250 omgange i Texas

PPG 375 på Texas Motor Speedway var den anden afdeling af NTT IndyCar Series 2023.

Hele 28 biler tog starten af løbet, hvilket ikke var set højere siden 2011.

Felix Rosenqvist hos Arrow McLaren tog Pole Position på banen for andet år i træk, foran Scott Dixon fra Chip Ganassi Racing, Alexander Rossi fra Arrow McLaren, Josef Newgarden fra Team Penske, Pato O’Ward fra Arrow McLaren, Takuma Sato fra Chip Ganassi Racing, Alex Palou fra Chip Ganassi Racing, Will Power fra Team Penske, David Malukas fra Dale Coyne Racing, og Colton Herta fra Andretti Autosport på P10.

Benjamin Pedersen startede 13’er for A. J. Foyt Enterprises, i hans allerførste Indycar ovalløb, og slog dermed mange etablerede navne i kvalifikationen.

Christian Lundgaard startede desværre kun løbet fra 27. startposition, da Rahal Letterman Lanigan bilerne virkelig døjede med farten på banen, hvilket blev understreget af Graham Rahal på P24, og Jack Harvey på P28.

PPG 375 at Texas Motor Speedway 2023 start

Starten på løbet forløb fint, men Rosenqvist var med det samme under pres fra Dixon. Det lykkedes Dixon at smutte forbi, inden den første omgang var kørt.

Glæden var dog kort for Dixon, da Newgarden kort efter tog føringen af løbet, og slog et lille hul til forfølgerne.

Rosenqvist faldt helt tilbage på 5. pladsen, hvor han fik konsolideret sig.

Lundgaard faldt tilbage på sidstepladsen i løbet, hvor det dog lykkedes ham at hægte sig på Conor Daly.

O’Ward fik kørt sig frem til andenpladsen i løbet, mens Palou ligeledes kom forbi Dixon, som nu var firer, efter at have ført tidligt i løbet.

Efter 30 omgange af løbet, begyndte de førende biler at hente de allerbagerste biler i feltet, og Lundgaard var dermed første kører til at tabe en omgang. Men det var dog ikke så slemt for danskeren, da holdkammeraterne kørte henholdsvis to og tre pladser længere fremme, og ligeledes hurtigt blev overhalet.

Grosjean var på vej fremad i feltet, og brugte endda lidt af græsset til at overhale Power, og snuppe 7. pladsen.

Felix Rosenqvist

48 omgange inde i løbet ramte Takuma Sato løbet, da japaneren forsøgte at overhale Power på den høje linje rundt i Sving 2, hvor de faktisk var 3 mand bred, da Callum Ilott lå på indersiden af Power. Det gav dagens første Full Course Caution, så bilen kunne blive fjernet.

Det udløste dagens første pitstop runde, som kørerne alligevel var få minutter fra at skulle have.

Det gav drama i pitten, da Kyle Kirkwood og Alexander Rossi ramte hinanden. Kirkwood drejede ind helt ude fra 3. spor, så Rossis mekanikerne ingen chance havde for at advare ham. Det kostede et bøjet forhjulsophæng for Rossi, som derved kostede ham mange omganges reparation, selvom bilerne kørte med nedsat hastighed. I alt endte han 6 omgange bagude, inden løbet blev frigivet igen.

Newgarden var førende ved genstarten af løbet, med Palou tog med det samme andenpladsen, og forsøgte også at overhale Newgarden udenom. De to kørte side om side en hel omgang.

Rossi fik en Drive-through for kontakten i pitten, selvom det var Kirkwood som havde lavet en fejl – han var mildest talt utilfreds med det.

Det lykkedes Palou at tage føringen af løbet, efter at have forsøgte i mange omgange. Newgarden kom hurtigt forbi igen.

Pato O’Ward & Conor Daly

Grosjean var også på vej frem i feltet, og forsøgte at tage 3. pladsen fra O’Ward.

Pedersen var faldt tilbage på 17. pladsen, men gjorde det stadig godt i hans debut. Han kørte blandt andet foran den 4-dobbelte Indy 500 vinder Helio Castroneves.

Dagen blev ikke bedre for Kirkwood, som måtte pitte med røg fra bagenden af raceren. Det så dog ikke ud til at være motoren, da døren kom fra højre baghjulsophæng.

Anden pitstoprunde startede under grønt flag, hvilket betød at kørerne tabte to omgange, inden de var oppe i fart igen.

Newgarden, Grosjean og McLaughlin var blandt de kørere, som var tidligt inde, mens resten af feltet fulgte efter.

Newgarden holdt fast i føringen, hvor han havde fået kørt et forspring på næsten 10 sekunder ud på O’Ward. Det valgte han at udnytte, så han kunne spare lidt brændstof, indtil mexicaneren hentede ham. Han blæste forbi amerikaneren, og tog føringen. Omgangen efter forsøgte Newgarden at tage føringen tilbage, men måtte flette ind bagved.

De førende havde så meget fart på, at de fik overhalet alle biler udenfor top 5 med mindst en omgang, efter 150 omgange af løbet.

