FIA WEC Prolog – LMP1

I forgangene weekend havde FIA World Endurance Championship kaldt til fælles testdag på Monza forud for sæsonen. Der var mødepligt for alle hold, som skal deltage i hele FIA WEC 2017 sæsonen, så der var masser at se på for tilskuerne, som kunne glæde sig over gratis adgang til banen samt paddock området.

Vi har delt vores rapporter omkring weekenden op i 4 rapporter, som hver for sig handler om de forskellige klasser.

Vi starter med LMP1.

Toyota TS050 – Hybrid
Photo: JJ Media

Både Porsche og Toyota kommer med videreudviklinger af deres biler fra 2016. Der er blevet videreudviklet på aerodynamikken samt effektiviteten af både motor- og hybridsystemerne på bilerne. Porsche oplyser at 60-70% af bilen er nyudviklet, men at der stadig er samme chassis som sidste år at der bruges. En ændring til i år er at holdene maksimalt må have 2 forskellige aerodynamiske konfigurationer på bilerne modsat 3 sidste år, hvoraf den ene konfiguration kun må bruges på Le Mans. Det var med tanke på at reducere svinghastighederne på bilerne, men konstruktørerne udvikler så hurtigt, at det næppe kommer til at ske, eller måske kun i begrænset grad.

Porsche 919 Hybrid
Photo: JJ Media

Bykolles Racing Team har videreudviklet på deres bil fra 2016, og har bl.a. fået ny motorleverandør i form af Nissan. Vi kan lige så godt nævne det først som sidst – Prologen på Monza var ikke noget at skrive hjem om for teamet. Det blev til 6 omgange på regnvåd bane lørdag aften, inden at bilen tabte bagvingen! Mekanikerne var allerede søndag formiddag var i gang med at pakke garagen ned, og sætte snuden hjemad mod Greding nær Nürnburg.

Toyota TS050 – Hybrid
Photo: JJ Media

Lørdag morgen var bilerne på banen for første gang. Porsche #1 lå ud med at være hurtigste bil foran de to Toyota’er og med Porsche #2 på 4. pladsen. Alle 4 biler var adskilt af ca et halvt sekund, så tiderne så meget lovende ud. Toyota gav den lidt mere gas i eftermiddagens træning, hvor nummer 7 var hurtigst foran nummer 8, og med de to Porsche 919 Hybrid racere på 3. og 4. pladsen.

Vejret skiftede lørdag aften fra høj solskin til regnbyger, så det var kun meget lidt kørsel at holdene nåede inden at der skulle regndæk på bilerne. Denne gang var det dobbelt Porsche foran Toyota, men stadig indenfor 1 sekund af hinanden.

Porsche 919 Hybrid
Photo: JJ Media

Søndag morgen var banen ved at tørre op igen, men stadig en anelse våd. Det gav lidt problemer for flere af holdene, vist allesammen måtte en tur igennem den første chikane for enden af langsiden, på et eller andet tidspunkt i løbet af den første times tid, hvor banen stadig var fugtig. De to Porsche racere var igen hurtigst, hvor #1 var hele 0,004 sekund foran #2! Toyota bilerne lå så ca et halvt sekund bagved, hele 0,049 sekund fra hinanden!

Toyota TS050 – Hybrid
Photo: JJ Media

Søndag eftermiddag var banen tørret helt op igen, og samtidig kom solen frem til at varme asfalten og luften lidt op igen. Her gav Nicolas Lapierre den for alvor gas, og satte en tid som var næsten 1 sekund hurtigere end søsterbilen og 1,3 sekunder hurtigere end Porsche. Om det var en lille 33 års fødselsdagsgave til Lapierre skal vi lade være usagt, men faktum var at han var eneste mand hele weekenden, som var nede og køre 1:30 på banen.

Porsche 919 Hybrid
Photo: JJ Media

Kaster man et blik på tophastighederne, var Porsche klart foran – i hvert fald det sted på banen som det blev målt. På hybridbilerne er der en tendens til at de meget hurtigt kommer op på topfarten, men så enten stopper med at accelerere eller decideret bliver en lille smule langsommere for enden af langsiden, når hybrid-trækkraften lige så stille bliver brugt op.Porsche nummer 2 rundede 319,5 km/t mens Porsche #1 nåede 316,7 km/t. Hurtigste Toyota TS050 – Hybrid var nummer 7 på blot 307,7 km/t mens søsterbilen med nummer 8 kun nåede 306,8 km/t. Og man kan roligt sige blot, da hele 5 af LMP2 bilerne var hurtigere end Toyota på topfarten, mens resten lå og pustede dem i nakken. Men som nævnt, så kan det have noget med hybriddelen at gøre i forhold til hvornår at strømmen render ud og hvad hastigheden så gør på det tidspunkt.

Tophastigheder – Porsche foran Toyota
Photo: JJ Media

Om halvanden uge ser vi bilerne igen, når første afdeling af dette års FIA WEC skal køres på Silverstone i England.

Relaterede nyheder