Gil de Ferran er gået bort, 56 år gammel

Den brasilianske racerkører Gil de Ferran er gået bort, kun 56 år gammel.

I sin aktive karriere opnåede han succes i indenfor formelbilssporten, hvor han vandt det engelske Formel 3 mesterskab i 1992, inden han fortsatte i F3000 hvor han sluttede firer og treer, inden han skiftede til USA.

Han debuterede i CART i 1995, men hans helt store gennembrud kom i 2000 da ha skiftede til Team Penske, og med det samme vandt mesterskabet, ikke blot en, men hele to gange. Han har rekorden for den hurtigste omgang nogensinde kørt på en racerbane, da han satte en tid i kvalifikationen på California Speedway på intet mindre end 241,428 mph – eller 388,54 km/t i gennemsnit over en omgang!

I 2003 vandt han Indianapolis 500 løbet, 0,299 sekund foran holdkammerat Helio Castroneves, inden de Ferran valgte at lægge hjælmen på hylden efter selvsamme sæson.

Gil de Ferran, Indy 500 2003
Photo: Indycar.com

Han havde gode forbindelser til Honda, og i 2005 blev han ansat af BAR Honda, og arbejdede hos dem som Sporting Director indtil 2007.

I 2008 var han tilbage på racerbanerne med sit eget sportsvognshold i American Le Mans Series, hvor den første sæson var med en LMP2 racer, inden han og Simon Pagenaud skiftede op i LMP1 kategorien i 2009. Samarbejdet de Ferran og Pagenaud, var det som virkelig fik franskmanden sat på landkortet, og førte til en ny Indycar kontrakt til ham, efter han egentlig var faldet ud af Champcar efter 2007 sæsonen. Selvom teamet sluttede toer i mesterskabet i 2009, valgte de at stoppe efter blot to sæsoner, da Acura trak fabriksstøtten, og holdene selv skulle finde hele budgettet.

Herefter havde de Ferran forskellige roller i og omkring Indycar, blandt andet som medejer af et team, inden han blev kontaktet af McLaren i Formel 1, hvor han blev Sporting Director indtil 2021. I 2023 blev han genansat som konsulent for holdet.

Gil de Ferran døde af et hjerteanfald under en tur til The Concourse Club i Florida, hvor han og sønnen Luke havde en dag sammen på racerbanen.

Han efterlader sig sønnen Luke, datteren Anna, og konen Angela.

Relaterede nyheder