Regnen drillede på Spa – opdateret

Total 6 Hours of Spa Francorchamps blev en dramatisk affærde, da 2019/20 sæsonen i FIA World Endurance Championship endelig kom i gang igen.

Bilerne har holdt stille siden slutningen af februar, på grund af COVID-19 situationen, men endelig var der 29 biler tilbage på banen.

Efter tørvejr gennem både torsdag og fredag, havde himlet åbnet sig forud for lørdagens løb. Derfor kunne alt erfaring fra træningerne kastes direkte i skraldespanden.

Norman Nato, Gustavo Menezes og Bruno Senna i Rebellion Racing #1 havde taget Pole Position, foran Toyota Gazoo Racing #8 med Brendon Hartley, Sebastien Buemi og Kazuki Nakajima, og mesterskabsførende Toyota Gazoo Racing #7 med Jose Maria Lopez, Kamui Kobayashi og Mike Conway. ByKolles Racing Team #4 med Bruno Spengler, Tom Dillmann og Oliver James Webb startede løbet fra P4.

Mesterskabsførende United Autosports #22 med Phil Hanson, Filipe Albuquerque og Paul Di Resta var på en suveræn Pole Position i LMP2, efterfulgt af JOTA #38 med Roberto Gonzalez, Antonio Felix da Costa og Anthony Davidson toer, og Cool Racing #42 med Nicolas Lapierre, Antonin Borga og Alexandre Cougnaud som treere.

High Class Racing #33 med Anders Fjordbach, Mark Patterson og Kenta Yamashita startede løbet fra 6. pladsen.

6 Hours of Spa Francorchamps 2020 start
Photo: Marius Hecker / AdrenalMedia.com

Efter at danse lidt frem og tilbage med dommerne, startede Porsche #92 med Keven Estre og Michael Christensen fra Pole Position i GTE Pro, foran Aston Martin Racing #97 med lokale Maxime Martin og Alexander Lynn. AMR #95 med mesterskabsførende Nicki Thiim og Marco Sørensen var 3. hurtigste GTE Pro bil, foran den anden Porsche, inden begge AF Corse Ferrari racere lukkede GTE Pro feltet.

Dempsey-Proton Racing Porsche #77 med Christian Ried, Matt Campbell og Riccardo Pera startede fra GTE Am Pole, foran Team Project 1 Porsche #56 med Egidio Perfetti, Laurents Hörr og Matteo Cairoli. Team Project 1 Porsche #57 med Ben Keating, Felipe Fraga og Jeroen Bleekemolen startede fra P3.

Nicklas Nielsen, Francois Perrodo og Emmanuel Collard i AF Corse Ferrari #83 var 5. hurtigste GTE Am bil, og var mesterskabsførende i GTE Am inden dagens løb.

Løbsledelsen valgte også at starte løbet bag Safety Car, da det regnede så meget, at biler spandt af på deres prøve omgange, på vej til gridden. Heldigvis ramte hverken Signatech Alpine Elf #36, Eurasia Motorsport #35 eller Team Project 1 Porsche #56 muren.

Efter små 14 minutters kørsel med nedsat hastighed, blev løbet givet frit.

JOTA #38 & Racing Team Nederland #29
Photo: John Rourke / AdrenalMedia.com

Toyota tog føringen af løbet, da deres 4-hjulstræk var noget bedre end 2-hjulstræk på Rebellion Racing.

Cetilar Racing #47 var noget nervøs på den våde asfalt, og var ved at skabe problemer for GTE bilerne på første omgang.

AMR #97 tog føringen af GTE Pro, da Maxime Martin som altid var flyvende i regnvejr, hjulpet lidt af 47’eren.

ByKolles Racing Team #4 var mere modige i regnen, og kom ligeledes forbi Rebellion Racing #1.

Cool Racing #42 havde haft en skidt første omgang, men det var også Alexandre Coigny bag rattet, som ikke har nær så meget fart som holdkammerat Nicolas Lapierre.

