Lidt Le Mans facts fra Porsche

Porsche kommer til Le Mans 2017 som forsvarende mestre – ikke blot fra 2016 men også 2015.

Hvis de vinder løbet igen i år, kan de, ligesom søsterkoncernen hos Audi gjorde adskillige gange, tage trofæet med hjem og lade den stå i foyeren til evigt skue for alle gæsterne.

Derudover har de to Verdensmesterskabstitler fra FIA World Endurance Championship i kufferten, men i denne sæson har de fået kamp til stregen af Toyota, der aktuelt fører mesterskaberne.

Porsche LMP1 team 2017
Photo: JJ Media

Som optakt til Le Mans, har de sendt lidt facts ud omkring dem selv og løbet. Disse facts kan læses her:

1
Den første roll-out for den første 919 var med Porsche fabrikskører Timo Bernhard den 12. juni 2013 på Weissach test banen. Lidt over to år senere blev han verdensmester med en endnu mere udviklet Le Mans prototype.

3
Hollywood stjerner har deltaget på Le Mans med Porsche. Steve McQueens kørsel kom i biograferne i 1971, Paul Newman blev generel 2’er i løbet i 1979, mens Patrick Dempsey også besteg podiet i 2015, som 2’er i GTE-Am klassen.

3.2
Timer er gennemsnittet som hver Porsche LMP kører bruger på massagebænken under 24 timers løbet.

4
Porsche LMP teammedlemmer var til Le Mans 2013 for at studere løbet, et får før at de vendte tilbage til topkategorien. De oplevede den første sejr for en fabriks Porsche siden 1998, da 911 RSR vandt i GT klassen.

5
folk var med fra slutningen af 2011, da Porsche, under ledelse af Fritz Enzinger, begyndte på at forberede deres tilbagevenden til LMP. Siden 2015 har teamet har teamet haft ansat 260, hvoraf 160 er ingeniører.

6
Porsche LMP kørere i 3 soveværelser: To kørere deler hver deres container bag pitten for at slappe af og sove. Et delt badeværelse er inkluderet. Rolige omgivelser er ikke en mulighed.

8
megajoules fra energigenvindings systemet per omgang i Le Mans er den højeste kategori i den kategori. Porsche var de første – og i lang tid – den eneste konstruktør i den kategori. Denne trendsættende udfordring bag dette: jo mere elektrisk kraft at 919 bruger, jo mindre brændstof må den bruge.

10
10pm (22.00) den 10. juni 2015 kørte Neel Jani ud på den første Le Mans kvalifikation. Han kørte omgangen på 3:16.887 minutes – hvilket stadig er rekord på banen.

Porsche #1
Photo: JJ Media

12
mand blev sendt af sted den 23. maj 2017, næsten 4 uger før løbet, for at opbygge den to etagers bygning bag Porsche LMP pitten. Den 30. maj ankom en konvoj af 8 trailere til banen med racerbilerne og hele udstyret. Det hele skal være på plads til testdagen den 4. juni.

14
gigabyte af data bliver sendt fra hver 919 til pitten i løbet af de 24 timer.

15
minuter før 919’eren først løb, på Silverstone i 2014, kom teamchef Andreas Seidl med en sjov bemærkning: “Det er et lille skridt for menneskeheden, men et kæmpe spring for Porsche – vi har to LMP1 biler på startgridden!”

19.9
kilo er vægten på hver fælg inklusiv dæk. Mekaniker Rainer Mühlhäuser kan pille det brugte sæt af bilen og sætte et nyt på, med blot en hånd til hver bevægelse. Siden han gjorde det til åbningsløbet i WEC på Silverstone, er andre op og ned af pitlane gået i gang med at træne, for at kunne gøre ham kunsten efter.

20
timer inde i 2014, tog bil nummer 20 føringen. 20 minutter efter at Mark Webber havde startet sin sidste stint, kørte han denne bil nummer 20 tilbage på ren elektricitet – defekt motor. 20 minutter senere fik søsterbilen nummer 14 en fejl på gearkassen.

20:32
var mængden af komplet mørke på den 9. december 2013, da Mark Webber kørte sin første omgange bag rattet på LMP1 bilen, på en bane som han aldrig havde kørt før. Denne Portimao test var et vendepunkt: 919 Hybridbilens første V4 motor gav store vibrationer i bilen. I december, var disse problemer løst.

Porsche #1
Photo: JJ Media

25
Den 10. oktober 2014, træningsdagen på Fuji, ønskede teamet Brendon Hartley tillykke med sin 25 års fødselsdag – inklusiv gaver. Uheldigvis, var de en måned for tidlig på den.

30
benzin stop og 10 stop for at skifte dæk, er hvad der forventes for hver Porsche 919 Hybrid under Le Mans løbet.

