Vejret drillede også WEC

Efter gårsdagens European Le Mans Series løb med overraskende vejr, kom vejret også til at få indflydelse på sæsonens første afdeling af FIA World Endurance Championship, som blev kørt på Silverstone.

Toyota Gazoo Racing #7 med Kamui Kobayashi, Mike Conway og Jose Maria Lopez havde Pole Position til løbet, foran #8 med Sebastien Buemi, Kazuki Nakajima og Brendon Hartley, med Rebellion Racing #1 med Gustavo Menezes, Norman Nato og Bruno Senna i P3.

Blandt LMP2 bilerne var det Racing Team Nederland #29 med Job van Uitert, Frits van Eerd og Guido van der Garde, som startede fra Pole, mens United Autosports #22 med Phil Hanson, Paul Di Resta og Filipe Albuquerque, og Jackie Chan DC Racing #37 med Gabriel Aubry, Ho-Pin Tung og Will Stevens fulgte efter.

Start Silverstone 2019
Photo: JJ Media

Danske High Class Racing #33 startede løbet fra 6. pladsen, efter Anders Fjordbach og Kenta Yamashita havde kørt kvalifikationen, mens Mark Patterson havde sat over.

AF Corse #51 med Alessandro Pier Guidi og James Calado var på Pole Position i GTE Pro, foran søsterbilen #71 med Davide Rigon og Miguel Molina, og Aston Martin Racing #97 med Alexander Lynn og Maxime Martin.

Aston Martin Racing #95 med Nicki Thiim og Marco Sørensen startede løbet fra P5 i GTE Pro, lige foran Kevin Estre og Michael Christensen i Porsche #92.

High Class Racing #33
Photo: JJ Media

TF Sport Aston Martin #90 med Jonny Adam, Charlie Eastwood og Salih Yoluchavde taget Pole i GTE Am, foran Team Project 1 #56 med Egidio Perfetti, Matteo Cairoli og David Klokmann, og Aston Martin Racing #98 med Ross Gunn, Darren Turner og Paul Dalla Lana på P3.

Der var desværre ikke nogen David Heinemeier Hansson på Silverstone denne weekend, da hans kone var meget tæt på at nedkomme med deres barn. Derfor blev han hjemme, og blev erstattet af David Klokmann i 56’eren.

JOTA Sport #38
Photo: JJ Media

Begge Toyota racere kom godt afsted, mens Team LNT #5 havde en skidt start, og faldt tilbage til midterfeltet af LMP2 klassen. Herefter måtte de forsøge at udnytte den højere tophastighed, til at komme forbi LMP2 racerne.

Porsche #92 fik en rigtig god start, og var forbi søsterbilen efter få sving.

Racing Team Nederland #29 med Guido van der Garde stak afsted i front af LMP2.

Det blev et ultrakort løb for United Autosports #22, hvor Paul Di Resta fik tekniske problemer på løbets 2. omgang. Bilen kom kravlende over målstregen, inden den stoppede ude midt på start-mål langsiden. Det udløste en Safety Car, så bilen kunne blive trukket væk, og feltet derfor var nulstillet igen.

Aston Martin Racing #97 & Racing Team Nederland #29
Photo: JJ Media

Efter få minutter blev løbet givet frit igen, hvor scenariet med at Toyota #7 og #8 samt Racing Team Nederland #29 stak af fra alle de andre.

High Class Racing #33 faldt tilbage på sidstepladsen af LMP2 klassen, da JOTA Sport #38 lavede en lidt robust manøvre på Anders Fjordbach. JOTA måtte for øvrigt nøjes med to kørere, da Anthony Davidson ikke følte sig klar til at køre, på grund af en skade fra et gokartløb tidligere på året. Cool Racing #42 måtte også køre løbet med kun to kørere, da Alexandre Coigny ikke kunne deltage i dagens løb, efter sit uheld i ELMS løbet i går.