TF Sport Aston Martin #90
Photo: Marius Hecker / AdrenalMedia.com

Sebastien Buemi var helt ustyrlig i Toyota Gazoo Racing #8 ude i front, og efter blot 3 flyvende omgange, havde han opbygget et 10 sekunders forspring til holdkammerat Mike Conway i #7.

Regnen begyndte at falde igen kort tid efter, hvor hele GTE Pro feltet var mere eller mindre at banen i Bruxelles svinget. Det betød at Porsche #92 var tilbage i front, foran AMR #97, AF Corse Ferrari #51, AMR #95, Porsche #91 og AF Corse #71.

AF Corse #51 havde godt med greb, for Alessandro Pier Guidi kom op på andenpladsen, foran AMR #97.

Paul Dalla Lana i AMR #98 var en tur af banen i Bruxelles svinget, da han fik låst baghjulene. Heldigvis undgik han både autoværn og sandfang, så han kunne fortsætte uden problemer.

Team Project 1 Porsche #56 var kommet i front af GTE Am, efterfulgt af Dempsey-Proton Porsche #77 og Team Project 1 Porsche #57.

ByKolles Racing Team #4
Photo: John Rourke / AdrenalMedia.com

AF Corse Ferrari #51 tog føringen af GTE Pro efter knapt en halv times ræs.

Der var drama hos Toyota Gazoo Racing #8, da hybriddelen pludselig slog fra på bilen, og Buemi mistede tonsvis af tid, mens han råbte på radioen til teamet. Men der kom liv i bilen igen, og han kunne fortsætte ude i front.

ByKolles Racing Team #4 var også i problemer, med en bil der lød meget syg, mens Tom Dillmann forsøgte at få bilen humpe tilbage til pitten. Det tydede på elektroniske problemer på bilen, da teamet meldte om pit-begrænseren slog til og fra. Problemet løste dog sig selv inden han kom til pitten, så han kunne blive ude på banen.

Føringen i GTE Am skiftede, da Team Project 1 Porsche #56 ikke fik bremset nok for enden af Kemmel Straight, og måtte tage den lange vej rundt, så Dempsey-Proton Racing Porsche #77 kunne tage føringen.

Racing Team Nederland #29 med Guido van der Garde var flyvende som altid på Spa, og især i regnvejr, så fra at været startet allersidst på banen, var han oppe på andenpladsen i LMP2 efter godt 40 minutters ræs.

JOTA #38 & Racing Team Nederland #29
Photo: John Rourke / AdrenalMedia.com

50 minutter inde i løbet skiftede de Porsche GTE Pro racere #92 og #91 position, så #91 kom op på andenpladsen. Samtidig kom AF Corse Ferrari #71 også forbi AMR #95.

Herefter begyndte holdene at skifte til slicks, hvilket blandt andet var valgt for Porsche #92, Team Project 1 Porsche #56 og Toyota Gazoo Racing #7, mens #8 var blevet på dens brugte regndæk.

Både United Autosports #22 og JOTA #38 havde en tur over græsset, på deres ud-omgang på slicks, men ikke noget alvorligt.

Der var lidt problemer mellem Dempsey-Proton Racing Porsche #88 og Eurasia Motorsport #35, hvor #88 fik udbremset sig selv, kørte den forkerte vej rundt om keglen i pitindkørslen, men tvang #35 til at køre den rigtige vej rundt om. #35 ville dog ikke i pit, så kørte tilbage på banen igen, mens #88 pittede. Det kiggede dommerne naturligvis på.

En time inde i løbet, havde vi første bil, som sad fast i gruset. AMR #98 med Paul Dalla Lana sad uhjælpelig fast i gruset, så der måtte en Safety Car til, for at få ham trukket fri.

AF Corse Ferrari #51
Photo: Marius Hecker / AdrenalMedia.com

Jackie Chan DC Racing #37 bilen måtte pitte under Safety Car perioden, da der var ild i bremserne på bilen. Holdet skubbede bilen ind i garagen.

