Sindssyg spændende kvalifikation på Spa

Kvalifikationen til 6 timers FIA World Endurance Championship løbet på Spa Francorchamps blev kørt under truende regnskyer, men med tør asfalt i starten.

GTE bilerne var de første til at få 25 minutters kvalifikation på banen. Bilerne fik 5 minutter ekstra, da Spa Francorchamps er den længste bane på kalenderen, bortset fra Le Mans, og det ellers vil kunne komme til at knibe med at begge kørere kan nå deres omgange.

Motoaki Ishikawa var weekendens første kører til at have en afkørsel i Eau Rouge. Japaneren i MR Racing Ferrari #70 tabte bilen på vej op mod toppen, også kaldet Raidillon, kom sidelæns op over toppen, og røg i dækbarrieren på ydersiden af banen. Heldigvis kunne han selv køre derfra igen, men det blev ikke til mere kvalifikation for den hvide Ferrari. Men utroligt heldigt, at der ikke skete mere med bilen, end han selv kunne køre tilbage til pitten.

BMW Team MTEK kørerne lå hårdt ud i GTE Pro, hvor de satte sig på første og andenpladsen, med deres første flyvende omgange.

BMW Team MTEK #82
Photo: JJ Media

Michael Christensen i Porsche #92 var ikke helt så heldig, da han blev snuppet for at have brugt lidt for meget asfalt, så hans første flyvende omgang ikke talte. Dermed måtte han ud på endnu en omgang, som kørte han til P6 på det tidspunkt.

Giancarlo Fisichella satte sig på den hurtigste tid i GTE Am, som første kører i Spirit of Race Ferrari #54. Men som altid er det Bronzekørerne i GTE Am, som har det meste at sige omkring bilernes startplacering.

Aston Martin Racing var de første til at sætte deres andenkørere i bilen, og sendte #97 øverst på tabellen, efterfulgt af Ford Chip Ganassi Racing Team UK #67 og AMR #95.

BMW havde dog endnu mere i posen, og Antonio Felix da Costa i #82 satte en tid som var 0,3 sekund hurtigere end første ikke BMW.

Tiderne blev dog ved med at rasle ned, og holdene begyndte efterhånden at sætte førstekørerne tilbage i bilerne, for at se om de også kunne forbedre tiderne. Kun BMW Team MTEK #82 vendte ikke tilbage på banen.

Ford Chip Ganassi Team UK #67
Photo: JJ Media

Og det var et pokerspil som BMW tabte, til stor ærgrelse for begge kørere, som ikke længere kunne nå at komme tilbage på banen og snuppe tiden tilbage. Belgiske Maxime Martin i AMR #97 satte en tid, så deres gennemsnit var 0,025 hurtigere end BMW.

I GTE Am var det også en kamp til det sidste sekund. TF Sport Aston Martin #90 tog Pole Position på allersidste flyvende omgang, med Salih Yoluc bag rattet. Hans gennemsnit sammen med Charlie Eastwood gav den første Pole til det engelske hold i FIA WEC. Dempsey-Proton Racing Porsche #88 var P2, foran Team Project 1 Porsche #56.

Ford Chip Ganassi Team UK #67 endte med at snuppe Pole Position i GTE Pro, med en sidste flyvende omgang fra Andy Priaulx, til at følge op på holdkammerat Harry Tincknell. De tog Pole med 0,067 ned til AMR #97, og yderligere 0,025 bagude var BMW Team MTEK #82.

TF Sport Aston Martin #90
Photo: JJ Media

Med danske briller – uha uha. AMR #95 med Thiim og Sørensen starter P5 mens Michael Christensen og Kevin Estre i Porsche #92 starter P7.

Porsche #92/#91 og AF Corse Ferrari #51/#71 lukkede GTE Pro feltet – med begge Ferrari’er over et sekund fra Pole gennemsnittet, mens Porsche trods alt kun var 0,798 fra med #92. Men vi har før set de to bilmærke være meget stærkere i løbet end i kvalen.

De første få dråber var begyndt at falde hen mod slutningen af GTE kvalen, mens løbsledelsen gav holdene om forventet regn 5 minutter inde i LMP kvalen… ekstra drama og pres på alle holdene, til at sætte en hurtig tid, på deres første flyvende omgang.

Kamui Kobayashi fulgte opfordringen, og satte uges hurtigste tid af alle, med Kazuki Nakajima i #8 på P2.

Ganske rigtigt kom de første dråber 5 minutter inde i kvalen, men dækkene var stadig varmen ok til at kunne arbejde optimalt.

Jackie Chan DC Racing #37
Photo: JJ Media

Jackie Chan DC Racing #37 med Will Stevens satte den hurtigste tid i LMP2 klassen, foran Signatech Alpine Matmut #36 og DragonSpeed #31.

Men ligesom i GTE klasserne, skal LMP klasserne også bytte chauffør.

Toyota dykkede ind allerede efter første flyvende omgang, mens begge Rebellion Racing bilerne gav den et ekstra forsøg – dog uden at gøre noget større indhug i Toyotas og SMP Racings forspring.

Faktisk forbedrede Mike Conway den allerede imponerende tid fra holdkammerat Kobayashi, og trak endnu længere væk fra forfølgerne.

Egor Orudzhev i SMP Racing #17 pressede bilen alt hvad han overhovedet kunne, og kom helt sidelæns gennem Bus Stop chikanen – og kom faktisk indenfor 0,7 sekund af Toyota racerne.

Toyota Gazoo Racing #7
Photo: JJ Media

I LMP2 klassen var G-Drive Racing #26 hoppet op på P1, foran begge Jackie Chan DC Racing biler, men den duel var bestemt ikke ovre, med 10 minutter stadigvæk tilbage. Jean-Eric Vergne i #26 havde sat en forrygende tid, og var blot 0,004 sekund fra at dykke under 2 minutters grænsen – vel og mærke i en LMP2 racer.

ByKolles Racing Team #4 var igen igen i problemer. Tom Dillmann parkerede bilen, netop som han havde krydset målstregen på en flyvende omgang. Samtidig begyndte regnen at falde kraftigere over banen, hvilket gjorde at kvalifikationen reelt set var ovre, selvom der stadig var 5 minutter tilbage på uret. #4 var så langsom, at bilen havde kvalificeret sig ind midt i LMP2 feltet – 8,5 sekunder fra gennemsnitstiden fra Toyota.

Toyota Gazoo Racing #7 med Mike Conway og Kazuki Nakajima (og Jose Maria Lopez som 3. kører) tog Pole Position foran holdkammeraterne i #8, efterfulgt af SMP Racing #17, Rebellion Racing #3, SMP Racing #11 og Rebellion Racing #1 i de efterfølgende pladser.

G-Drive Racing #26
Photo: JJ Media

LMP2 klassen havde G-Drive Racing #26 med Job van Uitert og Jean-Eric Vergne (plus Romain Rusinov) på Pole Position, foran Jackie Chan DC Racing #38 og David Heinemeier Hansson plus Will Stevens og Jordan King i Jackie Chan DC Racing #37 på P3.

Nu skal holdene bare vente til i morgen eftermiddag klokken 13.30, hvor 6 timers løbet starter.

Relaterede nyheder