Team LNT #6 tabte pludselig højre baghjul. Mike Simpson fik bilen humpet tilbage til pitten, hvor mekanikerne måtte i gang med at udskifte hjulnavet, hvor sikkerhedssplitterne var rykket af. Det løsslupne hjul resulterede i en Full Course Yellow, så marshals kunne få den hentet ind fra banen.

Toyota Gazoo Racing #7
Photo: JJ Media

Den FCY periode udnyttede Toyota til at pitte begge biler, og så var Rebellion Racing i front af løbet. Størstedelen af GTE Pro holdene var også inde til pitstop, og det betød at Aston Martin Racing #97 nu var førende i klassen. I GTE Am var TF Sport Aston Martin #90 inde til et stop, hvilket overlod føringen til Dempsey-Proton Racing Porsche #88.

Ikke lang tid efter løbet var givet frit, måtte #6 pitte igen, med en punktering. Cool Racing #42 havde også en punktering tidligt i løbet, men var hurtigt videre.

Thomas Flohr i Spirit of Race Ferrari #54 havde et vildt solospin, i Maggotts/Becketts kombinationen, hvor bilen røg ind over både græs og grus, men kom ud igen på den anden side.

Rebellion Racing #1
Photo: JJ Media

Ikke lang tid efter, var der kontakt mellem MR Racing Ferrari #70 og Spirit of Race Ferrari #54, i den sidste chikane, inden start-mål langsiden. Det hele startede med at #70 dykkede lidt sent ind i Sving #16, det kom i kontakt i Sving #17, og så holdt 70’eren pludselig på tværs af Sving 18. Udover lidt tabt tid, og en ødelagt kofanger på 54’eren, skete der ikke mere.

Red River Sport Ferrari #62 fik en Drive-through straf, for at have kørt for hurtigt i pitten, i forbindelse med deres første pitstop.

Team LNT #6 fik endnu en punktering, og igen på højre baghjul.

TF Sport #90 og Team Project 1 Porsche #56 stødte sammen i Sving 3, hvor begge bilerne endt i afkørselsområdet, men begge kom hurtigt videre.

Halvanden time inde i løbet åbnede himlen sig, og gjorde banen sjaskvåd i løbet af få minutter. Det fik naturligt nok en masse af holdene til at pitte, men det var langt fra alle som satte regndæk på bilerne. Alle Aston Martin racere satsede på slicks, i håb om at regnen hurtigt ville stoppe igen, og at det ville blive en fordel for dem. Den taktik gik fuldstændig i vasken, så kort tid efter måtte de pitte efter regndæk, og var dermed håbløst bagud i GTE Pro.

Aston Martin Racing #95
Photo: JJ Media

Det gik galt da Rebellion Racing #1 kom ind til pitstoppet, da Norman Nato ikke fik bilen bremset på den våde beton, og skøjtede ind i tankanlægget, og samtidig ramte en mekaniker. Vi ønsker god bedring til mekanikeren, som lægerne hurtigt var henne ved. Men det kostede holdet halvandet minut for længe, og faldt dermed en omgang bag den førende Toyota.

Toyota Gazoo Racing #8 havde et problem med vinduesviskeren, som bare strittede ud i luften, og dermed ikke var effektiv mere. Brendon Hartley måtte herefter køre i flere omgange uden vinduesvisker, indtil bilen alligevel skulle pitte. Det lidt længere pitstop gjorde at #8 mistede føringen til #7.

2 timer før løbets afslutning stødte Team LNT #6 og AF Corse Ferrari #71 sammen i Maggotts/Becketts sektionen. De to biler ramte hinanden, og spandt af banen. Mens LNT nøjes med at spinne ind over græsset og gruset, ramte Ferrari’en autoværnet med højre side af bilen, som ødelagde begge hjulophæng. Det udløste en Safety Car, da Ferrari’en holdt strandet på et af det hurtigste steder på banen. Heldigvis kunne Miguel Molina selv stige ud af bilen, men bilen kunne ikke køre mere.

Cool Racing #42
Photo: JJ Media

Da pitten endelig åbnede igen, var store dele af feltet inde for at få tørvejrsdæk på, da banen var optørrende. Rebellion Racing #3 var dog en af bilerne som blev ude, og dermed var d den nye førende i bilen.