54
omgange i træk af Romain Dumas samt Neel Jani var længden at de to kørere var bag rattet på den vindende bil under natkørslen på Le Mans 2016. På grund af Safety Car perioder, var Dumas’ stint det længste af alle Porsche LMP kørere. Det varede fra 00:13 indtil 03:38. Det er næsten længden på to Formel 1 Grand Prix’er.

60/40
Omkring 60 procent af 919 Hybrid bilens energigenvinding kommer fra forbremserne, mens omkring 40 procent kommer fra udstødningssystemet.

65
personer er Porsche LMP Teamets operationelle crew til et 6 timers løb. Ved 24 timers løbet på Le Mans er dette tal 90.

90
grader er cylinder vinklen på 919 Hybridens V4 forbrændingsmotor. Med dens virkemåde er som en opretstående Boxer motor.

100%
Ved 2015 WEC finalen i Bahrain, knækkede begge gasspjældsregulatorer på bilen med Timo Bernhard/Brendon Hartley/Mark Webber. Faktummet at alle holdet stadig kunne komme i mål og blive Verdensmestre var med tak til en mekanikers smarte ide og hurtigtænkende ingeniører: Mekanikerne have låst gasspjældet på fuld gas – ved at sætte to tænger fast og binde dem fast med kabelbindere – mens ingeniørerne sendte data til bilen realtime for at holde bilen kørende.

239
Den 30. november 2014 var Mark Webber på omgang 239 ved sæsonfinalen i Sao Paulo, da han havde sit værste uheld i karrieren.

248
Efter 248 omgange i Sao Paulo, scorede Neel Jani i søsterbilen den første løbssejr til Porsche 919 Hybrid bilen.

395
omgang blev kørt af Earl Bamber/Nico Hülkenberg/Nick Tandy på deres vej til sejr i Le Mans 2015. De tre LMP debutanter blev enige om før løbet at de hver især skulle køre den hastighed som de følte sig komfortable ved, og forsøge ikke at ramme noget. På den måde burde en podieplads være muligt. Denne plan resulterede i Porsches første generelle sejr siden 1998.

Porsche #2
Photo: JJ Media

397
er rekorden for flest omgange ved et Le Mans 24 timers løb. 2010 vinderne havde alle Porsche Junior baggrund (Timo Bernhard/Romain Dumas/Mike Rockenfeller). De delte en Audi som de kørte 5.410,713 kilometer i.

> 400
HK bliver leveret af to forskellige energigenanvendelses systemer (for aksel og udstødning). Efter behov sender en elektrisk motor kræften ud på front akslen og gør 919 Hybrid bilen til en midlertidig 4-hjuls trukken bil.

< 500
HK er hvad 919’erens turboladede benzinmotor sender ud på bagakslen.

919
919 Hybrid bilen er den eneste LMP1 der ikke kun genvinder energi under bremsning, men også under acceleration, på grund af genvindingen i udstødningen.

1900
var året hvor Ferdinand Porsche skabte den første hybridbil. Dens navn “Semper Vivus” kan oversættes til “altid levende”. To hjul drevet af elektriske motorer (20 ampere på 90 volt hver) og et batteri som konstant forsynede to forbrændingsmotorer med energi via en dynamo. I 1901 ved Semmering hill climb løbet, satte en forbedret version af Lohner Porsche prototypen den bedste tid for en elektrisk bil. Efterfølgende blev et mindre antal af 2 sædes elektriske kompakt biler bygget.

2013
Hele to timer ville lugten bliver hængende, hvis en kører sendte en vind ud inde i bilen, kommenterede Neel Jani – lidt utilfreds med utilfreds med den første testbils udluftning tilbage i 2013.

22,984
gearskift (op og nedskift) havde den vindende 919 Hybrid’s gearkasse under Le Mans 2016.

62,000
kWh er blev opsamlet af elektrisk energi af Porsche Hybrid 919 under de indtil videre 321.000 kilometer (test og løbsweekender) fra dens to genanvendelses systemer (bremse energi på front akslen og udstødnings energi). Hvis 919 havde været et kraftvæk, ville denne energi have været nok til en by på 15 huse, hver beboet af 4 mennesker, i et helt år.

120,000
omdrejninger per minut eller mere er hastigheden på turbinen som sidder i udstødningen og driver en generator. For også at samle energi op ved lave omdrejninger at turbinen en variabel geometi. Turboladeren arbejder tilgengæld uden VTG.

128,000
kilometer er blevet gennemført af forskellige Porsche 919 Hybrid biler siden starten af 2014 indtil maj 2017 under løbsweekender (inklusiv træning og kvalifikation).

193,000
kilometer er det imponerende antal testkilometer som er blevet kørt siden 2013.

243,000
kilometer var blevet kørt af en helt identisk specifikation af vandpumpe på Porsche 919 Hybrid bilen, indtil den pludselig gik i stykker klokken 23:13 ved 2016 løbet på Le Mans. Klokken 01:56 vendte Bernhard/Hartley/Webber tilbage til løbet, nu 39 omgange bag de førende.

Relaterede nyheder