Alex Palou & Callum Ilott

Få omgange senere blev Dixon på 5. pladsen også taget med en omgang, inden Palou på 4. pladsen også mistede en omgang til de førende. Dermed var kun O’Ward, Newgarden og Grosjean stadig med i frontduellen.

Der gik dog ikke lang tid inden Grosjean også mistede en omgang – og der var over 7 sekunder mellem O’Ward og Newgarden. Dominerende kørsel fra mexicaneren midt i løbet.

Team Penske lavede en fejl, da McLaughlin skulle pitte. De fik sænket bilen for hurtigt, inden hjulene var monteret. Samtidig var tankmanden på Newgarden lidt langsom til at få tankslangen ud af bilen, og dermed var yderligere et par sekunder tabt.

Der kom Full Course Caution efter 180 omgange af løbet, da Felix Rosenqvist ramte muren i Sving 4, og skøjtede hele vejen til Sving 2, inden bilen var bremset ned. Heldigvis var svenskeren ok, men der var mange vragdele spredt ud over det halve af banen.

Det fik de førende biler til at pitte, for hvad de håbede ville blive den sidste gang i dagens løb.

Newgarden valgte at pitte en gang mere, for at fylde tanken op, og det gav ham en stor fordel i forhold til O’Ward.

Da løbet blev givet frit var O’Ward førende, men der gik ikke lang tid inden Newgarden og Palou gik til angreb på mexicaneren. Spanieren tog føringen af løbet, mens Newgarden måtte blive bagved.

Der blev kæmpe 2-3-4- biler bred ned af baglangsiden, hvor positionskampe var blandet med biler, som var flere omgange bagude.

Newgarden tog føringen, mens Grosjean også forsøgte at komme forbi O’Ward. Der gik dog lidt prop i den, så Herta kunne blande sig i fronten.

Ingen ville dog føre, da alle var marginale på brændstof. Så når en bil havde taget føringen, gik der kun kort tid, inden man gerne ville afgive føringen igen. Det gjorde at hele top-8 lå indenfor 1,3 sekund af hinanden, mens de byttede pladser gang på gang.

Der kom Full Course Caution, da Sting Ray Robb ramte muren hårdt i Sving 2, og fortsatte ind i muren på indersiden. Heldigvis var han ok, da især kontakten med indermuren var meget meget hårdt. Heldigvis var der SAFER barriere på begge sider af banen.

O’Ward, Newgarden, McLaughlin, Ericsson, Malukas og mange flere pittede, så de var helt sikre på at have brændstof nok, hele vejen til mål. Til gengæld blev Palou, Grosjean, Herta og Dixon ude, og satsede på at have brændstof nok til slut – eventuelt hjulpet af nogle flere Safety Car perioder.

Benjamin Pedersen

Palou var førende ved genstarten af løbet, men Grosjean tog føringen kortvarigt, hvorefter han tog føringen i et par omgange.

Herefter kom O’Ward blæsende med fuld fart på bagfra, og tog føringen af løbet, ved at overhale både Grosjean og Palou i et hug.

Der kom Full Course Caution igen, da Graham Rahal, og Devlin DeFrancesco ramte hinanden. DeFrancesco havde et problem, og fik slet ikke drejet i Sving 3 på grund af et knækket forhjulsophæng, og kom på tværs af banen, lige foran Rahal, som ramte bagenden, og lettede kortvarigt, inden bilen heldigvis landede på alle 4 hjul igen, inden begge biler ramte SAFER barrieren.

Løbet blev givet frit med 12 omgange tilbage, med O’Ward som førende.

Palou tog føringen ind i Sving 3, men en halv omgange forsøgte O’Ward at komme tilbage, uden held.

I stedet fik Newgarden et tilløb, og var ny mand på P2, inden han tog føringen et par omgange efter.

Malukas kom ind på 3. pladsen, ved at overhale Palou udenom, mens Dixon lå på lur, såfremt nogle af de forankørende lavede en fejl.

Grosjean pressede sig fremad i bussen igen, og fik overhalet Dixon.

Alt imens kørte Newgarden og O’Ward side om side, på hver deres linje rundt i svingene, i kampen om føringen.

På næstsidste omgang satte Romain Grosjean bilen i muren, og dermed var løbet slut.

Josef Newgarden

Josef Newgarden og Team Penske vandt løbet, foran Patricio O’Ward for Arrow McLaren, Alex Palou for Chip Ganassi Racing, David Malukas for Dale Coyne Racing, Scott Dixon for Chip Ganassi Racing, Scott McLaughlin for Team Penske, Colton Herta i Andretti Autosport, Marcus Ericsson for Chip Ganassi Racing, Callum Ilott for Juncos Hollinger Racing, og Helio Castroneves for Meyer Shank Racing på P10.

Benjamin Pedersen sluttede løbet 15’er for A.J. Foyt Enterprises, mens Christian Lundgaard for Rahal Letterman Lanigan kom hjem på 19. pladsen.

Pato O’Ward er den nye førende i mesterskabet, foran Scott Dixon, Marcus Ericsson, Alex Palou, og David Malukas.

Den næste afdeling af NTT IndyCar Series 2023 køres den 16. april på gaderne i Long Beach.