Dempsey-Proton Racing Porsche #88 tabte en masse tid, da de måtte holde ved pitudkørslen, og vente på at Safety Car toget kom forbi pitten.

Signatech Alpine Elf #36 måtte have en ny næse på, da splitteren på den gamle var blevet beskadiget.

Ved genstarten af løbet var Rebellion Racing #3 i front af LMP1, Racing Team Nederland #29 i LMP2, Porsche #92 i GTE Pro og AF Corse #83 i GTE Am.

Efter ca. 25 minutters langsom kørsel bag Safety Car, blev løbet givet frit igen. Det gik ikke længere end to sving, inden Toyota Gazoo Racing #7 blæste forbi Rebellion Racing #3, kun 4 sving senere.

GTE Pro – Silverstone 2019
Photo: JJ Media

Der var straffe galore, da løbet kom i gang igen. Team Project 1 Porsche #56, AF Corse Ferrari #83, TF Sport Aston Martin #90 og Aston Martin Racing #98 fik alle en Drive-through straf, da de ikke havde opført sig korrekt under Full Course Yellow perioden, i starten af løbet.

Rebellion Racing #1 og Racing Team Nederland #29 fik 5 sekunders pitstop straf, da de ikke havde opført sig korrekt under Full Course Yellow perioden – men åbenbart ikke så slemt som de 4 AM biler.

Cool Racing #42 med Nicolas Lapierre tog føringen af LMP2 klassen med halvanden time tilbage, da Job van Uitert i Racing Team Nederland #29 måtte afgive pladsen til den hurtige franskmand.

Team LNT #6 fik en Drive-through, da de ikke havde fulgt instruktionerne fra officials omkring reparationsarbejdet af bilen.

Rebellion Racing #3 fik en 5 sekunders Stop & Go straf, da motoren havde fået for meget brændstof ved ikke en, men to gange. Dermed faldt de væk fra de to Toyota racere, og måtte håbe på uheld fra de japanske konkurrenter, såfremt de ville snakke med om dagens sejr.

Dempsey-Proton Racing Porsche #77 havde overtaget føringen i GTE Am, efter de 4 konkurrenter havde udstået deres straf. AF Corse Ferrari #83 var dog ikke så lang bagude, og så ud til at have mere fart end Porsche raceren.

Med 84 minutter tilbage af løbet kom Toyota Gazoo Racing #8 tilbage i front af løbet, da Hartley dykkede forbi holdkammerat Kobayashi.

MR Racing Ferrari #70 fik en Drive-through straf, for konstant at køre for meget udenfor de hvide linjer på banen.

Rebellion Racing #1
Photo: JJ Media

Med en time tilbage af løbet, var der blot 3 sekunder mellem de første 4 biler i GTE Pro klassen, med Porsche #92 foran #91, AF Corse Ferrari #51 og Aston Martin Racing #97. AMR #95 havde tabt en omgang, i al forvirringen omkring deres dækvalg, og Safety Car perioderne.

Team LNT #5 holdt parkeret ude i gruset. Det var ekstra øv for Ben Hanley, da han lige var kommet i bilen, og satte den i gruset på hans ud-omgang… Det kostede ham et par minutter, inden at han var hjulpet ud igen.

Kampen i GTE Pro intensiverede, da AF Corse Ferrari #51 fik en Drive-through straf, for at have overhalet under en af Safety Car perioderne. Inden de tog den, nåede de at overhale både #91 og #92, og der ved tage føringen af løbet – indtil de afsonede straffen. Herefter gik Bruni #91 til angreb på #92, og tog føringen fra Michael Christensen. Så nu lå det til en Porsche 1-2.

Dempsey-Proton Porsche #77 var i front af GTE AM, men Nicklas Nielsen i AF Corse Ferrari #83 på vej frem i feltet, ved at hente ind og passere Gulf Racing #86, og derefter overtage føringen i løbet, da #77 dykkede i pit, for at tanke for sidste gang.

