Kvalifikationen til Indy 500 2022

Kvalifikationen til Indianapolis 500 blev afviklet over to dage på Indianapolis Motor Speedway.

I løbet af lørdagen skulle alle 33 biler på banen, men der var et truende regnvejr, hvilket gjorde at kvalifikationen blev rykket en time frem.

Rinus VeeKay, Pato O’Ward og Felix Rosenqvist var heldige at være på banen som de tre første, og her var bane- og lufttemperaturene stadig lave, hvilket gav nogle vilde hastigheder. VeeKay var næsten helt oppe på 235 Mph på den første omgang, og sluttede med dagens hurtigste gennemsnit på 233,655 mph over de fire omgange.

Colton Herta var uheldig at motoren gik i stykker i hans første forsøg, og derfor måtte mekanikerne udskifte den inden hans andet forsøg. Heldigvis nåede de det inden der kom regn, men det rakte kun til 25. startposition.

Stefan Wilson havde også en defekt motor, men nåede aldrig ud til et forsøg.

Rinus VeeKay
Photo: Indycar.com

Der var drama omkring Marco Andretti og Takuma Sato. Sato havde sat en tid først, og umiddelbart efter skulle Andretti på banen. Her tøffede Sato imidlertid stadig rundt, på vej ind i pitten, og generede derfor opvarmningsomgangen for amerikaneren. Da Andretti endelig kom i gang, fik han også problemer med motoren, som ligeledes måtte skiftes. Andretti nåede at sætte en ny tid inden regnen kom lørdag eftermiddag, men det rakte kun til 23. startposition.

Sato nåede på banen igen, og satte 12. hurtigste tid, og gik derfor videre til Fast 12, til trods for at japaneren snittede muren på en af hans flyvende omgange, som var næste del af kvalifikationen, som skulle afvikles søndag eftermiddag lokal tid.

Danske Christian Lundgaard var helt ny på banen, og det lykkedes ham at sætte 31. hurtigste tid, ud af de 32 kørere på banen. Han slog holdkammerat Jack Harvey, men det var en svær debut for debutanten, på det allermest kritiske tidspunkt af dagen, hvor mange andre stjerner også havde problemer. Det kunne man se på den dobbelte vinder Juan Pablo Montoya, som kun lykkedes med at sætte 30. hurtigste tid, mens den fire-dobbelte vinder Helio Castroneves fik sat sig på 27. startposition.

Som nævnt kom der regn lørdag eftermiddag, så kun meget få kørere nåede at køre to forsøg – men heldigvis fik alle 33 kørere mulighed for at have været på banen, så derfor var kvalifikationen tællende.

Takuma Sato
Photo: Indycar.com

Søndag eftermiddag lokal tid, skulle de 12 hurtigste af lørdagens kørere på banen, hvoraf top-6 gik videre til Fast 6.

Den første kører på banen var Takuma Sato. Han kørte fire solide omgange, som næppe ville række til top-6.

Herefter var det Will Power, som var på vej til at slå Sato’s tid, men fadede alt for meget på den sidste omgang,

Scott Dixon var den næste kører, som allerede havde været hurtigst i morgenens træning. Det fulgte han op med en super tid på hele 233,510 mph, som var 2 mph hurtigere end både Sato og Power.

Romain Grosjean var den næste kører, og han var lige ved at sætte bilen i muren, på sin 2. flyvende omgang. Han satte næsthurtigste tid, af de fire kørere.

Svenske Marcus Ericsson var den næste mand, og han matchede næsten holdkammerat Dixon, men den 2. omgang var lidt for langsom, til at kunne udfordre ham. P2 efter 5 af de 12 kørere havde sat en tid.

Ed Carpenter satte en forrygende første omgang, mens den 2. omgang var næsten 2 mph langsommere. Han genfaldt farten på 3. omgang, men kunne ikke slå de to Chip Ganassi Racing biler før ham. P3.

Jimmie Johnson var lige ved at sætte bilen i muren på den første flyvende omgang, og måtte løfte rigtig meget, for ikke at ramme betonen. Det betød også at han var den langsomste kører af alle – men han var heldig med at komme hjem med en hel bil.

Pato O’Ward
Photo: Indycar.com

Tony Kanaan kørte 4 meget stabile omgange, og kom ind på 4. pladsen, marginalt efter Ed Carpenter.

Alex Palou kørte også 4 stabile, og hurtige omgange, og satte sig ind på P2 – mellem Dixon og Ericsson.

Svenske Felix Rosenqvist skulle forsøgte at følge op på gårsdagens hurtige kval tid, Han var ikke helt ligeså hurtig, men fire sikre omgange, og 6. hurtigst, med to biler tilbage.

Pato O’Ward lagde ud med to hurtige omgange, men tabte meget fart på 3. omgang, hvilket gav ham et gennemsnit, som kun rakte til P6, og dermed skubbede holdkamemrat Rosenqvist ud af top-6.

Rinus VeeKay var den sidste kører i Fast 12, og han lagde ud med to hurtige omgange, men endte lige bagved Dixon, som den næsthurtigste mand, da alle fire omgange var kørt.

Efter en lille pause var det tid til Fast 6 med Dixon, VeeKay, Palou, Ericsson, Carpenter og Kanaan. 4 gange Chip Ganassi Racing og to gange Ed Carpenter Racing.

Kanaan fik sat 3 rigtig stabile omgange, men den 4. var noget langsommere.

Jimmie Johnson
Photo: Indycar.com

Carpenter satte tre rigtig hurtige omgange, inden farten dykkede en del på sidste omgang. Alligevel var det et rigtig flot gennemsnit over de fire omgange, som de efterfølgende kørere skulle hænge rigtig godt i, for at kunne slå.

Ericsson lagde hårdt ud, men hans tre efterfølgende omgange rakte kun til P2 bag Carpenter.

Palou gentog de fire hurtige omgange, og satte ny P1, med en pæn margin ned til Carpenter på P2.

VeeKay havde været utrolig hurtig i lørdagens kval, og søndagens Fast 12, men kunne ikke følge op på det i Fast 6, og kørte sig ind på en andenplads.

Dixon var den sidste mand, og satte en fantastisk første omgang. Det blev fulgt op af tre omgange mere med så høj hastighed, at han tog Pole Position med over 0,5 mph ned til P2. Dermed er Scott Dixon Polemanden til 2022 udgaven af Indianapolis 500 løbet.

Scott Dixon
Photo: Indycar.com

Dixons kvalifikationsgennemsnit var den næsthurtigste i Indy 500 historien med 234.046 mph – kun overgået af Arie Luyendyk med 236.986 mph i 1996. Men dengang var en helt anden aera, med fri motor udvikling, frit chassisvalg osv osv.

Dermed hedder startopstillingen til næste uges Indy 500 – Dixon, Palou, VeeKay, Carpenter, Ericsson, Kanaan, O’Ward, Rosenqvist, Grosjean og Sato.

Løbet køres søndag den 29. maj, med grønt flag 18.30 dansk tid.

Relaterede nyheder