85 omgange i Toronto

NTT IndyCar Series var nået til den 10. afdeling af 2023 mesterskabet. Gaderne i Toronto i Canada er det eneste løb udenfor USA’s landegrænse i denne sæson, hvor der skulle køres 85 omgange på den traditionsrige bane.

Danske Christian Lundgaard i Rahal Letterman Lanigan Racing startede fra Pole Position for anden gang i år, foran Scott McLaughlin i Team Penske, Pato O’Ward i Arrow McLaren, Marcus Ericsson i Chip Ganassi Racing, Felix Rosenqvist i Arrow McLaren, Will Power i Team Penske, Scott Dixon i CGR, Kyle Kirkwood i Andretti Autosport, Romain Grosjean for Andretti Autosport, og Marcus Armstrong for CGR.

Feltets anden dansker, Benjamin Pedersen i A J Foyt Enterprises, startede løbet fra 25. pladsen.

Mesterskabsførende Alex Palou i CGR startede helt tilbage fra 15. position, da han missede avancementet i kvalifikationen, som blev ramt af regnvejr undervejs.

Honda Indy Toronto 2023 start
Photo: Indycar.com

Lundgaard fik en rigtig god start, og kom først ned i Sving 1. Dixon tog flere pladser under nedbremsningen til Sving 1.

Der var dog ballade længere tilbage. Jack Harvey, Tom Blomqvist og Ryan Hunter-Reay forsøgte at køre side om side gennem Sving 1, men pladsen blev for trang, og Blomqvist på ydersiden ramte muren, og røg så på tværs, så Benjamin Pedersen, Santino Ferrucci, og Sting Ray Robb ikke kunne undvige. Graham Rahal var sidste mand til at komme til uheld, og ramte bagenden af Pedersen, men kunne bakke derfra, og dermed vinde en masse gratis placeringer, i forhold til de kørere som holdt strandet på banen. Desværre var Harvey, Blomqvist, Hunter-Reay og Pedersen ude på stedet.

Det tog 9 omgange inden løbet blev givet frit igen.

Kirkwood fik overhalet Rosenqvist i Sving 5.

Der var kontakt mellem Palou og Grosjean, hvor spanierens overhalingsforsøg blev afvist med hjul mod hjul kontakt, og det udnyttede Colton Herta til at smutte forbi Palou. Få sving senere kom Herta også forbi holdkammerat Grosjean, men ikke uden kamp.

Lap 1 crash
Photo: Indycar.com

Newgarden fik overhalet Armstrong i kampen om 9. pladsen, med en meget sen nedbremsning til Sving 3.

DeFrancesco måtte pitte med tekniske problemer, så den lokale kører ikke fik lov til at vise ret meget.

Lundgaard havde slået et hul på over 4 sekunder, og kørte endda fra McLaughlin, som var på de hårdere, mere holdbare dæk.

Armstrong var den første kører til at pitte under normale omstændigheder, og skiftede fra de bløde dæk, til det hårdere dæk. Det satte gang i flere andre pitstops.

Lundgaard pittede efter 19 kørte omgange, og kom ud i midterfeltet, som endnu ikke havde pittet.

Mens McLaughlin fortsatte ude i front af løbet, kæmpede Lundgaard sig gennem feltet. Han hang dog fast bag VeeKay, som ikke bare ville give plads, men holde fast i 8. pladsen – inden hollænderen vel at mærke havde pittet.

Efter at have hængt fast bag Grosjean i en stor del af løbets første 31 omgange, lykkedes det endelig Palou at komme forbi franskmanden. Kort tid efter pittede Grosjean, for at få bløde dæk på raceren.

McLaughlin pittede efter 35 kørte omgange, og skiftede også over på de bløde dæk, og skulle så forsøge at hente de 6 sekunders forspring, som Lundgaard havde på ham.

Scott McLaughlin
Photo: Indycar.com

Dixon, Power og Palou pittede efter 37 kørte omgange, og kom ud på 7., 8. og 9. pladsen, men med Power foran Dixon.

Romain Grosjean ramte muren hårdt i opløbssvinget på 42. omgang, og rykkede forhjulet af raceren. Dermed var han ude af løbet, og der kom Full Course Caution, for at få hans bil ryddet af vejen.

Det fik flere hold til at pitte, inklusiv Palou, Rosenqvist og Herta.

