Førstedagen i Iowa

Den 11. afdeling af NTT IndyCar Series 2023 blev kørt på ovalen i Iowa under navnet Hy-Vee HomeFront 250, i den første af en dobbeltafdeling på banen nær Newton.

Will Power i Team Penske havde taget karrierens 69. Pole Position, foran holdkammeraterne Scott McLaughlin og Josef Newgarden, med Scott Dixon i Chip Ganassi Racing på P4, Pato O’Ward i Arrow McLaren, Colton Herta i Andretti Autosport, mesterskabsførende Alex Palou i CGR, Romain Grosjean i Andretti Autosport, David Malukas i Dale Coyne Racing, og Marcus Ericsson i CGR.

Christian Lundgaard i Rahal Letterman Lanigan Racing havde kvalificeret sig som 20’er, mens Benjamin Pedersen i A J Foyt Enterprises slet ikke kørte kvalifikationen, da bilen ikke var godkendt af teknisk kontrol lørdag morgen. Derfor skulle han starte både lørdagens og søndagen løb fra allersidste position.

Jack Harvey i RLL havde egentlig kvalificeret sig 17’er, men blev sendt 9 pladser bagud, da han var blevet fundet ansvarlig for kontakten i Sving 1, på den første omgang af løbet i Toronto.

Hy-Vee Homefront 250 Presented by Instacart 2023 start

De 28 biler blev sendt afsted midt på eftermiddagen lokal tid. Der var 3-4 biler bred i midterfeltet, hvor Ryan Hunter-Reay vandt 5 pladser på den første omgang, ved at tage den høje linje rundt i Sving 1, mens Alexander Rossi vandt 6 pladser.

Grosjean og Malukas kørte side om side gennem flere omgange, inden Malukas endelig kom forbi. Det betød at Grosjean tabte mere momentum, og faldt bagved Ericsson.

O’Ward gik til angreb på Dixon, men newzealænderen placerede sig smart, så hans bil skabte turbolæns, og generede O’Ward i overhalingsforsøgene.

På den korte bane, med omgangstider på lige omkring 18 sekunder i kvalifikationen. Derfor gik der også kun 17 omgange af løbet, inden Pedersen var overhalet med en omgang.

Dixon faldt bagved O’Ward, og få omgange senere kom Palou forbi holdkammeraten.

Will Power

Der var problemer for Herta, ved dagens første pitstop. Mekanikerne havde store problemer med at få venstre forhjul skruet på igen, så han mistede hele 3 omgange, inden han var tilbage på banen.

Grosjean trak et helt tog bag sig, hvor konkurrenterne ikke rigtig vidste om de turde overhale udenom eller indenom, med lidt spændende kørsel fra franskmanden. Værst var det for Will Power, som kom op til ham, og skulle overhalet hele toget med en omgang.

Der var så meget fartforskel på nye og gamle dæk, at kørerne på de brugte dæk var godt og vel 20 mph langsommere end løbets hurtigste omgang, svarende til over 2 sekunder langsommere per omgang.

Power pittede fra føring, og var stadig førende, efter Palou og Rosenqvist havde pittet et par omgange senere.

VeeKay og Sato havde vundet en del placeringer i feltet, ved at pitte tidligt. Det var dog så tidligt, at de ville ende med et pitstop mere end mange af de andre i førergruppen, såfremt løbet ville fortsætte under grønt flag.

Power havde imponerende fart på, og var 2 sekunder foran McLaughlin, mens Newgarden var over 5 sekunder bag australieren.

Graham Rahal var tæt på at sætte bilen i muren, efter han kom op i dækfnulleret i Sving 2. Heldigvis fik han bilen bremset ned, inden han ramte muren.

Benjamin Pedersen

Power havde mistet hele hans føring, da han kom i trafik.

Dixon havde mistet mange placeringer i forbindelse med pitstoppet, og var faldet en omgang bagud. Den forsøgte han at vinde tilbage, ved at lægge pres på McLaughlin og Power.

Newgarden fik et godt tilløb på holdkammerat McLaughlin, men kom ikke forbi i første forsøg, og måtte køre side om side i næsten en hel omgang, inden han var forbi.

100 omgange inde i løbet var der kun 8 biler på førende Power’s omgang.

Newgarden var helt oppe på siden af Power, men måtte flette ind bagved igen. Dækkene for Power var dog ved at være slidte, og derfor var han under konstant pres.

Der gik dog til 121. omgang, inden Newgarden tog føringen af løbet, med en overhaling af Power, med et godt tilløb ned af baglangsiden.

Pato O’Ward & Romain Grosjean

Få omgange senere pittede alle de førende biler, og kom ud i samme rækkefølge igen.

På omgang 145 var der problemer for Power, som snittede muren, da han skulle overhale Ryan Hunter-Reay. Til alt helt tog bilen ikke skade, men han mistede P3 til O’Ward.

Der kom Full Course Caution da Graham Rahal ramte muren i Sving 4. Amerikaneren understyrede bare op i betonmuren, og var dermed ude af løbet.

Det fik en stor del af kørerne til at pitte, da de alligevel var tæt på deres pitstopvindue.

Løbet blev givet frit igen på omgang 167. Power tabte et par placeringer, men kom så op i fart igen, og hentede ind på Kirkwood og Ericsson, som var smuttet forbi, og kom relativt hurtigt forbi dem igen.

200 omgange inde i løbet var Newgarden fortsat førende, foran McLaughlin, mens O’Ward stadig lå treer foran Power.

Mange kørere pittede med omkring 44 omgange tilbage, uden at der skete forskydelse i fronten af feltet.

Marcus Ericsson

Der var ballade på pitlane, hvor Benjamin Pedersen og Devlin DeFrancesco stødte sammen. Pedersens mekanikeren sendte ham afsted for hurtigt, så han ramte lige ind i siden af DeFrancesco. Uheldigvis spærrede Pedersen også for holdkammerat Santino Ferrucci, som måtte vente på at danskeren blev trukket tilbage til hans egen pit. Pedersen fik en Drive-through for forseelsen.

Med 20 omgange tilbage af løbet, var der kun 6 biler tilbage på førende Newgarden’s omgang.

Kirkwood ville dog rigtig gerne forbi igen, og komme tilbage på den førendes omgang som 7. bil, og derfor overhalede han Newgarden flere gange, som kom forbi igen og igen.

Der var ved at være kø ned af baglangsiden, da Santino Ferrucci skulle overhales med endnu en omgang.

Conor Daly var utrolig tæt på at sætte bilen i muren i Sving 2, men holdt den lyserøde Meyer Shank Racing racer ude af betonen.

Josef Newgarden

Josef Newgarden i Team Penske vandt løbet, foran holdkammerat Scott McLaughlin, Patricio O’Ward i Arrow McLaren, Marcus Ericsson i Chip Ganassi Racing, Will Power i Team Penske, Scott Dixon i CGR, Kyle Kirkwood i Andretti Autosports, Alex Palou i CGR, Takuma Sato i CGR, og Alexander Rossi i Arrow McLaren på P10.

Christian Lundgaard i Rahal Letterman Lanigan Racing kom hjem på 20. pladsen, mens Benjamin Pedersen i A J Foyt Enterprises gennemførte løbet på 27. pladsen.

I morgen går det hele løs igen, hvor den 12. afdeling af NTT IndyCar Series 2023 skal køres på selvsamme oval i Iowa, med selvsamme løbsdistance på 250 omgange.