Rubens Barrichello: Wow – det er enten lav downforce eller også har vi superkræfter

Rubens Barrichello kører sit første 24 timers løb på Le Mans denne weekend, så Racing24-7.net havde chancen for at få en snak med ham gennem en god halvtimes tid. Han skal deltage i løbet sammen med Le Mans legenden Jan Lammers og Frits Van Eerd i Racing Team Nederland Dallara – Gibson LMP2 #29.

Det første spørgsmål var, hvordan det var at være rookie igen, så mange år efter at have været Rookie i Formel 1.

“Siden jeg stoppede i Formel 1, har jeg været rookie på Indianapolis, og jeg var også rookie i Stockcar. So for mig er det ikke noget specielt. Det holder mig ung. Jeg har altid været den yngste igennem min Formel 1 karriere, i mange år, i rekordbøgerne, eller bare det at jeg var 19. Men så blev jeg langsomt ældre, og så fik jeg holdkammerater i Magnussen, og så kom Hülkenberg, og begge var yngre. Og mit mål al den tid var, at så længe at jeg er hurtigere end dem, så gør jeg det fint. Det er vist sådan at det er. Jeg er en glad fyr i Stockcar nu. Folk spørger mig, fordi at det kun køres i Brasillien, om hvad jeg egentlig laver nu. Men I kan ikke forstille jer for konkurrencedygtigt at Stockcar mesterskabet er. Det må være på niveau med V8’erne i Australian hvad angår tæt ræs, fordi at det er rigtig gode kørere der. Så jeg har det meget sjovt. Og 45 er ingenting, for jeg føler mig som 20. Jeg er en smule forkølet nu, så det føles som om at jeg er 45. Men sådan føles det ikke når jeg er i bilen.”

Rubens Barrichello
Photo: JJ Media

På spørgsmål omkring hvad han synes om Le Mans løbet, og om det altid har været et mål for ham at deltage i.

“For at være ærlig, så tænkte jeg ikke på løbet i starten, fordi at det, for mig, virkede som om at folk kørte hurtigt i kvalifikationen, men at de så ville holde sig tilbage gennem hele løbet for at spare på materiellet. Sådan så det ud for mig, og det er ikke sjovt at holde sig tilbage hele tiden. Men de seneste 10 år har det udviklet sig på en måde, så det er fuld gas hele tiden, uanset om det er 1, 2, 3, 4 eller hvor mange stint at det er, og det tiltaler mig mere. Det tiltrak helt klart min opmærksomhed.

“Jeg synes at LMP2 bilerne er en kæmpe udvikling i forhold til sidste år. Da jeg kørte bilen for første gang, kaldte jeg tilbage over radioen – eh, er det blå lampe tæt på begrænseren i 6. gear? Og de svarede ja. Så wow – enten lav downforce eller også har vi superkræfter, fordi at vi kørte omkring 340 km/t. Jeg tror ikke at jeg kørte 340 km/t i mit sidste Formel 1 løb.”

En af hans barndomsvenner deltager også i løbet – Tony Kanaan. Kanaan kører i Ford Chip Ganassi Team USA #68 i GTE Pro klassen.

“Tony er en som jeg altid har kendt. Så at tage i supermarkedet i går og købe ind sammen, var sjovt. Vi er ikke i samme kategori, så jeg fortalte ham at jeg har lært hvordan at jeg blinker, fordi at jeg vil overhale ham 40 gange i løbet, ” og så kom det karakteristiske Rubens Barrichello smil på læben.

Alle Dallara chassis’erne var lagt fra de andre tidsmæssigt på testdagen med deres specielle Le Mans low downforce kit.

