Daytona 24 timer 2023 – de første timer

Den 61. udgave af Rolex 24 at Daytona blev starter under optimale vejrforhold, med starten på en helt ny æra, med hele 61 biler i feltet.

Meyer Shank Racing Acura #60 startede fra historiens første GTP Pole, foran Porsche Penske Motorsport #7 med Michael Christensen på holdet, mens Konica Minolta Wayne Taylor Racing Acura #10 startede P3.

PR1 Mathiasen Motorsports #52 var på LMP2 Pole Position, foran TDS Racing #35 og TDS Racing #11, med Mikkel Jensen som en af kørerne.

Nicklas Nielsens AF Corse #88 var 4. hurtigste LMP2 racer. High Class Racing #20 med Dennis Andersen og Anders Fjordbach var 7. hurtigste bil, mens Era Motorsport #18 med Christian Rasmussen som en af kørerne var 9. hurtigste bil.

Sean Creech Motorsports #33 startede fra LMP3 Pole, foran Andretti Autosport #36, og Performance Tech Motorsports #38.

WeatherTech Racing Mercedes #79 snuppede Pole Position i GTD Pro, foran Heart of Racing Team Aston Martin #23, mens Vasser Sullivan Lexus #14 var P3.

I GTD var Sun Energy 1 Mercedes #75 på Pole Position, foran Team Korthoff Motorsports #32, og Racers Edge Motorsports with WTR Acura #93. Jan Magnussen i MDK Motorsports Porsche #53 stillede oprindelig op i GTD kategorien, men valgte at skifte til GTD Pro efter kvalifikationen. Det betyder at de skal starte som 9. hurtigste bil, ud af de 10 i klassen. Grunden til skiftet, er så deres Bronzekører, Mark Kvamme, kan nøjes med at køre 2 timer i løbet.

Blandt danskerne startede Frederik Schandorff i Inception Racing McLaren #70 som 5. hurtigste bil i GTD, mens Marco Sørensens Heart of Racing Team #27 var på 6. pladsen i GTD. Nicki Thiim’s Magnus Racing Aston Martin #44 satte 12. hurtigste GTD tid, to pladser foran Iron Dames Lamborghini #83 med Michelle Gatting som en af kørerne.  var dog eneste dansker som rent faktisk kørte i kvalifikationen. Desværre rakte det kun til 23. startplads ud af det 24 bilers store felt, med en tid som var 4,535 sekunder langsommere end Pole. Generelt havde Porsche racerne det svært, da bedste Porsche var 2,849 sekunder fra GTD Pole, i form af Wright Motorsports Porsche #16.

Winward Racing Mercedes #57 havde ellers været hurtigst i kvalifikationen, men Lucas Auer havde et alvorligt uheld under torsdagens træning, hvor han brækkede ryggen, og er blevet indlagt på hospitalet. For at få ham ud af bilen, måtte redningspersonalet klippe GT3 raceren i stykker – og det betød at holdet måtte skifte til en reservebil, som stod på værkstedet hjemme i Texas. Men de er køreklare, med Daniel Morad som erstatning. Det betyder samtidig at de skal starte allersidst i GTD kategorien.

Rolex 24 at Daytona 2023 start
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

Der var ballade i Sving 1, hvor de to Acura GTP racere ramte hinanden, og det udnyttede Cadillac Racing #01 til at smutte op på andenpladsen.

Senere rundt på første omgang var TDS Racing #11 en tur af banen, men Steven Thomas kom selv tilbage på asfalten.

Der var mere drama på første omgang, da Tower Motorsport #8 kørte langsomt, inden den overhovedet var nået ud på ovalen. John Farano kunne ikke få raceren hjem til pitten igen, så der måtte en Full Course Yellow til at få bilen bjerget.

AO Racing Porsche #80 måtte pitte, da de havde problemer med bremserne.

Porsche Penske Motorsport #6 var ved at få udbremset sig selv, da løbet blev givet frit igen, og tabte et par placeringer.

Team Korthoff Motorsports Mercedes #32 tog føringen i GTD.

Cetilar Racing Ferrari #47
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

AO Racing Porsche #80 fik en 10 sekunders Stop & Go, da de pittede mens pitlane var lukket.

Der kom liv i Tower Motorsport #8 igen i pitten, men de var 9 omgange bagude, i forhold til resten af feltet. De skiftede ECU’en, og så kørte bilen igen.

Konica Minolta Wayne Taylor Racing Acura #10 fik udbremset sig selv i Sving 1, og mistede derved 4. pladsen i løbet.

Der var problemer for Tower Motorsport #8 igen, som igen kørte langsomt ude på banen, men denne gang skulle de ikke have hjælp til at komme hjem til pitten.

