Overraskelsernes weekend på Indy

For anden gang i NTT IndyCar Series 2023 sæsonen, kørte de 27 deltagere på inderkredsen af Indianapolis Motor Speedway.

Graham Rahal førte an i en Rahal Letterman Lanigan Racing 1-2, med Christian Lundgaard startende fra P2, foran Alexander Rossi i Arrow McLaren, Pato O’Ward i Arrow McLaren, Devlin DeFrancesco i Andretti Autosport, Romain Grosjean i Andretti Autosport, Marcus Armstrong i Chip Ganassi Racing, mesterskabsførende Alex Palou i CGR, Felix Rosenqvist i Arrow McLaren, og Scott McLaughlin i Team Penske på P10.

Benjamin Pedersen i A J Foyt Enterprises skulle have startet allersidst, men den “ære” tilfaldt i stedet David Malukas, da han havde skiftet motor – for øvrigt ligesom Jack Harvey og Josef Newgarden også havde gjort.

Det var første gang at Rahal startede på Pole, siden 2017 sæsonen.

Før starten var problemer for Kyle Kirkwood, som havde problemer med at komme ud af pitten. Mekanikerne forsøgte starte bilen op flere gange, men den ville bare ikke starte. Derfor skulle de i gang med at reparere på den, inden løbet overhovedet var givet frit, men de nåede det, og han fik lov til at tage den oprindelige startplacering igen.

Gallagher Grand Prix 2023 start
Photo: Indycar.com

Der var ballade ved starten på det 85 omgange lange løb. DeFrancesco tog føringen ind i Sving 1, mens Lundgaard også blev overhalet af O’Ward.

Will Power tog den lige gennem den hurtige chikane, hvor han fik en lille lufttur henover den pølsecurb som er placeret, så kørerne netop ikke skal skære genvej. Han landede heldigvis hurtigt på alle fire hjul igen.

Længere rundt på den første omgang, var der kontakt mellem Marcus Armstrong, Scott Dixon, Romain Grosjean og Josef Newgarden. Mens Grosjean, og Dixon kunne køre videre, hang Armstrong og Newgarden sammen, så der kom Full Course Caution. Det hele startede da Palou vippede holdkammerat Armstrong rundt, så newzealænderen holdt på tværs af banen.

Colton Herta måtte pitte med en punktering.

Dixon, Malukas, Grosjean, Herta, Pedersen, og Newgarden pittede allerede på 6. omgang, for at komme på en alternativ strategi, da deres dag alligevel så skidt ud, så tidligt i løbet.

Graham Rahal
Photo: Indycar.com

Løbet blev frigivet på 8. omgang igen.

Med det samme overhalede Rossi danske Lundgaard, allerede inden de var kommet til Sving 1.

Rahal tog føringen af løbet, samtidig med at Rossi overhalede holdkammerat O’Ward. DeFrancesco blev også passeret af Rossi, og var dermed nede på 3. pladsen.

Rosenqvist lå Lundgaard under hårdt pres, men danskeren fik afvist svenskeren.

Newgarden måtte pitte igen, da bilen stadig ikke kørte ordentligt.

DeFrancesco blev også overhalet af både O’Ward og Lundgaard, inden han kom under pres fra Rosenqvist og McLaughlin.

Palou forsøgte også at komme forbi DeFrancesco, men de to ramte hinanden, og spanieren tabte ydermere en placering til Kirkwood. Alle kunne dog køre videre, uden skader.

Rosenqvist var den første fra førergruppen som pittede, efter 15 kørte omgange.

Devlin DeFrancesco
Photo: Indycar.com

Der var problemer i pitten for Santino Ferrucci, som kørte over luftslagen til den ene hjulnøgle, og slæbte den med ned af pitlane. Her måtte mekanikerne så løbe efter bilen, og få den trukket fri af raceren igen. Det gav ham naturligvis en Drive-through for at have forladt pitarealet med værktøj.

Rossi dykkede i pit efter 21 omgange, og dermed var vi tilbage ved en RLL 1-2, mens Palou var fremme på P3 – men de manglede stadig at pitte for første gang i løbet.

Rahal pittede efter 24 kørte omgange, og kom ud på på P7, lige foran Rossi, som allerede havde varme i dækkene. Det var dog ikke noget som hjalp amerikaneren, og han måtte blive bagved landsmanden.

Lundgaard pittede et par omgange efter, og kom ud bagved Rossi, og lå med det samme amerikaneren under pres.

Dixon lå i føring af løbet, foran Grosjean, efter de to var involveret i uheldet på den første omgang. De var dog på en helt anden strategi end resten af de andre i toppen af feltet, og skulle snart i pit igen.