“Det var et stort hul – mere end 3 sekunder. Min omgang var faktisk konkurrencedygtig. Jeg følte mig godt tilrette i bilen, og så er det ellers – man kan sige at jeg er vandt til Stockcar nu, men formelbilerne er stadig i min bevisthed. Nogle gange drømmer jeg, at en Stockcar kan køre en bestemt hastighed, men den fart kan de ikke køre. Det kan formelbilerne. Her er der regler og bestemte pakker som vi skal følge. Så der er nogle kombinationer som vi skal prøve af. Specielt fordi at det bliver meget varmt. Bilen havde faktisk ret god balance. Men grunden til at vi var 3 sekunder væk, var fordi at vi kørte lidt for hurtigt på langsiderne, og havde få lidt fart i svingene. Så det er det. Så i dag (onsdag, red.) skal vi prøve noget andet, og vil forhåbentlig være mere konkurrencedygtige.”

Efter gårsdagens kvalifikation, var der et endnu større hul, så enten gik de ikke efter en rigtig kvalifikationsomgang, eller også har Racing Team Nederland og Dallara ikke fundet det optimale setup endnu.

Rubens Barrichello, Racing Team Nederland #29
Photo: JJ Media

Le Mans er meget anderledes end Formel 1, med åben adgang for fans næsten alle steder, så hvordan føltes denne ændring?

“Jeg følte mig som Formel 1 kører da jeg kom ud af paddock’en, og den mængde folk som kom for at hilse på mig. Det er rart. Og det må også være rart for publikum, gennem alle 24 timers. Der kommer mange folk fra Brasilien, for at opleve det hele i virkeligheden. Dette er det eneste løb for mig indtil videre, fordi at jeg ikke har snakket med andre. Men IMSA mesterskabet kunne være interessant, fordi at det er tættere på familien.”

Le Mans er en meget anderledes bane i forhold til Formel 1 banerne angående sikkerhed. Michael Schumacher sagde for nogle år siden, at han aldrig ville køre Le Mans igen, på grund af den dårlige sikkerhed, men Barrichello har et anden synspunkt – naturligvis. Ellers ville han ikke have været der.

“Det ligner lidt Monaco. Ikke fordi banen er smal, men fordi der er begrænsninger på, hvad vi kan gøre med hensyn til sikkerheden. Jeg synes, at det også er sådan med Le Mans. Jeg tror de sætter chikanerne for at gøre det mere sikkert. Hvis du har en bremsefejl, kan du faktisk køre lige ud. Der er begrænsninger, men det er okay, synes jeg. Med hensyn til bump kunne jeg godt mærke dem lidt omkring Indianapolis. Men det er faktisk okay. Jeg skal køre om natten, hvor meget du kan se.

“Dengang jeg kørte Formel 1, gjorde jeg simulatoren bedre, med hver eneste team jeg kørte for. Vi udviklede simulatoren. På grund af det, kunne jeg lave min egen simulator derhjemme, på iRacing. Jeg kan fortælle dig, på min første omgang her føles det bare som om jeg var på simulator. Det er fantastisk, den måde de blev udviklet. Folk spørger mig, hvordan de unge kører lærer Canada at kende, når de ikke har været der før – men det er bare det samme. De kan gøre det godt i dag. Det var svært i 1993, dengang skulle du gå på banen – og forestille dig. Men i dag er det meget nemmere.”

Han elsker tydeligvis farten og biler med downforce, men betyder det at han overvejer at køre formel biler igen?

“Jeg tror, at touringcar er hvad jeg vil gøre i fremtiden. Jeg drillede min kone, da vi så Indy 500, med Alonso være konkurrencedygtig, at jeg måske også kunne også gøre det. Og så styrtede Dixon hårdt, og hun kiggede på mig som om hun ville slå mig – så OK OK det bliver stockcars.”

Rubens Barrichello er den hurtigste kører i den bil denne uge, så det kommer an på om Van Eerd kan holde bilen på banen, da han allerede kørte af banen flere gange indtil videre. Hvis de kan gøre det, måske har de chance at slutte i top 8 i LMP2 kategorien. Men konkurrencen er så hård på toppen, at det er svært for dem at komme på podiet, hvis du kun kigger på pacen.

Relaterede nyheder