Strenge straffe venter

Der har været meget snak omkring BOP – Balance Of Performance og EOT – Equivelance Of Technology her op til 24 timers løbet på Le Mans.

Selve den diskussion vil vi ikke gå ind i, da det fyger rundt med usandheder på nettet omkring denne. Vi har dog selv kastet et blik på de data som FIA og ACO har offentliggjort, og ser egentlig ikke så store uregelmæssigheder, som nogen giver udtryk for.

I år har FIA og ACO dog fået skrevet meget præcist ind i reglementet, hvilke straffe at der venter holdene, hvis de bliver taget i “sand-bagging” – altså kører langsommere end hvad bilen reelt kan.

Der sidder dataloggere på bilerne, så FIA kontrollanterne kan se om kørerne giver fuld gas ned af langsiderne, skifter gear for tidligt for at reducere accelerationen af bilen, køre med fulde tanke, eller hvad der ellers kan bruges af tricks. Derudover bliver alle dæk automatisk registreret, når bilerne forlader pitlane, så de også kan sammenholde omgangstiderne med dækkenes alder.

BMW Team MTEK #82
Photo: JJ Media

I 2016 havde Ford succes med at sløre deres reelle performance helt indtil løbet, hvorefter de så gav fuldt gas, og var tæt på at slutte 1-2-3 i GTE Pro klassen. Siden da har reglerne været under kraftig kritik, og har der egentlig været styr nok på det.

Faktum er at FIA og ACO aldrig har haft så meget data som de har nu – men med 2 helt nye (BMW og Aston Martin) og 1 opdateret (Ferrari) GTE bil, så er der kun Ford og Porsche, som er 100% kendte indtil videre. Corvette har ikke deltaget i ACO ræs siden Le Mans 2017, så der hænger lidt et spørgsmålstegn over deres bil. Men indtil videre starter de med den samme BOP, som de sluttede Le Mans 2017 med.

Mens EOT delen – det som justerer LMP1 bilernes forskellige teknologier ind i forhold til hinanden, har ikke noget præcist defineret strafkatalog. Der bliver dog nævnt, at der sagtens kan gives en straf på 1 omgang i slutresultatet.

Anderledes ser det ud i BOP – altså det som gælder i LMP2 og GTE Pro og GTE Am. Skulle det vise sig at der er nogen hold, der har skjult deres reelle omgangstider, så vil en evt. straf være en Stop & Go straf på MINIMUM 5 minutter. Det svarer til omkring halvanden omgang på banen, hvilket så godt som sætter dig ud af kampen omkring sejren.

Dermed må det forventes at der kunne vente straffe, hvis der er nogen som laver samme nummer som Ford lavede i 2016. Dengang forbedrede de deres omgangstider med 4 sekunder fra træningen til kvalifikationen, mens Ferrari kun vandt 2 sekunder, og Aston Martin, Corvette og Porsche holdt deres omgangstider.

Så forhåbentlig får vi se bilerne give fuld gas fra start af, så vi kommer til at gå et spændende løb i møde.

Relaterede nyheder