AF Corse Ferrari #83
Photo: JJ Media

Rebellion Racing #1 havde en rigtig skidt afslutning på løbet. Indenfor den sidste halve time måtte de pitte hele to gange, da for først at så skiftet alle 4 dæk samt fronten og bagenden af bilen, efter kontakt med en konkurrent. Bilen kørte dog stadig ikke ordentlig, så det krævede nogle reparationer i garagen, men det var ikke nok til at sende dem længede ned end den 4. plads, som de i forvejen lå på, da Team LNT havde haft endnu flere problemer gennem løbet.

JOTA Sport #38 fik en Drive-through straf for at have overhalet under Safety Car tidligere i løbet, men de var i forvejen ude af kampen om podiepladserne i LMP2. Samme gjorde sig gældende for High Class Racing #33, Dempsey-Proton Racing Porsche #88, som også skulle en ekstra tur gennem pitten.

Det var Cool Racing #42 til gengæld ikke, men de havde så stor en føring i LMP2 klassen, at de kunne nå ind og tage en Drive-through for samme forseelse, og komme ud i føring igen. Aston Martin Racing #98 blev også snuppet for det, og fik også en straf for det, men uden at miste andenpladsen i løbet.

Porsche #91
Photo: JJ Media

Dempsey-Proton Racing Porsche #88 fik en ekstra straf, da de havde blokkeret en anden bil i forbindelse med et pitstop – så en ekstra Drive-through til dem.

Rebellion Racing #3 skulle ind og afsone en 30 sekunders Stop & Go straf, da de havde endnu en overskridelse af brændstofforbruget.

Toyota Gazoo Racing #7 med Mike Conway, Kamui Kobayashi og Jose Maria Lopez vandt løbet, foran holdkammeraterne i #8 med Brendon Hartley, Sebastien Buemi og Kazuki Nakajima, mens Rebellion Racing #3 med Pipo Derani, Loic Duval og Nathanael Berthon sluttede treer.

LMP1 Podium
Photo: JJ Media

Det var en fantastisk historie i LMP2, hvor Cool Racing #42 med Nicolas Lapierre og Antonin Borga vandt løbet, mindre end 24 timer efter deres ELMS bil var blevet smadret. De havde Alexandre Coigny med på podiet, da han var en stor del af teamet, selvom han ikke sad i bilen, men måtte støtte sig til krykker. De vandt foran Signatech Alpine Elf #36 med Andre Negrao, Pierre Ragues og Thomas Laurent, som fik overhalet Racing Team Nederland #29 med Guido van der Garde, Job van Uitert og Frits van Eerd på allersidste omgang.

High Class Racing #33 med Anders Fjordbach, Mark Patterson og Kenta Yamashita havde en svær debut i FIA WEC, og sluttede på 7. pladsen, to omgange fra den vindende Cool Racing #42.

LMP2 Podium
Photo: JJ Media

Porsche #91 med Gianmaria Bruni og Richard Lietz vandt GTE Pro, foran Porsche #92 med Michael Christensen og Kevin Estre. Aston Martin Racing #97 med Maxime Martin og Alexander Lynn sluttede treer.

Fejlen omkring dækvalget blev dyr for AMR #95 holdet med Nicki Thiim og Marco Sørensen, som sluttede femmer i GTE Pro.

GTE Pro Podium
Photo: JJ Media

GTE Am blev til sejr for AF Corse Ferrari #83 med Nicklas Nielsen, Emmanuel Collard og Francois Perrodo, med Aston Martin Racing #98 med Paul Dalla Lana, Ross Gunn og Darren Turner på P2, og MR Racing Ferrari #70 med Motoaki Ishikawa, Olivier Beretta og Kei Cozzolino som treer.

GTE Am Podium
Photo: JJ Media

Da det var sæsonens første afdeling, er pointstillingerne de samme som løbsresultatet – med et enkelt bonuspoint til Pole bilerne.

Den næste afdeling af FIA World Endurance Championship 2019/20 køres den 6. oktober på Fuji banen i Japan.

Relaterede nyheder