Indianapolis 500 2022 – opdateret

Den 106. udgave af Indianapolis 500 blev kørt under dejlig, blå himmel.

Scott Dixon startede fra Pole Position, foran Alex Palou, Rinus VeeKay, Ed Carpenter, Marcus Ericsson, Tony Kanaan, Pato O’Ward, Felix Rosenqvist, Romain Grosjean, og Takuma Sato på P10.

Christian Lundgaard startede sin første Indy 500 fra 31. startposition – lige foran sin Rahal Letterman Lanigan holdkammerat Jack Harvey.

Siden kvalifikationen måtte Colton Herta skifte over til reservebilen, da han havde en vild flyvetur under Carb Day i fredags, Heldigvis var han fysisk ok, men holdet valgte at skifte over til den anden bil. David Malukas havde ligeledes haft et uheld i fredags, men her kunne holdet genopbygge bilen.

106th Running of the Indianapolis 500 Presented By Gainbridge start
Photo: Indycar.com

Dixon kom først ned i Sving 1, men Palou tog føringen på baglangsiden. Omgangen efter kom VeeKay også forbi. Få omgange senere, var Dixon på vej fremad igen, og vendte tilbage til føringen.

Lundgaard var faldet tilbage på sidstepladsen, men det var også ekstremt vigtigt for danskeren, at holde sig ude af problemer, og få lært så meget som muligt omkring løbet.

Alexander Rossi og Scott McLaughlin var to kørere, som var på vej fremad i feltet. De to havde vundet hele fem placeringer, på de første 15 omgange.

Santino Ferrucci rykkede ind i top-10, efter at have startet på P15.

JR Hildebrand var den første kører til at pitte. Det var noget som gav andre kørere de samme ideer. Derfor fulgte Conor Daly, Scott Dixon og Alex Palou efter i løbet af de næste par omgange. Det ændrede dog ikke noget på stillingen, hvor Dixon stadig var foran Palou og VeeKay.

Scott Dixon
Photo: Indycar.com

Helio Castroneves og Juan Pablo Montoya var de to kørere, som kørte allerlængst på deres første tankfuld, hvilket kunne blive vigtigt senere i løbet.

Dagens første Full Course Caution kom på 39. omgang, da Rinus VeeKay ramte muren i Sving 2. Hollænderen tabte bagenden af raceren, og prøvede at korrigere, men nåede ikke at fange bilen, inden SAFER barrieren tog imod stødet.

Flere kørere udnyttede muligheden for at pitte, og få lidt ekstra brændstof i tanken.

Genstarten blev vild i midterfeltet, hvor Ferrucci, Sato, Kanaan og Rosenqvist gik 4 mand bred på vej ned mod Sving 1.

Daly arbejdede sig stille og roligt på vej mod top-10, efter at at være startet fra P18.

Herta kæmpede virkelig med bilen, og var ved at sætte den i muren flere gange, hvor han måtte meget af gassen, og derved nemt blev overhalet af flere kørere.

Conor Daly
Photo: Indycar.com

Lundgaard var kommet frem som 29’er i løbet, og begyndte stille og roligt at sætte hurtigere og hurtigere tider.

Efter 64 omgange satte Hildebrand gang i 2. pitstop runde.

Der kom Full Course Caution efter 69 omgange, da Callum Ilott tabte bagenden, på præcis samme måde som VeeKay havde tidligere i løbet.

Det var meget dyrt for Palou, som lige nøjagtig ikke nåede i pit inden pitindkørslen lukkede. I stedet måtte han køre igennem pitten, og tilbage på banen igen – helt nede på 13. pladsen. Derudover manglende han stadig at pitte. Her måtte de tanke det absolut minimum tilladte, og så pitte igen, for at fylde tanken helt op. Dermed var han allersidst i linjen af biler, og måtte i gang med at kæmpe sig hele vejen op gennem feltet.

Mens Dixon kom ud i føring igen, var Daly den helt store vinder i pitstop runden. Han sprang hele vejen op til P2, foran O’Ward, Ericsson og Kanaan.

Daly blev udfordret af O’Ward på genstarten, men mexicaneren måtte slække på gassen, hvilket gav Ericsson et tilløb, så svenskeren kom forbi.

Alexander Rossi
Photo: Indycar.com

Få omgange senere tog Daly føringen af løbet, som han havde en omgang, inden Dixon tog føringen tilbage.

McLaughlin og Castroneves var også to store vindere efter 2 stop. De var rykket henholdsvis 14 og 13 pladser frem i feltet, i forhold til deres startpositioner.

Dagens 3. Full Course Caution kom efter 106 omgange, hvor Romain Grosjean lavede en tro kopi af VeeKay og Ilott uheldene. Ligesom de to andre, kunne han selv stige ud af bilen.

Det fik hele feltet, undtaget meget få kørere, til at pitte efter deres 3. tankfuld brændstof. Det gav Daly føringen, da han havde været i pit lige inden uheldet, men med Dixon på P2, og O’Ward P3.

