Titlen afgjort til allersidst

2022 titlen i NTT IndyCar Series blev afgjort til allersidst i den løbsafdeling, der blev kørt på WeatherTech Raceway Laguna Seca i Californien.

Mesterskabsførende Will Power havde taget karrierens Pole Position nummer 68, hvilket var en ny rekord i Indycar – ingen andre har taget så mange. Callum Ilott overraskede alle med P2, foran Alexander Rossi, Romain Grosjean, Pato O’Ward, David Malukas, Scott McLaughlin, Felix Rosenqvist, Marcus Ericsson, og Simon Pagenaud.

Alex Palou havde egentlig kvalificeret sig i top 5, men da holdet skulle skifte motor på raceren, blev de rykket 6 pladser tilbage.

Christian Lundgaard havde kvalificeret sig som 16’er, men kom til løbet som førende i Rookiemesterskabet, foran David Malukas. De to var de eneste tilbage som titelkandidater.

Inden løbet havde Will Power, Josef Newgarden, Scott Dixon, Scott McLaughlin og Marcus Ericsson alle chancer for at vinde mesterskabet. De to sidstnævnte skulle dog vinde løbet, og så skulle de tre foran dem slutte langt nede i feltet. Til gengæld startede Newgarden helt tilbage som P25, og Dixon P13.

Firestone Grand Prix of Monterey 2022 start
Photo: Indycar.com

26 kørere tog starten af løbet, hvor der med det samme var tæt ræs i Sving 1. O’Ward forsøgte at tage P2, men måtte nøjes med P3 bag Alex Rossi. Ilott var faldet tilbage på 4. pladsen.

VeeKay var en tur ude i gruset, halvvejs rundt på den første omgang, men kom selv tilbage på asfalten, men havde tabt mange pladser.

Dalton Kellett havde et spin i det ikoniske Corkscrew sving, efter kontakt med Jimmie Johnson. Johnson blev dømt som den ansvarlige, og skulle falde bagved Kellett igen.

Efter kun 10 af de 95 omgange valgte både Marcus Ericsson og Scott Dixon at pitte. De blev fulgt at Colton Herta – men Herta havde problemer, da holdet tabte hjulmøtrikken, hvilket kostede dem mange ekstra sekunder i pitten.

Ilott kom tilbage på P3, da han fik overhalet Rossi.

Kellett havde endnu en tur af banen, men denne gang var det på egen hånd.

Power var blandt de sidste kørere, som pittede med bløde dæk, og satte de hårde dæk på raceren. Han kom ud på 5. pladsen i løbet, mens de forankørende alle manglede deres første stop – inklusiv Lundgaard, som nu var 4’er.

Newgarden og Rosenqvist var de to sidste kørere i feltet, til at tage det første pitstop i dagens løb. Newgarden faldt til P14, mens Rosenqvist var sekser.

Palou lå kun 0,6 sekunder fra Power, efter at have sprunget mange pladser frem i feltet i forbindelse med det første pitstop.

Marcus Ericsson
Photo: Indycar.com

Palou tog føringen af løbet på 27. omgang af løbet, da han dykkede forbi Power.

Pagenaud var af banen i Sving 3, efter han forsøgte at forsvare sig mod Ericsson, men måtte ligeledes afgive placeringer til Lundgaard og Newgarden, inden han var tilbage på asfalten.

Kort tid efter startede anden pitstop runde, med Malukas og McLaughlin blandt de første kørere, som pittede.

Palou havde i løbet af kort tid fået slået et stort hul til Power. Spanieren havde fordelen af de bløde dæk, mens størstedelen af forfølgerne var på de hårde standarddæk.

Power havde store problemer med vejgrebet på de sorte dæk – så store at Jimmie Johnson lagde ham under maksimalt pres, selvom han var en omgang bagude.

Der var problemer for Callum Ilott efter 37 kørte omgange. Englænderen holdt stille i Sving 2, og det fik stort set alle hold til at pitte, da de forventede en snarlig Full Course Caution. Der var kontakt mellem Palou og Rosenqvist i pitten, men heldigvis ikke noget som gav skader på bilerne – og til alt held blev Powers mekanikere ikke ramt.

Da løbet blev frigivet igen, lagde Rosenqvist med det samme pres på Power, og lå på ydersiden af australieren gennem Sving 2, men måtte flette ind bagved.

Josef Newgarden
Photo: Indycar.com

Newgarden snuppede P4, efter to overhalinger på McLaughlin og O’Ward.