Der var let kontakt mellem Porsche Penske Motorsport #6 og Whelen Engineering Cadillac #31 i Sving 1, hvor begge biler måtte bruge afkørselsområdet, inden de kom tilbage på banen igen. Dommerne kiggede på det, men valgte ikke at gøre noget ved det.

TGM/TF Sport havde et spin i Sving 5, men kom selv videre.

BMW M Team RLL #25
Photo Courtesy of IMSA / Richard Dole

BMW M Team RLL #25 holdt stille ude på banen, men Nick Yelloly havde fået bilen kørt i sikkerhed, så vi undgik FCY. Det var dagens første problem for en af de nye GTP racere. Fejlen pegede i retning af hybridsystemet, som mekanikerne skulle i gang med at udskifte.

AF Corse Ferrari #21, Iron Lynx Lamborghini #19, og Iron Dames Lamborghini #83 fik begge en Drive-through, da der havde været for mange mekanikere, som arbejdede på bilerne i forbindelse med dagens første pitstop.

Dagens næste problem var for Porsche Penske Motorsport #7, som kørte meget langsomt, halvvejs rundt på banen. Felipe Nasr forsøgte at få liv i raceren igen, mens han trillede langsomt rundt. Langt om længe fik han liv i den igen, efter en nulstilling af raceren.

Rick Ware Racing #51 havde et spin i Sving 1, men kom selv videre derfra.

Performance Tech Motorsports #38
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

Performance Tech Motorsports #38 havde et spin i Sving 3, men kom selv derfra.

Andretti Autosport #36 var gået i front af LMP3 kategorien.

Team Korthoff Motorsports Mercedes #32 var en tur af banen, men nåede at få bilen stoppet inden dækmuren, og kunne selv køre videre. Der var kontakt mellem 32’eren og Whelen Engineering Cadillac #31, hvilket dommerne kiggede på, men valgte ikke at gøre mere ved.

BMW M Team RLL #24 fik en Drive-through, da der havde været for mange mekanikere, som arbejdede på bilen.

Heart of Racing Team Aston Martin #23 var gået i front af GTD Pro kategorien.

Cetilar Racing Ferrari #47 måtte en tur tilbage til garagen, da bunden af bilen sad løs, efter kontakt med en anden bil.

Winward Racing Mercedes #57 & Team Korthoff Motorsports Mercedes #32
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

Performance Tech Motorsports #38 havde endnu et spin ude på banen, men fik vendt bilen, og var hurtigt tilbage på asfalten.

NTE Sport Lamborghini #42 var en tur af banen i Sving 1, hvor Robert Megenis havde et spin, som endte med et let kys af dækmuren. Han kunne dog ikke selv få gang i bilen igen, så det udløste dagens anden Full Course Yellow.

Meyer Shank Racing Acura #60 som havde ført løbet indtil nu, pittede efter en ny bagende af raceren, efter de havde haft kontakt med et eller andet.

Løbet blev givet frit igen med Cadillac Racing #01 som den førende bil i GTP.

Performance Tech Motorsports #38 fik en Drive-through, da de var kørt ud af pitten for rødt lys – det gav en Stop & Go på 1 minut. FastMD Racing #87 fik en 10 sekunders Stop & Go, da de havde tanket på et tidspunkt, hvor pitten ikke var åben for LMP3 racerne. TGM/TF Sport Aston Martin #64 fik en Drive-through, for at have kørt for hurtigt i pitten.

Risi Competizione Ferrari #62 fik en Drive-through, for ikke at have forholdt sig korrekt under pitstoppet. Samme straf tilfaldt Andretti Autosport #36.

Konica Minolta Wayne Taylor Racing Acura #10
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

Efter skiftet af bagvinge, var Meyer Shank Racing Acura #60 lidt tilbage i feltet. Colin Braun havde dog travlt med at komme fremad i feltet, og tog den høje linje rundt om flere konkurrerende biler, ude på ovalen, hvor der kun var få centimeter til muren. Han fik så meget tilløb på den førende Cadillac Racing #01, at han måtte bremse ned, for ikke at køre op i bagenden af Renger van der Zande, som spærrede ret kraftigt på vej ind mod Le Mans chikanen.

AWA #13 var kommet i front af LMP3 kategorien, mens Corvette Racing #3 var den nye førende i GTD Pro, og Vasser Sullivan Lexus #12 var førende i GTD.

Team Korthoff Motorsports Mercedes #32 tog føringen af GTD, ved at bruge lidt LMP3 trafik til at få et tilløb, og overhale Vasser Sullivan Lexus #12.

Riley Motorsports #74 pittede fra andenpladsen, og måtte tilbage til garagen, da de smidt en masse olie i motorrummet.

Der var problemer for Turner Motorsport BMW #96, som holdt stille ude på banen. Det udløste en Full Course Yellow, så den kunne blive slæbt i sikkerhed. Mekanikerne kunne herefter gå i gang med at udskifte en trækaksel på raceren.