Lundgaard kom godt afsted igen, men nede bagved spandt Helio Castroneves rundt, efter et prik fra Kirkwood, og holdt på tværs af banen, hvilket udløste en ny Safety Car periode. Faktisk ramte Palou muren let, da han skulle undvige brasilianeren. Det betød at hans frontvinge fik en lille skade, så den sad skæv på raceren.

Lundgaard, O’Ward, Ericsson, Newgarden, Power og Armstrong m.fl. valgte at pitte, mens McLaughlin, Dixon, VeeKay, Kirkwood, Herta, og Palou blev ude på banen.

Det var rækkefølgen, da løbet blev frigivet igen.

Palou overhalede Herta og Kirkwood med det samme, og med Kirkwood ude i fnulleret, tabte han adskillige placeringer i de næste sving.

Kirkwood fik en Stop & Go for kontakten med Castroneves, og var dermed helt ude af topkampen.

Lundgaard fik overhalet Herta, var dermed fremme på 5. pladsen igen.

McLaughlin og Dixon stak afsted ude i front, men skulle have et stort forspring, eller være heldige med strategien i resten af løbet, for ikke at falde langt tilbage i feltet, i forbindelse med deres sidste pitstop.

VeeKay på P3 var lidt en prop i flasken, hvor Rossi (en omgang bagude), Palou og Lundgaard lå helt oppe bagved ham. Hollænderen pittede dog kort tid efter, og faldt derfor langt bagud. Det hjalp heller ikke at pitstoppet, at det tog lang tid inden bilen blev hævet op, så mekanikerne kunne skifte hjul på raceren.

Alex Palou
Photo: Indycar.com

Lundgaard lå helt oppe under bagvingen på Palou, som fik større og større problemer med fronten.

McLaughlin pittede efter 61 kørte omgange, og faldet derfor helt ned på 15. pladsen i løbet. Dixon pittede omgangen efter, og kom ud foran landsmanden, men på kolde dæk.

Lundgaard fik overhalet mesterskabsførende Palou udenom i Sving 3, med en vovet manøvre, da kørere på ydersiden ofte bliver sendt mod betonmuren, hvis ellers køreren på indersiden ikke vil leget med. Palou tænkte formentlig mesterskab i den situation, hvor det var vigtigere at få point med hjem, end at satse med en halvskadet bil.

Der var problemer for David Malukas, som havde klippet muren i Sving 1, og baghjulsophænget så knækkede senere på omgangen – heldigvis lige før pitindkørslen. Rahal ramte dog op i bagenden på landsmanden, som allerede stod på tværs af banen, inden kontakten. Heldigvis kunne Rahal køre videre uden problemer.

McLaughlin var på vej fremad i feltet igen, og fik overhalet Rahal i kampen om 11. pladsen.

Palou kom under pres fra Herta, som især havde en fordel ned af langsiden, hvor den skæve frontvinge hos Palou virkelig kostede ham fart. Power og Ericsson var dog også lige bagved. Power gik til angreb på Herta, så lidt af presset forsvandt fra Palou.

Palou kørte dog så langsomt, at Newgarden og Dixon også havde indhentet toget bag spanieren.

Power og Ericsson måtte pitte ved starten på sidste omgang, da de var ved at løbe tør for brændstof.

Christian Lundgaard
Photo: Indycar.com

Christian Lundgaard og RLL vandt løbet i suveræn stil, med over 11 sekunder ned til Alex Palou i CGR på andenpladsen, Colton Herta i Andretti Autosport, Scott Dixon i CGR, Josef Newgarden i Team Penske, Scott McLaughlin i Team Penske, Marcus Armstrong i CGR, Pato O’Ward i Arrow McLaren, Graham Rahal i RLL, og Felix Rosenqvist i Arrow McLaren på P10.

Det er første gang i historien, at en dansker vinder i Indycar, efter Jan Magnussen, Ronnie Bremer, og Kevin Magnussen tidligere har kørt i den amerikanske topserie.

Alex Palou udbyggede mesterskabsføringen til Scott Dixon – 117 point bagved holdkammeraten. Josef Newgarden er P3, Marcus Ericsson P4, og Pato O’Ward var P5. Christian Lundgaard er rykket frem på 7. pladsen i mesterskabet, med dagens sejr.

Næste weekend er NTT IndyCar Series allerede i gang igen, med en dobbeltafdeling på ovalen i Iowa, med løb både lørdag og søndag.

Relaterede nyheder