ud. Godt nok havde Marco Sørensen været ramt af en punktering lørdag aften, men da Stanaway kører bilen i dækmuren for enden af Mulsanne langsiden, og der efterfølgende skulle i alt godt 20 minutters reparationer til i pitten, forsvandt enhver chance for et podie, i den ultratætte klasse.

GTE Pro Podium
Photo: JJ Media

Michael Christensen, Kevin Estre og Dirk Werner i Porsche #92 havde også rigtig gode kort på hånden, og var førende et løbet i flere omgange. Uheldigvis laver danskeren en fejl, og rammer en curb i Ford Chikanen for hårdt, og skader bilen så meget, at den ikke kan køre videre.

I GTE Am tog JMW Motorsport Ferrari #84 med Rob Smith, Will Stevens og Dries Vanthoor sejren, foran Spirit of Race Ferrari #55 med Dane Cameron, Marco Cioci og Andrew Scott, med Scuderia Corsa Ferrari #62 Townsend Bell, Cooper MacNeil og Bill Sweedler på 3. pladsen. JMW lå ellers længe og duellere med AMR #98, men da den grønne AMR bil fik en punktering lørdag aften, mistede den enhver chance for podiet.

Scuderia Corsa Ferrari #65 med Christina Nielsen, Alessandro Balzan og Bret Curtis var aldrig rigtig med i kampen om GTE Am sejren. Den dansk, italienske, amerikanske kørerkombination fik sig hurtigt kørt op fra 16. pladsen i klassen til en 7. plads. Teamet kørte dog for langsomt på gennemsnitshastigheden, til at kunne komme yderligere frem i feltet, og faldt i stedet tilbage omkring en 10. pladsen i klassen. En times tid inden afslutningen på løbet blev Alessandro Balzan ramt af Larbre Competition #50, hvilket kostede et knækket hjulophæng hos Ferrari’en. Bilen blev repareret, men teamet sluttede på en meget skuffende 14. plads ud af 15 gennemførte.

GTE Am Podium
Photo: JJ Media

Generelt var der blot 11 biler som ikke gennemførte løbet, hvoraf hovedparten var på grund af enten selvforsagede afkørsler eller udforskyldte påkørsler. Blot 2 af disse var mekaniske fejl på bilerne.

I den kommende tid vil vi bringe yderligere analyser af løbet her på Racing24-7.net.

 

Opdateret – Vaillante Rebellion #13 er blevet diskvalificeret på grund af en ulovlig modificering af bilens motorhjelm. Det flytter Jackie Chan DC Racing #37 op på en generel 3. plads og en toer i klassen, med Signatech Alpine Matmut #35 på den sidste podieplads i LMP2.

Relaterede nyheder