High Class Racing #20
Photo Courtesy of IMSA / Richard Dole

Løbet blev genstartet med Meyer Shank Racing Acura #60 i front af GTP kategorien, efter de var hurtigere under tankstoppet.

High Class Racing #20 fik en 60 sekunders Stop & Go, for at have kørt ud af pitten for rødt lys.

WeatherTech Racing Mercedes #79 fik en Drive-through, for at have bilen i gear, mens mekanikerne var ved at skifte hjul.

Era Motorsport #18 fik intet mindre end 3 minutter og 20 sekunders Stop & Go, for ikke at have overholdt Waive-by reglerne, som skal dele bilerne op i de forskellige klasser, i forbindelse med en Safety Car periode.

TDS Racing var gået i en 1-2 føring i LMP2, med #35 foran #11.

Sean Creech Motorsports #33 var den nye førende i LMP3 kategorien, efter de var startet fra Pole Position, mens Heart of Racing Team Aston Martin #27 var i front af GTD kategorien.

Corvette Racing #3
Photo Courtesy of IMSA / Griffith Bean

Godt 4 timer inde i løbet tog Konica Minolta Wayne Taylor Racing Acura #10 føringen af løbet, da Louis Deletraz fik overhalet Colin Braun uden større problemer, efter at have kæmpet i flere omgange. De to Acura racere var stukket langt væk fra alle konkurrenterne.

JDC Miller Motorsports #85 fik en Stop & Go, for at have kørt for hurtigt i pitten.

Det lykkedes Porsche Penske Motorsport #7 at tage føringen af løbet, omgangen inden både #7 og Meyer Shank Racing Acura #60 pittede.

TDS Racing #11 med Mikkel Jensen bag rattet var kommet i front af LMP2 kategorien, mens Proton Competition #55 var helt fremme på andenpladsen, i deres LMP2 debut.

Kelly Moss with Riley Porsche #92 stoppede kortvarigt ved Le Mans chikanen, efter de måtte tage nød-ruten gennem dækchikanen, for at undgå et sammenstød med nogle hurtigere prototype racere, som ikke efterlod dem meget plads.

Der var ballade i Sving 8, hvor Cadillac Racing #01, Tower Motorsport #8 og AWA #13 ramte hinanden, efter 8’eren havde været i nærkontakt med Meyer Shank Racing Acura #60. Det gav skader på både #01 og #13, som begge måtte pitte med skader på racerne, med henholdsvis en ny snude, og en ny bagende. Dommerne kiggede på episoden, og gav #60 en advarsel for kontakten.

Porsche Penske Motorsport #7
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

Sean Creech Motorsports #33 havde et spin i Sving 1, men kom selv videre derfra.

JDC Miller Motorsports #85 stoppede ude på banen, men det lykkedes at få bilen kørt tilbage til pitten, hvor mekanikerne kunne komme i gang med at reparere på den, hvilket kostede mange omgange i garagen.

Der var problemer for Porsche Penske Motorsport #7, som måtte pitte med problemer på hybridsystemet. Det var anden fejl på hybriddelen i dette løb, efter BMW M Team RLL #25 også havde det i løbets første time.

Iron Dames Lamborghini #83 måtte i garagen, da der var problemer med bilen.

AO Racing Porsche #80 stoppede ude på banen, men kom selv videre derfra.

Seks timer inde i løbet var Konica Minolta Wayne Taylor Racing Acura #10 førende i GTP, TDS Racing #11 med Mikkel Jensen i LMP2, Andretti Autosport #36 i LMP3, Heart of Racing Team Aston Martin #23 i GTD Pro, og Heart of Racing Team Aston Martin #27 i GTD, med Marco Sørensen som en af kørerne.

MDK Motorsports Porsche #53
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

Efter de tidligere problemer med bilen, var Michael Christensen i Porsche Penske Motorsport #7 8’er i klassen. Nicklas Nielsen og AF Corse #88 var 4’er i LMP2, High Class Racing #20 med Dennis Andersen og Anders Fjordbach 8’er i LMP2, lige foran Era Motorsport #18 med Christian Rasmussen. MDK Motorsports Porsche #53 med Jan Magnussen var 10’er og sidst i GTD Pro kategorien, da deres Bronzekører ikke kunne følge tempoet fra alle Pro kørerne. Frederik Schandorff i Inception Racing McLaren #70 var 4’er blandt GTD bilerne, mens Nicki Thiim i Magnus Racing Aston Martin #44 var 9’er. Efter den lange reparation i garagen, var Iron Dames Lamborghini #83 med Michelle Gatting 20’er i klassen, 19 omgange fra den førende bil.

MDK Motorsports Porsche #53 fik en Drive-through, da der havde været for mange mekanikere over muren.