O’Ward tog føringen ved genstarten af løbet, mens Ferrucci forsøgte at komme udenom alle, men måtte flette ind på P4. Få omgange senere kunne Rosenqvist komme forbi amerikaneren.

Herta måtte pitte med en defekt speeder sensor, som dermed sendte ham ud løbet.

Dixon var blandt de første, som pittede for 4. tankning. Rosenqvist ventede par område med at pitte, hvilket gav ham den umiddelbare føring, indtil Dixon kom forbi. Til gengæld var O’Ward inde en omgang senere, og kom ud i en klar føring, foran Dixon, Rosenqvist og Daly. Det var dog ikke nødvendigvis en ulempe for Dixon at være bagved O’Ward, da det ville give en lille fordel på brændstofforbruget.

Tony Kanaan
Photo: Indycar.com

Der kom Full Course Caution med 49 omgange tilbage af løbet, da Scott McLaughlin ramte muren i Sving 3, og skøjtede hele vejen til Sving 4, hvor han ramte SAFER barrieren endnu en gang. Heldigvis var han ok. Bortset fra at det var et andet sving, var det præcis samme årsag som de foregående uheld – bagenden skred ud, og køreren forsøgte at korrigere.

Løbet blev givet frit igen med 42 omgange tilbage, hvor Dixon tog føringen.

Alexander Rossi lavede en vild manøvre på baglangsiden, og kom helt frem på 6. pladsen, da han næsten var nede på græsset, da han overhalede Kanaan og Ferrucci.

Karam mistede en plads til både Montoya og Kirkwood, og kaldte colombianeren alle mulige ting over radioen, hvor Montoya kom forbi amerikaneren mellem Sving 1 og 2 – et utraditionelt sted at overhale.

O’Ward tog føringen igen, mens Dixon så ud til at være tilfreds på P2 i nogle omgange, inden han tog P1 igen.

Rosenqvist var den første i førergruppen, som pittede. Alexander Rossi var den næste, inden Dixon pittede.

Dixon lavede en kæmpe brøler på vej ind i pitten, da han kørte for hurtigt og fik en Drive-through. Dermed mistede han endnu en chance for at vinde Indy 500.

Dermed skulle løbet afgøres mellem Rosenqvist, O’Ward og Ericsson, mens Rossi og Daly lå nogle sekunder længere tilbage. Ericsson tog føringen af løbet, og fik hurtigt åbnet et hul til Rosenqvist og O’Ward.

Pato O’Ward & Will Power
Photo: Indycar.com

Kanaan havde rigtig god fart mod slutningen af løbet, og kom forbi Rosenqvist, og satte dermed jagten ind på O’Ward på andenpladsen.

Jimmie Johnson ramte muren med 6 omgange tilbage. Han tabte bagenden, og spandt hele vejen rundt, og ramte SAFER barrieren med snuden af bilen, og skøjtede herefter ind over græsset. Ærgerligt for amerikaneren, som ellers havde gjorde det godt i de seneste par uger.

Løbsledelsen valgte at rødflage løbet, så de kunne få ryddet banen, og forhåbentlig få en afslutning på løbet, for fuld fart.

Carpenter havde problemer med at få bilen startet op igen, og dermed sluttede en skidt dag på en kun endnu mere træls måde for hjemmebanekøreren.

Ericsson holdt føringen ind i Sving 1, med O’Ward på P2, mens Kanaan tog Rosenqivst udenom i Sving 1.

Svenskeren kørte zig-zag ned af langsiderne, for at prøve at bryde slipstrømmen til forfølgerne.

Han holdt føringen ud på sidste omgang, selvom O’Ward forsøgte at dykke indenom. Han holdt også føringen ud af Sving 2, da Sage Karam ramte muren i Sving 2, og der kom Gult flag, hvilket betød at løbet af slut.

Marcus Ericsson
Photo: Indycar.com

Marcus Ericsson vandt løbet for første gang i karrieren. Patricio O’Ward sluttede toer, foran Tony Kanaan, Felix Rosenqvist, Alexander Rossi, Conor Daly, Helio Castroneves, Simon Pagenaud, Alex Palou og Santino Ferrucci.

Christian Lundgaard sluttede sig første Indy 500 på 20. pladsen, foran prominente navne som Scott Dixon, Marco Andretti og Takuma Sato.

En fantastisk afslutning på et spændende og overraskende løb.

Marcus Ericsson har samtidig taget føringen i mesterskabet, foran Pato O’Ward, og Alex Palou.

Det næste løb i NTT IndyCar Series er allerede næste weekend, når der skal køres et enkelt løb på gaderne i Detroit – for øvrigt det sidste på Belle Isle, inden løbet flyttes til en anden lokation i midtbyen i 2023.

 

Opdatering

Efter placeringerne inden det gule flag på sidste omgang er blevet dobbelttjekket, er der kommet nogle små ændringer, længere tilbage i feltet. Derfor er Christian Lundgaard nu klassificeret 18’er, da et par stykker fik overhalet ham, under gult flag.

Relaterede nyheder