Efter cirka 20 minutters langsom kørsel, blev løbet genstartet, og Toyota Gazoo Racing #8 pittede med det samme, for at få nye dæk på, ligesom ByKolles Racing Team #4 også gjorde.

Porsche #92 tog føringen af GTE Pro, umiddelbart efter løbet blev frigivet.

AMR #95 måtte pitte med en punktering på venstre bagdæk, og tabte dækket lige før pitindkørslen.

Gulf Racing #86 havde taget føringen i GTE Am, foran Team Project 1 Porsche #56, mens Dempsey-Proton Racing Porsche #88 var kravlet op på 3. pladsen.

United Autosports #22 havde Racing Team Nederland #29 i begge siddespejle gennem flere omgange, hvor afstanden gik op og ned afhængig af hvordan de to kom igennem trafik.

Rebellion Racing #1
Photo: Marius Hecker / AdrenalMedia.com

Dempey-Proton Racing Porsche #88 fik en 30 sekunders Stop & Go straf for den tidligere forseelse, hvor de kørte den forkert vej rundt om keglen ved pitinkørslen.

Regnen kom ind over banen igen, efter 1 time og 45 minutters kørsel.

LMP2 holdene pittede efter mere benzin, men der blev ikke rigtig skiftet dæk hos nogle af dem, hvilket kunne vise sig at være en fejl, da der kom mere og mere vand på forruderne af bilerne.

Det væltede ned med regn ude i den fjerne ende af banen, netop som GTE Pro holdene pittede.

ByKolles Racing Team #4 pittede fra 3. pladsen, og satte regndæk på. Racing Team Nederland #29 tog føringen af LMP2 fra United Autosports #22, hvor van der Garde igen kørte hurtigt. De valgte begge at pitte umiddelbart efter, for at få regndæk på bilen.

Aston Martin Racing #95
Photo: Marius Hecker / AdrenalMedia.com

Eurasia Motorsport #35 fik en 10 sekunders Stop & Go straf, for at have kørt ind den forkerte vej rundt om keglen, på vej ind i pitten.

Team Project 1 Porsche #56 tog føringen efter to timers ræs, da Gulf Racing Porsche #86 lavede en lille kørefejl, og kom for langt ud i et af svingene.

Både Toyota Gazoo Racing #8 og #7 havde en tur af banen for enden af Kemmel Straight, men ikke noget der kostede dem ret mange sekunder.

AMR #97 havde mere fart på i regnen nu, end de havde i starten af løbet. Alexander Lynn kom forbi Michael Christensen i Porsche #92

AMR #98 fik en Drive-through straf, for at have kørt for hurtigt i pitten.

Regnen tog mere og mere til, og det gjorde at Giancarlo Fisichella i AF Corse Ferrari #54 var flyvende, og kørte sig frem på 3. pladsen i GTE Am.

Eurasia Motorsport #35 måtte pitte med gearkasse problemer, hvor mekanikerne måtte i gang med at reparere.

High Class Racing #33
Photo: John Rourke / AdrenalMedia.com

Rebellion Racing #1 havde stadig ikke rigtig fundet farten i dagens løb, og lå firer i LMP1 kategorien, bagved ByKolles Racing Team #4, som havde næsten et minutes føring over #1 – og kørte 10 sekunder hurtigere per omgang!

Alessandro Pier Guidi havde en kæmpe udskridning midt i Pouhon, men fangede bilen, inden AF Corse Ferrari #51 kom helt ud til muren, og kunne dermed holde fast i føringen af GTE Pro.

Forholdene var så slemme, at Brendon Hartley i Toyota Gazoo Racing #8 var ved at aquaplane af med omkring 170 km/t, og måtte gøre alt for at holde bilen på banen.

Derfor valgte løbsledelsen også at sende Safety Car ud, inden at der ville ske nogle uheld.