Grosjean kom også forbi McLaughlin, med en flot overhaling i Sving 2.

Newgarden var ikke færdig med at overhale, og lå nu treer, lige bag holdkammerat Power. Der skulle dog mere end bare den ene overhaling til, såfremt han skulle vinde mesterskabet.

Grosjean kom også forbi O’Ward, som virkelig havde problemer på de sorte dæk.

Newgarden overhalede Power på vej ind i Corkscrew, med en meget risikabel udbremsning af holdkammeraten, men uden kontakt. Herefter kom Power under pres for Rosenqvist, som lå helt oppe under bagvingen på den mesterskabsførende.

Grosjean dykkede meget sent på Rosenqvist i Sving 2, og lå dermed helt oppe ved Power, som var næste potentielle bytte.

David Malukas
Photo: Indycar.com

Dixon skiftede over på en 3 stops strategi, men var en lille hurtig tur ude i gruset.

Lundgaard gjorde det fantastisk, og fik endda overhalet holdkammerat Rahal, i kampen omkring 7. pladsen i løbet.

Newgarden pittede med 35 omgange tilbage, hvor han fik de bløde dæk på raceren. Ville han kunne køre i mål på dem?

Der var lidt tæt kørsel i midterfeltet, da VeeKay kom forbi Kyle Kirkwood. Det åbnede døren, så også McLaughlin, Ericsson og Dixon smuttede med forbi.

Newgarden kørte næsten 2 sekunder hurtigere end konkurrenterne omkring ham. Han var kun omkring 7 sekunder fra Power, med friske dæk, mens Palou var stukket langt afsted ude i front.

Da der først var kommet gang i pitstop runden, fulgte de andre hold med, for ikke at blive fanget i tilfældet af en FCY periode.

Newgarden havde taget føringen af løbet, med et tidligt stop og nogle hurtigere omgange.

Der var lidt knas med Dixons sidste pitstop, hvor mekanikeren havde problemer med venstre bagdæk, men fik det på til sidst.

Felix Rosenqvist
Photo: Indycar.com

Ericsson og McLaughlin havde let kontakt i Sving 2, men ikke noget alvorligt.

Newgarden fik overhalet Power endnu en gang, selvom amerikaneren var oppe på 4 pitstops i dagens løb, mod tre til holdkammeraten.

Alt imens lå Palou næsten et helt minut ude i horisonten, og var i gang med at lammetæve hele feltet.

Ericsson var ikke færdig med de vilde overhalingsforsøg, da han prøvede at overhale Herta. Herta måtte køre ind over gruset, mens svenskeren stod helt sidelæns, efter let kontakt. Omgangen efter var det Herta som lavede en fejl, i et overhalingsforsøg på McLaughlin, men endte med at tabe en placering til Ericsson.

O’Ward pittede med kun 10 omgange tilbage af løbet. Det sendte ham helt tilbage på 12. pladsen.

Palou var kortvarigt ude i gruset, da han forsøgte at overhale David Malukas med en omgang, men ikke noget han for alvor tabte tid til.

Rosenqvist kom forbi Grosjean, i kampen omkring 4. pladsen.

Lundgaard var stille og roligt på vej mod Rookietitlen, da alle konkurrenter var en omgang bagude i forhold til danskeren.

Ericsson og Rossi kæmpede hårdt omkring 8. pladsen, hvor der var kontakt et par gange mellem de to, og begge kørere var en tur ude i gruset.

Alex Palou
Photo: Indycar.com

Alex Palou tog sæsonens sidste sejr, foran Josef Newgarden, Will Power, Felix Rosenqvist, Christian Lundgaard, Scott McLaughlin, Romain Grosjean, Pato O’Ward, Marcus Ericsson og Alexander Rossi på P10.

Will Power vinder sit andet mesterskab efter 2014. Australieren havde hele familien med sig på sidelinjen, til at fejre den store dag. Josef Newgarden slutter toer i mesterskabet, foran Scott Dixon og Scott McLaughlin og Marcus Ericsson.

Will Power
Photo: Indycar.com

Christian Lundgaard vandt Rookiemesterskabet, foran David Malukas og Callum Ilott.

Christian Lundgaard
Photo: Indycar.com

Chevrolet vandt konstruktørmesterskabet, hvad angår motorleverandørerne.

Det var afslutningen på en forrygende NTT IndyCar Series sæson. Nu går serien på vinterferie. 2023 kalenderen er endnu ikke offentliggjort, men starter formentlig i slutningen af februar, eller første weekend i marts måned.

Relaterede nyheder