Lundgaard fik overhalet Rossi ned af start-mål langsiden, ved hjælp af lidt Push-2-Pass, og trak hurtigt et sekund væk.

Christian Lundgaard
Photo: Indycar.com

Dixon pittede efter 32 kørte omgange, og kom ud på 14. pladsen.

O’Ward gik forbi holdkammerat Rossi, og var dermed ny mand på 3. pladsen i løbet. Få omgange senere pittede de begge to, og kom ud som 9’er og 11’er.

Palou pittede efter 42 omgange, og kom ud lige efter Rossi.

Efterhånden som folk pittede, kravlede Dixon op med toppen igen. Spørgsmålet var om han kunne spare så meget på brændstoffet, at han kunne nøjes med et pitstop mindre end alle andre.

Rahal pittede efter 48 omgange, og kom ud af pitten efter Dixon. Tre omgange senere pittede Lundgaard, og kom ud efter Rahal og O’Ward, da hans pitstop var lige over 11 sekunder langt, mens et optimalt var omkring 8 sekunder. Tankmanden var lidt lang tid om at få slangen i.

Alexander Rossi
Photo: Indycar.com

Dixon dykkede i pit efter 59 kørte omgange, og skulle derfor køre de sidste 26 omgange på det røde, bløde dæk. Dermed var Rahal i front af løbet igen, men skulle ind og tanke igen, med mindre at der ville komme mange omgange bag gult flag. Dixon kom dog ud hele nede på 12. pladsen, men havde ikke umiddelbart nogen kørere foran sig.

Få omgange senere begyndte andre kørere at pitte, for ikke at blive fanget af en eventuel Safety Car periode.

O’Ward og Lundgaard pittede på samme omgang, men mexicaneren kunne lige nøjagtig holde sig foran danskeren. Omgangen efter pittede Rahal og Palou, og dermed var Dixon tilbage i fronten af løbet, med 7 sekunder ned til Rahal. Så der var plads til lidt økonomikørsel, uden for alvor at komme under pres – en disciplin som newzealænderen er kendt for at mestre.

Romain Grosjean & Will Power
Photo: Indycar.com

Rosenqvist fik problemer med gearkassen, som ikke længere skiftede normalt. Dermed tabte han adskillige pladser. Rinus VeeKay kørte også rundt på banen, hvor der kom periodevise røgskyer ud af bagenden på hans racer. Få omgange senere måtte Rosenqvist parkere bilen.

Rahal hentede stille og roligt ind på Dixon, og var under 2 sekunder efter ham, med 5 omgange tilbage af løbet. Dixon havde den fordel, at have lidt ekstra Push-2-Pass sekunder i forhold til konkurrenten.

Rahal kom dog til at hænge en hel omgang bag Ryan Hunter-Reay, og var dybt frustreret og viftede med armene ned af langsiden, hvorefter “Captain America” også gav plads til ham, da han blev overhalet med en omgang.

Hullet blev lukket, så Dixon og Rahal kørte ud på næstsidste omgang med kun 0,269 sekunder mellem sig. Dixon var på en brændstofbesparende strategi, og måtte derfor løfte speederen for enden af langsiderne, så Rahal kom rigtig tæt på.

Scott Dixon
Photo: Indycar.com

Scott Dixon i Chip Ganassi Racing vandt løbet, foran Graham Rahal i Rahal Letterman Lanigan Racing, Pato O’Ward i Arrow McLaren, Christian Lundgaard i RLL, Alexander Rossi i Arrow McLaren, Will Power i Team Penske, Alex Palou i CGR, Scott McLaughlin i Team Penske, Kyle Kirkwood i Andretti Autosport, og Marcus Ericsson i CGR på P10.

Benjamin Pedersen i A J Foyt Enterprises kom hjem på 26. pladsen, 6 omgange efter vindende Dixon.

Bedriften af Dixon var imponerende, set i lyset af at han var involveret i uheldet på den første omgang. Og dermed har han nu vundet mindst et løb i 19 sæsoner i træk – i hans Indycar start nummer 319 i stribe.

Alex Palou fører stadig mesterskabet, med 101 point ned til Scott Dixon, som er ny toer. Josef Newgarden er 4 point længere bagude. Scott McLaughlin er P4, og Pato O’Ward P5. Christian Lundgaard er P8.

Den 3. sidste afdeling af NTT IndyCar Series 2023 køres den 27. august på World Wide Technology Technology banen, som tidligere er kendt som Gateway i Madison, Illinois.

Relaterede nyheder