Da pitten åbnede efter 5 omgange bag SC, pittede store dele af LMP2, GTE Pro og GTE Am feltet.

Der var dramatik hos Toyota Gazoo Racing #8 igen, da de kørte meget langsomt ud af pitten, og ikke kunne frigive pitlane begrænseren. Det gjorde at de holdt ByKolles Racing Team #4 op, indtil de tog chancen og kørte forbi, da #8 tydeligvis havde et problem. Hartley trykkede rundt på alle knapper, og fik gang i bilen igen, så den kom op på fuld fart.

Team Project 1 Porsche #57
Photo: Marius Hecker / AdrenalMedia.com

Kort tid efter blev løbet givet frit igen, efter næsten 45 minutter bag Safety Car.

Det var GTE Pro feltet, som lå lige bag Safety Car, så LMP2 og ikke mindst LMP1 feltet skulle hele vejen igennem den flok biler.

Rebellion Racing #1 var en tur over græsset, men tabte ikke nævneværdig tid.

Der var kontakt mellem AF Corse Ferrari #71 og Porsche #92 af flere omgange, hvor Michael Christensen og Miguel Molina kørte og bankede skærme. #92 kom forbi, og så kom Molina under pres fra Thiim i AMR #95. Kontakten mellem #71 og #92 blev undersøgt af dommerne.

Job van Uitert i Racing Team Nederland #29 var en tur af banen i Bus Stop chikanen, da han var ved at overhale Gulf Racing Porsche #86 udenom. Ydermere havde teamet fået en 5 sekunders pitstop straf, da de havde overhalet JOTA #38 udenfor stregerne på banen.

Nicklas Nielsen var kommet i AF Corse Ferrari #83, og skulle så i gang med at køre bilen frem i GTE Am feltet. Han fik hurtigt arbejdet sig op på 3. pladsen i GTE Am, da han kom forbi Team Project 1 Porsche #57.

Toyota Gazoo Racing #51
Photo: Marius Hecker / AdrenalMedia.com

Med to en halv time tilbage var det blevet tørvejr igen, og asfalten så småt ved at blive tør igen. Det fik nogle hold til at pitte efter slicks. For Gulf Racing Porsche #86 var det lige ved at gå galt, hvor Andrew Watson var centimeter fra at sætte bilen i gruset på samme sted som Paul Dalla Lana, men undgik det, og kunne selv køre videre.

High Class Racing #33 havde stille og roligt holdt sig midt i LMP2 feltet gennem løbet, hvor Kenta Yamashita startede i bilen, og Anders Fjordbach herefter var næste mand i bilen. Mark Patterson skulle stadig i bilen til sidst.

Michael Christensen og Nicki Thiim havde en tæt duel omkring føringen af GTE Pro, hvor Thiim fik Christensen til at bremse lidt for sent, så sidstnævnte kom lidt for langt ud over afkørselsarealet, og måtte afgive føringen til Thiim.

Med to timer tilbage af løbet, var Toyota Gazoo Racing #7 forrest i LMP1, Racing Team Nederland #29 i LMP2, Aston Martin Racing #95 i GTE Pro, og AF Corse Ferrari #83 i GTE Am.

Signatech Alpine Elf #36 kom op på andenpladsen i LMP2 kategorien, da Thomas Laurent fik overhalet Phil Hanson i United Autosports #22.

United Autosports #22
Photo: John Rourke / AdrenalMedia.com

AF Corse Ferrari #71 og Aston Martin Racing #97 kørte side om side op af Kemmel Straight, og duellerede på bremserne, hvor det blev til et let kys mellem bilerne. #71 kom lidt for langt, men Molina kunne stadig holde sig foran Lynn i #97. Omgangen efter blev #71 lettere generet af Eurasia Motorsport #35 på vej mod Eau Rouge, og det gjorde at Lynn kunne holde fuld gas på, og tage 4. pladsen i GTE Pro.

