Audi forlader FIA WEC – satser på DTM og Formel E

Audi har idag ved middagstid bekræftet at de forlader FIA World Endurance Championship ved slutningen af denne sæson.

Der er længe gået rygter om at Audi ville stoppe i WEC, men rygterne har sagt ved udgangen af 2017. Så at det allerede sker om 3 uger, når finaleløbet er kørt i Bahrain, kommer som en stor overraskelse.

Teamet har stadig mulighed for at vinde VM titlen for både teams og kørere, men reelt set skal de have lidt hjælp fra både Porsche #2 og Toyota #6, da titlen ikke blot kan køres i hus med 2 sejre, men der skal ske mere. Der er dog stadig 12 timers ræs at køre, så meget kan ske.

Photo: JJ Media
Photo: JJ Media

Audi har været i sportsvognsræs de sidste 18 år. Programmet startede i slutningen af 1998, hvor der til 1999 sæsonen blev bygget både en åben Spider model og en lukket Coupe model. Begge biler deltog i Le Mans 1999, hvor den åbne model sluttede på en 3. plads, og valget for Audi Sport derfor faldt på at fortsætte med denne.

Herefter fulgte 9 år hvor Audi støvsugede Le Mans for vindertrofæer – kun afbrudt af Bentley i 2003, som var fyldt med Audi teknologi og delvis lignede deres 1999 model til forveksling. I 2006 blev de den første dieselbil til at vinde Le Mans generelt, hvilket mange troede var umuligt – men de gjorde det.

I 2009 havde Audi et meget skidt år med deres nye R15 model, hvor Peugeot slog dem med deres lukkede bil. I 2010 var Audi dog tilbage på det øverste trin, men ikke så meget fordi at de var den hurtigste bil, men fordi at Peugeot havde fået en sending dårlige motordele fra en underleverandør, som gjorde at 3 ud af de 4 Peugeot’er måtte udgå med en røgsøjle bag bilen.

Two important Audi Spot personalities - Dr. Wolfgang Ullrich and Ulrich Baretzky Photo: JJ Media
To vigtige Audi Spot personligheder- Dr. Wolfgang Ullrich og Ulrich Baretzky
Photo: JJ Media

I 2011 kom der igen tag på raceren, og den blev samtidig døbt R18, hvilket den har heddet siden. At der var kommet tag på bilen netop det år, var noget at Mike Rockenfeller og Allan McNish den dag idag er meget glade for. Begge kørere havde nogle enorme uheld under løbet, da de kørte sammen med 2 Ferrari’er uafhængigt af hinanden. Bilerne var totalskadet, mens kørerne mere eller mindre kunne stige uskadte ud af bilerne. Rocky måtte dog lige holde en pause på et par uger, hvilket gjorde at Tom Kristensen var tilbage i DTM som afløser for ham, indtil han var helt frist igen.

Alligevel vandt løbet det år, og tog sejren hvert år indtil 2015, hvor Porsche slog dem. Det samme gentog sig i år, hvor endda også Toyota var foran den bedst placerede Audi.

En imponerende statistik fra Le Mans for Audi er at de har haft mindst 1 bil på podiet i samtlige år, som de har deltaget i løbet – flere af årene har de endda ryddet hele podiet.

Audi har ikke altid haft den hurtigste bil, men de har været holdbare, og derved slået de hurtigere biler, når de 24 timer var kørt.

Især i år har Audi været meget utilfredse med deres BOP i forhold til Toyota og Porsche. Deres dieseltanke er blevet begrænset så meget, at de kører minimum en omgang mindre på en tankfuld end konkurrenterne gør. Selvom de har videreudviklet på deres dieselmotor, og gået et trin op i hybridkategorierne til 6MJ, har de kun fået meget lidt ud af det.

Photo: JJ Media
Photo: JJ Media

Audi’en har dog ofte været den hurtigste bil denne sæson, men de har hele tiden kørt på en knivsæg. De vandt løbet på Silverstone, inden at de blev diskvalificeret på grund af planken under bilen var blevet slidt for meget.

På Spa så de ud til at få smæk af både Porsche og Toyota, inden at begge Toyota’er måtte udgå og Porsche fik problemer med deres hybriddel. Derfor fik de med nød og næppe hevet en sejr hjem der.

På Le Mans fik de som tidligere nævnt smæk af både Porsche og Toyota – og havde det ikke været for Toyota’s uheld med 3 minutter tilbage af løbet, havde Audi slet ikke været på podiet.

På Nürburgring havde de omgangstiderne, men endte alligevel med at tabe til Porsche, da de efter eget udsagn var uheldige med gul flags perioderne.

I Austin gjorde det samme sig gældende. Og i Mexico ligeså.

I Japan fik Audi #7 tidligt problemer med hybriddelen og den eneste løsning var at frakoble denne. Bilen blev sendt tilbage på banen og kørte ok omgangstider. Audi spurgte herefter angiveligt selv FIA om de måtte køre færdig på den måde, men det blev afvist på grund af at bilen er homologeret med hybridsystem, og da denne ikke længere var monteret, overholdt bilen altså ikke homologeringen længere. Herefter trak Audi selv bilen ud af løbet – og om det er det som har fået bægret til at flyde over, vides ikke. Men det virker udefra lidt til at Audi er blevet lidt fornærmede over at ACO og FIA ikke har støttet mere op om dem med BOP. Om det er berettiget eller uberettiget skal vi lade være usagt – men faktum er at Audi har været en stor del af Le Mans og ACO ræs siden de startede i slutningen af 1998.

Photo: JJ Media
Photo: JJ Media

Man kunne nok godt have valgt en lidt pænere måde at stoppe på, end at trække stikket 3 uger før sæsonafslutningen i Bahrain. Men Audi Sport har i pressemeddelelsen sagt at ingen af de 300 mand som arbejder på sportsvognsprogrammet bliver fyret, og ressourcerne istedet vil blive flyttet til DTM og deres nye Formel E program, som starter fra og med 2017/18 sæsonen.

Lucas Di Grassi er allerede en del af dette program, men om der bliver plads til en mere af de “gamle” Audi drenge eller om de resterende 5 kørere skal ud og finde ny arbejdsgiver, er endnu uvist, eller om den lige så stille bliver ledt over i Audi Sports  GT3 program, som flere privatholder driver, må fremtiden vise.

Der skal lyde en stor tak til Audi Sport for deres mangeårige engagement i sporten, og de ønskes god vind fremover i de andre motorsportsklasser, som de ønsker at deltage i.

Læs mere om deres Formel E anoncering her

Relaterede nyheder