Der kom Full Course Caution, da der var problemer for JDC Miller Motorsports #85, som skulle have lidt hjælp til at komme videre.

Da løbet blev givet frit igen, skulle der uddeles et par straffe straffe, for fejl under pitstops. Pfaff Motorsports Porsche #9 fik en Drive-through, for at have kørt for hurtigt i pitten. AWA #17 fik en 60 sekunders Stop & Go, for at have lavet fuldt service, mens pitlane var lukket for LMP3 racere.

Der var problemer for både Era Motorsport og AF Corse Ferrari #21, som begge humpede langsomt tilbage mod pitten.

MRS GT-Racing #43
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

Kort tid efter var der knas for #18 igen, da de havde kontakt med Andretti Autosport #36. Dommerne kiggede på episoden, og gav en Drive-through til 18’eren.

Sun Energy 1 Mercedes #75 kørte langsomt ude på banen, men kom stille og roligt videre.

Efter en lang, stille periode kom der Full Couse Yellow, da en bil havde snittet dækmuren i Sving 1, så dækkene ikke længere lå hvor de skulle.

Der var flere problemer for BMW M Team RLL #25, som igen måtte repareres. Ikke at det betød så meget, når de alligevel var så mange omgange bagude.

Da løbet blev givet frit igen, blev der igen uddelt nogle straffe. Cadillac Racing #01 fik en 60 sekunders Stop & Go, da de havde arbejdet på bilen, mens pitten var lukket. Triarsi Competizione Ferrari #023 fik en Stop & Go på 10 sekunder, da de ikke havde været inde og tanke igen, efter de havde tanket mens pitten var lukket. MRS GT-Racing #43 fik en Drive-through for ikke at have parkeret korrekt i deres pitboks. Og så var der drama da Konica Minolta Wayne Taylor Racing Acura #10, da de fik en Drive-through for at have forladt pitten med mens en oliekande stadig var tilsluttet bilen.

Pludselig var der problemer for både JDC Miller Motorsports #85 samt Racers Edge Motorsports with WTR Acura #93, som begge stoppede ude på banen. Og kort tid efter var der problemer for Kelly Moss with Riley Porsche #92 som stoppede med ild i bagenden. Det udløste en ny Full Course Caution, så der kunne blive ryddet op.

TDS Racing #11
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

Ligesom ved de tidligere FCY perioder, var der folk som lavede fejl i pitten. AWA #13 havde for mange mekanikere over muren – Drive-through, og WeatherTech Racing Mercedes #79 ramte noget udstyr da de kørte i pit – Drive-through.

Cadillac Racing #02 var en tur af banen i Sving 5, men kom selv videre derfra.

TDS Racing #11 med Mikkel Jensen som en af kørerne måtte desværre udgå med store skader på bilen, efter kontakt med en GTD racer. Så desværre heller ikke noget Rolex ur til danskeren i år.

Kelly Moss with Riley Porsche #91 måtte en tur tilbage til garagen, med mekaniske problemer på raceren.

Corvette Racing #3 kørte langsomt ude på banen, men kom tilbage til pitten for egen kraft, selvom der kun var luft i tre af dækkene.

Cadillac Racing #01 fik en Drive-through, for at have forsøgt at køre ud af pitten, mens tankslangen stadig var forbundet til bilen.

MRS GT-Racing #43 var en kort tur af banen i Sving 3, men kom selv videre.

Turner Motorsport BMW #95
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

Proton Competition #55 fik en Drive-through, for ikke at have tanket længere nok i pitten, i forbindelse med et tidligere pitstop.

TGM/TF Sport Aston Martin #64 var en tur af banen i Sving 5, men kørte selv videre derfra.

Der kom Full Course Yellow da MRS GT-Racing #43 var stoppet ved ovalens Sving 3, med ild i bagenden af raceren.

Halvvejs i løbet var Meyer Shank Racing Acura #60 i front af GTP, Proton Competition #55 i LMP2, Sean Creech Motorsports #33 i LMP3, Heart of Racing Team Aston Martin #23 i GTD Pro, og Team Korthoff Motorsports Mercedes #32 i GTD.

Michael Christensen og Porsche Penske Motorsport #7 var 8’er i GTP. Nicklas Nielsen i AF Corse #88 var 3’er i LMP2, High Class Racing #20 var 7’er med Anders Fjordbach og Dennis Andersen, lige foran Era Motorsport #18 og Christian Rasmussen. I GTD Pro var MDK Motorsports Porsche #53 med Jan Magnussen P9. I GTD var Frederik Schandorff og Inception Racing McLaren #70 toer, Marco Sørensen og Heart of Racing Team Aston Martin #27 treer, Nicki Thiim og Magnus Racing Aston Martin #44 femmer, mens Iron Dames Lamborghini #83 med Michelle Gatting fremme som 17’er.

Kun 12 timer tilbage…

Relaterede nyheder