Bahrain kval 2023

Kvalifikationen til årets sidste FIA World Endurance Championship løb i Bahrain blev kørt fredag eftermiddag lokaltid.

Først skulle de 13 GTE Am biler ud på banen, hvor Bronzekørerne skulle sidde i bilerne.

Flere hold valgte at pitte efter den første omgang, for at få friske dæk på raceren. Med kun 15 minutters kval, galt det om at få tiderne sat hurtigt.

AF Corse Ferrari #54 var den hurtigste bil, efter det første forsøg, men flere hold var stadig ved at gøre klar til deres hurtige omgang, da dækkene først skulle varmes op på bilen, da dækovnene ikke længere er tilladt i serien. Og til trods for 29 graders lufttemperatur, var der stadig et stykke op til de omkring 80 grader, som et racerdæk helst skal være på.

Corvette Racing #33 satte ny hurtigste tid af alle, men blev overgået af AF Corse Ferrari #54 igen.

33’eren slog dog tilbage igen, mens Dempsey-Proton Racing Porsche #77 hoppede ind på andenpladsen.

Northwest AMR #98 hoppede ind på andenpladsen, med ORT by TF Aston Martin #25 som ny hurtigste bil.

Det var dog kun indtil Iron Dames Porsche #85 satte ny hurtigste omgang af alle.

Kessel Racing Ferrari #57 var næsthurtigste bil, men der var stadig 4 minutter tilbage.

Iron Dames Porsche #85 havde et spin i næstsidste sving, men fik heldigvis ikke flatspottet dækkene alt for slemt – og var for øvrigt stadig etter.

D’Station Racing Aston Martin #777 var på en flyvende sidste omgang, hvor der var optræk til en potentiel Pole omgang, men han tabte tid i den sidste sektor.

Så Iron Dames Porsche #85 med Sarah Bovy (plus Michelle Gatting og Rahel Frey) tog sæsonens, og historiens sidste GTE Pole, foran D’Station Racing #777 Liam Talbot (plus Tomonobu Fujii og Casper Stevenson), med ORT by TF Aston Martin #25 Ahmad Al Harthy (plus Michael Dinan og Charlie Eastwood) på P3.

Dempsey-Proton Racing Porsche #77 med Christian Ried (plus Julien Andlauer og Mikkel Overgaard Pedersen) kvalificerede sig P8.

Iron Dames Porsche #85
Photo: JJ Media

Herefter skulle de 11 LMP2 racere på banen, hvor der var frit valg mellem kørerne, uden begrænsning i forhold til deres rangering. Derfor var det også alle Guld og Platinkørerne, som blev sat i ORECA 07 Gibson racerne, for sidste gang i FIA WEC.

Alle hold pittede efter den første omgang, for at få skiftet dæk igen, og så gå på jagt efter Pole.

Der var endda nogle som valgte at pitte igen, inden de begyndte at sætter tider.

Vector Sport #10 fortsatte dog ude på banen, og var de første til at sætte en omgangstid. Den tid blev yderligere forbedret i næste forsøg.

Prema Racing #9 hoppede ind på andenpladsen, inden United Autosports #23 satte ny hurtigste tid af alle.

Der var dog nye hurtigste sektorer fra mange biler, hvoraf United Autosports #23 igen forbedrede tiden.

United Autosports #22 var på vej mod en ny hurtigste tid af alle, men lavede en fejl i den sidste sektor, og mistede over et halt sekund.

Alpine Elf Team #36 satte næsthurtigste tid med tre minutter tilbage af kvalifikationen. og med Team WRT #31 som ny treer.

Men herefter døde forbedringerne ud, da dækkene var ved at være for slidte.

Så United Autosports #23 med Tom Blomqvist (plus Oliver Jarvis og Josh Pierson) tog historiens sidste LMP2 Pole i FIA WEC, foran Alpine Elf Team #36 med Charles Milesi (plus Matthieu Vaxiviere og Julien Canal), mens Team WRT #31 med Robin Frijns (plus Ferdinand Habsburg og Sean Gelael) kvalificerede sig treer.

JOTA #28 med Pietro Fittipaldi (plus Oliver Rasmussen og David Heinemeier Hansson) kvalificerede sig 9’er, et sekund fra Pole.

United Autosports #23
Photo: JJ Media

Sidst men ikke mindst skulle de 12 Hypercars på banen. Deres 15 minutter startede lige efter officiel solnedgang, så det var helt mørkt, inden kvalen var slut.

Cadillac Racing #2 havde en tur af banen på ud-omgangen, men heldigvis kun det asfalterede område, så Alex Lynn kunne køre videre uden problemer.

Der var også flere Hypercar hold, som pittede efter friske dæk – men Cadillac Racing #2 kørte videre, og satte foreløbig hurtigste omgang af alle. Den tid blev yderligere forbedret omgangen efter, mens de andre var i gang med at komme op i fart.

Proton Competition Porsche #99 satte næsthurtigste tid, men blev hurtigt overgået af Ferrari AF Corse #51.

Herefter vågnede Toyota Gazoo Racing #8 op, og satte suverænt hurtigste tid af alle, med søsterbilen #7 på andenpladsen.

Peugeot TotalEnergies #94 havde en tur af banen, da bilen så ud til at gå ud kortvarigt, da lygterne blinkede, og Nico Müller var ude på lidt af en omvej, men kom herefter tilbage på banen.

Peugeot TotalEnergies #93 låste hjulene på vej ind i Sving 1, da de ramte nogle af de bump som er i asfalten, så forhjulene låste, og Paul Di Resta fik nogle store flatspots.

Som i de andre klasser, døde dækkene ud til sidst, så der skete ikke forbedringerne i toppen, så flere hold valgte bare at pitte, i stedet for at køre videre.

Toyota Gazoo Racing #8 med Brendon Hartley (plus Ryo Hirakawa og Sebastien Buemi) tog sæsonens sidste Pole, foran Toyota Gazoo Racing #7 med Kamui Kobayashi (plus Mike Conway og Jose Maria Lopez), mens Cadillac Racing #2 med Alex Lynn (plus Richard Westbrook og Earl Bamber) kvalificerede sig på P3.

Ferrari AF Corse #50 med Antonio Fuoco (plus Miguel Molina og Nicklas Nielsen) var femmer, Porsche Penske Motorsport #5 med Frederic Makowiecki (plus Dane Cameron og Michael Christensen) var syver, og Peugeot TotalEnergies #93 med Paul Di Resta (plus Jean-Eric Vergne og Mikkel Jensen) var tier.

Toyota Gazoo Racing #8
Photo; JJ Media

Dermed er startgridden sat til morgendagens løb, som starter klokken 12.00 dansk tid. Løbet kan følges på Eurosport 2, Discovery+, TV2 Play samt FIAWEC.tv, hvor optakten starter allerede 11.30 dansk tid, og hele podieceremonien er inkluderet efter løbet.

Relaterede nyheder