Godt halvanden time inden målflaget, kom United Autosports #22 ud af pitten, samtidig med at Signatech Alpine Elf #36 kom med fuld fart ud af La Source. Laurent i #36 var kortvarigt ude på græsset, men holdt fuld gas på, så de to biler kørte side om side op gennem Eau Rouge/Raidillon sving kombinationen, inden #36 kom ud med snuden forrest. Begge kørere respekterede hinanden gennem svingene – heldigvis – ellers kunne det være endt rigtig glat for begge kørere.

Omgangen efter kom Paul Di Resta i #22 forbi igen, da han udbremsede Laurent ind i La Source.

De forskellige strategier med hensyn til kørere i LMP2 bilerne, blev meget tydelig, med 85 minutter tilbage. Frits van Eerd i Racing Team Nederland #29 var langsommere end både Paul Di Resta og Thomas Laurent, og blev hentet med adskillige sekunder per omgang. UA #22 tog føringen af LMP2 med 82 minutter tilbage af løbet.

Porsche #92
Photo: Marius Hecker / AdrenalMedia.com

Der kom Safety Car med 80 minutter tilbage, da Thomas Laurent røg af med næsten 300 km/t på vej ind i Blanchiment svinget. Han lå og kæmpede med Racing Team Nederland #29, og var på vej igennem trafik. Han dykkede på indersiden af hollænderen på vej hen mod svinget, hvor hullet lukkede. Laurent holdt speederen i bund, var halvvejs inde over græsset, slap stadig ikke gasset, og spandt så af banen, og ramte dækbarrieren sidelæns, hvilket rykkede venstre side af bilen, trillede rundt på taget, og landede med bunden ned af. Heldigvis var Laurent ok, og kunne selv gå fra bilen, da han fik lov til det af lægen. Det er anden bil på en måned, som Signatech holdet har mistet i uheld – på Paul Ricard mistede holdet Richard Mille Racing Team bilen, da Katherine Legge røg af banen.

Et hold som potentielt kunne komme i problemer var High Class Racing #33. Pitten lukkede på grund af Safety Car, netop som Mark Patterson stod klar til at skulle i bilen. I stedet måtte han vente 5 omgange, så han først kom i bilen med omkring 62 minutter tilbage af løbet. Hans normale minimumskøretid er 70 minutter. Så holdet måtte i gang med at argumentere for, at de ikke kunne pitte, når pitten var lukket, og man derfor ikke kunne overholde minimumskøretiden. Holdet lå på 3. pladsen, da der kom Safety Car.

Løbet blev givet frit med 57 minutter tilbage.

Det gjorde at Toyota Gazoo Racing #7 og #8 blev samlet igen, for første gang siden starten af løbet. Siden da havde der været mere eller mindre afstand på de to biler.

Gulf Racing Porsche #86 måtte desværre skubbes ind i garagen med tekniske problemer, hvilket var ærgerligt for holdet, som ellers havde været med helt fremme, tidligere i løbet. Heldigvis tog reparationen ikke længe, men det var stadig nok til at falde tilbage på sidstepladsen i GTE Am.

39 minutter får målflaget, blev ByKolles Racing Team #4 skubbet ind i garagen, og motorhjælmen løftet af bilen.

Cool Racing #42
Photo: John Rourke / AdrenalMedia.com

Red River Sport Ferrari #62 var ude og kysse dækbarrieren, men kom selv tilbage på banen igen.

Cool Racing #42 med Nico Lapierre kom forbi Mark Patterson i High Class Racing #33, i noget som var en meget ulige kamp. Der var 40 sekunder ned til JOTA #38 på 5. pladsen.

Lapierre var lynende hurtig, og tog andenpladsen i LMP2, da han overhalede Racing Team Nederland #29.

AMR #97 lavede en fejl under nedbremsningen i La Source svinget, så Porsche #92 kunne snuppe føringen af løbet i GTE Pro.

18 minutter før målflaget, spandt Mark Patterson i High Class Racing #33 rundt i Bus Stop chikanen, da han tabte bagenden allerede på vej ind i chikanen. Han kom dog hurtigt videre igen, men det kostede ham vigtige sekunder i duellen omkring 4. pladsen i løbet.

Team Project 1 Porsche #56 kæmpede sig frem i løbet igen, efter at være faldet bagud tidligere i løbet. Matteo Cairoli fik overhalet Ricardo Sanchez i Dempsey-Proton Racing Porsche #88.

AF Corse Ferrari #51 kæmpede med Porsche #91 omkring 4. og 5. pladsen i GTE Pro, i en duel som foregik både indenfor og udenfor de hvide streger.

Gulf Racing Porsche #86
Photo: John Rourke / AdrenalMedia.com

Mekanikerne fik skiftet udstødningen på ByKolles Racing Team #4, så de kunne køre på banen med 10 minutter af løbet tilbage.

Aston Martin Racing #97 pittede med 6 minutter tilbage i løbet, for at få de sidste liter brændstof på bilen. Det lykkedes ham at komme ud lige foran AF Corse Ferrari #51 og Porsche #91, som han så kunne holde på afstand gennem Eau Rouge/Raidillon svingkombinationen.

Toyota Gazoo Racing #7 med Jose Maria Lopez, Mike Conway og Kamui Kobayashi vandt løbet, foran Toyota Gazoo Racing #8 med Brendon Hartley, Kazuki Nakajima og Sebastien Buemi, mens Rebellion Racing #1 med Norman Nato, Bruno Senna og Gustavo Menezes sluttede treer.

United Autosports #22 med Phil Hanson, Filipe Albuquerque og Paul Di Resta vandt LMP2 kategorien, foran Cool Racing #42 med Nico Lapierre, Alexandre Coigny og Antonin Borga, og Racing Team Nederland #29 med Frits van Eerd, Guido van der Garde og Job van Uitert.

High Class Racing #33 med Kenta Yamashita, Mark Patterson og Anders Fjordbach sluttede på 5. pladsen i løbet.

GTE Pro var dobbelt dansk med Porsche #92 med Kevin Estre og Michael Christensen som vindere, foran Aston Martin Racing #95 med Nicki Thiim og Marco Sørensen, og AMR #97 med lokale Maxime Martin og Alexander Lynn.

Nicklas Nielsen sikrede endnu en dansk førsteplads med AF Corse Ferrari #83, som han deler med Emmanuel Collard og Francois Perrodo, mens Dempsey-Proton Racing Porsche #77 med Christian Ried, Riccardo Pera og Matt Campbell toer i GTE Am, og med TF Sport Aston Martin #90 med Charlie Eastwood, Jonny Adam og Salih Yoluc.

United Autosports #22
Photo: John Rourke / AdrenalMedia.com

Toyota Gazoo Racing #7 udbygger dermed føringen i mesterskabsstillingen, foran Toyota Gazoo Racing #8 og Rebellion Racing #1

I LMP2 udbyggede United Autosports #22 ligeledes føringen, med Jackie Chan DC Racing #37 toere og Racing Team Nederland nye treere.

GTE Pro føres stadig af Aston Martin Racing #95, med Porsche #92 nye toere, foran AF Corse Ferrari #51.

AF Corse Ferrari #83 har trukket lidt længere fra i GTE Am, med TF Sport Aston Martin #90 stadig toere, og Team Project 1 Porsche #57 nye treere.

Nu har holdene en måneds forberedelse, inden 24 timers løbet på Le Mans skal afvikles den 19.-20. september 2020.

 

Opdatering

High Class Racing #33 blev efterfølgende idømt en straf på 6 omgange plus 1 minut og 14 sekunder, fordi at Mark Patterson ikke overholdt minimums køretiden i bilen. Det sendte dem fra 5. pladsen, med på 7. pladsen i LMP2.

Relaterede nyheder